צילום: pexels
התקפות סייבר לצורך גניבת פרטי אשראי ובנק
התקפות הסייבר הפשוטות ביותר מבוצעות על ידי פצחנים (האקרים) המעוניינים להשתמש בתכנים ששלפו מהמחשבים או הטלפונים של הקורבנות לפריצה על מנת להשיג רווח כספי.
הם מגלים את פרטי האשראי או חשבון הבנק ומבצעים הערות לחשבונותיהם. בחלק מהמקרים הם חושפים את פרטי כרטיס האשראי על מנת שגם אחרים יוכלו להשתמש בזה. פעולה זו קשורה בעיקר לניסיון לפגוע בכמות גדולה של אנשים ממדינת אויב.
התקפות שנועדו לשבש את הבחירות
התקפות סייבר נוספות נועדו לשבש את הבחירות במדינות שונות. למשל, בארה"ב פרצו האקרים (ככל הנראה מרוסיה) למחשבי המפלגה הדמוקרטית על מנת להשיג מידע מסווג או נתונים על מועמדת המפלגה הילרי קלינטון.
חשיפה של הנתונים הללו הולידה לא רק מבוכה רבה למועמדת אלא גם השפיעו על תוצאות הבחירות וקדמו את המועמד של המפלגה היריבה.
התקפות סייבר שעשויות לפגוע בתשתיות
התקפות סייבר נוספות מיועדות לפגוע במדינה בדרך שונה – בתשתיות החשמל, המים, הגז או התחבורה. כיום, כאשר מרבית פעילות התשתיות העירוניות מנוהלת בצורה ממוחשבת במדינות רבות פרצות אבטחה יכולות לשתק את החשמל או האינטרנט בערים שלמות.
לכן, מומחי סייבר רבים מוכשרים על מנת לפתח סביבה מוגנת בה ניתן יהיה לנהל ערים חכמות מבלי לסכן את רצף השימוש בתשתיות השונות בעיר.
התקפות סייבר לטובת המדינה
כאשר עוברים קורס
לימודי סייבר מגלים גם את הצד החיובי של ההאקרים. לדוגמה, התקפות סייבר אפשרו למדינת ישראל לעכב את התפתחות הגרעין באירן על ידי שיבוש תפעול הטורבינות עם וירוס מחשב שהוחדר לתוכנה המנהלת אותם. לכן, מומחי סייבר רבים משתמשים בידע שצברו בקורס ומתמחים לא רק ביצירת שכבות הגנה אלא גם בתקיפה לטובה.
דרך נוספת שבה אפשר להשתמש בתוכן המועבר במהלך לימודי סייבר היא על מנת לאתר פרצות בתוכנות ואפליקציות של חברות גדולות. גוגל ופייסבוק, למשל, מציעות פרס להאקרים שמצליחים למצוא פרצות אבטחה בתוכנות או באתרים שלהם.
מדובר אמנם בפרסים קטנים יחסית, אך הם מעניקים יוקרה לפצחנים שהצליחו לגלות את ליקוי האבטחה ה"נתפרים" מיד כאשר התגלו וגרסה חדשה, מאובטחת, יוצאת לאוויר.
התקפות סייבר לגניבת מידע עסקי
סוג נפוץ נוסף של התקפות סייבר מיועד על מנת לגנוב סודות עסקיים שנועדו לקדם את פעילותו של המתחרה בעסק. גניבת שמות לקוחות או מתכון סודי (של קוקה קולה למשל) יכולים לגרום לנזקים בשווי של מיליוני דולרים.
התקפות סייבר לצורך בניית מוניטין
בדומה לתחומים רבים כמו מקצועות הספורט גם בתחום ההאקינג הפצחנים בונים לעצמם מוניטין (מפוקפק) עם השנים. לכן, חלק מהם אינם מתכוונים להרע אלא רק להפגין יכולת פריצה. אתרי הפנטגון ואתרים חשובים אחרים נפרצו פעמים רבות כאשר שם הפצחן הופיע על האתר.
קבוצה נוספת בשם "אנונימוס" אף היא פורצת לאתרים על מנת להפיץ דעה פוליטית אחרת או לפגוע בארגונים שונים במכוון באמצעות הפריצה.
לסיכום, התקפות סייבר מופיעות במגוון רחב של צורות וכנגד קורבנות רבים. חברות, אנשים פרטיים, ארגונים, מפלגות פוליטיות ואף מדינות שלמות נדרשות ללמוד כיצד להתגונן מפניהן או כיצד לתכנן התקפת סייבר "חיובית" לצורך שמירה על בטחון המדינה באמצעות לימודים מקצועיים.