צילום: ניקו, רקס תעשיות
זה לא משנה אם אתם אוכלי כל (כמוני), צמחוניים או טבעונים, המגמה כבר ידועה: צעירי העולם הולכים לכיוון של הפחתה בכמויות הבשר, הגבינות והביצים שהם צורכים, וגם אוכלי הבשר שמתקשים להיפרד מההרגלים הישנים (והטעימים, יש לומר) מבינים שככה לא נוכל להמשיך עוד הרבה זמן.
העומס הזיהומי על העולם, שטחי המרעה הרבים שמזיקים לקרקע והסבל של החיות שאנחנו אוכלים משפיעים עלינו יותר ויותר, וכבר אי אפשר להישאר אדישים.
והנה, מחקר אומניבוס שנערך לקראת חג השבועות והציג כי שליש ממשקי הבית בישראל יבחרו לשלב תחליפים של מוצרי חלב בארוחת החג. הבחירה זו נובעת ממגוון סיבות, שבראשן אירוח בן משפחה או אורחים שתזונתם טבעונית, בין אם מסיבה בריאותית כגון אלרגיה או סבילות לחלב או משום שהם נמנעים ממוצרי חלב באורח החיים שלהם.
צילום: ניקו, רקס תעשיות
בנוסף, 40% מהמשיבים לשאלה על מה הן הסיבות שבגינן ישלבו מנות שלא כוללות חלב במהלך חג השבועות, הסיבה העיקרית שהשיבו הנשאלים היא השינוי בתזונה היומיומית הכוללת הפחתה בצריכת מוצרים מן החי ומעבר לתזונה מן הצומח.
אורח החיים הטבעוני מתבסס כידוע על מינימום ניצול בעלי חיים, כלומר הטבעונים אינם אוכלים בשר, עוף, מוצרי חלב, ביצים ודגים. רבים מהם גם לא יצרכו דבש או מוצרים שמכילים חלקים או תוצרים שמקורם בחי, לרבות ג`לטין, שהוא חלבון המופק מעצמות דגים, ויש כמובן מי שמרוויח מהמגמה הזו, חברת ויולייף למשל.
Violife, מבית Upfield, הפועלת לייצור מוצרים מהצומח, נחשבת לאחת המובילות בתחום. לחברה ניסיון של יותר מ-30 שנים בפיתוח וייצור מוצרים טבעוניים ובאמתחתה מגוון רחב של מוצרים בסגנונות וטעמים שונים כמו צ`דר, גאודה, מוצרלה, מעושן בפרוסות, פלחים או פתיתים המתאימים למגוון רחב של שימושים.
כל מוצרי חברה נטולי אלרגנים וללא חומרים משמרים, על בסיס קוקוס ומועשרים בערכים תזונתיים, למשל B-12.
צילום: ניקו, רקס תעשיות דורין מאור, מנהלת השיווק ב-Upfield במזרח התיכון (MENA) שביקשה להוכיח שמוצרי החברה לא רק בריאים, אלא גם טעימים, כינסה עיתונאים במסעדת פופ אנד פופ שבתל אביב לארוחת חג חגיגית וטבעונית שיצר השף שחף שבתאי רובה ככולה מבוססת על מוצרי המותג.
את שבתאי אני מכיר שנים רבות, עוד שהיה השף של מסעדת ניתן טאי ז"ל, וכמובן כשהרכיב תפריט חדש ומסעיר לחברת אל על. שבתאי מכיר היטב את הטעמים האסייתיים וגם לארוחה המדוברת יצר תפריט יצירתי וטעים בהשראה המשלבת סגנון אסייתי וסגנון מקומי עם טוויסט שיחודי רק לו: מנות אסיאתיות עם טאץ׳ מפתיע כמו סשימי לצד קלאסיקות לשבועות בפרשנות אישית וקינוחי חג של הקונדיטור המוערך עופר בן נתן.
בזמן שהמנות החלו להגיע לשולחן, סיפרה לנו מאור ש"ישראל נחשבת לאחת המדינות המובילות בעולם בהפחתת מזון מהחי ובמעבר לתזונה מהצומח. כבר לא מדובר בטרנד, אלא בשינוי ממשי ובבחירה בתזונה מהצומח כדרך חיים". לדבריה ישראל נמצאת כיום בחוד החנית בשינוי העולמי שמתרחש במעבר לצריכת מזון מהצומח.
צילום: יח"צ (שירלי קדוש)
"הצרכן הישראלי פתוח לחדשנויות בתחום ובוחר לשלב מנות מהצומח בתפריט היומי שלו וכפי שניתן לראות על פי המחקר - גם בתפריט החג המזוהה כל כך עם מנות חלביות. כחלק מהמענה לחוויית הטעמים שהצרכן הישראלי מחפש בעולמות הגבינה מהצומח, לאחרונה השקנו מוצר חדש על המדף "ויולייף פתיתים בסגנון צ`דר" ועכשיו בפעם הראשונה הצרכן הישראלי יכול ליהנות מהטעם האהוב עליו גם בצורת שימוש של פתיתים למאפים ובישול, דבר שלא היה קיים עד כה בארץ".
התחלנו לאכול. אל השולחן הגיע סשימי טבעוני עם בצל ירוק, מיסו יוזו, אגוזי לוז וצ`ילי וואסבי. הטעמים האסייתיים היו מצוינים והרוטב חריף במידה מאוזנת. בהמשך - טרטר מוצרלה טבעוני שהגיע עם סרירצה ג`ינג`ר, אבוקדו, קראנצ` תירס פאפאדם ועירית לבנה - מעולה ומפתיע.
המנה השלישית בתפריט, מנת פטה טאבון שכללה סלקים בטימין, טחינה כורכום תירס, ארטישוק צלוי ופיסטוקים היתה לטעמי הטובה מכולן והשאירה טעם של עוד. הטעמים הרבים שהשתלבו בה הצליחו להסתיר את העובדה שמדובר במנה טבעונית. מנה מסעירה ממש.
צילום: יח"צ (שירלי קדוש) שבתאי: "בשנים האחרונות המודעות לאוכל מהצומח והתזונה הטבעונית בפרט צוברת תאוצה גם בקרב הפיין דינינג. בתוך כך, המטבח האסייתי קורץ באופן טבעי לאוכל צמחוני וטבעוני, ויחד עם התחליפים שיש היום למרבית חומרי הגלם מהחי אפשר ליצור מנות ידידותיות הן לסביבה והן לגוף האדם.
שיתוף הפעולה עם מסעדת פופ אנד פופ שמאופיינת במטבח פיוז`ן בין מזרח למערב היא לגמרי השילוב הטבעי לטובת יצירה של מנות אסיאתיות מן הצומח עם טאץ׳ מפתיע כמו שעשיתי בארוחה החגיגית עם מותג "ויולייף" שמבסס את עצמו שנים כמותג מוביל בתחום תחליפי הגבינה. כאמור, ההשראה שלי לשימוש בתחליפי גבינה הייתה מטבח שמשלב סגנון אסייתי אך לא רק, חשוב לי באופן אישי לחבר גם סגנון אוריינטלי ולזרום עם הצרכים של הסועדים – "גבינות" חדשות מבלי להתפשר על הטעם, המרקם והחוויה כולה".
הטבעונות שנתפסה בעבר כתופעה משונה עברה מסתבר כברת דרך, וממעמד של "טרנד" היא הלכה וצברה תהודה כזו שאין אלא לראות בה כלא פחות מבשורה, הולכת וגדלה, והיא כאן ככל הנראה גם כדי להישאר...