יח"צ. צילום: אור גפן
בני אדם כידוע מתאפיינים בצורות שונות של התנהגות לא רציונאלית הפוגעת בהם. אבחנה זו מקובלת בכלכלה זה מאות שנים, לפחות מאז אדם סמית הבחין עוד בשנת 1759 בקונפליקט שבין התשוקות האנושיות לבין "המתבונן האובייקטיבי" (impartial spectator).
היה זה הכלכלן הרברט סיימון שטבע בשנת 1947 את המונח "רציונאליות מוגבלת", וטען שחשיבה רציונאלית לבדה אינה מסבירה את תהליך קבלת ההחלטות אצל בני אדם.
גם הפסיכולוגים דניאל כהנמן, ועמוס טברסקי ז"ל קבעו בשנת 1979 שאופן ניסוח החלופות חשוב יותר מערכן הממשי. קרי, להשפעה פסיכולוגית חשיבות גדולה מאוד בתהליך קבלת ההחלטות של הפרט.
עומר מויאל (39), מלווה שכירים ועצמאים להשקעות והגדלת מקורות הכנסה, השותף בחברת בנייה ויזמות – Moyal Tower ומנהל בקרן ההשקעות Exito -
כמו גם מנהל קבוצת Money Mentor – מומחים בצמיחה פיננסית, הבין לדבריו כבר לאחר סמסטר אחד בלבד בחוג לכלכלה, שכסף נשען אף הוא על פסיכולוגיה, ושאי אפשר להבין את האחד בלי השני.
אי לכך, הוא בחר להתמקד בפסיכולוגיה של הכלכלה, מתוך אמונה שפעולות כלכליות ועסקיות רבות שאנו עושים - הן למעשה תוצאה של רגש, ולרוב, הרגש פשוט מפריע לקבלת החלטות רציונאליות וכלכליות כאחד.
יח"צ. צילום: אור גפן
זמן = כסף
בתוך כך, כדי לסייע לעובדים ולעצמאים בחיפושיהם אחר ביטחון וחופש פיננסי, בחר מויאל לזקק לאחר 15 שנים של הקמת עסקים, השקעות, וליווי אנשים להגדלת ערוצי ההכנסה שלהם, את תובנותיו המקצועיות, לכדי ספר מקיף המהווה מעיין מפת דרכים לדרך שיש לעבור לשיטתו מעובד שכיר למשקיע בכיר.
"קראתי המון ספרים ורציתי להבין איך להצליח להגיע לעושר כלכלי", מציין מויאל ומוסיף: "ככל שהרווחתי מעט יותר, הבנתי את המשוואה - זמן שווה כסף. כך, התחלתי לחפש אחר אפיקים להגדיל את מקורות ההכנסה שלי ולבסס את עצמי. היום אני עוזר לאנשים נוספים להוריד דאגה אחת מראשם".
בספרו, "מעובד שכיר למשקיע בכיר", בהוצאת מדיה 10, חולק מויאל עם קוראיו סיפורים אישיים ומציג עבורם מתווה פשוטה אך יעיל לאופן שבו הוא ממליץ להם להתנהל על מנת לנצל את מלוא הפוטנציאל הפיננסי שלהם.
מתוך חוויותיו בטיפוס על ההר הלא נכון וההבנה שעבודה קשה לבדה, אינה מבטיחה הצלחה כלכלית, מבאר מויאל בספרו את הצורך המהותי לשנות את משוואת - זמן שווה כסף. "אנשים מוכרחים לגרום לכסף לעבוד עבורם באותה עוצמה שהם עבדו עבורו", הוא אומר.
יח"צ. צילום: אור גפן "המסלול המקצועי שלי קיבל תפנית בתקופת הקורונה", הוא משתף ומפרט: "בתקופת המשבר הכרתי המון אנשים מבוססים שלא ראו תועלת בעולם ההשקעות מכיוון שלא רצו לסכן את כספם, אבל אז כאמור, הקורונה, טרפה את הקלפים, והמון עסקים פשוט נסגרו, והרבה אנשים מצאו עצמם לפתע מפוטרים. אלו תהליכים שהובילו רבים להידרדרות כלכלית משום שכל עולמם הפניננסי נשען על תלוש המשכורת".
"לא משנה מה גובה ההכנסה שלך, אם זה מקור הכנסתך היחיד, חיזקת את מקומך בתוך מעמד הביניים המתפורר", מוסיף מויאל. "אני למדתי זאת בדרך הקשה – מכרתי את הזמן, בניסיון לטפס הכי גבוה בהר – ההר הלא נכון. למרות השכר הנאה והתנאים הטובים הבנתי, שכדי להוריד את התלות שלי בשכר החודשי, ולחיות חיים נוחים אני חייב לשנות את המשוואה: זמן = כסף".
"להרוויח כסף זו עבודה קשה", הוא קובע ומחדד "אבל ניהול כסף הוא המקום שבו נדרשת המומחיות האמיתית".
מדריך נהדר להתנהלות פיננסית
מתוך המחשבה הפילוסופית הזאת הוא הקדיש כאמור את הקריירה שלו למציאת דרכים יעילות להשגת חופש כלכלי אמיתי, תוך נכונות לסייע לאחרים לייצר ביטחון כלכלי.
"אני עושה זאת באמצעות הדרכה וליווי אישי לאנשים שמעוניינים בשליטה אמיתית על הכספים שלהם ויצירת חיים נוחים שאינם תלויים רק במשכורת החודשית".
תחילה, החל מויאל ללוות באופן אישי אנשים שביקשו לייצר לעצמם ביטחון כלכלי, בין היתר ע"י שינוי תפישתם לגבי כסף, הורדת אמונות מגבילות, שבירת מיתוסים שמנעו מהם להשקיע או להשתמש נכון בכספם – ואז החל להנחות כל אחד מהם במטרה להבין מהי בעצם הדרך הנכונה עבורו להגיע ליעדים הכלכליים שלו.
יח"צ. צילום: אור גפן "מטרתי בספר צנועה" הוא פוסק ומדגיש "אך כפי שאני רואה אותה היא הכרחית: להפחית את התלות בתלוש. כפי שכבר ציינתי, המשכורת היא השוחד שהמעסיק מעניק לכם כדי שתשכחו מהחלומות שלכם, אולם אין זה אומר חלילה כי בכוונתי שתגישו מכתב התפטרות ממקום עבודתכם. אם לתחושתכם אתם נמצאים במקום עבודה שאתם אוהבים, הרי שניצחתם את משחק החיים ותוכלו ככל הנראה ליצור לכם עוד תחביבים וסיפוק.
עם זאת מניסיוני רבים אינם מוצאים את הסיפוק במקום עבודתם והם נמצאים שם, בעיקר משום שהם מוכרחים או חוששים לבצע שינוי שעלול להוביל למצב של חוסר ודאות כלכלית וקיומית. אבל אם הם יפעלו בצורה שקולה ואחראית הם יוכלו להחליט האם מקום העבודה שלהם הוא אכן חלק מערוצי ההכנסה או לא. ואם וישיבו בשלילה – יוכלו גם לוותר עליו".
עוד מוסיף ומחדד מויאל כי "הקו המנחה שלי הוא ללכת נגד הזרם. סטטיסטית הרוב לא נמצא במשקל תקין, אינו מרוצה ממקום העבודה והזוגיות שלו, ולא נמצא בחופש כלכלי. לכן, אם כולם שמים את הכסף בבנק מתוך התחושה ששם הוא יותר בטוח, אני אומר – רק לא בבנק.
בבנק הכסף שלכם שוכב סתם בלי לייצר שום רווח, בזמן שהבנק עצמו משקיע אותו. תחשבו על זה שכל יום שהכסף שלכם בבנק – אתם פשוט מפסידים כסף", הוא מסכם.
יח"צ. צילום: אור גפן
השורה התחתונה
בין אם אתם שכירים, או בעלי עסק קטן - נדמה שהספר הזה הוא בבחינת ההשקעה משתלמת עבורכם – השקעה בעצמכם. לספר, עשויים להיות שימושים רבים בעלי ערך סובייקטיבי. אפשר למשל לקרוא בו לשם העברת הזמן בנסיעה ברכבת או לשם הצטיידות בנושאים לשיחת חולין במשרד, ואפשר גם להציב אותו על השולחן בסלון ולהשוויץ בתובנותיכם.
אבל מהו הרעיון המרכזי הספר, זה שמגדיר את תכלית היותו?
ובכן, נדמה שמרכזיותו של הספר הזה היא לחסוך לקוראיו כסף, והחדשות הטובות הן שהוא בהחלט שואף להגשים את התכלית הזאת כמעט בכל דף ודף בו.
בעבור הקורא הסביר, העצות המלומדות שדחס מויאל לספרו שוות בין מאות שקלים בשנה למאות אלפי שקלים בחיים, ולכן ניתן אפוא לומר שבמובן האריסטוטלי מדובר בספר טוב שלאחר קריאתו תקבלו בהירות כלשהי על האופן שבו תוכלו להתחיל את המסע, שבסופו אולי גם תצליחו לייצר לעצמכם ביטחון פיננסי וחופש כלכלי...
מחיר: 100 שקלים