מאת: יפעת דיסקין
צילום: יוסי פונס
חברת סולתם השיקה לאחרונה את COOK SMART - סיר לחץ שקיבל את שמו משום שהוא מתאים לטענת היצרנית לכל סוגי הכיריים, הוא בעל שתי תוכניות הפעלה שונות בהתאם לתבשיל וגם משום שהוא שומר על הערכים התזונתיים של המזון.
הסיר החדש משווק כבר עתה בכ-30 סניפי המותג ברחבי הארץ והוא צפוי לכבוש בקרוב עוד 15 סניפים נוספים.
הסיר האמור, עשוי משלוש שכבות שנועדו לספק חוזק מרבי ולתרום להעברה ולפיזור של חום אחיד במהלך השימוש בו. גודלו: 22 ס"מ ותכולתו מוצעת בשני גדלים, 4 ליטר או 7 ליטר.
הסיר מגיע עם 2 מכסים: האחד מזכוכית המותאמת לבישול רגיל והשני מנירוסטה לבישול בלחץ. לסיר ידיות ארגונומיות לאחיזה טובה וישנם 3 מנגנוני בטיחות ופתיחה שתכליתם להבטיח תפעול קל במיוחד.
צילום: יוסי פונס כידוע, הבישול בסיר לחץ נחשב "בריא", יותר היות והתבשיל צורך מעט שמן. בנוסף, השימוש בסיר הלחץ יעיל, משום שחום המים בו עשוי להגיע עד 120 מעלות צלזיוס, ובכך זמן הבישול מתקצר משמעותית.
אלא שבניגוד לכל היתרונות המפתים הללו, קיים חיסרון אחד בולט, הנזקף לגנותם של סירי הלחץ והוא המוניטין הגרוע שהם צברו. כן, מסתבר ששימוש לא נכון, וחוסר הקפדה על הנחיות היצרנים או תחזוקה לקויה של הסיר עלולים להביא לא פעם לפיצוצו או חלילה לפגיעה במשתמשים וכל אם עברייה בוודאי תוכל לספר לכם על שכנתה מהדלת ממול שהלחץ התפוצץ לה בפרצוף או על זאת מהקומה מעל שנכוותה מהאדים.
צילום: יפעת דיסקין
הפחד מהאדים
אז אם כבר לחץ עסקינן, בכדי להתגבר על לחציי הפרטיים מבישול בלחץ הוזמנתי להשתתף בוקר יום חמישי האחרון בסדנת בישול בסיר הלחץ החדש של חברת סולתם.
עוטה אפוד אבירים ומגן התחלתי ליהנות.
שנים רבות שסיר הלחץ הישן, שנתנה לי אמי, עומד לו מיותם בארון. מעולם לא העזתי להשתמש בו מתוך החשש של מה שעלול לקרות. הקיטור, הכוויות, הר הגעש המתפרץ ועוד תרחישי אימה נוספים מלווים אותי בכל פעם שאני שולחת ידי אל הסיר. עם זאת אני חייבת לציין שיש לי חברה שבלי הלחץ (תרתי) אין לה חיים.
בתמונה: טוני ירוחם - סמנכ"ל שיווק וסחר בסולתם, השף זיו שטיינברג - מנהל קולינרי של הסטודיו לבישול, יפעת דיסקין ומיטל רובין עובדיה - מנהלת שיווק סולתם כשסיפרתי לחבריי שאני עומדת להשתתף בסדנת בישול בסיר לחץ, ראיתי את מבטם המפוחד, ״זה לא בשבילי", "זה מפחיד אותי״, שמעתי לא מעט. אך אני בחרתי להתעמת עם לחציי, להשתחרר מהפחדים - ולצאת למשימה...
קיבלתי הסבר כללי על הסיר, שעיצובו אגב חדשני ועתידני מהשף זיו שטיינברג – המנהל הקולינרי של הסטודיו לבישול, שהסביר כי בניגוד לסירי הלחץ מהדור הישן, זה החדש של סולתם מגיע עם שלל מנגנוני הגנה, שמנפצים את כל המיתוסים על סירי הלחץ המלחיצים.
סיר לחץ - בלי לחץ!
לסדנה ששמה כמתבקש היה "סיר לחץ – בלי לחץ" היו כאמור מספר מטרות, ביניהן: הורדת סף החרדה מהקיטור שנוצר, הוכחה שניתן לבשל ברבע מהזמן של בישול קונבנציונאלי וכמובן הרצון להראות שאפילו תבשילים נוזליים ניתן לבשל בסיר לחץ: מרקים, תבשילי קדירה, פירה, עופות וקטניות.
מאחר שמדובר בסיר גדול יחסית, המוצע כאמור בשני גדלים, הגדילו ועשו בחברת סולתם והוסיפו לסיר מכסה רגיל שהופך את הסיר בקסם פשוט לסיר בישול רגיל לחלוטין, כלומר ברכישתו זוכים למעשה בשני סירים במוצר אחד.
צילום: יפעת דיסקין
בסדנה למדתי כי היתרונות בשיטת הבישול בלחץ, טמונים בכך שהבישול מהיר - עד פי 5 מכל כלי בישול אחר; בנוסף וכפי שכבר ציינתי הבישול גם בריא - הואיל שניתן להשתמש בסיר לאידוי וללא שמן והסגירה ההרמטית, המונעת את שחרור האדים, שומרת על ריכוז הטעמים והוויטמינים של המזון. ואם כל זה לא הספיק לכם שהרי ניתן לבשל בסירים אוכל קפוא, ללא הפשרה.
מבחינתי, המבחן האמיתי היה "לקפוץ למים" ולהשתמש בסיר כשאין אף אחד ששומר עלי.
גאה לבשר שהתגברתי על הפחדים ובישלתי בעצמי בסיר הלחץ מרק עוף מדהים, שריחו פעפע לחדר המדרגות וגרם לילדיי לבקש מנה כפולה. בשורה התחתונה: אם אני עשיתי זאת, כולם יכולים!
עמדה במשימה. מרק העוף של דיסקין. צילום: פרטי ואם עדיין נשארתם בלחץ ממחירו של הסיר החדש, בוודאי תשמחו לשמוע כי בניגוד לסירי הלחץ המוצעים במחירים שַׁעֲרוּרִייָּתִיִּים זה החדש של סולתם הכולל סיר ושני מכסים (זכוכית ונירוסטה) יעלה לכם רק 399 ₪ או לחילופין מבצע מיוחד הכולל שני סירי לחץ + 4 מכסים ב-499 ₪.
אז יאללה, הורידו לחץ והתחילו לבשל...