"התחלה חדשה", כך מגדירים בעמותת זמן גליל מערבי את האביב הזה, אחרי שנה וחצי שבה המלחמה השתיקה את אחד האזורים התיירותיים התוססים ביותר בארץ.
מזקקת יוליוס, שנסגרה לתקופה ממושכת, חזרה לפעילות עם תזקיקים חדשים, מאפיית תושה פתחה מחדש את דלתותיה ועשרות עסקי תיירות בוטיקים גילו שהדרך היחידה לשרוד היא להתחבר - ערבים ויהודים, דתיים וחילונים, אמנים ובשלנים.
התוצאה: שני אירועי אביב יוצאי דופן. יריד טעם הגליל ה-12 (16 במאי ביקב כישור) ופסטיבל אביב זמן גליל מערבי (22-24 במאי), שהפך השנה למעבדה של חיבורים בלתי צפויים בין תרבויות, מסורות ואנשים.
עסקי התיירות בגליל המערבי דיווחו לאחרונה על הפסדים של 70-80% במהלך המלחמה. חלקם נסגרו לחלוטין. "היו עסקים שאיבדו את כל הצוות. הידע הארגוני נמחק. הלקוחות נעלמו", מתארת מיכל שילוח גל-נור, מנכ"לית עמותת התיירות זמן גליל מערבי.
אבל משהו מפתיע בכל זאת קרה בחודשים האחרונים. עסקים מהאזור שמעולם לא נפגשו החלו לשתף פעולה. אמנים מדיסציפלינות שונות גילו עולמות משותפים, ופסטיבל אביב זמן גליל מערבי הפך כאמור למעבדה של חיבורים בלתי צפויים.
"זו לא סתם חזרה לשגרה", מחדדת שילוח גל-נור. "במהלך התקופה הקשה נוצרו כאן שיתופי פעולה שלא היו קיימים קודם. אנחנו לא מחפשים רווח הפעם - מספיק שיגיעו 15 איש לכל אירוע, כדי שנוכל להמשיך להניע את הגלגלים. כל יום קובע, וכל לקוח שמגיע הוא ניצחון קטן".
מניצחונות קטנים לחגיגה גדולה - ביקב כישור, המוקף בכרמים וטבע גלילי, יוצגו השנה לא רק מוצרים אלא סיפורי התמודדות וחוסן. לצד היצרנים שחזרו לפעילות יציגו את מוצריהם יקבי משק אופיר, לטם וכישור המארח, חוות גבינות רום, בירה מלכה וגלידה בוזה.
"זה לא עוד יריד אוכל", מדגישים בעמותה. "זה מפגש של קהילה שעברה משבר ובחרה לצמוח ממנו". היריד יכלול מוזיקה חיה, סדנאות יצירה לילדים של סטודיו כביסה צבעונית, ו-Happy Hour מיוחד ב-14:00. הכניסה חופשית, בהרשמה מראש.
יח"צ. קובי סיבוני ושלומית זמיר. צילום: ענבל אור לב
שוקולד. חוט ברזל. שני יוצרים. עולמות של טעם ודמיון
הלב של פסטיבל אביב זמן גליל מערבי טמון השנה בחיבורים המפתיעים בין יוצרים מתרבויות ומקצועות שונים. כך למשל בסטודיו המרהיב של אמן הברזל קובי סיבוני בקיבוץ לוחמי הגטאות יתרחש אחד המפגשים המרגשים בפסטיבל.
סיבוני, בוגר בצלאל בהצטיינות, "מצייר" בחוטי ברזל דקיקים כבר 25 שנה. לצידו תציג בסטודיו גם ד"ר שלומית זמיר, מהנדסת חומרים שניהלה קבוצות מחקר בתעשייה הביטחונית במשך 18 שנה, עד שהחליטה לשנות כיוון דרמטי לייצור שוקולדים.
"המוטיבציה הראשונה הייתה ליצור סביבה תעסוקתית לאחי הנכה נפשית, יחד עם הנצחת שם אמי - אודט", מספרת זמיר, שב-2017 השיקה את בוטיק השוקולד "Odette" שהיא מכנה "המעבדה".
במפגש המשותף יחשפו השניים את תהליך היצירה שלהם - מחוט ברזל לפסל, ומקקאו לפרלין. "אני מאמין שהאמנות צריכה להיות נגישה לכולם", מציין סיבוני, ומוסיף כי המבקרים יוכלו לטעום שוקולד משובח תוך כדי סיור בין יצירות הברזל שלו.
מחיר: 40 שקלים (מגיל 10), 072-3941118.
יח"צ. נוהאדביסאן וחגית לידרור. צילום: שי לביא
רומן גלילי - סדנת שוקולד רב חושית
שיתוף פעולה מסקרן נוסף הוא זה של נוהאד ביסאן, בעלת "Sweet Moments" מג׳ת הגלילית, וחגית לידרור מבתי האבן "כליל השחר".
ביסאן, אמא לארבע בנות, הגשימה את חלום ילדותה לפני 7 שנים כשפתחה את "Sweet Moments", בית-קפה קונדיטוריה שאחת מבנותיה בחרה את שמו. לידרור, מטפלת רב תחומית, הגיעה לכליל בחיפוש אחר מרחבי טבע ושקט.
בסדנה המשותפת שלהן שתתקיים בבית אבן עתיק בלב הטבע, ילמדו השתיים את המשתתפים להכין מטעמי שוקולד מרחבי העולם - שילוב מרתק של טכניקות מסורתיות ומודרניות.
יח"צ. חסי נוה ותמרה קופרשטיין. צילום: ענבל אור לב
רוקחות טבעית ואמנות יפנית
בבוסתן הגליל, בסטודיו הצבעוני של חסי נוה, יפגשו שני עולמות יצירה.
חסי, אמנית קווילט שיצירותיה מוצגות בעולם וזוכות לפרסים, חברה לתמרה קופרשטיין מ"תמרה הרבס", שעוסקת ברוקחות טבעית 25 שנה.
"אני מספרת לאורחים על דרך העבודה של הקווילט ועל החיים הכפריים כאן", אומרת חסי, שמשפחתה מחזיקה משק חקלאי עם בעלי חיים.
תמרה, הנטועה עמוק בכליל, תלמד את המשתתפים בסדנה לרקוח משחה רפואית ויוד קלנדולה, ואז הם יעברו ליצירת "אזומה בוקורו" - תיק מרפא יפני מסורתי. "כל התהליך נעשה בעבודת יד עם 100% חומרים טבעיים", מדגישה תמרה.
השילוב בין אמנות הטקסטיל לרוקחות מסורתית יוצר חוויה ייחודית שמחברת בין מזרח למערב.
מחיר: 250 שקלים, 072-3971218.
יח"צ. יערית שטרן וסבתא מהא. צילום: עדי רונן
הרפתקה קולינרית – גלגולים, סיפורי נשים וארוחת ערב
במפגש מיוחד תארח יערית שטרן, קונדיטורית מהיישוב הדתי מורשת, את סבתא מהא מחורפיש.
המפגש יכלול גלגול עלי גפן משותף וארוחה דרוזית-קונדיטורית שמשלבת בין שתי המסורות. זהו אחד המפגשים המסמלים את מהות הפסטיבל - גשרים בין תרבויות שנבנים דרך אוכל ומפגש.
יח"צ. להקת המחול הקיבוצית ואמיר אופנהיינר. צילום: ענבל אור לב
מחול, קולינריה ונוף גלילי אביבי
גם להקת המחול הקיבוצית החליטה ליצור השנה שיתוף פעולה מיוחד במסגרת הפסטיבל.
"חיפשנו מקום שיתאים לחיבור בין אמנות וקולינריה, ובחרנו במסעדת אדלינה שבקיבוץ כברי", מסבירים בלהקה. "המרפסת המפורסמת של המסעדה, המשקיפה אל הים והמרחבים הירוקים של הגליל המערבי, היא הבמה המושלמת למופע שלנו".
עבור אמיר אופנהיימר, בעל המסעדה, האירוע הזה מסמל הרבה מעבר להופעת מחול.
"סגירת עסק היא אירוע טראומטי מאוד. הצוות נמחק. הידע הארגוני התאפס", הוא מתאר את השנה וחצי האחרונות. "היו ימים שעבדתי לבד - כמארחת, כברמן וכשוטף כלים. אנחנו מפסידים כסף אבל לא מוותרים".
האירוע המשותף, שיתקיים ב-23 במאי, יתחיל בשעה 11:00 עם קבלת פנים על המרפסת. ב-11:30 יעלה מופע אנרגטי וקצבי של "קיבוצית 2" באוויר הפתוח, כשהרקדנים יזמינו את הקהל להצטרף אליהם. "אנחנו רוצים שהקהל ירגיש חלק מהחוויה", אומרים בלהקה.
לאחר המופע, יוגש בראנץ׳ גלילי עשיר. התפריט יכלול מנות ראשונות כמו קרם חציל קלוי, לאבנה, כרובית בטחינה וטאבולה, לצד מבחר מנות עיקריות: פריקי עם ירקות העונה או פסטה בשמן זית, עם אפשרויות בתוספת תשלום כמו סלמון מעושן על חלה קלויה או כבד עוף מוקפץ ביין מרסאלה.
"כל אחד שחי באזור הוא פטריוט ועושה הרבה מעבר לסתם לגור פה. אנחנו שליחים של האזור", מסכם אופנהיימר בגאווה.
מחיר: 150 שקלים למופע בלבד (כולל כוס למברוסקו), 225 שקלים כולל מופע ובראנץ׳. 072-3970884.
יח"צ. הדו לסרי ועדי שמואל. צילום: ענבל אור לב
ליקוט ואפייה בלב הטבע הפראי של כליל
בלב כליל, בין עצי הזית העתיקים, יתרחש מפגש מיוחד בין שני אנשים ושני מטבחים.
עדי שמואל (עדוש), שעבדה שנים במסעדת "מחניודה" ומאז פתחה את ביתה בקיבוץ בית העמק לסדנאות בישול, חברה להדו לסרי מ"קפה אחו" בכליל.
הדו, שבנה במו ידיו את הקפה באחו הטבעי, מביא איתו לשיתוף הפעולה את אהבת האירוח שפיתח עוד מימיו כעובד בבית קפה קהילתי עם נוער בסיכון.
האירוע, שנולד מתוך "חיבור מיוחד דרך אהבה משותפת לאירוח, אוכל ואהבת האדם", יתקיים ב-24 במאי תחת צל עצי הזית.
גולת הכותרת: אחרי ליקוט משותף מהגינה, יכינו השניים חצ׳פורי מיוחד - המאפה הגרוזיני הנחשק של הדו, עם מילויים מהגינה ומהמטבח של עדוש, כשברקע מוזיקה יוונית. ביד כוס עראק עם עשבי תיבול מהגינה.
המפגש הזה מדגיש את השותפות האמיתית - שני אנשים מרקעים שונים שהתחברו מתוך אהבה משותפת ליצירה, אירוח וחיבור אנושי.
מחיר: 200 שקלים למבוגר, 125 שקלים לילד מגיל 6, עד 30 משתתפים. 072-397112.
יח"צ. יקב פלך. צילום: ענבל אור לב
פופ אפ מאפה ויין מקומי
יקב פלך, שהוקם ב-2022, הוא סיפור של חיבור קהילתי. הכל החל בשיחה חברית בשבילי הקיבוץ ב-2020, כשאיתי ביי היינן פגש את מנהל העסקים של הקיבוץ.
"רצינו ליצור תוצר מקומי שיאפשר מפגש משמח בין אנשים מול הנוף", מספר ביי, שהתאהב בעולם היין באוסטרליה והתמחה בבורגון.
בסדנה המקצועית הם יציעו למשתתפים לטעום מחמשת יינות היקב - "בלנדים שמתאימים בול לאקלים הים תיכוני".
ביי, שמאמין ש"אנרגיה חיובית מגיעה למי שטועם את היין", ילמד את המשתתפים את סודות הטעימה המקצועית, אל מול נוף עוצר נשימה של "הפינה הנסתרת של הגליל".
מחיר: 189 שקלים, 072-3971207.
יח"צ. תינה ח`טיב ויעל נתנאל. צילום: ענבל אור לב
השנה, מדגיש הפסטיבל במיוחד את כוחן של נשים יוצרות. במפגש "בוחרות באור" בקיבוץ כפר מסריק, שהוא חלק מפסטיבל אביב זמן גליל מערבי, ייפגשו תינה ח׳טיב מבית המלבי בעכו ויעל נתנאל, אמנית ופסלת.
שתי הנשים, ערבייה ויהודייה, פרצו גבולות אישיים וחברתיים - האחת הקימה מרכז תרבות בעכו, השנייה הפכה את הפיסול לדרך חיים. המפגש ביניהן יעסוק בהתגברות, ביזמות נשית וביצירה שמשנה מציאות.
גם היישוב פסוטה נפתח למבקרים עם סיורים בבית רימא - גלריה לאמנות השוכנת בתוך בית משפחתי עתיק, ומפגש עם אביבה חורי, בשלנית מחוננת עם סיפור חיים מרגש.
לחובבי האתגרים, TOP IL וכרמית ארבל מציעים חוויה יוצאת דופן - סנפלינג של 20 מטרים למערת זווית הסודית.
במערה חיה קהילה נדירה של סלמנדרות במערכת אקולוגית ייחודית. ארבל, מורת דרך מוסמכת ובוגרת תואר שני באקולוגיה גנטית, תוביל את המשתתפים למפגש עם הטבע בצורה הכי אותנטית ואקסטרימית שיש.
מחיר: 350 שקלים, 072-3971215.
"כל יום שעובר הוא קריטי", מדגישה שילוח גל-נור. "יש עסקים שעומדים לקרוס, והחזרה שלכם הנה היא מה שיציל אותם. אבל יותר מזה - הגליל המערבי הוכיח בשנה וחצי האחרונות שהוא יודע להתאחד, ליצור חיבורים, להמציא את עצמו מחדש. פסטיבל אביב זמן גליל מערבי ויריד טעם הגליל הם הזמנה להיות חלק מההתחדשות הזאת".
ואכן, החיבורים המפתיעים בין התרבויות, המפגשים בין המסורות, והסיפורים האישיים מאחורי כל אירוע ואירוע בפסטיבל - הם ההוכחה שמתוך משבר אפשר לצמוח חזק יותר, מחובר יותר, ובעיקר - עם הרבה יותר תקווה.
יריד טעם הגליל, 16 במאי 2025, יקב כישור. הכניסה חופשית
פסטיבל אביב זמן גליל מערבי, 22-24 במאי 2025, ברחבי הגליל המערבי