באדיבות אתר pixabay
בעוד 5 ימים, ב-25 בנובמבר יציין העולם את יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים. תאריך זה נקבע לציון רצח האחיות מיראבאל, שלוש פעילות פוליטיות ברפובליקה הדומיניקנית שנרצחו בשנת 1960 בהוראת הדיקטטור רפאל טרוחיו.
זאת כל עוד נשים בכל רחבי העולם הן קורבנות לאונס, לאלימות במשפחה, להטרדה מינית ולעוד סוגים של אלימות נגד נשים. הצורך ביום להעלאת המודעות נובע מכך שלרוב הנתונים האמיתיים על אודות היקף האלימות נגד הנשים אינם גלויים לציבור, וחלקם אף אינם מדווחים לרשויות.
צילום: האו"ם אתר רשמי (נשות האו"ם)
בשנים האחרונות חלה בישראל, עלייה חדה בשיעור הנשים המוכרות למשטרה על רקע אלימות במשפחה, בהן גם נשים שנרצחו על ידי בני זוגן באותן שנים.
כ-200 אלף נשים בארץ נפגעות מדי שנה מאלימות על רקע מגדרי, ורק אחת מכל ארבע נשים שנפגעות מאלימות פיזית, ואחת מכל עשר נשים שנפגעות מאלימות מינית, מדווחות על כך לגורם מטפל. כך על פי נתונים שנאספו על ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת — ממשטרת ישראל, שירות בתי הסוהר, משרדי הרווחה והבריאות ואיגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית — ולפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מנגד, רבות מאלה שנרצחו על ידי בני זוגן — התלוננו קודם במשטרה על אלימות אך זה לא הועיל להן.
צילום: פייסבוק נעמת
הידועניות נרתמות לקמפיין למניעת אלימות נגד נשים
שורה של ידועניות ובהן גלית גוטמן, שיר אלמליח, קרן מור, מירי בוהדנה, חנה לסלאו, אילנית לוי, מגי אזרזר, מיקי קם, בל אגם, אסי לוי, אשלי וקסמן בקשי, גלית גוטמן, לוסי איוב, אוולין הגואל, לירון רביבו וח`אולה אל חאג` הצטלמו לקמפיין רשת שיזמה
עמותת ״נעמת״ לרגל יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים.
בקמפיין, שהחל אמש (שני), הצטלמו הידועניות לסרטונים המתויגים תחת ההאשטאג
#אלימות_כאן_זה_מתחיל כאשר הן נושאות מונולוגים מיזוגיניים.
כך, למשל, מציגה גוטמן בסרטון האשמות שהופנו לנשים בתעשיית השואוביז שהעידו נגד התוקף שלהן. "לא, את קלטת איזה עניין היא עושה מזה? אפשר לחשוב שהיא לא הביאה את זה על עצמה, מה, אני לא רואה את כל העיניים שהיא עושה לכולם פה? כאילו היא לא יודעת איך זה עובד בתעשייה הזאת... אפשר לחשוב מה הוא אמר לה..שהיא כוסית ונגע לה בתחת.. אפשר לחשוב גם כן...".
השחקנית קרן מור מאזכרת בסרטון שלה דברים שאמרה לאחרונה פנינה רוזנבלום על רונאלדו, ״״רונאלדו התחיל איתה? רונאלדו ניסה לשכב איתה? אז שתגיד תודה. לא... אני לא חושבת שאישה יכולה להיות ראש ממשלה ככה אני אומרת לך. זו הדעה שלי בסדר? את צריכה לראות איך היא חונה עכשיו... בטח אישה... אה זה גבר... בטח הומו״.
המטרה שעומדת מאחורי הקמפיין היא מאוד ברורה - להציב מראה מול נשים רבות הנוהגות ללא מודע באלימות נגד נשים אחרות - תופעה יומיומית בה לוקחים חלק רבים והפכה לחלק משגרת השיח - בה נשים נשפטות על פי משקל גופן, יופיין ומה שהן לובשות, וגרוע מכך - מואשמות בעקבות זה בהטרדות מיניות שהן חוות.
בסרטונים נראות הידועניות כאשר הן מצולמות כביכול במצלמה נסתרת ו"מרכלות" אודות התנהגות או הופעה חיצונית של נשים אחרות. הסרטונים נוגעים בשלל סוגיות הקשורות באופן ישיר לתופעת האלימות נגד נשים.
קברניטות "נעמת" מסבירות כי הוחלט להתמקד בתופעות היומיומיות שרוב הציבור נחשף אליהן ושהפכו לחלק משגרת השיח וזאת משום שאלימות מתחילה דווקא במרחב הציבורי וכי רצח ואונס הן הביטוי הקיצון של יחסי הכוח המגדריים שבאים לידי ביטוי יומיומי בהדרה, החפצה, השתקה, הטרדות מיניות, סקסיזם, השפלה והקטנה של נשים. הסרטונים נוצרו כאמור מתוך מטרה לטלטל את הגולשים והצופים, אשר ישאלו עצמם האם גם הם "זורקים" הערות פוגעניות שכאלו במהלך שיח חברי דומה.
עם יד על הלב, כמה מאיתנו לא חוטאים באמירות כמו אלה שנשמעות בסרטונים?" מסרה יו"ר נעמת, גליה וולוך. "בכל פעם שאנחנו מתבטאים ככה, אנחנו נותנים יד לאלימות".