צלם: PublicDomainPictures, צילום: pixabay
כשמדברים על "עידן הקורונה" הכוונה היא לא רק לימים בהם מתמודד העולם עם מגפה שטרם נלמדה עד הסוף, אלא בעיקר לעידן חדש בהתמודדות עם יכולתה של מגפה להפתיע עולם שלם ביכולת הדבקתה והתפשטותה, תוך בחינת יכולת ההתמודדות האישית, המשפחתית והחברתית שלנו עם מחלה שכל אחד חווה באופן שונה. חלק חווים אותה כמחלה שכיחה כמו שפעת, חלק נמצאים בסכנת חיים ואף מתים ממנה, וחלק הם רק נשאים שלא מרגישים ולו סימפטום אחד.
קורונה היא מחלה מיני רבות, שבהחלט ייתכן שנפגוש בעתיד. כיום היא מושכת את תשומת הלב ומשפיעה בכל העולם על היווצרות רגשות של לחץ ופחד, על התנתקות וריחוק אחד מהשני ומפנה לנו הרבה זמן: להיות עם עצמנו ומחשבותינו, להיות עם המשפחה ולחשוב על הורינו המבודדים.
במאמר זה אציג גישה הוליסטית, התואמת את רוח ההגדרה של מושג "בריאות", כפי שהגדיר אותה ארגון הבריאות העולמי בשנת 1946: "בריאות היא מצב של רווחה גופנית, נפשית וחברתית מושלמת ולא רק היעדר מחלה".
במשך השנים עברה הגדרה זו מספר עדכונים, אך רוח הדברים נשמרה. בריאותו של אדם איננה רק עניין כימי-ביולוגי גופני ולא רק מצב של היעדר מחלה, אלא קשורה בנושאים שונים מהווייתו של האדם. קיים גם "אפקט הפלצבו" – אנשים שמחשבתם ואמונתם מחוללות בגופם תהליך ריפוי מכיוון שהם חושבים שקיבלו תרופה אמיתית. אין לנו זכות להתעלם מיכולת זו, ואף עומדת בפנינו החובה להבין לעומק נושא חשוב זה, לאפשר לכמה שיותר אנשים ללמוד מכך ולהרחיב במידת האפשר את פוטנציאל ההחלמה האנושי.
גופנו יודע לעשות דברים נפלאים על סמך חכמתו, שהיא תוצאה של אבולוציה רבת שנים. כשזרע פוגש ביצית בגופה של אישה, האם היא צריכה להתאמץ במחשבותיה כדי להדריך את גופה שיבנה את לבו של העובר שלה? הגוף שלה יודע לעשות זאת מתוך הידע הטבעי שקיים בו. כשאנחנו אוכלים מאכל כלשהו, האם אנחנו צריכים לכוון את מחשבותינו כדי שהגוף יידע איך לפרק את המזון וכיצד לפנות את מה שהגוף לא צריך? גופנו כבר יודע לעשות זאת על סמך הידע הטבעי שקיים בו ועל סמך המהות של חכמתו שהיא יצירה, התפתחות והמשכיות.
אם המהות של חכמת הגוף זה חיים, מדוע אנשים חולים במחלות, סובלים ונפטרים בטרם עת, לפני שיוכלו לממש את מלוא פוטנציאל ההתפתחות הקיים בהם?
למרות שאנחנו חיים בעולמנו כבר זמן רב, עדיין לא הבנו עד הסוף איך הוא עובד. יש איבר אחד מאוד חשוב, שהאופן בו משתמשים בו בני האדם מסתיר מהם את הדרך להיעזר ולהשתמש בחכמת הגוף ומעכב אותם מלחוות את החיים במלוא הפוטנציאל ובבריאות רחבה. לאיבר זה קוראים: מוח.
צלם: sbtlneet, צילום: pixabay
המוח לא מבדיל בין דבר אמיתי לבין דבר דמיוני, ואף נותן הוראות לגוף כאילו זה לגמרי אמיתי. מספיקה מחשבה על אוכל על מנת שבקיבתנו ייווצר תהליך פיזי אמיתי ומוחשי. מספיק שגבר יחשוב על סקס והוא כבר יחווה זקפה. הבשורה הטובה היא שכולם יכולים ללמוד איך להשתמש במחשבותיהם כדי להרגיש ולתפקד כמו שהם רוצים, אבל יש לכך משמעות מאוד חשובה כי זה תלוי רק בנו.
מאז ומתמיד היה האדם המומחה לפתרון של הבעיה שלו, במיוחד כשמדובר בבריאותו. האדם הוא הסמכות הרפואית הראשונה כשהוא מחליט שהגיע הזמן לקחת כדור נגד כאב הראש או כשהמצב מחייב בדיקת רופא. מעבר לכך, כשבאים לבדיקה או לטיפול, האדם תמיד נשאל שאלות שרק הוא יודע לענות עליהן.
לכן, במיוחד כיום, חשוב מאוד לשאול את עצמנו באיזה צד של הסקאלה אנו נמצאים: האם אנו המומחים של בריאותנו ומקשיבים לגופנו או תולים את בריאותנו ואת רווחתנו האישית בגורמים חיצוניים ובאנשים אחרים, והאם מתאים לנו ללמוד כיצד לאפשר לגופנו להתמודד בצורה אופטימאלית עם מצבי בריאות שונים?
בריאות מיטבית מחייבת תקשורת פתוחה עם חכמת הגוף. אם חוזרים עכשיו להגדרת ארגון הבריאות העולמי למושג "בריאות", אפשר להבין בצורה רחבה יותר את משמעות ההגדרה. לכן, במקום לשאול את עצמכם האם אתם בריאים, שאלו את עצמכם: האם אני במצב מצב של רווחה גופנית, נפשית וחברתית מושלמת? אז מה, האם ייתכן שלבריאותנו יש קשר עם אושרנו?
ייתכן מצב בו להיות מצב שאדם מצליח בכל תחומי חייו וידווח שהוא מאושר אבל יהיו לו בעיות פיזיולוגיות. משמעות הדבר בדרך כלל היא שבסבירות גבוהה הוא חווה בעברו משבר רגשי משמעותי שלא עובד עד הסוף. במצב זה הגוף, דרך הבעיה הפיזיולוגית והתחושה הלא נעימה, מזמין את האדם לפתור אותו קונפליקט או משבר רגשי ישן.
צילום: פייסבוק גיא מסד - דמיון מודרך ו-NLP
אז מה צריך לעשות על מנת לעזור לגוף ולמערכת החיסון לתפקד בצורה אפקטיבית במיוחד כשנגיף כמו קורונה מתפשט?
התשובה נמצאת בהבנה של כיצד עובדות כל המערכות בטבע ומהי תכליתן. לצמחים ולבעלי החיים יש מכנה משותף: נתינת ערך ואהבה ללא תנאי. אך מה לגבי עצמים דוממים? כל דבר עשוי מאטומים זעירים, אך אטומים אינם דבר מוצק. אם מסתכלים במיקרוסקופ רואים שאטום הוא בעצמו אנרגיה, עם תנועת אלקטרונים והרבה "כלום", מרחב ריק בו מתרחשת אותה תנועה המגדירה את האטום.
אם כך, מה משאיר את הכיסא בצורה מוצקה ומה מונע ממנו להפוך לנוזל שאי אפשר לשבת עליו? מערכת היחסים בין האלקטרונים והאטומים היא שמעצבת כל דבר וגם את העצמים בכל מקום. מערכות יחסים וקשרים שהמהות שלהם נתינת ערך ועזרה, וזה בעצם כל הסיפור.
מסיבה זו מחלה היא בעצם סוג של מתנה העוזרת לאדם לזוז מהמקום בו הוא תקוע ומזמינה אותו להבין שיעור מאוד אישי ומדויק, שיעזור לו לעבור ממצב, בו אינטראקציות ומערכות יחסים מרוקנות אותו, למצב של קבלה ונתינה הממלאת אותו.
בוודאי יצא לכם לעזור למישהו ולאחר מכן הרגשתם לאחר מכן סוג של סיפוק. תארו לכם שהייתם יכולים להיות במצב אנרגטי-תודעתי המאפשר לכם להיות בנתינה שכל כך ממלאת אתכם, שכל מה שאתם רוצים לעשות זה להיות בעוד נתינה הממלאת אתכם? האושר שבנתינה מייצר רווחה אישית, מרגיע את הגוף ומגביר את יעילות תפקוד מערכת החיסון. זהו המימוש הגבוה ביותר של החיים.
לפעמים כל מה שצריך זה להקשיב ללב ולחכמת הגוף המבקשים להדריכנו בעזרת כאבים ומחלות, שמהווים הזמנה אישית להבין משהו מאוד מדויק, בדרך למימוש התכונה הגבוהה והחשובה ביותר – נתינת ערך ואהבה ללא תנאי. ייתכן שמדובר בראשיתו של מסע חדש עבור האנושות כולה.
* הכותב הוא מנחה בכיר ב-NLP ובדמיון מודרך, מטפל בגישת ד"ר נאדר בוטו ומחבר ספר הילדים "מנסים ועושים ובסוף מצליחים" (בהוצאת "צמרת")