יח"צ. כפר גלעדי
האם אפשר להרגיש כמו בטוסקנה מבלי לצאת מגבולות הארץ? התשובה היא חד משמעית – כן.
בגליל העליון, בין הרי נפתלי לעמק החולה, במקום שבו הנוף הפסטורלי של כרמים ירוקים נפרש עד האופק ושורות הגפנים המסודרות מטפסות על המדרונות, מתגשם חזון שהתחיל להתרקם למעלה מעשור – הפיכת האזור למוקד תיירות יין ישראלי ברמה עולמית.
במה שנחשב לאחת ההתפתחויות המרגשות ביותר בתחום תיירות היין הישראלית, מלון גליליון, השוכן בלב עמק החולה, ומלון כפר גלעדי, הנישא מעל העמק בנקודת תצפית מרהיבה, חברו יחד ליצירת מיזם תיירותי-קולינרי יוצא דופן – "דרך היין" – חבילת נופש המשלבת את כל הטוב שיש לגליל להציע: אירוח מפנק במלונות מחודשים, סיורים ביקבים מובילים, טעימות יין גליליות ייחודיות, וחיבור אינטימי לאדמה, לטבע ולסיפורים של האזור.
הלב הפועם של אפלסיון הגליל – טרואר עם היסטוריה
כשמדברים על תיירות יין, מיד עולים בדמיון האזורים המיתולוגיים של אירופה: טוסקנה וּפיֶימוֹנְטֶה באיטליה, בורדו בצרפת, ריוחה בספרד.
אבל כאן - אצלנו, בגליל העליון, מתהווה בשנים האחרונות סיפור מרתק – אזור יין בעל זהות ייחודית, שורשים היסטוריים עמוקים וטרואר שמייצר יינות בעלי אופי מובהק שכבר זוכים להכרה בינלאומית.
מה שהחל לפני כ-15 שנים כיוזמה לפיתוח פארק תעשיות רמת דלתון הפך במהלך העשור האחרון למוקד של תעשיית יין משגשגת, עם ריכוז של שבעה יקבים מהטובים בארץ הממוקמים במרחק הליכה זה מזה – תופעה ייחודית שמזכירה את אזורי היין המפורסמים בעולם.
יקב דלתון היה החלוץ שהגיע הנה כבר ב-1999, ובעקבותיו הצטרפו אליו יקבים נוספים: אדיר, פלדשטיין, לוריא, רקנאטי, רימון וכמיסה – שביחד יצרו כאמור מוקד תיירותי-קולינרי מרשים.
מאחורי הסיפור של היין הגלילי ניצב טרואר ייחודי – מונח שמתייחס כידוע לשילוב המיוחד של אדמה, אקלים וגיאוגרפיה שמשפיעים על אופי היין.
המיקרו-אקלים של הגליל בגובה 400 עד 900 מטרים מעל פני הים, עם הפרשי הטמפרטורה המשמעותיים בין היום ללילה, אדמות הבזלת הוולקניות העשירות במינרלים, ושפע של שמש ים-תיכונית – יוצרים מתברר תנאים אידיאליים לגידול ענבי יין איכותיים.
בהתאמה, פה משגשגים זנים בינלאומיים כמו קברנה סוביניון ומרלו לצד זנים ים-תיכוניים כמו קריניאן, מרסלאן ורוסאן, שמתאימים במיוחד לאקלים האזור.
"לא רבים יודעים זאת, אבל הגליל הוא חלק מההיסטוריה העתיקה של ייצור היין", מסביר ארז משה, מנכ"ל מלון גליליון. "בין ג׳יש לגוש חלב נמצאו שרידים של בית כנסת עתיק, עדות ליישוב יהודי שייצר יין ושמן זית לפני אלפי שנים. כשאנחנו מציעים חבילת יין לאורחינו, אנחנו למעשה מחברים אותם לא רק לנופים ולטעמים של היום, אלא גם למסורת עתיקת יומין של חקלאות וייצור יין באזור הזה".
יח"צ. בית היין, מלון גליליון
המלונות: התחדשות מרשימה וחיבור לטבע
מלון גליליון, שעבר תהליך שיפוץ והתחדשות בהשקעה של למעלה מ-5 מיליון שקלים, מציע 120 חדרים וסוויטות, כשמכל אחד מהם נשקף נוף עוצר נשימה של עמק החולה והרי הגולן.
הלובי החמים, המעוצב באבן טבעית גלילית וצילומי נוף מעמק החולה, משמש כמרחב אירוח מזמין, בו מקבלים את פני האורחים בכוס יין גלילי משובח כבר עם ההגעה.
יח"צ. בית היין, מלון גליליון
מרפסת מקורה בנויה עם פתחים מקושתים ובמרכזה שולחן אבירים ארוך מעץ גולמי מאפשרת לשבת ולהתבונן בנוף. בין כורסאות הישיבה הרכות הוצבו פסלים של כלי נגינה מעשה ידי הפסל חנוך בן דב – כלי נגינה שפוסלו משילובים בין ברזל, אבן ועץ.
חדרי המלון, שפונים ברובם לנופי הגליל, שודרגו והותאמו לסטנדרטים הגבוהים ביותר. לכל אגף במלון קונספט ייחודי המחבר אותו לטבע. באגף העגורים, למשל, הוצב קיר עץ ירוק כהה ובו הוטמעו מראה גדולה, מסך טלוויזיה, וציורי ציפורי מים.
המיטות מצוידות במזרוני נוחות ומצעים ממותגים מכותנה סרוקה, והכריות אף מלוות בדף הסבר על מידת הרכות של כל אחת מהן.
יח"צ. כפר גלעדי
מלון כפר גלעדי, השוכן בקיבוץ ההיסטורי, עבר אף הוא מתיחת פנים משמעותית בהשקעה של כ-3 מיליון שקלים. המלון מציע 158 חדרים וסוויטות ששופצו ועוצבו מחדש, עם ריהוט חדש המשלב אסתטיקה קיבוצית עם נוחות מודרנית.
הלובי המרשים כולל קמין גדול מאבן מקומית ובר משקאות המגיש יינות גליליים וקוקטיילים, עם פינות ישיבה נוחות המזמינות להתרווח עם ספר או כוס יין.
יח"צ. בית היין, מלון גליליון
חבילת "דרך היין": מסע קולינרי בין הכרמים
חבילת "דרך היין" מציעה שלושה מסלולים שונים, המתמקדים בחוויית היין הגלילית.
המסלול הבסיסי, "חוויה של יומיים מופלאים", מתחיל עוד בדרך למלון, עם עצירה ביקב שדות במושב שדה יעקב או ביקבי רמת הגולן. במלון עצמו, תיהנו מקבלת פנים עם כוס יין גלילי בלובי, ולקראת שקיעה תוזמנו לטעימות יין נוספות בבית היין החדש של המלון.
בבית היין, המעוצב עם כסאות בר גבוהים ושולחנות ארוכים מעץ גולמי, מציעים טעימות יינות גליליים מהמובחרים באזור, וניתן להזמין מנות מיוחדות שהוכנו במטבח המלון לליווי היין.
בבוקר שלמחרת, לאחר ארוחת בוקר גלילית עשירה שעליה מנצח השף סאמר חליל מהכפר ע׳ג׳ר, תצאו לביקור ביקבי האזור. הסיור כולל ביקור ביקב רקנאטי וביקב לוריא, שני יקבים מובילים השוכנים באזור התעשייה דלתון.
פורום W7: חזון של פארק יין ישראלי מתגשם
באוגוסט 2024, החלה יוזמה חדשנית לקרום עור וגידים בפארק תעשיות רמת דלתון – פורום W7, התאגדות של שבעת היקבים הפועלים באזור, במטרה להפוך את המקום לאפלסיון מוגדר, כלומר אזור יין רשמי בעל מאפייני טרואר ייחודיים, בדומה לאזורי היין המובילים בעולם.
כעת, במרץ 2025, החזון הזה מתחיל להתממש עם שיתוף הפעולה יוצא הדופן בין שני המלונות ליקבים המובילים, המציעים יחד את חוויית "דרך היין".
יח"צ. יקב רקנאטי, צילום: אתר רשמי
יקב רקנאטי, שהוקם בשנת 2000, הוא אחד השחקנים המרכזיים בסיפור היין הגלילי. היקב העתיק את מקומו מעמק חפר לדלתון בשנת 2022, בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים, במטרה מוצהרת להתקרב לכרמים ולחזק את השורשים הישראליים שלו.
מרכז המבקרים המרשים שלו, שנפתח רשמית בינואר 2024, ממוקם על צוק בגובה 850 מטר, עם נוף עוצר נשימה הצופה אל כרם בן זמרה, יישובי הגליל העליון, עמק החולה, החרמון והרי הגולן – אחת מנקודות התצפית היפות בישראל.
יח"צ. יקב רקנאטי, צילום: אתר רשמי
במרכז המבקרים של רקנאטי תוכלו לטעום יינות לבנים, אדומים ורוזה ממגוון הזנים שמייצר היקב. בין היינות הייחודיים בולטים: הקריניאן פרא, שמייצג את הרצון של היקב לחקור ולטפח זנים ים תיכוניים המתאימים לאקלים המקומי, וכן סירה וגרי דה מרסלאן – יינות שזכו להכרה בינלאומית.
פעמיים ביום מתקיימים סיורים מודרכים, עם הסברים על תהליך הייצור ועל הפילוסופיה היינית של היקב.
יח"צ. יקב לוריא
במרחק הליכה משם שוכן יקב לוריא, השחקן החדש יחסית בנוף היקבים בפארק, שעבר למקומו החדש באפריל 2024. היקב, שהוקם על ידי הכורם יוסף סיידא, מנוהל כיום על ידי בנו גידי סיידא, דור שני למשפחת כורמים ותיקה באזור.
מה שמייחד את יקב לוריא הוא הכרמים הנטועים למרגלות הר מירון, באזור המשלב שלושה סוגי אדמה שונים, המשתרעים על פני שטח של 250 דונמים.
גידי, בוגר לימודי ייננות, פיתח כבר 12 סוגי יין מענבים מחלקות הכרם הטובות ביותר בכל שנת בציר. לצד זנים מקובלים, היקב נודע גם בהתמחותו בזנים פחות שגרתיים – כמו ענבי מרסלאן וענבי ברברה שמקורם בחבל פיימונטה באיטליה.
יח"צ. יקב לוריא, צילום: אתר רשמי
אחד הסיפורים המרגשים פה הוא נטיעת 20 דונמים של כרם חדש לזכר הנופלים מיחידת מגלן, שנעשתה בשיתוף המשפחות השכולות ועמותת מגלן. יוזמה זו מדגימה את החיבור העמוק בין תעשיית היין המקומית לקהילה ולמורשת הישראלית.
על אף שהמיקוד של חבילת "דרך היין" הוא ביקבים רקנאטי ולוריא, חשוב לציין שפארק דלתון הוא ביתם גם של יקבים נוספים ובהם יקב דלתון הוותיק (החלוץ שהגיע לאזור ב-1999), יקב אדיר, יקב פלדשטיין הבוטיקי בניהולו של אבי פלדשטיין (מבכירי הייננים בישראל), יקב רימון (האגם הצפוני) ויקב כמיסה.
כל אחד מהם מביא לאזור את הפילוסופיה היינית הייחודית שלו, אך כולם חולקים את אותה אהבה לטרואר המיוחד של הגליל.
לאחר טעימות היין ביקבים, חבילת "דרך היין" כוללת סיור גם בסמטאות צפת העתיקה, בין הגלריות, יצרני גבינות צפתיות ואתרים היסטוריים. צפייה במופע אור-קולי המגולל את סיפור המקום, ביקור בבתי הכנסת העתיקים וסיפורו של האר"י הקדוש מהווים סגירה מושלמת ליומיים של מסע בדרך היין.
חבילות נוספות ומה שביניהן
מעבר לחבילה הבסיסית, מוצעות עוד שתי חבילות: "חוויה של 3 ימים מבושמים", המוסיפה טיול באגמון החולה וצפייה בציפורים הנודדות ובנופי העמק; ו"חווית יין וספא של 3 ימים", הכוללת גם טיפול ספא מפנק.
הספא של גליליון, שעבר אף הוא שיפוץ ועיצוב מחדש ונפתח בינואר 2024, כולל 10 חדרי טיפולים מרווחים המעוצבים בגוונים בהירים ותאורה רכה.
המתחם כולל חמאם טורקי גדול בנוי משיש טבעי, סאונה פינית, מקלחות ותאי אחסון אישיים. בין הטיפולים המיוחדים ניתן למצוא את "ענני נוצה" – טבילה באמבט חלב ולאחריה עיסוי, פילינג גוף עם רימונים, מלח ואפרסק, ועיסוי איורוודה.
יח"צ. חדר האוכל, מלון גליליון
טעמי הגליל על השולחן
חלק בלתי נפרד מחוויית "דרך היין" הוא הקולינריה הגלילית.
בארוחת הבוקר בגליליון, למשל, מציע השף חליל תפריט עשיר המשלב מנות מהמטבח הגלילי: כדורי לאבנה בשמן זית, עלי גפן ממולאים, סלט עלי ביבי עם ג`עלה, גבינה צפתית, גבינת עזים, כרוב צלוי עם טחינה וסומק, ולצד כל אלה מבחר גבינות רכות, דגים מעושנים, ומגוון גבינות קשות המוצגות כמו בבוטיק גבינות, בשילוב פירות טריים, פירות מיובשים ואגוזים.
במסעדת מלון כפר גלעדי מוגשות מנות גליליות בהתאם לגידולים העונתיים, עם דגש על האבוקדו שהוא הגידול המרכזי של הקיבוץ. הגישה הקולינרית האקולוגית באה לידי ביטוי במנות המוגשות ובאופן ההגשה החדשני שלהן.
יח"צ. יקב רקנאטי, צילום: אתר רשמי
טוסקנה ישראלית: החזון שהופך למציאות
חבילת "דרך היין" היא כאמור ביטוי מוחשי לחזון גדול יותר – הפיכת הגליל העליון ל"טוסקנה הישראלית".
מה שנשמע בעבר כקלישאה שאפתנית הופך בהדרגה למציאות. זו לא רק גימיק שיווקי אלא חזון תיירותי-כלכלי רחב היקף, המחבר בין חקלאות, תיירות, קולינריה, מלונאות, ומורשת היסטורית.
"כשמדברים על טוסקנה, מדברים על חבל ארץ שבו התיירות והיין הפכו לרקמה אחת", מחדד ארז משה, מנכ"ל מלון גליליון. "שם, התיירים לא באים רק כדי לטעום יין – הם באים לנשום את האזור, להרגיש אותו דרך הנוף, דרך האוכל, דרך האנשים ודרך הסיפורים. זה בדיוק מה שאנחנו רוצים לייצר כאן – לא רק תיירות יום אגבית, אלא חוויה שלמה שמעוררת בך רצון להישאר עוד יום, עוד לילה, עוד סיפור".
פורום W7 שהוקם בשנת 2024, לצד שיתוף הפעולה בין המלונות ליקבים, הוא ללא צל של ספק צעד משמעותי בכיוון יצירת אזור יין מוגדר ומובחן – אפלסיון ישראלי במיטבו. כמו בבון שהיא בירת בורגונדי, או סיינה בלב טוסקנה, פארק תעשיות רמת דלתון שואף להפוך לליבת אזור יין מוגדר, עם מאפייני טרואר מובהקים וזהות יינית ייחודית.
במרץ 2025, כמעט שנה אחרי יציאתה לדרך של יוזמת פורום W7, ניתן כבר לראות את הניצנים הראשונים של החזון הזה. חבילת "דרך היין" היא אחד מאותם ניצנים – היא לא רק מציעה לינה באזור, אלא מחברת את המבקרים לסיפור השלם של הגליל, דרך הנופים, היקבים, והטעמים.
כשעוזבים את הגליל ועושים את הדרך חזרה למרכז, נושאים לא רק בקבוקי יין, אלא חוויה שלמה – את הזיכרון של עמידה בכרם בין שורות הגפנים, את הרגע שבו טעמתם יין שנולד בדיוק מאותה האדמה שבה ביקרתם, את ההבנה שיין הוא הרבה יותר מעוד משקה – הוא סיפור הוליסטי של מקום, אנשים, ותרבות מקומית עשירה.
מחירים:
חבילת "חוויה של יומיים מופלאים" בגליליון: החל מ-1,335 שקל לזוג.
חבילת "חוויה של יומיים מופלאים" בכפר גלעדי: החל מ-1,225 שקל לזוג.
מחירי החבילות המורחבות נעים בין 1,355 שקל ל-1,535 שקל ללילה לזוג.
* חבילות הנופש "דרך היין" מוצעות בימים שבת עד רביעי בלבד, לא כולל חודשי יולי-אוגוסט וחגים.