צילום:mcmurryjulie ל-pixabay
כשקיבלתי את הספר "מהפכת המיקרוביום" של ד"ר וויל בולסוויץ, תהיתי אודות השם המפוצץ שלו. התהייה השתלמה. למדתי שמדובר במערכת של טריליוני חיידקים החיים החיים בגוף בריא של בן אדם, מערכת שקשורה מתברר באופן ישיר גם להשמנה, לבריאות ולחולי.
בספר מסביר ד"ר בולסוויץ לקוראיו, כיצד הסיבים במזון אחראים לטוב ולרע לתפקוד המיקרוביום במעי כשהוא אף רומז כי החיידקים יכולים להשפיע על המוח וההתנהגות.
ד"ר בולסוויץ מנסה לחדד עד כמה המזון שאנחנו אוכלים הוא קריטי, ולשיטתו אולי אף יכתיב את העתיד. כמה יכתיב? ימנע או לא ימנע השמנה, יהיה אחראי על המחלות שלנו או על הבריאות, יאזן מחלות כרוניות, יגרום למוח שלנו לתפקד בצורה חדה או לא, ולבסוף, ימנע חרדה ודיכאון וגם הפרעות קשב.
צילום: יחצ (וינטר)
ואכן, במאמר שהתפרסם אשתקד בניו יורק טיימס נטען כי מחקר בתחום המיקרוביום חושף קשרים מסקרנים בין המיקרוביום למוח, כשמדענים ע"פ המאמר המדובר מגלים ראיות לכך שייתכן שיש לו השפעה על מחלת האלצהיימר, על פרקינסון, על דיכאון, סכיזופרניה, אוטיזם והפרעות נוספות.
גם לכם זה נשמע כמו תרופת פלא לכל הבעיות? גם אתם תוהים כמה עולה ואיפה קונים את תרופת הפלא הזאת? ובכן, מסתבר שמדובר בסך הכל במזון שאנו אוכלים, כפי שמסביר ד"ר בולסוויץ בספרו.
תודו, זה נשמע די פשוט, לא? אז למה בעצם אנחנו לא ממהרים לשנות את אורח החיים שלנו? והיכן מתרחשת המהפכה שהוא כותב עליה?
אז ככה, למרות שידוע למדע כבר מאות שנים שהמיקרוביום מאכלס את גופנו, לפחות משנת 1683 אז למעשה הניח אנטוני ואן לוונהוק, המדען ההולנדי, רובד פלאק (חיידקים) משיניו תחת מיקרוסקופ וחשף שם יצורים זעירים בתנועה, שהרי המיקרוביום ניצב כמכשול בפני הגילוי המדעי. במשך עשרות שנים הצליחו מיקרוביולוגים שונים לחקור רק את מיני החיידקים שיכלו לגדל במעבדה, ואת אלה ששוכנים בקרביים שלנו, הם לא הצליחו לחקור משום שאלו לא שרדו בצלחת פטרי.
המאה ה-21 חשפה את הכוח, הכמעט בלתי מוגבל, של המשולש הקדוש הזה - מיקרוביום, תזונה ובריאות, כשבתחילת המילניום הנוכחי חלה התקדמות משמעותית במחקר, כשחוקרים הבינו כיצד לרצף דנ"א של חיידקים אלה. בתחילה הם השתמשו בטכנולוגיה כדי לבחון כיצד משפיע המיקרוביום על אזורים בגוף שבהם יש ריכוז חיידקים גבוה, כמו המעיים והעור, ולאחר מכן אף הקדישו מחשבה למוח.
ד"ר בולסוויץ, הוא רופא אמריקאי מומחה למחלות דרכי העיכול, שסבל בצעירותו מהשמנת-יתר, מה שגרם לו לצאת ולחקור את הנושא. בספר האמור זוכים הקוראים לגלות את התכנית התזונתית שלו אותה הוא מכנה בשם "תדלוק בסיבים", זאת בצורה הכי פשוטה ונגישה, רגע לפני שקופצים לסופר הקרוב ורוכשים מזון.
סיבים תזונתיים, הם כידוע סוג מורכב של פחמימה שמרכיב את דופנות התא של צמחים ולפיכך הם קיימים בכל מזון שמקורו מהצומח.
התכנית "תדלוק בסיבים" אורכת 28 יום, וכדי להקל על הקוראים במיוחד חבר לעניין גם השף צחי בוקששתר, שיצר עבור הספר 80 מתכונים ברוח התכנית ובהלימה לחך הישראלי מתוך ההבנה שצריכה מספקת של מזונות עתירי סיבים תזונתיים, כגון פירות וירקות, בכוחה להקטין את הסיכון ללקות במחלות כגון סוכרת ומחלות לב ואף להפחית את הסיכון לתמותה ממחלות, לא משנה איזו מהן.
היתרון: התכנית המדוברת מתאימה אפילו למי שרגישים לסיבים, מה גם שאפשר ורצוי להתחיל מיד ובהדרגה בעזרתה לאמן את המעי (והאמת שגם את המוח) לצרוך את הסיבים התזונתיים הנכונים, ולקבל את החיים שלנו במתכונת הכי טובה ובריאה שרק אפשר.
ד"ר בולסוויץ׳ מכנה את הסיבים הללו "סם החיים", לא פחות ולא יותר. והיום, כשאנחנו צורכים יותר מדי מזון (לרוב גם מזון מעובד), כמויות של תרופות (וחיסונים בעידן של מגיפות וקורונה); אין מן הנמנע לקרוא את הספר הזה, שהוא בגדר מדריך חובה שמסביר "איך להיות בריא" במספר צעדים פשוטים. כל כך פשוטים שבסוף ולנוחיות הקוראים יש גם מפתח מילים מפורט במיוחד, והמלצות לספרים נוספים מהתחום.
ד"ר יוסף גיל שחר (MD), המשמש כיועץ ומפקח אקדמי ומדעי ב"מרכז לרפואת הרמב"ם", ממליץ בחום על הספר המדובר וכך הוא כותב: "הספר הזה מראה לנו עד כמה המודעות למה שמתחולל במעי הגס שלנו חיונית לשמירת הבריאות. הספר ילמד אתכם שלכל בחירה שלכם, לא רק מה לאכול, אלא גם מתי לאכול, מתי ללכת לישון, מתי לקום בבוקר וכמה פעילות גופנית לבצע, יש השפעה גם על המעיים שלכם".
אצטרף גם אני להמלצה על הספר הזה, בפרטי למי שחפצים לרדת במשקל בדרך בריאה ולמתעניינים בספרי בריאות מלמדים.
אז נכון, שהלחץ ומירוץ החיים נושאים עמם לא פעם המון הרגלים מגונים, אבל ברגע שמבינים איך הדברים עובדים שם בפנים, גם משנים את כל דרך המחשבה על האוכל שאנחנו אוכלים, ובאמת שעוד לא מאוחר לעשות לעצמנו טובה גדולה, ולאמץ את אורח החיים הזה, שהוא לגמרי בר-השגה.
מהפכת המיקרוביום. ד"ר וויל בולסוויץ (MD) | עריכה מדעית: אופיר פוגל | הקדמה: ד"ר יוסף גיל שחר (MD) |299 עמודים.
מחיר: 98, בחנויות הספרים ובאתר הוצאת פוקוס