עמותת התיירות שקמה-בשור הכריזה על מתכונת חדשה לפסטיבל המסורתי "דרום אדום".
האירוע, שיתקיים השנה במתכונת מיוחדת בשם "דרום בלב", נולד מתוך רצון כפול: לחזק את תושבי הדרום ועסקיהם, ולהעלות את המודעות להשבת החטופים.
האירוע, שנבנה בתיאום עם משפחות החטופים, יציע מגוון פעילויות בין ה-2 ל-28 בפברואר.
כמדי שנה יעמדו במרכזו שני אירועים מרכזיים - מרוץ הכלניות להשבת החטופים (14.2), וצעדת הכלניות "צועדים וזוכרים" (21.2) בבתרונות רוחמה.
צילום: גלי מרגלית
צילום: גלי מרגלית
חידוש מיוחד - אפליקציית DAROM ADOM שפותחה בהתנדבות על ידי מיקרוסופט, המאפשרת הצטרפות וירטואלית בסוף השבוע של ה-21-23 בפברואר, לצעדה מכל מקום בעולם ותמיכה מרחוק, באמצעות ספירת הצעדים.
לצד האירועים המרכזיים, מציע "דרום בלב" סיורים מודרכים של קק"ל בימי שלישי ושישי, תערוכת אמנות גדולה בשער הנגב בה משתתפים 70 אמנים בשיתוף עם זומו, מוזיאון נייד מבוסס קהילות, שנודד בכל רחבי ישראל ומציג תערוכות מתחלפות שנוצרות ונאצרות יחד עם הקהילות המקומיות והצגה במרכזה עומדים תושבי המקום שחייהם השתנו ללא היכר מאז השבת של ה-7 באוקטובר.
צילום: גלי מרגלית
צילום: גלי מרגלית
צילום: גלי מרגלית
במרחב התיירותי של "דרום בלב", בולט במיוחד חניון רעים כמוקד הנצחה מרגש ומורכב.
החניון שנודע בעבר כאתר פיקניק ירוק ושלו, הפך כידוע למוקד הנצחה עוצמתי לאחר טבח ה-7 באוקטובר.
במרכז החניון ניצבת אנדרטה מרגשת ובלתי פורמלית, עם תמונות מאות הנרצחים, תלויות על בזנטים, ובסמוך לה אוהל גדול המשמש בית כנסת לתפילות. נגמ"ש משוריין של צה"ל החונה בכניסה למתחם מוסיף אף הוא נופך של הגנה וזיכרון.
מדי יום מגיעים הנה אלפי מבקרים - מתושבי האזור ועד משלחות רשמיות - המבקשים לחוות, להבין ובעיקר להנציח.
צילום: גלי מרגלית
צילום: גלי מרגלית
קק"ל, המנהלת את השטח, מתכננת להפוך את המקום לפארק הנצחה בינלאומי שיהיה "חי, ירוק ותוסס", תוך שמירה על כבוד הקורבנות וביטוי סיפוריהם. היעד המרכזי הוא יצירת מרחב שיסמל לא רק את הכאב, אלא גם את החיים, האמנות והתקווה.
בתוך כך, כבר הוצב במקום מיצב הזכרון "כלניות לפני הגשם" אותו יזמה האמנית יפה סלומון, בעלת בית מלאכה לייצור בובות מהיישוב מיתר.
אלפי מתנדבים ומתנדבות מכל רחבי הארץ שנרתמו למיזם שלה עיצבו אלפי כלניות מחימר שהוצגו בשלל אירועי הנצחה וקריאה לשובם של החטופים, ולבסוף "נשתלו" גם בשטח המסיבה ברעים.
בתחום התיירות והעסקים, יעניק השנה בנק הפועלים 50% הנחה באמצע השבוע ל-30 עסקי תיירות המשתתפים באירועי "דרום בלב" וכך יוכלו המבקרים ליהנות ממגוון פעילויות לרבות קטיף תותים, סיורים חקלאיים, רכיבת אופניים, סדנאות אומנות, ביקור במוזיאונים ובמסעדות האזור.
לקראת אירועי "דרום בלב" יצאנו לסיור מקדים וגילינו חמישה מוקדים שגם אתם חייבים להכיר:
צילום: גלי מרגלית
קפסולה: קפה עם נשמה בצומת בית קמה
בצומת בית קמה, שוכנת עגלת הקפה המשובחת "קפסולה" שמאחורי הקמתה סיפור מרגש של גבורה והתחדשות.
יקיר כהן, תושב ניר עוז, ששרד 40 דקות של מאבק על חיי משפחתו בממ"ד ב-7 באוקטובר, הקים את המקום כחלק מתהליך השיקום.
ביום הטבח נאבק כהן פיזית מול מחבלים שניסו לפרוץ פנימה אל הממ"ד, כשעמו אשתו רותם, שלושת ילדיהם בני 8-12, ומשפחה שכנה (שאב המשפחה הוא חבר כיתת הכוננות) כולל תינוקת בת ארבעה חודשים. כשהמחבלים הציתו את הבית, נמלטה הקבוצה מהממ"ד אל המיגונית הסמוכה, שם שהו ארבע שעות עד לחילוצם.
צילום: גלי מרגלית
את עגלת הקפה בחר כהן להקים כאמור כחלק מתהליך שיקומו ובמטרה ליצור חיבורים חדשים עם אנשים.
למיזם הצטרפה אליו שחר פלג, קונדיטורית מוכשרת שחזרה במיוחד לנגב לאחר קריירה במטבחיו של השף חיים כהן. התפריט שרקחה, הפך במהירות לשם דבר באזור.
הגעתם? אל תוותרו על אחד מהכריכים הנהדרים - סנט מור עם סלק שהפך ללהיט או כריך אבוקדו רומסקו ושמנת.במגוון יש גם כריך עם סלט ביצים, כריך עם בטטה אפויה, ויש גם כריך סלט טונה עם סחוג ופסטו (17-54 ₪ לכריך).
כמתבקש, תמצאו פה גם מאפים מתוקים (מאפה הפיסטוק, ומאפה השמרים - פשוט חובה!) ומלוחים (20 ₪), עוגיות ועוגות ביתיות.
בימי שישי המקום חוגג עם תפריט מורחב של טארטים ומאפים מיוחדים. שווה ביקור!
קפסולה. מתחם מועצה בני שמעון. ב׳-ה׳ 8:30-16:00, ו׳ 9:00-14:00. 077-7295872
צילום: גלי מרגלית
שמיים של תותים: גן עדן מתוק בישע
"אורי תותים" במושב ישע מייצג מהפכה בחקלאות המודרנית.
במשק המשפחתי, מובילים אורי וגלית פטקין מודל חדשני של חקלאות וקהילה. את הקריירות המבטיחות שלהם בהייטק ופיננסים החליפו השניים בחלום החקלאי, כשאורי ממשיך את מורשת הוריו במשק המשפחתי.
המשק שלהם מתמחה בשיטת "ביו-תות-תלוי" - טכניקה ייחודית בה התותים גדלים באדניות תלויות בגובה העיניים.
השיטה הזאת לא רק מאפשרת קטיף נוח, אלא גם חוסכת במים דרך מערכת מחזור מתקדמת, שכן מי הנקז נאספים לבריכות מאגר ומשמשים להשקיית חממות הפרחים. זאת ועוד, השימוש בהדברה ביולוגית מאפשר קטיף התותים וזלילתם היישר מהשיח.
צילום: גלי מרגלית
צילום: גלי מרגלית
צילום: גלי מרגלית
בשנים האחרונות עבר המשק מהפך תיירותי. גלית, שהצטרפה לבן זוגה לניהול המקום, הובילה מיתוג מחדש עם דגש על עיצוב ואסתטיקה, וכיום נהנים המבקרים פה מפעילות חוויתית הכוללת הדרכה מקצועית על ידי צוות מקומי מיומן.
המדריכים, רובם בני נוער מהאזור שעברו הכשרה מקיפה, מסבירים על תהליכי הגידול, על תפקיד הדבורים, ועקרונות החקלאות האקולוגית.
החממות המקורות מאפשרות ביקור בכל מזג אוויר, כשהמוזיקה ברקע מתערבבת בטפטוף הגשם על הגג. המבקרים כמובן יכולים לטעום מזני התות השונים ולהתרשם מ"שמיים של תותים" שכן הפרי זמין להם לקטיף ממש מעל ראשיהם.
"אורי תותים". שישי ושבת 09:00-14:00. 077-7295757 (בתיאום מראש)
צילום: גלי מרגלית
פטוגניה: אוצר קולינרי ארגנטינאי בלב העוטף
מסעדת "פטגוניה" באור הנר היא מסעדת בשרים מסקרנת המגוללת סיפור על מסורת ארגנטינאית שהשתרשה בנגב המערבי, בקיבוץ שהוקם על ידי עולי ארגנטינה.
מאז 2005, ענני העשן העולים מהגריל המסורתי של המסעדה מספרים את סיפורה של קהילה שלמה, והריחות המגרים של הבשר הצלוי מושכים מבקרים מכל רחבי הארץ.
במסעדה הצנועה הזו, שחללה יש להודות מזכיר קצת חדר אוכל קיבוצי עם תמונות נוסטלגיות על הקירות, מתרחש קסם קולינרי יוצא דופן. הדיל המפורסם פה, במחיר שנראה כאילו נשלף מעשור קודם (160 ₪ לסועד), מציע חוויה גסטרונומית עשירה הכוללת כ-400 גרם של בשר המיובא ישירות מארגנטינה.
הארוחה נפתחת במגוון טעמים: סלט "ארגנטינה" מרענן עם חסה, עגבניות ובצל בוינגרט חרדלי, סלט כרוב עם עשבי תיבול נדיבים, וחציל קלוי על האש שמתמזג עם לימון טרי.
האמפנדס הביתיים, שאמנם אינם כלולים בדיל (25 ₪ לזוג), הם פנינה קולינרית בפני עצמה - הבצק הפריך עוטף בשר טחון עסיסי ויש גם אופציה לצמחונים במילוי פטריות. שתי הגרסאות מעולות וללא טיפת שמן מיותרת.
אבל הכוכב האמיתי מגיע על מנגל שולחני: ה"קרניטס" ועליו מונחות רצועות אנטריקוט עבות ועסיסיות, מושלמות לאכילה בידיים, המתחרות עם קוביות האסאדו הרכות שמתפרקות למגע קל של הסכין. במנגל תמצאו גם צ׳וריסוס, נקניקיות עם קרום מתפצח ומילוי עשיר, וקבבים מתובלים המשלימים את החגיגה.
הכל כמתבקש מלווה בצ׳ימיצ׳ורי ביתי עשיר בשמן זית איכותי שמוסיף עומק לכל ביס, צ׳יפס פריך וסלט מטבוחה משגע.
להשלמת האווירה - תמצאו פה גם יינות במחירים נגישים (60-105 ₪ לבקבוק) וסנגריה קרה ומרעננת (65 ₪ לקנקן) עם פלחי תפוח ונענע טרייה - במחיר של קוקטייל בודד במרכז. לצמחונים מבינכם מוצע פה תפריט חלופי עם קיש ומגוון סלטים (75 ₪).
"פטוגניה". שישי (18:30-22:00) שבת (11:30-16:00), 077-7295709
צילום: גלי מרגלית
דרך הזית - "היער המכושף" שחייבים לבקר בו!
בלב מושב זמרת, בין סעד לשוקדה, מסתתר עולם קסום של צמחים ומורשת.
את משתלת הבוטיק "דרך הזית", הקים תמיר כהן לפני 8 שנים בעקבות חזון אביו רפאל ז"ל.
כשחיפש עץ זית לביתו, גילה אהבה חדשה שהובילה מתברר לאוסף עצי הזית הגדול בישראל, כשלכל אחד ואחד מהעצים פה יש סיפור משלו.
במתחם המשתלה העצום והצבעוני תגלו עולם שלם: רקפות זקופות, סוקולנטים צבעוניים, צמחי תבלין ובר, ופינות חמד המעוצבות בסגנון פינטרסט טבעי.
בית הקפה השוכן בלב המשתלה מציע ארוחות בוקר, פיצות, פוקצ׳ות וסלטים טריים, אותם אפשר לאכול בין הצמחייה או לקחת לפיקניק בכרם עצי הזית העתיק.
צילום: גלי מרגלית
צילום: גלי מרגלית
צילום: גלי מרגלית
כל עץ במטע הזיתים מגולל כאמור סיפור מסקרן: אחד שרד מפגיעת טיל ישירה, אחר בן 3,000 שנה.
במיוחד לאירועי "דרום בלב", השיקה המשתלה בר במטע העתיק עם תפריט בשרי הכולל חלות, שניצלים ושלל תוספות.
משתלת "דרך הזית". ראשון עד חמישי (9:00-17:00) ושישי (8:30-13:30), 077-7295748
צילום: גלי מרגלית
יקב אורן: יין של זיכרון
במשק שטרן בנתיב העשרה נולד לאחרונה סיפור של התחדשות מתוך כאב. מלי ואייל שטרן, שהחלו להגשים חלום משפחתי עם הקמת יקב בוטיק במאי 2023, מצאו את עולמם מתהפך ב-7 באוקטובר.
אייל גויס למילואים, המשפחה פונתה, והחלום נקטע. אך באביב, עם החזרה ליישוב, בחרה המשפחה להקים מחדש את היקב - הפעם עם משמעות עמוקה יותר.
היקב נושא את שמו ומנציח את זכרו של רס"ן אורן שטרן ז"ל, אחיו של אייל וחבר כיתת הכוננות, שנפל בקרב על הגנת היישוב מול מחבלי חמאס.
שני המוצרים המרכזיים פה - "יין אורן" ובירת "מוקיס" - שניהם משמרים את סיפור גבורתו של אורן.
במסגרת אירועי "דרום בלב", היקב יפתח את שעריו בסופי שבוע החל מה-7.2 ויציע למבקרים (מגיל 18 ומעלה) ליהנות מטעימות יין ובירה לצד סלסלות פיקניק מפנקות.
יקב אורן (משק שטרן). לתיאומים: 054-7886832