יח"צ. צילום: זיו שרצר
הנופים, המרחבים, השקט — נראה שלאחר שנים רבות שבהן רוב המטיילים הישראלים העדיפו את הצפון, במיוחד את הגליל והגולן או את אזור הכנרת, מסתמנת סופסוף תחילתה של ידידות מופלאה בינם לבין המדבר.
יעיד על כך יותר מכל קיומו של פסטיבל חדש שיוצא החודש לראשונה לדרכו, במטרה לספק לכולנו הצצה מעמיקה ומרתקת אל מאחורי הקלעים של החיים במדבר – אל בני האדם, ובעלי החיים למיניהם שחיים בו, אל איתני הטבע וחברות קדומות שחיו שם וגם אל העוצמות שהנגב טומן בחובו ואל הצפוי לו בעתיד...
למרות המספרים היבשים המצביעים כאמור על מיעוט מטיילים ישראלים בנגב ביחס לצפון, חשוב להדגיש כי מצדה לדוגמה היא עודנה אחד האתרים הפופולריים ביותר בארץ ובחגים מגיעים לנגב אלפים בעיקר לשמורות עין גדי ועין עבדת. גם חובבי הג`יפים חורצים את המכתשים ומיטיבי הלכת אף מרחיקים לנחלים הגדולים.
יח"צ. צילום: ערן שפי
אולם כמקום בילוי משפחתי אין כלל ספק, הנגב מובס פעם אחר פעם על ידי שני מתחריו העיקריים: הגליל על נחליו הזורמים בצפון ואילת על מלונותיה, שהכל כלול בהם בדרום.
בעוד שצפון הארץ נכבש בשנים האחרונות על ידי שלל אטרקציות, החל משיט אבובים, דרך מתחמי ענק לבילוי ולקניות ועד לעצירה אקראית לאיזו פיתה דרוזית עם לבנה בשולי הדרך, הרי שהנגב עדיין דורש מהמטייל הרבה יותר מאמץ והסתגלות.
גם האטרקציות באזור, עם כל הכבוד למפות המושקעות, דחוקות ורחוקות יותר ונדמה כי עבור רבים הנגב היה ונותר כתם צהוב מדרום לעיר הגדולה.
פסטיבל "מדבר מבפנים" שיתקיים בין ה-19-21 במאי, מציע לשנות את הפרדיגמה הזאת מתוך חזון אמיתי להפריח את תרבות הבילוי בנגב.
בהתאמה יוצעו בפסטיבל כ-130 פעילויות ואירועים, סדנאות וסיורים, מאזור ירוחם דרך מרחב שדה בוקר ועד למצפה רמון בשלל נושאים: אמנות, אנרגיה, אסטרונומיה, גיאולוגיה, חקלאות, יזמות, זואולוגיה, בוטניקה, מוזיקה, מים, צפרות, וגם כמתבקש הצצה לחיי הבדואים ושווקים ססגוניים שישראלים רבים שלא לומר הבורגנות התל־אביבית כה אוהבים לבקר בהם...
יח"צ. צילום: ערן שפי להפקתו של הפסטיבל שותפים גופים רבים, ובהם אוניברסיטת בן-גוריון בנגב ובית הספר לקיימות ושינויי אקלים, כמו גם בית ספר שדה-בוקר, המכון למורשת בן-גוריון, המועצה האזורית רמת נגב, המועצות המקומיות מצפה רמון וירוחם, רשות הטבע והגנים, קסם המדבר, אשכול נגב מזרחי, תנועת אור, קרן מיראז׳, אתר החוויה המצפאית, דעת מדבר, עתיד במדבר ומו״פ מדבר וים המלח.
נדמה כי המכנה המשותף לכולם הוא רצונם להפרחת השממה, תרתי משמע, ומטרתם בקיומו של הפסטיבל החדש היא להצעיד את נופי התיירות הדרומיים שרחוקים ממיצוי צעד נוסף קדימה.
אל הרעיון הזה שותף גם משרד התיירות שהצהיר אשתקד כי הוא מאמין בנגב וחפץ למתג את האזור כמוצר תיירותי בינלאומי מתוך ההבנה שפיתוח מוצלח של התיירות בנגב עשוי להוביל להקמת עוד עסקים, לעלייה במספר מקומות עבודה ולצמיחה כלכלית שתסייע להשאיר את האוכלוסייה באזור.
יח"צ. צילום: ערן שפי אז מה צפוי לכם בפסטיבל?
אחד התחומים המשגשגים בנגב הוא כידוע תיירות האסטרונומיה. במצפה רמון יש היום 12 מפעילי תיירות כזו ויותר מ–60 טלסקופים. באוגוסט אשתקד נמנו יותר מ–12 אלף כלי רכב שהגיעו למטר המטאורים, מה שנותן מיתוג ודחיפה לשאר ימות השנה. בהתאמה, יוצעו בפסטיבל תצפיות כוכבים במכתש הגדול ובמצוק הצינים.
בנוסף, יתקיימו שלל מפגשים מרתקים עם עולמם של בעלי החיים כמו למשל סיפורו המופלא של הפרא האסייתי ששמו מוזכר במקרא לא פחות משמונה פעמים. מדובר כידוע בסוג של חמור בר שהובא ארצה לחידוש אוכלוסיות הבר הקדומות של ישראל, ב–1968 מאיראן.
פעילויות נוספות ינסו למשל להשיב על השאלה איך נמלים וחרקים משגשגים במדבר? וגם להתחקות אחר עקרבים, נחשים וחיות קטנות נוספות.
יח"צ. צילום: שקד רשתי גם החיים הקדומים במדבר ייחשפו בסיורים מלאי עניין, ובהם סיור רכוב באתרי פולחן קדומים, סיור באתר חרותות הסלע וסיור עששיות בעיר העתיקה עבדת, כמו גם היכרות קרובה עם דרך הבשמים שהוכרה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו, בפעילות שתשפוך אור על גדולתם של הנבטים שעשו בה שימוש.
חובבי חקלאות ישמחו בוודאי להתוודע למסתורין של התחום בישימון השומם המתאפיין בתנאי חום ויובש.
בפסטיבל יוצעו סיורים שונים כמו גידול של גפן במדבר וייצור יין, חקלאות קדומה ומים במדבר, טכנולוגיות עתיקות לקיום חיים במדבר וסיור בכרם אשכולות עם טעימת שמן זית אשר ישפכו אור על תקופות עבר, למשל על התקופה הביזנטית, כשמצודות ותחנות מסחר לאורך דרכי הבשמים הפכו ליישובי קבע, וגידלו בהם צאצאי הנבטים חיטה ושעורה, עצי פרי למיניהם וגולת הכותרת - ענבי יין וזיתים לשמן, שיצאו להם מוניטין בקרב עמי האזור.
יח"צ. צילום: שקד קשתיגם מקומן של המוזיקה והתרבות אינו נפקד בפסטיבל.
מוזיקה ויצירה במצפה רמון, אקסטטיק דאנס מדבריים, סדנת כלי נגינה יצירתית, סיור לילי מדברי שמשלב מוזיקה והקשבה לקולן של חיות לילה, לצד מופע unplugged מקורי בבורות המים הנבטיים ואמנות וטעימות ברובע דרכי הבשמים הן רק חלק מהפעילויות.
יח"צ. צילום: טל גליקאת חיי הבדואים במדבר תוכלו להכיר מכיוונים שונים, לאו דווקא מהפריזמה המוכרת של החיים באוהל. מדובר בפעילות שנועדה לקרב בין הבדואים לישראלים ולנפץ כמה סטריאוטיפים. בחלק מהפעילות הללו משתפות פעולה גם נשים בדואיות במטרה להגדיל את המודעות לצד התיירותי בהם.
נורה זנון למשל מספרת את סיפור החיים המאוד מיוחד שלה ומשלבת סדנה להכנת לחם בדואי צרוב באש. בחיתה, אישה בדואית מהכפר רחמא לוקחת למסע בין צמחי מדבר וליקוט בשטח. סלימה, בדואית פמיניסטית עושה מעגלי שיחה בהם היא מספרת על השינויים שהיא מובילה בחברה הבדואית וג`מיעה עושה סדנת רקמה בדואית.
יח"צ. צילום: ערן שפי
כמובן שהפסטיבל מייחד מקום של כבוד לחייו של האיש ששם את המדבר והחיים בו בראש מעייניו – דוד בן-גוריון, האדם, החזון ותפיסתו בנושאים של קיימות, חברה ואהבתו את עולם הספר, עם ביקור מתבקש בשדה בוקר, הקיבוץ שבו התגורר מאז 1953, סמוך לקברו, השוכן במדרשת בן־גוריון.
כל סדנה, פעילות או סיור בפסטיבל יימשכו עד 3 שעות. מרבית הפעילויות מתומחרות ב-30 שקלים למבוגר ו-15 שקלים לילד, כשכולן יועברו על ידי חוקרים מובילים, אנשי מדבר מובהקים, מוזיקאים ויוצרים מקומיים ומומחים בולטים וזה כמובן מבלי שהזכרתי את המתנות הכי גדולות שהנגב מעניק לנו – הרוגע, השקט והניתוק מהחיים העמוסים...
לנוחיות המתעניינים באירועי הפסטיבל עלה לאוויר בכתובת www.desertfromwithin.org, אתר מקיף הכולל את כל המידע אודותיו, ולכם כמובן רק נותר לבחור את הפעילות הרצויה ולסייע למפיקי הפסטיבל ומשתתפיו מדענים ואמנים כאחד במטרתם - לקרב את המדבר לקהלים נוספים...