תליון של מותג התכשיטים תומס סאבו. יח"צ
בהיותו מייצב האהבה ומעורר התאווה הכי בדוק בעולם, אין ספק שחג האהבה העברי המצוין היום מתאים במיוחד לדיבור צפוף על שוקולד.
המצאת השוקולד רשומה במקור על שמם של בני המאיה והאצטקים של דרום אמריקה, שגילו את פולי הקקאו וייחסו להם תכונות מרפאות, ואף עשו בהם שימוש בצורתו הנוזלית (והמרירה) כתרופות למחלות וכאבי בטן. מקורו של הקקאו באזור האמזונס והאנדים, וככל הנראה הוא נדד עם בני המאיה למרכז אמריקה. בני המאיה והאצטקים כאמור היו צרכניו הראשונים של הקקאו שמשמעותו באצטקית היא "מים קרירים". בני המאיה שכינו אותו "מזון האלים" בשל התרומה הרבה שלו לגוף וגם לנפש השתמשו בו להכנת משקה מריר - עם קמח תירס, צ`ילי, פלפל שחור ושאר מרעין בישין.
המאיה כאמור העדיפו את משקה השוקולד שלהם חם, ואילו האצטקים אהבו אותו קר. לא סתם קר: למונטסומה, המלך האצטקי האחרון, מייחסים את המצאת גלידת השוקולד: הוא נהג לערבב את משקה השוקולד האהוב עליו בשלג, שהובא למענו במיוחד לצורך זה מפסגות ההרים.
כפכפי הוויאנס. יח"צ
הספרדים ייבאו את הפולים יקרי הערך מהיבשת החדשה לאירופה, שם פותח במאה ה-17 מה שנקרא היום שוקו, פרשנות מתוקה למשקה הקקאו המר של האינדיאנים. אפרופו ספרדים, אגדה מקומית גורסת כי המלך האצטקי מונטסומה, היה שוקוהוליק (מכור לשוקולד) רציני. לפי הסיפור, הוא שתה חמישים ספלי שוקולד ביום. מונטסומה לא שתה את משקה השוקולד שלו דווקא מתוך אמונה בסגולותיו של השוקולד כמעורר מיני. אך מיתוס זה נולד אצל הספרדים כאמור במאה ה-17. בתחילת המאה ה-19 הופקו לראשונה אבקת קקאו וחמאת קקאו ומייד אחריהם נולדה גם טבלת השוקולד המוכרת והאהובה. שוקולד החלב הראשון נוצר, איך לא, בשוויץ, ומאז הופיע הממתק החום בכל הגדלים והצורות, בתוספת אגוזים, שקדים או צימוקים, ממולא במנטה, בתפוז, או בקרמל וכחומר גלם לחטיפים, למנות אחרונות, לעוגות, למוסים, לגלידות, לפרלינים ומה לא. אגב, במהלך פחות ממאה שנה גדלה בשוויץ צריכת השוקולד הממוצעת השנתית לאדם פי 12 - מקילוגרם אחד בשנת 1905 לכמעט 12 קילוגרם בשנת 2000.
השוקולד עושה לנו טוב!
השוקולד מעלה את רמת הסרוטנין במוח, דבר הגורם להשפעה על מצב הרוח - ככל שמצב הסרוטנין גבוה יותר, כך ההרגשה טובה יותר. בנוסף, יש הטוענים שהרצון לשוקולד מתעורר בעקבות רמות מגנזיום נמוכות (השוקולד מכיל מגנזיום). חוסר במגזניום גורם לירידה ברמות הדופמין, שגורם לנו סיפוק והנאה. רבים מאמינים שהשוקולד הוא גם אפרודיזיאק, בעל יכולת לעורר מינית וכזה שמגרה הפרשה של הורמוני מין. כמו בננה, צדפות ופלפל צ`ילי, גם השוקולד מספק אנרגיה מהירה ומגביר את זרימת הדם לאיברי המין, מה שהופך את הדרך למעשה האהבה לקצרה במיוחד יש המספרים על קזנובה שלא היה נכנס למיטה בלי שוקולד, וגם מדאם דוּ בארי, הוללת ידועה, הלעיטה את מאהביה בשוקולד למען יגבר אונם המיני.
בתמונה: טבלאות מרובעות של ריטר ספורט, טילון של נסטלה, גלילי וופל של עלמה ומארז שוקולד של מקס ברנר
מבחינה מדעית, ככל הנראה השוקולד אינו אפרודיזיאק, אך יש קשר בינו ובין התאהבות: שוקולד מכיל שני רכיבים: סרוטונין ופנילתילאמין, שהם הורמונים כימים מדמי מצב רוח שמייצר המוח בזמן התאהבות. רמות גבוהות שלו במוח גורמות לתחושות של משיכה ותענוג וזוהי בלבד סיבה הגיונית לצרוך אותו. לא?! אגב, מחקר איטלקי שבחן לפני מספר שנים את השפעת השוקולד על נשים העלה שמי שצרכו שוקולד על בסיס יומי דיווחו על רמות גבוהות יותר של סיפוק מיני, ומי שמלכתחילה סבלו מחשק מיני ירוד - נהנו מעלייה בחשק לאחר זלילת שוקולד.
תבנית אפייה של לורך
כמו כל דבר, השוקולד בריא במידה. בשוקולד מריר יש נוגדי חמצון, המאטים את הזדקנות התאים (גם בעור, לכן יש קרמים שמכילים חמאת קקאו), טובים לשיניים (כן, כן), יעילים נגד שיעול, מורידים לחץ דם, טובים ללב, לזרימת הדם, וכמובן לעידוד. התקן מחייב כי שוקולד מריר יהיה ללא תוספת חלב ושמוצקי הקקאו שבו יהיו מעל 35%. השוקולד משחרר סרטונין והפרשתה של התרכובת הזאת גורמת לתחושת נעימות ולשיפור מצב הרוח (גם תרופת הפרוזאק נגד דיכאון מגבירה את רמת הסרוטונין, וגם סמים כמו אל. אס. די גורמים תחושת שיכרון באמצעות העלאת רמת הסרוטונין במוח) עוד בשוקולד פנילאטילאמין - החומר שמופרש כשמתאהבים ופלבונואידים, השומרים על בריאות הלב על ידי הפחתת הסיכון לקרישי דם. הבאסה היחידה היא שכל הטוב הזה עטוף בכל כך הרבה קלוריות שומנים וסוכר. בעניין זה יצוין כי כדי לקבל שוקולד חלב (מתוק) מוסיפים אבקת חלב או חלב מרוכז וממתיקים ולרוב אחוזי הקקאו נמוכים מ- 35%.
על המרקם החלק והממכר של השוקולד אחראי רודולף לינדט שבשנת 1879 המציא את מכונת הקונצ`ה הבוחשת את הקקאו במהירות לאורך 72 שעות, עד שחלקיקי פולי הקקאו נטחנים דק דק.
בתמונה: שמפו פיטוליאום של פיטו פריז, קרם פנים של מוגדור, שפתוני באלם של ליפסמקר וליפ של סבון
חמאת הקקאו, שהיא השומן הצמחי שבפולים, משמשת כאחד המרכיבים העיקריים בתעשיית הקוסמטיקה, במיוחד בתחום הליפסטיקים, והשוקולד עצמו הוא בין המרכיבים הפופולריים ביותר להמתקת קרמים, סבונים ובשמים.
בשורות מדאיגות: השוקולד נעלם מהעולם
מדי שנה בפריז, מתקיים סלון השוקולד בו לוקחים חלק כ-700 אנשי מקצוע בתחום, ביניהם שוקולטיירים, שף פטיסיירים ועוד, המגיעים מכ-40 מדינות ברחבי העולם. בשנים האחרונות מתקיים הסלון בשתי קומות מה שמאפשר כמות מציגים גדולה יותר. למעשה מדובר במשטח של 20 אלף מ"ר של שוקולד וחידושים נוספים. בקומה הראשית והעליונה מתקיימים האירועים המרכזיים, בהשתתפות השחקנים המובילים בסקטור השוקולד העולמי ושם גם מתקיימות תצוגות האופנה המסורתיות עם שמלות השוקולד המרהיבות, וכן ההדגמות המוכרות של סלון השוקולד, אלא, שאנשי הסלון השנה מעט טרודים. מסתבר שמומחים לתעשיית המזון נפגשו לאחרונה בלונדון, כדי לדון במשבר שעתיד להתרחש.
בתמונה מותגי הלק האמריקאים: (ימין) אורלי ו-סי.אן.די (שמאל) עבודתה של הנייל - ארטיסטית גולדניילס - גולדי פורמן
ענקי המתוקים והשוקולדים שהגיעו לכנס בבירה הבריטית חשפו: אין מספיק מטעי קקאו בעולם, כדי למלא את הביקוש אחרי שוקולד, כך דיווח הדיילי סטאר הבריטי. הם הזהירו כי יש צורך בכמות כפולה של מטעי קקאו כדי לשמור על תעשיית השוקולד כפי שהיא היום. "מחירי השוקולד צפויים לזנק בשנים הקרובות, כשהמצרך המבוקש יהפוך נדיר יותר". טועם השוקולד והמומחה אנגוס קנדי אמר: "יהיה מחסור בשוקולד, ואין פתרון לבעיה הזו. שבע שנים זה כל מה שנותר לנו על מנת לפתור אותה". אז לאוהבי השוקולד נותר רק להתנחם בעובדה כי היום המתוק מתוק הזה כבר מוצע כמוטיב בלא מעט אופנים, שאולי יהוו חלופה - למשל מציעה יצרנית הבאלם (שפתוני לחות לשפתיים יבשות) האמריקאית ליפסמקר מגוון שפתונים בטעמי שוקולדים מובחרים: הרשיס, אם&אם וסקיטלס, כך שאם הבשורות המדאיגות אכן הולכות להתממש תמיד תוכלו להתנחם ולמרוח שוקולד על השפתיים...