יח"צ. שירלי בוגנים, מתוך התערוכה "רוקם באור". צילום: ונגליס קיריס
חלל הגלריה חשוך, מוזיקה מהדהדת ברקע, ספוטים ממוקדים מאירים את התצלומים המזמינים את הצופה להתקרב ולגלות בהשתאות: אלה אינם רק תצלומים – אלא יצירות מורכבות המשלבות אמנות ומלאכת יד.
זוהי התערוכה המרהיבה "רוקם באור" של הצלם היווני קיריס ונגליס, באוצרותה של רז סמירה, המוצגת בימים אלו במוז"א ומביאה מסר של אהבה ותקווה בתקופה מאתגרת במיוחד.
צילום: ונגליס קיריס
האמן שרוקם היסטוריה
בכניסה לאולם התערוכה במוזיאון ארץ ישראל ניצב דיוקן עצמי מהפנט של ונגליס – דמות כריזמטית הלבושה במעיל משי בוכרי מהמאה ה-19 המתנופף ברוח, כשלראשו כיפת זהב רקומה ובידו מצלמה. דימוי זה מסמל את מהות התערוכה כולה: מפגש בין עבר להווה, בין מזרח למערב, בין אומנות לטכנולוגיה.
ונגליס, צלם אופנה יליד אתונה הפועל למעלה משלושים שנה, משלב בעבודתו ניסיון עשיר בעולם האופנה עם תשוקה עמוקה למורשת תרבותית.
לאורך הקריירה המפוארת שלו, הוצגו עבודותיו במקומות יוקרתיים כמו האקרופוליס באתונה, גלריות בסלוניקי, בפריז ובסאול, תוך שיתופי פעולה עם בתי אופנה בינלאומיים כג׳ורג׳יו ארמני. אולם דווקא הטכניקה הייחודית שפיתח – שילוב מרהיב של צילום ורקמה – היא שהפכה אותו לאמן בעל חותם מיוחד בעולם האמנות העכשווית.
יח"צ. כובע טורקי, מתוך התערוכה "רוקם באור". צילום: ונגליס קיריס
אוצרות נסתרים
"רוקם באור" היא התערוכה המרכזית של המוזיאון לשנה הקרובה, והיא מהווה שיא בסדרת תערוכות הבוחנות לבוש היסטורי מקומי דרך עדשה עכשווית.
במסדרונות המוחשכים של הגלריה בקומה העליונה של מרכז רוטשילד תלויים 80 דיוקנאות מרהיבים, פרי עמלו של ונגליס בשנה האחרונה.
"יש לנו למעלה מאלף פריטי לבוש יהודיים מכל רחבי התפוצות שמעולם לא ראו אור", מסבירה רז סמירה, האוצרת הראשית של מוז"א. "אוסף מרהיב זה היה טמון במחסני המוזיאון, ואף אחד לא היה מגיע לראותו אם היינו מציגים את התלבושות על בובות דיגום רגילות".
יח"צ. לבוש מהולנד, מתוך התערוכה "רוקם באור". צילום: ונגליס קיריס
יח"צ. צעיף מאיראן, מתוך התערוכה "רוקם באור", צילום: ונגליס קיריס
האוסף, השמור בביתן לתרבות יהודית ולפולקלור, כולל תלבושות ופריטי לבוש, כיסויי ראש, תכשיטים וטליתות מהמאות ה-18 עד ה-20.
מקורם של פריטים אלו במגוון עצום של קהילות יהודיות: אסיה התיכונה (בוכרה), עיראק, איראן, תימן, אתיופיה, טוניסיה, לוב, מרוקו, טורקיה, יוון, ארצות הבלקן, פולין, צרפת, הולנד ואזורים נוספים.
הבגדים הללו שימשו את הקהילות באירועים חגיגיים כמו בריתות, בר מצווה וחתונות, והם משקפים את העושר התרבותי והאסתטי של הקהילות היהודיות לאורך ההיסטוריה.
יח"צ. לבוש מאתיופיה, מתוך התערוכה "רוקם באור", צילום: ונגליס קיריסהבחירה בתיעוד צילומי להצגת האוסף, במקום תצוגה מוזיאלית מסורתית, מעניקה לפריטים העתיקים חיים חדשים.
במהלך השנה האחרונה, תיעד ונגליס מגוון מרתק של אנשים בתלבושות ההיסטוריות: דוגמנים מקצועיים כמו שירלי בוגנים, אלן גודין ותאלין אבו-חנא, לצד אנשים מן השורה שפגש במקרה.
צילום: סוזן לוי
אחד ההיבטים המפתיעים והמרעננים בתערוכה הוא הגיוון האנושי שהיא מציגה. ונגליס בחר לצלם את פריטי הלבוש על דמויות מגוונות, ביניהן תאלין אבו-חנא, דוגמנית טרנסג׳נדרית ערבייה-נוצרייה, והדוגמן יליד סודן אלן גודין, שהגיע לישראל כפליט. בחירות אלו יוצרות שיח תרבותי רב-שכבתי, המעשיר את התערוכה במשמעויות נוספות של גיוון, שייכות והכלה.
הדיוקנאות הרכים שיצר מזכירים את הציורים של אמני הרנסנס, במיוחד רמברנדט, עם תאורה דרמטית המדגישה את הבעות הפנים ואת עושר הפרטים של הבגדים. הדמויות מצולמות באופן המשלב כבוד למסורת עם מבט עכשווי, וכך יוצר האמן דיאלוג מרתק בין העבר להווה.
יח"צ. מעיל לחתן מבוכרה, מתוך התערוכה "ונגליס קיריס: רוקם באור". צילום: ונגליס קיריס
יח"צ. פריט מבוכרה - אוזבקיסטן, מתוך התערוכה "ונגליס קיריס: רוקם באור". צילום: ונגליס קיריס
אמנות הרקמה: נגיעת זהב
לאחר שלב הצילום מגיע השלב שהופך את עבודתו של ונגליס לייחודית כל כך. התצלומים מודפסים על בדי כותנה גדולים, ואז מתחילה מלאכת הרקמה המורכבת. באטלייה שלו באתונה, תשעה רוקמים ורוקמות עמלים על יצירת שכבה נוספת – רקמות מסורתיות מחוטי זהב, כסף, כותנה ומתכות עדינות.
"הרקמות הן שחזור מדויק של דוגמאות מקוריות מכל אזור ואזור", מסבירה סמירה. "ונגליס וצוותו אף פנו לציבור בישראל בבקשה לתרום חוטים ישנים, כדי להתאים את הצבעים והטקסטורות לתלבושות המקוריות".
יח"צ. פריט מאפגניסטן, מתוך התערוכה "ונגליס קיריס: רוקם באור". צילום: ונגליס קיריס
יח"צ. שמלת כלה מתימן, מתוך התערוכה "רוקם באור", צילום: ונגליס קיריס
רקמה זו יוצרת נפח ותלת-ממדיות בצילומים, והיא עוקבת בדייקנות אחר קווי הקפלים ונפילת הבד. האור והצל בצילומים – הפנים הבוהקות שכמעט יוצאות מהתמונה והדגש על כפות הידיים – משלימים את האשליה התלת-ממדית ויוצרים תחושה כאילו הדמויות המצולמות קמות לחיים מול עיני הצופה.
אופי הצילום בתערוכה יוצר חיבור והקשרים בין התלבושות מכל הפזורה היהודית, ובכך מציג רצף תרבותי בין מזרח למערב, בין פריטי לבוש דתיים כמו הטלית היהודית לפריטי לבוש אזרחיים מסורתיים.
שולמית עזר וקיריס ונגליס. צילום: סוזן לוי
זהו מסע חזותי המאפשר לצופה לראות את התמונה הגדולה של הקיום היהודי בגולה על פני יבשות וארצות.
"ונגליס מצליח להראות כיצד הבגדים מספרים סיפור – הן של האנשים שלבשו אותם לפני דורות, הן של המצולמים העכשוויים, והן של המפגש בין תרבויות", מסבירה סמירה. "האור בצילומיו מזכיר את קרוואג׳יו, העוצמה והאסתטיקה של הגוף מהדהדת את מייפלת׳ורפ, אך התוצאה היא לגמרי ייחודית לו".
יח"צ. פריט מהרי האטלס, מתוך התערוכה "ונגליס קיריס: רוקם באור". צילום: ונגליס קיריס
חזון של שיתוף פעולה
עמי כץ, מנכ"ל מוז"א, מספר שהרעיון לתערוכה נולד כאשר גילה את אוסף התלבושות העשיר שנשמר במחסני המוזיאון. "כשנכנסתי לתפקידי, ערכתי סיורים בכל אוספי המוזיאון. אחד האוספים שצד את עיני ואת ליבי היה אוסף התלבושות בביתן לתרבות יהודית ופולקלור – אוסף מדהים ועשיר שלהפתעתי הרבה, לא הוצג מעולם לציבור".
החיבור בין אוסף זה לבין עבודתו הייחודית של ונגליס יצר שיתוף פעולה יוצא דופן, במיוחד לאור העובדה שהצילומים בוצעו בפברואר 2024, בעיצומה של המלחמה ולמרות האזעקות התכופות. "אנחנו גאים בקשר עם אמן בינלאומי בתקופה מאתגרת זו", פוסק כץ, "ומוקירים את מסירותו ואהבתו של קיריס לישראל ולתרבות היהודית".
יח"צ. טלית בתערוכה "רוקם באור". צילום: ונגליס קיריס
בכך, מצטרפת "רוקם באור" למסורת של תערוכות העוסקות בלבוש יהודי במוזיאונים בישראל. כזכור, ב-2014 הוצגה במוזיאון ישראל בירושלים התערוכה "שפת לבוש – ארון הבגדים היהודי", ועשור קודם לכן "ארון הבגדים היהודי". הייחוד של התערוכה הנוכחית הוא הגישה האמנותית והעכשווית, המשלבת צילום ומלאכת יד באופן שמחבר בין עולמות.
יחד עם התערוכה "גיבורות: אופנה ותקווה במלחמת העולם השנייה", שהושקה לאחרונה במוזיאון העיצוב בחולון, מוצע למבקרים מסע תרבותי עשיר דרך ההיסטוריה של אופנה, זהות ומסורת.
יח"צ. שמלת כפתן ממרוקו, מתוך התערוכה "רוקם באור", צילום: ונגליס קיריס
"בעידן של גלובליזציה וסטנדרטיזציה, התערוכה מזכירה לנו את העושר התרבותי שעלול להיעלם", מסכמת סמירה. "ונגליס לא רק משמר את העבר, אלא גם מראה כיצד הוא יכול להיות רלוונטי ומלהיב בהווה".
ונגליס עצמו רואה בעבודתו גשר בין דורות: "ההיסטוריה של העם היהודי היא מסע, וחשיבותן של התלבושות העתיקות היא בהפחת חיים במסורות הנעלמות מן העין, בחיזוק הקשר בין עבר לעתיד".
התערוכה "רוקם באור" תוצג במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב עד ה-30 בנובמבר 2025, וזוהי הזדמנות נדירה לראות כיצד מסורת עתיקה מתעוררת לחיים ומקבלת משמעות מחודשת דרך עיניו של אמן מחונן, המצליח לגשר בין עולמות ותקופות בהרמוניה יצירתית מרהיבה.