צילום: אילוסטרציה
יום העצמאות מתקרב, ואיתו ההכנות ליום המנגל הלאומי. הפיקניקים שמתקיימים ביום העצמאות הרי כבר מזמן הפכו לעניין של מסורת. חג הפסח פותח מדי שנה את עונת המנגלים אך למעשה כל בר דעת יודע שחג המצות הוא רק יריית הפתיחה לחג האמיתי, יום המנגל הנחוג ביום העצמאות. מי שיוצא לחיק הטבע ביום זה לא יכול להימנע מהריח ומהעשן הנישאים באוויר ומבשרים: כי המדינה חורכת - ישראל עצמאית והנפנוף בה בעיצומו.
"סגנון האירוח ביום העצמאות הוא העל אש או מה שנקרא ברביקיו" אומרת
יועצת התדמית וגורו הנימוסים הנודעת תמי לנצוט ליבוביץ`. "סגנון אירוח קליל יחסית, לא פורמלי, אך בהחלט דורש התארגנות מראש, ולא תמיד קל יותר מסגנון אירוח אחר, התארגנות היא שם המשחק. הכי חשוב באירוח שכזה הוא הסדר והארגון. חשבו על המיקום המושלם לאירוע הברביקיו. אם יש לכם גינה קטנה או מרפסת אתם מסודרים, צריך לבדוק שהיא מספיק גדולה והשכנים לא מתלוננים. ברגע שאתם יודעים מהי כמות האנשים שמגיעים – זהו הזמן לתכנן את התפריט כולל הקינוח, דאגו לכמויות של שתייה, מים ולשקיות אשפה בהישג יד. יש כמובן להכין מבעוד מועד קטלני יתושים וזבובים ואל תשכחו ליצור אווירה כיפית עם מוזיקת רקע נעימה, ולא רועשת מדי. לפני שהאורחים יתחילו להגיע, דאגו להוציא את כל המאכלים הלא בשריים כגון: סלטים, פירות, לחמים, שתייה קלה ואלכוהול, חמוצים ועוד. רוב הסיכויים שהאורחים שלכם יגיעו רעבים".
המנגל כידוע, זאת הדרך הכי פשוטה לבשל אבל גם הדרך הכי קלה להרוס אוכל. אם גם אתם נוהגים לפחם קבבים ו"להרעיל" את הח`ברה בפרגיות אדומות מבפנים, מומלץ שתקראו את הכתבה הבאה ותקפידו על כמה כללים פשוטים מאוד ואז תראו איך השנה חג המנגל שלכם הפך לפתע למושלם.
נכון, בשוק אומנם מוצעים לא מעט מנגלים ב-40 אלף דולר, אך למעשה בשביל גריל מושלם בפארק כל מה שצריך זה שלושה דברים: חום רצחני, מנגל פשוט ורשת טובה. רשת טובה היא כזאת העשויה מברזל כבד ועבה. הבשר הולך לקבל את מכת החום שלו לא מהגחלים אלא מהמתכת עצמה ולכן ככל שהמתכת תהיה יותר כבדה, היא תאגור בתוכה יותר חום. המנגל עצמו צריך להיות בסך הכל כלי שמחזיק את הפחמים ונותן להם מספיק איוורור. אפשר כמובן לעשות מנגל גם עם רשת שמונחת על לבנים מעל ערימת גחלים; וניתן גם לקחת את אותו מנגל אלומיניום מוכר הנמכר בתחנות הדלק, וברשתות השיווק לחורר בו כמה חורים בתחתית בשביל החמצן ולהחליף לו את הרשת.
צילום: אילוסטרציה pixabay
כמובן שלצד המנגל יש להצטייד באינסטרומנטים נוספים כמו נפנף וסט כלים למנגל הכולל: רשת צלייה, מלקחיים, הופך בשר שטוח וכן מזלג נועץ בשר.
וכעת לעניין המרכזי שלשמו התכנסתם למנגל: הבשר! שני דברים אתם חייבים לזכור: לא כל בשר מתאים למנגל וחבל להרוג פילה ב-150 שקל לקילו על מנגל. על מנת להבטיח מנגל מוצלח, אתם נדרשים לבשר שיש לו כמה שיותר שומן, כי השומן הוא זה שמגן על הבשר מפני האש ושומר עליו מהתייבשות ושריפה. תוכלו לזהות נתחים דלי שומן במנגל לפי הטעם השרוף והמרקם היבש שלהם.
מידת השלמות וההנאה מבשר על האש קשורה כאמור באופן ישיר לדרך הצלייה, לסוג ולאיכות הנתח. מומחי חברת
כרמל דיירקט, יבואנית ומשווקת מגוון מותגי גרילי גז בישראל מציינים כי דרגת צליית הבשר נחלקת ל-3 דרגות עיקריות: WD (וול דאן) - הבשר צלוי והמרקם שלו יבש, M (מדיום) – ליבת הבשר ורודה, והמעטפת צלויה היטב ו-R (רייר) – ליבת הבשר אדומה, והחלק החיצוני של הנתח צרוב קלות".
צילום: אילוסטרציה pixabay
אז מה עובד טוב על האש? בראש ובראשונה, קבבים והמבורגרים, שיש בהם 30 עד 40 אחוזי שומן; גם נקניקיות טובות, הן מתפקדות היטב על הגריל; צלעות וכל נתח שיש בו עצם; סטייקים ושיפודי סטייק מנתחים עשירי שומן, כמו אנטרקוט; פרגיות, שהן הגרסה השומנית של העוף; כנפיים, אותו כנ"ל.
ערכת שיפודים גמישים עשויים נירוסטה מבית כרמל דיירקט. צילום: רועי שר
מומחי כרמל דיירקט: "בשר עוף יש לצלות היטב מאחר ומרבית החיידקים נמצאים סמוך לעצם. הצלייה משמידה את החיידקים. מאידך, בבשר בקר החיידקים נמצאים סמוך למעטפת ולכן אין חובה לצלות היטב וניתן להגיש בדרגת צלייה רייר. סטייקים יש לצלות על הרשת הנמוכה הקרובה לאש. יש לתת מכת חום לנתח, להפוך מיד, לתת מכת חום לצד השני ולהגיש. לצלייה מושלמת לאורך זמן יש לבחור בגריל גז בעל עוצמות חום גבוהות לצלייה אופטימלית של בשרים ונתחים. לצלייה מושלמת של נתחים על גבי שיפוד מסתובב מומלץ לבחור בגריל בעל מבער אחורי אינפרא אדום המספק עוצמת חום גבוהה במיוחד המתאימה לצלייה מסוג זה".
מוצרי פרסקו: מנגל מתקפל, נפנף לאש, רשת צלייה וסט כלים למנגל
עגלת ציוד מתקפלת - רשת למטייל
טיפ: להבדיל מהשמועות, רשת מנגל מלוכלכת אינה תורמת כהוא זה לטעם הבשר. הלכלוך פוגע בהולכת החום ונוטה להידלק. נקו את הרשת עם מברשת פליז, ואז תעברו עליה עם המצאת הגריל הכי ישראלית שיש: חצי בצל טבול בשמן. הבצל ייפטר לפחות מחלק מהלכלוך – אבל יותר חשוב מזה, הוא ישמן את הרשת, ככה ששום דבר לא יידבק אליה. שווה לשמן את הרשת שוב בין נגלה לנגלה.
מה עוד חובה לקחת למנגל?
1. ערכת קפה/תה (
ריקושט). כירה (KOVEA DUAL FLAME -
קל גב)
3. מפת שולחן (מפת שולחן עם גומי של
נעמן. צילום: שירה רז נעמן)
4. מפיות חד פעמיות
5. מלחיה ופלפליה
7. מים – לשתייה ולכיבוי (שישיית מים של המותג סן בנדטו)
8. צידנית עם קרחונים לבשר ולסלטים (צידנית של
פוקס הום)
9. סיר/תבנית חד פעמית או 2 לבשר (סוטז מסדרת טריו של
סולתם)
10. פותחן בקבוקים ויין (פותחן בקבוקים נירוסטה מבית
ארקוס-ספרד)
11. מגבונים לחים – חובה אחרי כנפיים שהושרו בצ’ילי (מגבונים לחים של
שופרסל)
12. קרח – כולל כלי להשרות בו את השתייה שתהיה קרה ונגישה (דלי אובלי מגלוון לבירה של פוקס הום)
13. קטשופ/חרדל/מיונז (מימין: מיונז של
תלמה. באמצע חרדל של
היינץ ומשמאל קטשופ של
אסם)
14. ערכת עזרה ראשונה + תכשיר נגד עקיצות וכוויות (תיק עזרה ראשונה של
לייף - סופר פארם)
15. פחמים וגפרורים (למעלה: פחם לרכישה ב
אתר כלפה. למטה: מגש פחמים לשילוב בגריל גז -
כרמל דיירקט)
16. מחצלת שמשיה/כסאות ושולחן מתקפל (למעלה: מחצלות של
פרסקו. למטה: שולחן וכסאות מתקפלים של
דקטלון)
17. מגבות (מגבות מטבח - ג`קארד של
ורדינון)
18. שתייה (דיספנסר 4 ליטר ו-4 מאגים במעמד מתכת של פרסקו)
19. בשר, תחליפי בשר (צמחוני/טבעוני), סלטים וירקות (למעלה מימין: נקניקיות של
יחיעם. משמאל: לחמניות אקטיב של
ברמן עליהן מוטבעים כיתובים וברכות לרגל החג. למטה: סדרת המבורגרים וקבב מהצומח של
טבע דלי)
20. וכמובן המון המון מצב רוח טוב!