כשהייתי ילדה קטנה ולפעמים קצת עצובה, לאבא שלי הייתה עצה טוב: "יקירתי, במקום לאכול את הלב, תאכלי ארוחה טובה". אין ספק, אני בהחלט מיישמת זאת, עד היום, אם הוא רק היה מדייק את זה ואומר לי מה לאכול אולי לא הייתי בוחרת בפחמימות מנחמות, אבל זה כבר לכתבה אחרת...
בואו רק נסכם שאוכל משמח לבב אנוש, ואם באוכל עסקינן הרשו לי להציג בפניכם את "פסטיבל האוכל של מטה יהודה", במחוז ירושלים.
הפסטיבל רץ מזה 20 שנה ומאגד בתוכו 57 ישובים הכוללים: קיבוצים, מושבים, חוות חקלאיות, מנזרים, ישובים ערביים ועוד. כל אלה מתכננים איך לארח אותנו השנה (5-22 באוגוסט) לפסטיבל יחיד מסוגו בו תוכלו לפגוש, אנשים, בתים, טעמים, אמנות, דו קיום, מוזיקה ועוד...
אז מה צפוי לכם, אתם תוהים?!
ובכן, לעת ערב יפתחו העסקים את ליבם וביתם, ויזמינו אתכם לחוות את המורשת, האוכל והיין, האמנות והאדמה בשילוב נוף מדהים וירוק, כיאה לאזור.
שנקליש. צילום: גלי מרגליתהתחלנו בעין רפא, - כפר ערבי הממוקם כ־10 ק"מ ממערב לירושלים, בוואדי שבין כביש 1, אבו גוש וקיבוץ צובה, שם פתחנו את הצ`אקרות של הקיבה במסעדת "שנקליש".
האנה טקאש שפתחה את המסעדה אשתקד, גוללה בפנינו את סיפור ה"שנקליש" - כדורי גבינה מיובשת העשויים במקור מחלב כבשים ועזים, והיום לפעמים גם מחלב בקר, המתובלים בתערובת תבלינים ייחודית של זעתר, פתיתי פלפל חריף ושומשום.
האנה טקאש. צילום: גלי מרגלית האנה למדה את סודות הבישול ממטבחה של סבתא סוראייה, ולימים החליטה, להביא את המאכלים מהמטבח הסורי אשר מבשלת למשפחתה, אל מחוץ לביתה בדגש על הגבינה, ולכן פתחה את המסעדה.
האוכל מבוסס על גידולים של חקלאים של תושבי הכפר - מהאדמה לצלחת, וממתכונים מבית הסבתא בסוריה.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית
מתוך מהטאבון החם, יצאו פוקאצ`ות עם בצל, פטריות וגבינת הבית. היא הונחה כלאחר כבוד על השולחן ולידה זרמו, אט אט, יתר המאכלים המשובחים: עוף על האש, עלי גפן ממולאים בשר, סלט ירקות עשיר מעורבב עם הגבינה, מטבל עגבניות ועוד. ויש גם ארוחות בוקר וסלטים שונים - הכל כאמור מבוסס על גבינת הבית.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגליתאת צימאוננו הרווינו במשקה התמרינדי וגם במשקה האיביסקוס האדום, כי חייבים לנסות הכול.
כמה דקות וזרמנו לקינוח והופה - הסתדרה לה על השולחן יחידה מובחרת של באקלאוות מסוגים שונים, וכמובן כנאפה חם ומתוק עם טוויסט, במקום שערות קדאיף, סולת. פייר, אחד הטעימים.
מחירים: בוקר שנקליש יחיד - 60 ₪. זוגי - 110 ₪. טאבון שנקליש - 55 ₪, סלט שנקליש - 55 ₪, פיצה טאבון - 40 ₪.
קפה שנקליש, עין רפא (על הדרך לעין לימון: 2811738–072 (בהזמנה מראש)
יסמין-ג`סיקה ברהום, צילום: גלי מרגלית
שבעים ומרוצים יצאנו להמשיך לחקור את הפסטיבל, והפעם לסיור בתוך הכפר עצמו עם יסמין-ג`סיקה ברהום בעלת עיני התכלת המהפנטות שהביטו בנו דרך החיג`אב.
תוך כדי הסיור, היא חלקה איתנו את סיפורה האישי: "הגעתי מאנגליה לישראל לסטאז` בגן הבוטני בירושלים במסגרת לימודי אדריכלות נוף באוניברסיטה. כסטודנטית, פגשתי את מוסא שהיה גם הוא סטודנט. כשחזרתי לאנגליה המשכנו להיות בקשר, התעניינתי באיסלם, והחלטתי ללמוד ערבית".
יסמין-ג`סיקה ברהום, צילום: גלי מרגלית לאחר קשר ארוך של מעבר לים, התאסלמה יסמין וחזרה מאנגליה היישר לכפר עין רפא, שם נישאה למוסא ויחד הקימו משפחה, ולהם 4 ילדים.
כיום יסמין מנחת סיורים לתיירים מהארץ ומחו"ל. בסיוריה היא מספרת על ההיסטוריה של האזור, התרבות החקלאית ועל שיתוף פעולה בין אנשי הכפר, שבעצם היותם חמולה, הם נרתמים לעזרה כשצריך. כך למשל, סיפרה לנו שכשהיה לה אירוע רב משתתפים, נעזרה במבשלות מהכפר.
צילום: גלי מרגלית יסמין למדה את סודות הבישול הערבי מחמותה, וכיום היא מקיימת סיורים תוך שילוב אירוח בחצר ביתה, לארוחה אותנטית מקומית הכוללת מגוון סלטים טריים ונימוחים, מקלובה נהדרת של עוף או כבש וקפה ולקינוח (תרתי) גם היכרות אישית יותר עם בני משפחתה.
"Living in the levant - החיים בלבנט": 052-8283710/ 052-2878951 (בהזמנה מראש)
נפרדנו מהכפר והמשכנו למושב זכריה (צומת עזקה), הקרוי על שמו של הנביא זכריה. מדובר במושב שבסוף שנת 1950 יושבו בו עולים מכורדיסטן מאזור ברזן שבעיראק - אז חברים, בואו ונכיר גם את המטבח הכורדי.
לילי ובתה דניאלה. צילום: גלי מרגליתנכנסנו לבית משפחת עזיז הצופה אל הנוף של עמק האלה והתיישבנו בסלון האפוף ריחות של לילי עזיז, שם היא בישלה יחד עם בתה דניאלה את הקובה החלבית המפורסמת שלה, המבוססת על מתכון סודי בהחלט.
לילי סיפרה לנו על המורשת הכורדית, העלייה לישראל של במשפחה בשנת 1951 ועל החיים במושב.
ריח התבלינים והבהרט היה חזק מהרגיל, ואני שאבתי אותו בלגימה מהמרק הלבן - קובה חלבית העשויה מסולת וממולאת בחמאה.
צילום: גלי מרגלית הקובה של לילי. צילום: גלי מרגלית היאפרח של לילי. צילום: גלי מרגלית על השולחן חיכו לנו גם: "טרשי" - חמוצים תוצרת בית ו"יאפרח" - עלי גפן ממולאים, פלפלים מוחמצים, כרוב ובצל, ופיתות מקומיות, לצד אלה לגמנו גם משקה יוגורט מלפפונים שהיה מלוח ומרווה.
לילי אגב מארחת גם מטבח בשרי, אולם בימות הפסטיבל, האוכל שהיא מציעה כולו חלבי.
מחיר: ארוחה חלבית - 80 ₪.
המטבח של לילי עזיז, מושב זכריה: 050-7380869 / 02-9917379 (בהזמנה מראש)
מלאה ומרוצה, הבנתי שאם אנחנו כבר כאן אנחנו חייבים לחוש את האדמה המקומית, לגעת, להריח ולראות.
או אז הגענו לחממת העגבניות של אוקי, החקלאי החייכן ממושב זכריה. קטפנו ואכלנו עגבניות אדומות שפשוט דרשו תבשיל עגבנייתי טעים.
צילום: גלי מרגליתוכך, בזמן שאתי אישתו הכינה לנו מהירקות, שזה עתה נקטפו שלושה סוגים שונים של שקשוקות: חצילים, זיתים ותפוח אדמה, אנחנו לקחנו את האיזי ריידר, הכלי החשמלי, השקט והירוק של חברת "איזי ריידר עמק האלה" ויצאנו ליהנות מחוויה ייחודית באזור מטה יהודה, להיחשף לטבע בדרך לא שגרתית, ושעטנו קדימה לתוך מרחבי המטה.
הריידר מותאם לנסיעה בעמידה ובישיבה, הוא מאוד נוח, ומדובר בחווית אקסטרים שכולה טבע בתוך נוף עוצר נשימה.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית
חזרנו לצלחות השקשוקה שכבר הונחו במרכז השולחנות בתוך שטח החממה והצלחנו להכניס גם את זה לקיבה הגרגרנית שלנו.
אין ספק - חוויה אורגנית, טבעית מהאדמה היישר לצלחת.
מחיר: תלוי בסוג המסלול שנבחר.
"איזי ריידר עמק האלה": 050-9919932 / 050-5231231, (בתיאום מראש בלבד, מספר המשתתפים מוגבל)
הערב כבר ירד, הירח מציץ מבעד לעצים, ואנחנו בדרכנו לנקודה האחרונה: אישלחם" - המאפייה הביתית של האופה אייל תמיר, השוכנת במושב תעוז הסמוך לבית שמש.
צילום: גלי מרגליתהריחות שיצאו מהתנור, לא עצרו אותנו מלתלוש עוד חתיכה מהבריוש ומלחם המחמצת שאך זה יצא מהתנור חם חם, וטעים טעים.
שמענו את סיפורו של אייל, שסיים לימודי צילום, ויום אחד לאחר שזוגתו הגיעה באהבה עם שקית ובה קרואסון כל כך טעים, הוא קיבל החלטה ששינתה את חייו. בו ברגע, הוא החליט שהוא רוצה ללמוד להכין בדיוק קרואסון כזה.
כך בעצם החל הרומן של אייל עם הבצק. בהתחלה הוא עשה זאת מביתו, כשכל השכונה השתגעה מהריחות ומהטעם כמובן, לא חלף זמן רב עד שהשיק את המאפיה בתעוז. אייל סיפר לנו על סוגי הקמחים וחומרי הגלם שעליהם לדבריו הוא אינו מתפשר.
אייל תמיר. צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגליתעוד מעט אנחנו כבר עולים לאוטובוס, אז נלחמנו בשניות שעוד נותרו בקרואסונים הנימוחים בפה, רק חתיכה ועוד אחת אחרונה.
אגב, במקום ניתן כמובן לרכוש: לחמים: כוסמין, כוסמין וזעתר, שיפון, כפרי דגנים ו/או אגוזים, וגם באגטים, קרואסונים ועוד הרבה הפתעות מבצק.
"אישלחם": 054-8115272 (בתיאום מראש)
מה שבטוח, רעבים ממטה יהודה לא חזרנו! ואין ספק שממש בקרוב עוד אחזור למרחבים, לטעמים ולסיפורים המופלאים של האזור....
פסטיבל האוכל הכפרי של מטה יהודה : 5-22 באוגוסט / *8108