יח"צ. ד"ר דן הדס. צילום: ענבל מסיקה
הבנתי שאתה הרופא היחיד בארץ העוסק בקרדיולוגיית ספורט, זה נכון?
"האמת היא שאני לא היחיד בארץ שעוסק בתחום, אך אני היחידי שעבר את ההכשרה בתחום. בעבר כל קרדיולוג שעבד עם ספורטאים קרא לעצמו "קרדיולוג ספורט". עכשיו, לפחות במקומות שהם קצת יותר מתקדמים מאיתנו בנושא הזה, יש הכשרה רשמית לקרדיולוגיית ספורט. יש תואר שני, יש התמחויות, ורק אחרי שאתה עובר את ההכשרה אתה מבין כמה לא ידעת קודם".
אפשר להקביל זאת למשל לרפואת שיניים — אני כצרכן מבין שיש רופא שיניים שעושה שתלים, יש מומחה לשיקום הפה ועוד. בארץ יש רק שני מקומות שבהם אפשר לעבור התמחות לשיקום הפה – באוניברסיטת תל אביב ובבית חולים הדסה. זאת הקבלה נכונה?
"בדיוק! והרמה שאתה מקבל היא אחרת. כעת, מפני שאני היחיד שעבר את ההתמחות הזאת, אין לה עדיין הגדרה רשמית מבחינת משרד הבריאות. משרד הבריאות למעשה אינו יודע מה זה קרדיולוג ספורט, אבל לא נורא, אני רגיל שאני דור המדבר, וזה יגיע לאט לאט".
יח"צ. ד"ר דן הדס. צילום: ענבל מסיקה
באיזו הכשרה מדובר והיכן עשית אותה?
"מדובר במסלול מייגע שנמשך 27 שנים! כדי להיות קרדיולוג ספורט אתה מוכרח להיות רופא ילדים או רופא משפחה או פנימאי. אני רופא ילדים. אחר כך אתה צריך לעבור התמחות בקרדיולוגיה. את ההתמחות ברפואת ילדים עשיתי באסף הרופא ואת ההתמחות בקרדיולוגיה עשיתי בשניידר.
אחר כך אתה עושה אחד משלושה דברים: התמחות בהפרעות קצב, או הדמיה של M.R.I , או הדמיה של אקו. הדמיה של אקו כבר עשיתי כחלק מההתמחות שלי בקרדיולוגיית ילדים, אז התמקדתי בהפרעות קצב בילדים ובספורטאים. רק אחרי שידעתי את כל הדברים האלה אמרתי – עכשיו אני מוכן ללמוד קרדיולוגיית ספורט. את ההתמחות בהפרעות הקצב בילדים עשיתי כבר באיטליה".
מה זה אומר הפרעות קצב?
"המערכת הלבבית מתחילה בקוצב הלב המפעיל את כל המערכת החשמלית המניעה את פעילות הלב. כשמשהו משתבש במערכת הזאת יש הפרעות קצב. לדוגמה, אדם הולך ברחוב, ולפתע נופל. זה הפרעת קצב. מכאן שאתה יכול להגדיר אותי גם כחשמלאי".
יח"צ. ד"ר דן הדס. צילום: ענבל מסיקה
מאחד עד עשר, עד כמה הנושא שאתה עוסק בו הוא חשוב, נחוץ והכרחי?
"עשר, ואני אסביר מדוע – בבסיסה הרפואה מתמודדת עם מחלות קיימות, אך ככל שהרפואה מתקדמת, היא מעוניינת לזהות את הבעיות לפני שהן מתפרצות ולמנוע מראש את המחלה. זה בעצם מה שאני עושה – מאתר אנשים הנמצאים בסיכון להפרעות קצב, והם לא יודעים שהם בסיכון".
כשאני חושב על הפעילות של ד"ר הדס, אני שוב מתמלא כעס על המדינה שלנו. כמעט בכל כתבה אני נתקל בעוולות איומות מצד מוסדות המדינה, אך זו אולי הגדולה מכולן כי מדובר בחיי אדם.
הקהל העיקרי של ד"ר הדס הם ספורטאים, כי הם נמצאים בסיכון גבוה ומתמיד שכן פעילותם מאמצת את הלב. אך יש לו מתברר קהל חשוב נוסף – הילדים.
ד"ר הדס אומר כי כל הילדים הם בעצם ספורטאים. והוא צודק. ילדים עושים ספורט לא פחות ואולי אף יותר מכל ספורטאי מקצועי – הם רצים, קופצים, מתגלגלים, נמתחים ושוב רצים, קופצים וחוזר חלילה.
כמעט בכל שעות הָעֵרוּת נמצא גופם בפעילות מרשימה ביותר אך מאומצת, שהיא בריאה מאוד אבל כרוכה בה גם מידה של סיכון.
יח"צ. ד"ר דן הדס. צילום: ענבל מסיקה
ד"ר הדס אינו ממליץ לכם להפסיק או למתן את פעילות הילדים, אלא להיות ערים לסכנות ולבדוק אותם אצל קרדיולוג ספורט. כך תפגשו כנראה את ד"ר הדס עצמו, כי הוא כאמור היחיד בארץ שעבר הכשרה בתחום.
זה מכעיס מאוד, כי מדינה מתוקנת אמורה לספק לאזרחים שירותים חיוניים, ומה חיוני יותר ממעקב אחר האיבר החשוב ביותר בגוף – הלב? אבל משרד הבריאות, כמו שאמר ד"ר הדס, כלל אינו יודע מהי קרדיולוגיית ספורט! שלא לדבר על הצוותים בשטח.
נסו לבקש רופא המשפחה שלכם הפניה לקרדיולוג ספורט, הוא כנראה לא יבין על מה אתם מדברים, וגם אם כן – טרם זכיתם, כי התחום אינו כלול בסל הבריאות.
נקווה שהכתבה הזאת תעזור, ומישהו שם למעלה ישים לב, תרתי משמע, אבל למזלנו בינתיים יש לנו את ד"ר הדס.
יח"צ. ד"ר דן הדס. צילום: ענבל מסיקה
שוחחתי ארוכות עם ד"ר הדס ונדהמתי לגלות שהיו כמה מקרים שבהם אסר הדוקטור על מטופל לעסוק בפעילות גופנית מסוימת. אחד מהם כעס מאוד, כי ההוראה פשוט קטעה את הקריירה של הבחור, שהיה ספורטאי מצטיין. הוא איבד קריירה אך זכה בחייו, ולימים ודאי יודה לרופא על החלטתו.
הבדיקה של ד"ר הדס עשויה להציל גם את חייכם, אם אתם ספורטאים, וכמובן את חיי ילדיכם. בבדיקה שכזאת אפשר לאתר אפשרות של מצוקה או מחדל של מערכת הלב וכך למנוע מראש את קריסתה.
וכמה בדיקות כאלה יש לעשות? לדברי ד"ר הדס, מספיק להגיע פעם בשנה לבדיקה ואתם מסודרים.
כעת תגידו, יש דבר יקר יותר מהילדים שלכם?! אז בואו נהפוך את המציאות לבטוחה יותר עבורם. הקדימו את הבדיקה לכם ובעיקר לילדיכם, ועשו זאת דווקא כעת, כשהם ואתם מרגישים מצוין.
חשבו עד כמה המצב הזוי. יש כאן מיליוני ילדים, רובם כאמור, ספורטאים באופן רשמי או בלתי רשמי, כולם צריכים לעבור את הבדיקה החיונית זאת פעם בשנה, אבל... יש רק רופא אחד בלבד שעבר את כל ההכשרות המתאימות. הלוואי שהמצב ישתפר בעתיד הלא רחוק,
אבל עד אז מה עושים? פשוט מתקשרים לד"ר הדס וקובעים תור. אני חוזר ומבקש – יש כאן מומחה אחד ואפשר ברגע זה לקבוע אצלו תור.
בבקשה הורים יקרים, אל תקלו ראש בכך, אתם חייבים להכיר את ד"ר הדס, זה מציל חיים, תהיו לי בריאים.