צילום: Canva
כמה פעמים שמעתם בחייכם את הקלישאה ש"קנאה עושה קמטים"? אז זהו, שמתברר שיש בכל זאת אמת כלשהי באִימְרָה הזאת.
העור שלנו – הלוא הוא האיבר הגדול ביותר בגופנו, מהווה כידוע מעטפת חיצונית לגוף, ובכך הוא משמש כקו ההגנה הראשון של המערכת החיסונית ומעיד אולי יותר מכל גם על הפנימיות שלנו.
לעור מספר תפקידים חשובים הקשורים מתברר לא רק לאיך שאנו נראים, אלא גם לכאלה שמשפיעים ומעידים על הבריאות שלנו, בהיותו ממלא שלל תפקידים ובהם ויסות הטמפרטורה ולחץ הדם, תחושת מגע, כאב, ייצור חומרים הנחוצים לגוף ובהם ויטמין D ועוד.
לא בכדי, על פי הרפואה הסינית, לעור תפקיד חשוב, ובעוד הריאות אחראיות על דרכי הנשימה, על משק הנוזלים, על המערכת החיסונית וגם על העור, שהרי העור עצמו מהווה "הריאה השלישית" לתפישתם בגוף האדם.
אז מהם תפקידי העור?
• העור מספק כאמור הגנה חיונית על איברי הגוף מפני פגיעות (כגון: מכות או כוויות), מפני זיהומים (כגון: בקטריות ונגיפים העלולים לחדור לעור אם הוא פצוע).
• העור מסייע בשמירה על חום גוף תקין – החיוני מאוד לשמירת תפקוד תקין של כל מערכות הגוף. זה מתבצע גם על ידי הזעה, ולכן חשוב שלא למנוע את ההזעה שבעצם מפנה את הפסולת מהגוף, אלא רק למנוע את ריחה.
• העור משמש כמקור הגנה על נוזלי הגוף (הגוף כולל נוזלים רבים שבלעדיהם תפקודו עלול להיפגע).
• ניקוי ופינוי רעלים – העור גם מפנה רעלים ופסולת שהצטברה בגוף. לדוגמה, אקנה ופצעים נוספים על הפנים או באזורי גוף אחרים הם דרך נוספת בה הגוף מפנה רעלים, וגם מתמודד עם דלקות (כן, המוגלה של האקנה הוא סוג של דלקת הנוצרת גם מחיידקי האקנה).
שמירה נכונה על העור תסייע אם כן לשפר את תפקוד מערכות הגוף השונות, ואף תעזור להגביר את ה-Wellness ולהעצים את החיוניות, המרץ והאנרגיה.
בכל מה שקשור להזנה החיצונית את העור – רובנו כבר מתורגלים היטב; קרמים להוספת לחות, תכשירי הגנה מהשמש, שמירה על גמישותו והזנתו של העור וכדומה. כל אלה הם כבר חלק משגרת הטיפוח הקבועה, אולם; שלווה נפשית וחשיבה חיובית, לעומת זאת – הרבה פחות, אך גם להן מתברר נודעת השפעה מיטיבה על העור ובשגרה לחוצה ומטרידה כמו שלנו, אנו נוטים להמעיט בערכן ממבחינת תרומתן המהותית לעור שלנו.
בהיבט הקלאסי של גוף-נפש, העור הוא בבחינת שריון, המגן על הגוף מפני פולשים ברמה הפיזית (כמו זיהומים), אך לסימביוזה הזאת בין גוף-נפש, יש השפעה גם ברמה החיצונית.
לעיתים אפשר לראות שעור הפנים נעשה "עייף", אפור, וחסר חיוניות. זה לא בהכרח נובע מחוסר שינה, אלא דווקא מתוך אותה התגוננות או התמודדות של הגוף עם הסביבה – שעשויה לעיתים להיות כה מאתגרת או עוינת, ולהתבטא גם בסימני הזדקנות מוקדמים.
צילום: Canvaאיך בדיוק זה קורה?
התשובה נעוצה בקצות הכרומוזומים הנושאים את הגנים ובהם גם המידע התורשתי שלנו. בקצה של כל אחד מ-23 זוגות הכרומוזומים שוכנת לה מולקולת ה"טלומר", לה נודעת חשיבות רבה בשמירתה על החומר הגנטי מפני פירוק. למעשה, בכל פעם שהתאים מתחלקים לשניים, הטלומרים מתקצרים, עד שהם הופכים קצרים מדי ואז אין ביכולתו של התא להמשיך להתחלק.
אם להאמין לפרופסור לביולוגיה אליזבת בלקבורן, ועמיתתה פרופסור אליסה אפל, פסיכולוגית העומדת בראש המעבדה להזדקנות, מטבוליזם ורגשות באוניברסיטת קליפורניה,
מחברות הספר "אפקט הטלומרים: גישה מהותית לחיים צעירים, בריאים וממושכים יותר", שהרי בכוחם של הטלומרים, "להקשיב" למחשבות שלנו ולהגיב להן, כשנטייה למחשבות שליליות מתברר משתקפת בסופו של עניין - גם בעור.
העור מבחין כידוע בין עצמינו לסביבה ומסמל את הגבול ביניהם. לכן המתקשים לשים גבולות בעבודה או בבית, או נוטים לנתינת-יתר, עלולים לחוות תהליכי הזדקנות ברמה מואצת יותר (יש להניח שבהתאמה גם תהיה השקעה מינימלית בטיפוח העור, מכיוון שהמוקד הוא אחרים, ולא בהם עצמם).
ובחזרה ל"קנאה עושה קמטים", ברשותכם; אם העיניים הן הראי לנפש, שהרי העור שלנו הוא אספקלריה לרגשות הנפוצים שלנו. רוצים דוגמאות? בבקשה: קמטי הכעס באזור המצח מעידים על נטייה לרגזנות, לעצבים ושליליות. לעומת זאת, קמטי הצחוק בצידי הפה והעיניים מעידים על אדם חייכני מטבעו, בעל שמחה וחיוביות.
הוסיפו לנטייה ולאופי הטבעיים שלנו את מצבי הלחץ, החרדה והמתח, הנפוצים מאוד בתקופת הקורונה, וקיבלתם את כל "סימני האופי" הללו באקסטרים.
בתאים שלנו מצויים להם חיישנים שונים שתפקידם לאסוף אותות כימיים מהגוף.
מצבי מתח, מצוקה מתמשכת וסטרס חריף שולחים לגוף את האות החזק ביותר וההתפרצות קצרת הטווח של הורמוני הסטרס מעלה את רמות הטלומראז, כך שהתאים נערכים לסכנה במטרה להילחם בסטרס החימצוני ולהגן על הטלומרים ועל הגנים שלנו.
צילום: Canva
אלא שהמצב הזה אינו אידיאלי כלל לטלומרים, הוא גורם להרס שלהם במערכת ההורמונלית, מוביל לעלייה ברמות האינסולין, מוביל לתהליכי דלקת וסטרס חמצוני ולרמות גבוהות או נמוכות מדי של הורמון הסטרס קורטיזול ובכך הופכים החרדה והמתח לקטליזטור בתהליכי הזדקנות המובילים לשחיקה, לעייפות ולתשישות מנטלית, גופנית ונפשית בצורה סימולטנית, מה שעשוי כאמור להתבטא גם בהזדקנות מואצת של העור בצורה קיצונית.
בתקופה הנוכחית, שרבים מאיתנו עובדים מהבית ובקושי מצליחים לתת מענה לילדים, תקופה המלווה לא פעם גם בחרדה מפני איבוד העבודה - רבים נאלצים להשקיע יותר זמן, אנרגיה ומחשבה בסוגיות אלה -הרבה מעבר הנדרש.
הפחד מפני הדבקת ההורים המבוגרים או הילדים בנגיף הקורונה בכל יציאה קטנה החוצה, לצד קשת רחבה של רגשות שליליים כגון כעס ותסכול הנובעים משיפוטיות עצמית, מביקורתיות יתר ואף מהלקאה עצמית משפיעים אם כן לרעה על כל העניין הזה של אנטי-אייג`ינג.
ובדומה לפסולת שנוצרת בגוף כתוצאה מהמזון שאנו אוכלים, מצטברת לה גם פסולת רגשית הנוצרת מכל אותם רגשות שליליים שאנו חווים.
העור אם כן צריך להתמודד ולפנות גם אותה ולעיתים, המלחמה שלו בזירה הזאת - קשה מדי ואבודה מראש.
שלווה נפשית אם כן, היא חשובה ומהותית. החוסר ממנה עלול לתת את אותיותיו בהזדקנות העור, ממש כמו שמחסור בוויטמינים חיוניים, משפיע לרעה על בריאותנו.
הגמישות והאלסטיות של העור משקפים גם את גמישות ההתמודדות שלנו כבני אדם, עם אתגרי החיים. אם אנחנו מספיק גמישים ומסתגלים מהר למצבים משתנים, כולל מצבי לחץ וחרדה שמתעצמים לווליום גבוה מאוד בתקופות מסוימות – זה ישפיע גם על העור לטובה.
הגמישות היא גם חלק מחשיבה חיובית, שהיא נדבך חשוב באנטי-אייג`ינג. חשיבה חיובית כאמור מייצרת רגשות חיוביים כמו שמחה, אושר והנאה, המשפיעים על כל מערכות הגוף. חשיבה זו עוזרת להתמודד עם לחץ וחרדה ביתר בקלות ולשים אותם בפרופורציה הראויה. כשטוב לנו ואנו שמחים אז רואים את זה עלינו , וזה משתקף גם דרך העור.
אי לכך, חשוב להתייחס ל"חשיבה חיובית" כחלק משגרת הטיפוח שלנו. ממש כמו הקרם היקר ההוא שאנחנו מקפידים לרכוש בפארם; גם "הקשבה לגוף" והזנה בחומרים שמיטיבים איתו מנטלית ורוחנית ייטיבו.
חשוב למקד את תשומת הלב שלנו בדברים חיוביים, להתחבר לפנימיות הטובה שלנו וזה יוביל אותנו למצב רוח חיובי, לקשרים חברתיים, לטלומרים ארוכים שבוודאות יגבירו גם את הטוב והיופי שבחיצוניות החיובית שלנו.
מוכרים לכולנו המחקרים שהוכיחו מדעית את הקשר שבין תזונה טובה ואורח חיים בריא שכולל פעילות גופנית על גופינו ובריאותנו; בהתאמה גם חשיבה חיובית – הוכחה אף היא כתורמת להאטת תהליכי הזדקנות ואפילו כמי שבכוחה לדחות אלצהיימר. מחקר 7 הארצות הוא רק אחד מהם.
הרמב"ם כותב שאין הבדל בין גוף ונפש. מדובר ביחידה אחת: הנפש באה לידי ביטוי בגוף, והגוף גם מתבטא בנפש. כאשר אנו מטופחים חיצונית ומרגישים במיטבנו, אז הביטחון והערך העצמי עולים ואנו שמחים יותר.
כשמצב הרוח שלנו ירוד, או שאנחנו טרודים מחששות כאלה ואחרים, זה מעיב על מצב הרוח והנשמה, השפעת הסטרס מובילה ליתר לחץ דם ממושך, לקצב לב מוגבר ולרמות מוגברות של קורטיזול וכל אלו מתבטאים גם על העור.
על כן הטיפוח שיניב את התוצאות המיטביות והמרביות בשטח הוא זה שישלב טיפוח פנימי וחיצוני כאחד. גם טיפוח פנימי של שלווה פנימית וחשיבה חיובית, וגם טיפוח קוסמטי חיצוני מהותיים הם - ומדובר בשילוב אופטימלי למראה קורן וחיוני.
אם גם אתם חשים לאחרונה שאתם זקוקים לסיוע בעידוד החשיבה החיובית ונדרשים לרכישת כלים שיעזרו לכם להתמודד טוב יותר עם סטרס תוך אימוץ גישה אופטימית וחייכנית כלפי העולם והסביבה, אל תהססו – ופנו לייעוץ ולעזרה. עבור כל אדם המשמעות של עמידות בפני מתח ולחץ היא מציאת האיזון שתסייע לו לחולל פלאים ולא רק לנשמה...
זכרו, חשיבה חיובית היא לא סתם עצה מעצימה... אז תתחילו לחשוב חיובי ותאירו את הפנים!
* הכותבת מתמחה בנטורופתיה מותאמת אישית, וחברה בקהילת המטפלים SOMEBUDDY