מטבח שיתופי. רומי אגמי, עלמה בלגה, שיר הלוי, צילום: לנס הפקות
"אביבי מטבחים" השיקה, בשיתוף פעולה חדשני עם מכללת שנקר, את תערוכת "מטבח העתיד" באולם התצוגה המרשים בבני ברק.
הפרויקט המשותף הציב בפני סטודנטים מצטיינים אתגר מרתק: לתכנן ולעצב את המטבח שילווה אותנו בשנים הבאות - מרחב המשלב טכנולוגיה מתקדמת, עיצוב פורץ דרך, מודעות סביבתית וחשיבה קהילתית.
ממשרתים למרכז הבית: המהפכה השקטה של המטבח
המטבח של ימינו עבר מסע מרתק במהלך המאה האחרונה. בעבר היה זה חדר מעושן ורועש, שמוקם לרוב בתחתית הבית או מאחוריו, רחוק ככל האפשר מחדרי המגורים – מקום השייך למשרתים בלבד. בארמונות כמו האמפטון קורט, המטבחים התפרשו על פני מאות מטרים רבועים, עם מטבח גדול, מטבח אישי, מרתף, מזווה, מזנון וחדרים ייעודיים נוספים.
המעמד הבינוני של תחילת המאה ה-20 הרחיק עצמו מהמטבח, והוא נחשב למקום שבו רק העניים והמשרתים אכלו. השינוי החל עם ירידה במספר המשרתים והעלייה בדרישה למכשירים שיחליפו אותם.
צילום: רפי דלויה
מהפכה בתכנון המטבח הגיעה עם רעיונות כמו "משולש העבודה" בין המקרר, התנור והכיור, ו"מטבח פרנקפורט" של שנות ה-20, שפותח על בסיס מחקרי תנועה-זמן.
כיום המטבח הפך למרכז הבית המודרני, מקום שבו מתבצעות אינטראקציות חברתיות, ילדים מכינים שיעורי בית, ומשפחות וחברים מתכנסים. התמורה הושלמה בשנות ה-70 וה-80, כשנשים הצטרפו בהמוניהן לכוח העבודה והיה צורך במטבח שאינו מנותק משאר חללי הבית.
לה קורבוזייה במרכז פומפידו, פריז. צילום: יפית וקנין
השפעה מודרניסטית: לה קורבוזייה וחזון המטבח
כחלק מהגורמים המרכזיים שעיצבו את המטבח המודרני, האדריכל הנודע לה קורבוזייה היה דמות מפתח בתפיסת החלל הביתי. בעיני לה קורבוזייה, שטען כי "חלל, אור וסדר הם דברים אשר זקוק להם האדם בדיוק כפי שהוא זקוק ללחם ומקום ללון", הבית היה "מכונת מגורים" והמטבח שימש כמנוע שלה.
לאחר מלחמת העולם השנייה, כשאירופה נדרשה לפתרונות דיור מהירים ויעילים, הציע לה קורבוזייה פתרונות חדשניים לתכנון המטבח בחללים קטנים ומצומצמים. גישתו הרציונלית, יחד עם תפיסת "העיר הקורנת" שלו, השפיעה עמוקות על תכנון מרחבים פונקציונליים. המטבח, לפי תפיסתו, היה אמור להיות מרחב יעיל ומדויק, המתוכנן לפי עקרונות הנדסיים ואסתטיים.
אף שמאוחר יותר קמו מתנגדים לתפיסתו ה"מכנית" של לה קורבוזייה, כמו קבוצת "Team 10" שחיפשה להחזיר את "קנה המידה האנושי" לסביבה הבנויה, השפעתו על עיצוב המטבח המודרני נותרה משמעותית.
המתח בין יעילות פונקציונלית לבין חמימות אנושית ממשיך להדהד גם בפרויקטים העכשוויים של "מטבח העתיד", המנסים לשלב בין טכנולוגיה חדשנית לבין צרכים אנושיים וחברתיים.
שוק המטבחים העולמי: מהמטבח הכפרי לחלל הטכנולוגי
שוק המטבחים העולמי גדל משמעותית עם התפתחות מעמדו של המטבח, וכיום נאמד בסכומי עתק. לפי הערכות, תעשיית המטבחים גדולה פי כמה מתעשיית הקולנוע. המחיר של עיצוב מחדש של מטבח יכול להגיע לעשרות אלפי דולרים, כשמטבחים יוקרתיים נמכרים במאות אלפי דולרים.
המגמות העולמיות בעיצוב מטבחים משתנות ממדינה למדינה: בעוד הצפון-אירופאים והאמריקאים מעדיפים לעתים קרובות את המטבח הכפרי העשוי מעץ טבעי, המתעשרים החדשים בסין וברוסיה נוטים למשטחים מבריקים ועיצוב מודרני יותר. גם השימוש במטבח משתנה בין תרבויות - בשוודיה, כשליש ממשקי הבית מדווחים שהגבר הוא המבשל העיקרי, בעוד במדינות שמרניות יותר, הנתון יורד משמעותית.
הפרויקט של לין קאסם, שאדה גבארה, לין קסיס, סילין אסעד, צילום: לנס הפקות
הפרויקט: מבט אל מטבח העתיד
בקורס "עיצוב מטבח העתיד", שיזמה חברת אביבי מטבחים, הסטודנטים של שנקר חקרו מקרי בוחן שונים, שיטות בישול ואגירת מזון, תרבויות קולינריות מגוונות ומטבחים קאנוניים שהתפתחו בישראל וברחבי העולם. דרך תהליך מחקרי-עיצובי מעמיק, פיתחו הסטודנטים קונספטים חדשניים ופורצי דרך למטבח הביתי של המחר.
המטבח הזוכה, שזכה להיות מוצג בגודל מלא באולם התצוגה, הוא פרי יצירתן של ארבע סטודנטיות מוכשרות: לין קסיס, לין קאסם, סילין אסעד ושאדה ג׳בארה.
צילום: רפי דלויה, פרויקט Kitchen Hygiene
פרויקט "Kitchen Hygiene" מציע מטבח בעל יחידות מודולריות המשתנות בהתאם לצורכי המשתמש, ומשלב בין פונקציונליות לעיצוב מתקדם. היחידות המוצעות הן תחנות גליליות, קלות לתפעול ולניקוי, בעלות שפה עיצובית וחומריות עתידניות. הן מאופיינות במשטחים חלקים ללא פינות, המבטיחים ניקוי ותחזוקה יעילים. הגמישות יוצאת הדופן מאפשרת התאמה אישית מושלמת לכל בית ולכל סגנון חיים.
הפרויקט הציג מגוון רחב של תפיסות חדשניות, ביניהן:
מטבח העתיד חינוך והדרכה: עמית סובל ושיר גרסיאני הציגו משטח עבודה חכם המתפקד כמרכז אינטראקטיבי, המסוגל להקרין מתכונים וסרטוני הדרכה ישירות על גבי המשטח, מה שמאפשר בישול מדויק וידידותי למשתמש.
Open Road Kitchen: יזן ספדי ונואד ספייה פיתחו מטבח נייד לאוכלוסיות מוחלשות. הפרויקט כולל קונטיינר ייחודי בעיצובו שדפנותיו נפתחות והופכות לעמדות עבודה ואחסון, ומספק גישה למזון טרי ובריא.
מטבח קהילתי ובר קיימא: רומי אגמי, עלמה בלגה ושיר הלוי התמודדו עם סוגיית צמצום שטח הדירות בערים הגדולות והציעו פתרון של מטבח שיתופי. הקונספט כולל מזווה, מקררים ועמדות בישול משותפות, לצד יחידה ניידת שניתן לשנע ליחידת הדיור הפרטית – פתרון המעודד אינטראקציה חברתית ותחושת קהילתיות.
צילום: רפי דלויהחזון תעשייתי-אקדמי
חיים משען, מנכ"ל "אביבי מטבחים", מבאר את הרציונל מאחורי היוזמה: "אנחנו רואים חשיבות עליונה בחיבור עם סטודנטים לעיצוב, שהם דור העתיד, ובתפיסתם את המטבח – החדר החשוב ביותר בבית. מעניין אותנו לראות את גישתם למטבח העתידי, אם במובן של טכנולוגיה, מבחינה עיצובית, ייעול תהליכים, משאבים, איכות הסביבה וגם מבחינה קהילתית וחברתית".
הפרויקטים עברו הערכה מקצועית על ידי פאנל מומחים שכלל את חיים משען, שלומי כהן - המעצב הראשי של אביבי מטבחים, ניל ננר - ראש המחלקה לעיצוב תעשייתי בשנקר, ומיכל ברעוז - ראש המחלקה לעיצוב פנים מבנה וסביבה במכללה.
צילום: רפי דלויה
מבט אל העתיד הקולינרי
פתיחת התערוכה משכה אליה כמתבקש שורה של אישים מוכרים. בין האורחים נראו השחקן והדוגמן עומר דרור, שהגיע בהופעת בכורה זוגית עם בת זוגו אור פריאנטה. השניים שיתפו כי הם מתכננים מגורים משותפים ואף מחפשים מטבח לביתם העתידי, כשאור היא זו ששולטת במטבח בזוגיות שלהם.
כמו כן, נכח באירוע השחקן איתי תורג`מן, שסיפר כי במטבח ביתו, הוא האחראי הבלעדי על הבישולים. גם השף אורן אסידו כיבד את האירוע בנוכחותו, ושיתף כי הוא מעדיף מטבח עם אווירה חמימה המוכן לאירוח בכל עת, אם כי בביתו הוא משתדל "לא להביא עבודה הביתה".
התערוכה מציגה לא רק את הכיוונים העיצוביים של המטבח העתידי, אלא גם משקפת שינויים חברתיים עמוקים. בעולם שבו תפקידי המגדר משתנים, טכנולוגיות מתפתחות במהירות ומשאבי המרחב והסביבה הופכים יקרים יותר, המטבח ממשיך להתפתח ולהסתגל.
מעבר לסגנונות העיצוב, מהמטבח הכפרי הנוסטלגי ועד למטבח העתידני המינימליסטי, התערוכה מציפה שאלות על תפקידו של המטבח כמרחב קהילתי, משפחתי ותרבותי בחיינו.
התערוכה תהיה פתוחה לקהל הרחב במהלך החודש הקרוב באולם התצוגה של "אביבי מטבחים" בבני ברק, ומזמינה את המבקרים לחשוב מחדש על המרחב הקולינרי בחייהם ולהציץ אל עתיד המטבח כפי שטרם הכרנו.