בחלל המרכז הקהילתי בסימטת שלוש 19, על רקע ה"היי-ליין" הירוק של נווה צדק, מצאתי את עצמי בוחן בסקרנות זוג נעליי סניקרס מדגם BIRD WOVEN של המותג הספרדי HOFF.
הנעליים המדוברות ונוספות מקולקציית המותג לקיץ 2025 הוצבו לצד יצירות אמנות עכשווית, והצגתן עוררה שאלה מסקרנת: היכן באמת עובר הקו בין מוצר אופנתי ליצירת אמנות?
אחד נולד בחדרי עיצוב והשני בסטודיו של אמן, אך במפגש המסקרן ביניהם, נדמה כי הגבולות המוכרים מיטשטשים. האם השאיפה לאסתטיקה, היצירתיות והמחשבה העמוקה שמאחורי שני העולמות הללו לא הופכות אותם לבני אותה משפחה רעיונית?
יח"צשאלה זו תעמוד במרכז האירוע ה-16 של יריד צבע טרי (21-26 במאי, מתחם קרמניצקי), כשמותג הסניקרס ופרויקט החממה לאמנים צעירים התאחדו בשיתוף פעולה ייחודי.
המותג, שמסחרר את עולם האופנה עם נוכחות ב-40 שווקים עולמיים ומכירות של למעלה ממיליון זוגות בשנה, מצא שותף מפתיע בדמות החממה הישראלית המטפחת אמנים בתחילת דרכם. יחד הם יצרו מפגש אינטימי בין שני העולמות - אופנה מסחרית ואמנות עכשווית - מפגש שמזמין אותנו לחשוב מחדש על ההפרדה המלאכותית ביניהם.
"אני מרגיש שהשאלה ׳האם אופנה היא אמנות?׳ היא שאלה מיושנת", סינן אחד האמנים המשתתפים בחממה באירוע חשיפת המיזם. "הרי מה שמעניין באמת הוא איך שני התחומים מפרים זה את זה, איך הם מתכתבים, ולפעמים מתנגשים".
יח"צ סניקרס כאובייקט אמנותידמיינו לעצמכם זוג סניקרס שנולדו מתוך חזון אמנותי טהור. זוג שכל פרט בו החל מבחירת החומרים ועד לצורת התפר האחרון – נובע מתפיסה אסתטית מגובשת ומעמיקה. זוהי תמצית הפילוסופיה של HOFF, מותג שנוסד באלצ`ה אליקנטה שבספרד ב-2017 על ידי פראן מרצ׳נה, ושצמח במהירות מסחררת לכדי תופעה בינלאומית עם נוכחות מרשימה בלמעלה מ-40 שווקים ברחבי העולם, יותר מ-50 חנויות ב-12 מדינות, ומכירות של למעלה ממיליון זוגות בשנה.
קולקציית הקיץ של המותג מציגה פרשנות עדכנית ונועזת לטרנדים עולמיים, דרך חמישה דגמים מרכזיים שכל אחד מהם טומן בחובו עולם עיצובי שלם.
הדגם המדובר ביותר הוא ללא צל של ספק ה-BIRD WOVEN - קפסולה ייחודית המורכבת מארבעה דגמים לנשים בהשראת סריגת קרושה.
יח"צ
מדובר בשילוב מפתיע בין זמש רך בגוונים עמוקים לבד סרוג שיוצר טקסטורה עשירה ומורכבת. כבר עכשיו הפך דגם זה לפריט מאסט של העונה בקרב אייקוניות אופנה כמו בלנקה פדילה, הדוגמנית הספרדית המובילה שנבחרה לאחרונה לשמש כשגרירת היופי של בית האופנה ז׳יבנשי ונחשבת לאחת הדוגמניות הספרדיות המצליחות ביותר בזירה הבינלאומית.
מנגד, הסניקרס מדגם BIRD MESH מציעות גישה שונה לחלוטין – גזרה נמוכה בעיצוב רטרו ספורטיבי עם רשת צדדית לאוורור מושלם בקיץ. הבחירה ברשת אינה רק פונקציונלית אלא גם חזותית – היא יוצרת משחק מרתק של אור וצל ומאפשרת הצצה אל תוך מבנה הנעל.
דגם ה-PARK של המותג מציע מחווה מתוחכמת לתרבות הסקייט, עם סילואטה חדשה בהשראת נעלי סקייטרים קלאסיות, בעוד שסנדלי ה-NAMIB וה-ROAD מביאים את אותה גישה אסתטית מתוחכמת לקיץ – הראשונים עם שרוכים קלועים בעבודת יד ורצועת עקב מתכווננת, והאחרונים עם עור איכותי בגוונים ניטרליים המתאימים לכל שעה ביום, מבוקר במשרד ועד טיול בעיר בשקיעה.
יח"צ"HOFF שואב השראה מאזורים שונים בכדור הארץ וגם מעולם האמנות, מתוך שאיפה להעיר ולהניע את האמן בכל אחד מאיתנו", מציינת דנאל אטינגר ירדני, מנהלת השיווק של המותג בישראל. "הסניקרס שלנו אינם רק נעליים - הם אובייקטים שמאפשרים לכל אדם לבטא את הסגנון האישי והייחודי שלו דרך שילובי צבע, חומר וצורה לא שגרתיים".
ואכן, ניכר שהדגמים בקולקציה נולדו מתוך השראה של ניגודים: בין עבודת יד לטכנולוגיה, בין ספורט לאלגנט, בין פונקציונליות לסטייטמנט. כל דגם כולל רפידת Memory המתאימה עצמה לכף הרגל לנוחות מקסימלית, ומציע טוויסט עדכני על דגמים קלאסיים, במה שהמותג מגדיר כ"שפת האופנה של 2025" – צבעוניות חיה, טקסטורות משתלבות וגזרות חדשניות.
יח"צ. צילום: שירי עציץ מעבדה יצירתית: החממה של צבע טריבמקביל לחדשנות העיצובית של HOFF, מציג פרויקט החממה של יריד צבע טרי את דור העתיד של האמנות הישראלית.
החממה, שהפכה כידוע למוסד תרבותי מרכזי מאז הקמת היריד ב-2008 על ידי יפעת גוריון ושרון טילינגר, אינה רק במה להצגת אמנות ישראלית צעירה; היא פלטפורמה עם חזון חברתי המעניקה לאמנים בראשית דרכם את כל מה שהם זקוקים לו – חשיפה, ליווי, תמיכה, ואפשרות להתפרנס מיצירתם.
תהליך הבחירה של אמני החממה מפעים בקפדנותו. מתוך כ-1,000 אמנים המגישים מועמדות מדי שנה, רק כ-48 זוכים להיות חלק מהפרויקט. ההגשה האנונימית והרכב ועדת הקבלה המתחלף מבטיחים גיוון והזדמנות שווה לכולם – תהליך דמוקרטי במהותו, שתכליתו לאתר את הקולות המקוריים ביותר בשדה האמנות המקומי.
יח"צ. צילום: שירי עציץ
יח"צ. אוקסנה פדצישין. צילום: אולכסיי קישינסקיהשנה, מציגה החממה מגוון מרשים של אמנים ואמניות, ביניהם: אוקסנה פדצישין, שעבודותיה חוקרות את הגבול בין המוחשי למופשט; גמא אלון, שיציג ציור קיר גדול בכניסה למתחם היריד בצבעי טמבור, בהשראת קולקציית "נוסטלגיה ישראלית"; נריה ששון שמעון, שיצירותיה משלבות בין טכניקות מסורתיות לחומרים עכשוויים; ומאיה פולק, המציגה גוף עבודות העוסק בתפיסת המקום והזהות בחברה הישראלית.
לכל אחד מ-48 האמנים והאמניות, ביניהם גם אמיתי חיון, אליה בלוך, אלכס שניידרמן, בן משיח, דורון אדוריאן, דלפין זורע, דפנה בן ארי ודפנה סרוסי, יש קול ייחודי וגישה אמנותית מובחנת, המשקפים את המגוון והעושר של השדה האמנותי הישראלי.
יח"צ. נריה ששון שמעון
יח"צ. צילום: שירי עציץבולטות במיוחד עבודותיהן של יעל פרנקל וספירה קליין, המציגות התבוננות מרתקת בנושאי מגדר וזהות; עבודות המדיה החדשה של ניקולס וקסלר ונעם זונשיין; והמיצבים המרהיבים של רות פוירשטיין ושלומית גופר, המזמינים את הצופה להשתתף באופן אקטיבי בחוויית האמנות.
יובל נאור, זוכה פרס ישראל מקוב לשנת 2024, יציג תערוכת יחיד מיוחדת בפתח תצוגות החממה. פרס ישראל מקוב, המוענק לאמן מבטיח בחממת צבע טרי, כולל מענק כספי של 20,000 שקל ותערוכת יחיד ביריד הבא.
יח"צ. צילום: שירי עציץבתערוכתו, מציג נאור סדרת עבודות העוסקת ביחס למקומי ולמוכר בצורה מתוחכמת ואירונית, המהדהדת את הגישה העיצובית של HOFF – שאיפה לקחת את המוכר ולהפוך אותו לבלתי צפוי ומעורר מחשבה.
"החממה היא לא רק תצוגה, אלא מסע התפתחותי עבור האמנים שלנו", מסרה רז שפירא, האוצרת ומנהלת תחום אמנות בצבע טרי. "אמני החממה זוכים לליווי צמוד מרגע הקבלה, דרך התצוגה ביריד ואחריו כבוגרים; צוות היריד בוחר ומתמחר את עבודות האמנות, מייעץ בנושא הפקה ומסגור, אחראי לתצוגה ולתלייה מקצועית ביריד ומספק שירותי גבייה ושינוע".
משחק זהויות: היוצר כאמן וכמעצבבמסגרת שיתוף הפעולה בין HOFF לחממה, הופקו סרטוני פורטרט בסדרת "Meet The Artists" המציגים את הסיפורים האישיים של כל האמנים המשתתפים, תוך הדגשת נקודות ההשקה בין האמנות לאופנה. כל אחד מהם קיבל גם זוג נעליים מהמותג לבחירתו – מחווה סמלית שמגלמת את הדיאלוג בין שני העולמות.
החיבור הזה אינו מלאכותי או מאולץ. מבט מעמיק יותר חושף שיש לא מעט מן המשותף בין דרך העבודה של אמני החממה לתהליכי העיצוב והייצור של הסניקרס. שני הצדדים מתחילים מחזון אסתטי, עוברים דרך ניסוי וטעייה עם חומרים ותהליכים, ומגיעים לתוצר סופי שמבקש לעורר רגש ומחשבה.
"השאלה ׳אתה אמן או מעצב?׳ הופכת רלוונטית פחות ופחות בעולם היצירה העכשווי", הוסיפה שפירא. "ההגדרה המסורתית אומרת שאם התוצר הוא פונקציונלי ונוצר מסיבות מסחריות, מדובר בעיצוב. לעומת זאת, אם המניע ליצירה הוא אישי והתוצר אינו פונקציונלי, מדובר באמנות. אבל כיום יש לא מעט פריטי עיצוב שהם ברמה אמנותית, שהמניע שלהם עמוק יותר משיקול מסחרי גרידא".
בעולם שבו הכל נזיל ומשתנה, היוצרים עצמם כבר אינם מחויבים להגדרות נוקשות. האמנים בחממה אינם רק ציירים, פסלים או צלמים; רבים מהם נעים בחופשיות בין המדיומים, הדיסציפלינות ועולמות התוכן, ממש כפי שהמעצבים ב-HOFF אינם תופסים את עצמם רק כמעצבי נעליים, אלא כיוצרים הפועלים בשדה האסתטי הרחב.
למבקרים ביריד צבע טרי 2025 מצפה חוויה רב-חושית שחורגת מתצוגה פשוטה של אמנות או אופנה. זוהי הזדמנות מופלאה להתבונן ביחסי הגומלין המורכבים בין שני העולמות, לראות איך הם משקפים ומפרים זה את זה, ולהרהר על מהות היצירה בעידן שבו כל הגבולות המסורתיים מתערערים.
לצד החממה ושיתוף הפעולה עם HOFF, יציג היריד השנה מגוון עשיר של אמנות ועיצוב, לרבות 44 מעצבים ומעצבות במתחם עיצוב טרי, תערוכות יחיד וקבוצתיות במתחם הגלריות, ומיצב אמנותי משמעותי בכניסה להאנגר התצוגות של היריד הקורא לשחרור החטופים המוחזקים בשבי החמאס, עבודה של אורי שיפרין ענבי ומיכאל שבדרון בשיתוף מטה משפחות החטופים ובתמיכת עמותת ציונות 2000.
היריד, שמושך מדי שנה למעלה מ-40 אלף מבקרים, יהיה פתוח למבקרים בין התאריכים 21-26 במאי במתחם ברחוב קרמניצקי, תל אביב.