בחג סוכות שמנו פעמינו ל
מוזיאון המדע בירושלים – עיר הבירה הנצחית. בכל יום מתקיימים במוזיאון סיורים מודרכים בתערוכות, סדנאות בניה לילדים, הדגמות מדעיות והדרכות בנושאים שונים. בחופשת סוכות התקיימה במוזיאון תערוכת "מותק של מדע", שהנושא העיקרי שלה הוא סוכר.
הסוכר כידוע, מעניק למזון מרקם וצבע, משפר את ריחו, מסייע בהתססה ובשימור, והוא טעים לא פחות משהוא משמין. הסוכר הוא למעשה שם כולל לפחמימות פשוטות בעלות טעם מתוק שנוצרות באופן טבעי במזונות רבים, כגון פירות, ירקות וחלב. סוכרים ופחמימות הם חלק בלתי נפרד מתזונה תקינה, ומספקים לגוף אנרגיה חיונית. הסוכר השולחני הלבן או החום המוכר לכולנו הוא הסוכרוז – דו-סוכר המורכב משני חד-סוכרים: גלוקוז ופרוקטוז, ונוצר בצמחים בתהליך הפוטוסינתזה. הוא נוצר בריכוז גבוה במיוחד בקנה הסוכר ובסלק הסוכר, שמהם נוהגים להפיק אותו לשימוש בתעשייה ובבית.
צילום: עידן עקנין
הפעילויות בתערוכת הסוכר במוזיאון כללו: הדגמה מדעית `מתוקה` – כמה סוכר? איך מכינים צמר גפן מתוק - `שערות סבתא` בעגה המקובלת, ומה המדע המשולב בהכנתן? בהדגמה הציגו בפנינו ייצור של שערות סבתא ומסתבר כי הכנת הצמר גפן המתוק הזה פשוטה למדי: שופכים כפית סוכר לתוך המכונה, גוף החימום מתלהט ומסתובב במהירות, ותוך דקה מתחילות לצאת שערות שאותן אוספים בעזרת הקונוסים. הצמר-גפן יוצא טעים מאוד, ומזכיר נשכחות למי מבין ההורים שגדלו באייטיז. תהליך ההכנה לווה כמובן בהסבר ממה השערות עשויות, כיצד הן נוצרות ומה שומר על צורתן. בנוסף בוצע ניסוי של המסת סוכר ובו הוצג בפני הילדים כיצד נראה סוכר המומס במים.
ממתקים מן הטבע. צילום: אבי חיון
בנוסף התקיימה במוזיאון סדנא התנסותית חווייתית בשם "ממתקים מן הטבע". בנינו, מי אינו אוהב סוכריות גומי צבעוניות ומתוקות? הידעתם, כי סוכריית הגומי הראשונה שהוצגה לעולם נולדה כבר לפני כ-95 שנה? כן, בשנת 1920 ייסדו הד"ר האנס ריגל, קונדיטור מנוסה ואשתו הטרייה גרטרוד בבון שבגרמניה, את חברת Haribo שהייתה בעצם הראשונה לשווק גומי לעיסה וסוכריות בטעם פירות בצורת דובונים בשם "הדובים המרקדים", על שם הדובים המאולפים שהיו מופיעים בשעתו בירידים וקרקסים שנערכו בגרמניה.
בסדנא האמורה הוזמנו המשתתפים להיכנס לנעליו של ריגל ולייצר בעצמם סוכריות גומי טעימות ובריאות. כמובן שניתנה גם האפשרות לאכול מהן.
* הסדנא מגיל 6+ בליווי הורה/מבוגר.
בניית מולקולת סוכר. צילום: פייסבוק המוזיאוןסדנת בנייה: בונים סוכר - כיצד נראית מולקולת הסוכר? בסדנא הזאת ניתן לבנות דגם אישי של מולקולת סוכר (גלוקוז) המורכבת מפחמן, מימן וחמצן ולקחת אותו הביתה למזכרת!
* הסדנא מגיל 4+.
פעילות למשפחות: בלשי הסוכר: לסוכר יש שמות וצורות רבות. הורים וילדים הוזמנו לבקר בעמדות פעילות שונות ברחבי המוזיאון ולגלות היכן מסתתר הסוכר במזונות שאנו אוכלים, היכן הוא מצוי בצורתו הטבעית והיכן הוא `ערך מוסף` וכמה ממנו אנו צורכים מדי יום.
סיור בחממות ובבית הרשת: על עגבניות ושאר ירקות - סיור היכרות מודרך למשפחות בתערוכת `שדות המחר` - סיור פעיל בחצר החקלאית תוך שילוב הפיתוח הישראלי החדשני SCIO של CONSUMER PHYSICS בבחינה של ירקות ופירות הגדלים באזורי הגידול השונים במוזיאון.
מלבד פעילויות התערוכה "מותק של מדע" ניתן ליהנות גם משלל מתקנים ומיצגים, דרכם יכולים ילדים לחוש, להתנסות, לגעת וללמוד אודות תופעות מדעיות באמצעות משחק וחוויה. בקומה הראשונה של המוזיאון, מוצב מתקן ענקי שבו הילדים מעבירים כדורי פלסטיק ממקום למקום באמצעות גילויים מדעיים, לדוגמא, בורג אנדרומדה. אחת הפעילויות הכיפיות במיוחד במוזיאון, הייתה הכנת מטוסי נייר והפרחתם באמצעות מכונת שיגור. לא פלא שהילדים (וגם המבוגרים) התקשו לעזוב את המתחם האווירי הזה... חווינו תופעות פיסיקליות שונות ואת ההסבר לכל תופעה – השפעת הד קול על כדורי קלקר זעירים והסתדרותם בגלים, הימצאות חשמל בגופנו ובבעלי החיים, כיצד חשמל הופך לאור ועוד.
ולסיום, במלאת 200 שנה להמצאת האופניים, מוצגת במוזיאון גם תערוכת האופניים "200X2". בתערוכה הזאת עשרות מוצגים פעילים, אוספים היסטוריים מקנדה ומהולנד, אופניים ייחודיים עכשוויים לצד דגמים חדשניים ומודרניים. לעיתים מדובר בדגם יחיד מסוגו. אבות טיפוס ראשוניים נוספים של האופניים למשל ה"ולוסיפד" (רגל מהירה) שהמציאו בצרפת פייר ללמנט וארנסט מישו. לצד אלה תמצאו גם עבודות אמנות, סרטוני וידאו וגרפיקה שתכליתם בין היתר להציג כי אופניים הם לא רק שלדה, כידון ומעצורים, אלא גם כלי שמאפשר לאנשים להיות חופשיים. התערוכה אטרקטיבית והילדים יכולים לדווש באופניים שונים ומיוחדים כולל חד אופן, אופניים עם היגוי הפוך, אופנים עם גלגלים מרובעים כשגולת הכותרת היא ללא ספק התנסות הרכיבה במנהרת רוח עם מעיל מיוחד, שבה הילדים מרגישים תחושת ריחוף על האופניים.
אין ספק שנחזור שוב.
מחירים: ילדים עד גיל 5 – חינם, מבוגרים וילדים (מגיל 5) – 45 ₪, כרטיס משפחתי (הורים וכל ילדיהם או סבים וכל נכדיהם עד גיל 18) – 160 ₪, מבוגרים וילדים בעלי כרטיס "ירושלמי" – 36 ₪, חיילים, שוטרים, נכים, סטודנטים – 37 ₪, אזרחים ותיקים – 22 ₪.