שחרזאדה. צילום: Elena Lapina
לא בכל יום זוכה יוצר למחווה מוזיקלית, בטח לא כשהוא כמעט קרוב ל-100 שנה כבר אינו בחיים. אך ככה זה כנראה כשקוראים לך סרגיי דיאגילב - מייסד ומנהל להקת ה"בלט רוס" (Ballets Russes) - להקת הבלט המפורסמת ביותר בעולם הנחשב לאחד המשפיעים הגדולים בתחום המחול.
"שחרזאדה" ו"ציפור האש" - שתי יצירות מופת בערב אחד - במחווה ללהקת הבלטים הרוסיים "בלט רוס" ומייסדה סרגיי דיאגילב.
6 המופעים יתקיימו בתאריכים 16-23 באפריל, במשכן לאומנויות הבמה בתל-אביב ובתיאטרון ירושלים, ומדובר בהעלאה מחודשת ומרהיבה של כוכב הבולשוי והבמאי אנדריס לייפה, שהנפיק תכנית מיוחדת שכולה כאמור הלל לדיאגילב - מראשוני הסינתזה האמנותית.
במופע זה, רקדני בלט בית האופרה והבלט על שם נטליה סץ, מציגים את היצירות ההן בערב של בלט וירטואוזי, עם תפאורה, תלבושות מרהיבות ועשרות רקדנים.
דיאגילב נולד ב–1872 וגדל כבן לאחת המשפחות האמידות ביותר בפרם, בחלק המערבי של רוסיה. חיי משפחתו נהרסו בפשיטת רגל ב-1890, עת נאלצו אביו ודודיו למכור את בית האחוזה.
לאחר שסיים לימודי משפטים באוניברסיטה בסיינט פטרסבורג בשנת 1898 ייסד דיאגילב מגזין אמנות בשם: "עולם האמנות". המגזין עסק ברעיונותיו הוויזואליים של האמן אוברי ברדסלי ושל הסופר, אוסקר ויילד.
ב-1904 נסע דיאגילב לפריז, ושם, כעבור 5 שנים ייסד ביחד עם הרקדן מישל פוקין את "בלט רוס", שהורכב מקבוצת רקדנים מרוסיה שכללה לאורך השנים גם שורת רקדנים שהפכו למאהביו ובהם: ואצלב ניז`ינסקי, לאוניד מסין, אנטון דולין וסרז` ליפאר, תוך שביצירות הבלט שלו הוא מעניק ומדגיש ניואנסים הומוסקסואליים, בפרט ביצירותיו "Jeux" ו"Les Biches".
עיקרון הא-סימטרייה והסינתזה האמנותית
הפקותיו של דיאגילב היו מבוססות על עיקרון הא-סימטרייה ועל תנועה חופשית. המוזיקה ועיצוב הסצנה היו חלק אינטגרלי ממופע המחול כולו, ודיאגילב שהושפע רבות מהרקדנית האמריקאית איזדורה דנקן, מהמלחין ריכרד וגנר, ומהתיאוריות של המשורר שרל בודלר היה למעשה הראשון להפוך את הגלטיאות ממין זכר לאמנים שהעולם יעריץ. הבלט היה עד לאותה התקופה, אמנות הטרוסקסואלית המאדירה את הנשיות, אך היצירות שלו שפכו אור על הגיבור הרבה יותר מאשר על הגיבורה, והעניקו כאמור מוטיבים הומוסקסואליים.
המהפכה החשובה שהביא דיאגילב לעולם המחול הייתה למעשה סינתזה אמנותית. בהפקותיו שילב במחול תחומי אמנות שונים. על עיצוב הסצנה נהג לעבוד עם אמנים שונים. בהפקותיו שיתף פעולה עם הצייר והתפאורן היהודי ליאון באקסט וחיבר בין המלחינים המפורסמים של התקופה: סטרווינסקי, ראוול וסאטי , לציירים כדוגמת פבלו פיקאסו, אנרי מאטיס, בקסט ובראק, למעצבי אופנה דוגמת קוקו שאנל ולמשוררים כדוגמת הופמנסטאל וקוקטו, מתוך הבנה שאמנויות המשתרגות זו בזו מעשירות אחת את השנייה ויוצרות שפה אוניברסלית שלמה.
שלוש יצירות המופת המפורסמות של דיאגילב: "ציפור האש" (1910), "פטרושקה" (1911) ו"פולחן האביב" (1913), אשר הולחנו על ידי איגור סטראבינסקי, גרפו הצלחה מרובה, ודיאגילב ולהקתו יצאו לסיור מקיף באירופה ובארצות הברית. דיאגילב לא שב עוד למולדתו רוסיה.
ב-1929 במהלך חופשת מנוחה בוונציה, הוא נפטר במיטתו ב"גראן הוטל דה בן דה מר" שבלידו של ונציה והוא בן 57 בלבד.
כוכב הבולשוי אנדריס לייפה במחווה לדיאגילב
דיאגילב ששמו מוזכר ביראת כבוד, זוכה כאמור למחווה בהעלאה מחודשת של שתי יצירות עבר שלו: "שחרזאדה" ו"ציפור האש".
ציפור האש. צילום: Elena Lapina ציפור האש. צילום: Elena Lapina "ציפור האש" יצירה שמבוססת על סיפור עממי רוסי, שגם זכתה לסרט אנימציה מבית וולט דיסני, מגוללת את סיפורו של איוואן - נסיך יפה תואר שציפור אש מבטיחה לו שאם ישחרר אותה מידיו היא תגמול לו בעתיד.
בממלכתו של המכשף קשצ`יי, בזמן הדמדומים, מופיע פרש אביר הלילה. הבוקר עולה צללי השחר ניבטים מעצי התפוחים הקסומים, וציפור האש יורדת מן העץ בסערה. היא רוקדת בקלילות וביופי רב ואינה מבחינה באיוואן הקופץ ותופס אותה. היא מנסה כמובן לברוח, לעוף ומבקשת את החופש שלה בחזרה. והוא אכן משחרר אותה, ובבוא היום שהוא עצמו נקלע לצרה הוא מבקש וזוכה לעזרתה.
שחרזאדה. צילום: Elena Lapina היצירה "שחרזאדה", הדמות הנשית הידועה מ"סיפורי אלף לילה ולילה", מגוללת את סיפורה של בת הווזיר הגדול מסמרקנד, דמות פמיניסטית שמנעה הרג של צעירות רבות על ידי כך שסיפרה כל לילה סיפור לסולטן שחריאר שפילגשיו המרקדות אינן הסבו לו אושר והקרירות של אשתו זוביידה הטרידה אותו.
בעצת אחיו הצעיר הוא יוצא לצייד, ואז מתעורר ההרמון להילולת אהבה. הפילגשות מבלות עם בחורים צעירים וזוביידה מארגנת לעצמה מפגש עם המשרת המוזהב. השליט חוזר מוקדם מן הצפוי זועם ממה שהוא רואה ובמיוחד כשהוא תופס את רעייתו עם העבד. הוא מצווה על הריגתם של כולם, העבד נתלה וזוביידה דוקרת את עצמה למות מצער.
מחיר: 235-375 שקלים.