במרחק שעה נסיעה מתל אביב, משתרעת המועצה האזורית מנשה כמו מפת דרכים קולינרית מפתיעה. בין חורשות טבע ומטעים מטופחים צמחה כאן תופעה מרתקת של עגלות בוטיק, המשלבות מטבח מקומי משובח עם אווירה כפרית שלווה.
בימים אלה, כשהלב כבד מדאגה והנפש מייחלת לרגעים של נחמה, המקומות הללו הם בדיוק מה שאנחנו צריכים - פינות חמד שמזכירות לנו את היופי והטוב שעדיין קיימים בארצנו האהובה.
צילום: גלי מרגלית
קפה לשבט - המפגש המשפחתי של מענית
תחת עץ שקדייה מרשים בקיבוץ מענית, ממוקמת "קפה לשבט" - עגלת קפה שנעים בה לשבת והפכה במהרה למוסד מקומי של ממש.
ענבל דיין, תושבת הקיבוץ, הקימה את המקום יחד עם בן זוגה מתוך חזון של יצירת מרחב קהילתי חם. "רצינו ליצור מקום של מפגש אמיתי", מספרת ענבל. "מקום שבו אנשים לא רק עוצרים לקפה, אלא באמת מתחברים".
ואכן, העגלה, הממוקמת אסטרטגית ליד מחלף עין עירון, הפכה לנקודת מפגש תוססת לתושבי האזור ולמטיילים כאחד. "אנחנו קוראים לעצמנו ׳השבט׳", היא מחייכת, "כי זו בדיוק התחושה כאן - משפחה מורחבת שנפגשת סביב קפה טוב ואוכל משובח".
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית
בתפריט: כריכים מושקעים (לא לוותר על כריך סלט הביצים) וטוסטים שהם ללא ספק כוכבי התפריט, לצידם תמצאו סלטים טריים (סלט הטונה מומלץ בחום), קישים ביתיים, ומבחר מאפים מלוחים ומתוקים. הקפה מגיע חם או קר, ויש גם מיץ רימון משובח, שייקים מפתיעים וארטיקים מרעננים בעבודת יד.
טיפ למבקרים: קחו הפסקה מהאכילה לטובת סיור קצר ברפת הסמוכה, ואל תוותרו על עלייה לתצפית ה"פילבוקס" - שתי דקות נסיעה שמעניקות נוף פנורמי מרהיב של 360 מעלות על תל נרבתה העתיק.
קפה לשבט - קיבוץ מענית: ראשון-שישי - 8:00-13:00. שני ורביעי - 16:00-20:00
צילום: גלי מרגלית
גרינהאוס - עולם קטן בתוך זכוכית
בפינה בקיבוץ מענית, לא רחוק מקפה לשבט, מסתתרת משתלה שהיא הרבה יותר מסתם חנות צמחים.
"גרינהאוס", בניהולה של הילה גלים-גלעדי, היא מקום שבו צמחים ואנשים נפגשים לכדי קסם של ממש. כבר למעלה מעשור מאז שבה מאירופה בה שימשה כמדריכת טיולים, שהילה חוקרת, לומדת ומתנסה בעולם הצמחים, והתשוקה שלה מדבקת.
המשתלה מתמחה בסדנאות ייחודיות של יצירת טרריום - עולם קטן בתוך כלי זכוכית.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית
"זו לא סתם שתילה", אומרת הילה ומבארת, "אלא חוויה שמשלבת למידה על סוקולנטים, טכניקות ריבוי והשרשה, ובעיקר - את הקשר העמוק בין אדם לצמח".
הסדנאות, הנמשכות כשעתיים, מאפשרות למשתתפים ליצור גינה מיניאטורית משלהם, שתמשיך לגדול ולהתפתח בביתם.
בהיצע: סדנאות טרריום לקבוצות ואירועים, מבחר צמחי בית וגן, צמחים מיוחדים, כלי זכוכית ייחודיים ומתנות ירוקות. במקום ניתן גם לקבל ייעוץ מקצועי להקמת גינות ופינות ירק.
טיפ למבקרים: תאמו מראש את הסדנה, או פשוט הגיעו הנה להתרשם ולרכוש מתנה ירוקה. אין ספק שהמקום של הילה מציע חוויה שונה לגמרי מכל מה שהכרתם עד כה בתחום המשתלות.
משתלת גרינהאוס, קיבוץ מענית. לתיאום: 053-4217873
צילום: גלי מרגלית
מסיק מגל: המהפכה החקלאית השקטה
בין כרמי הזיתים של קיבוץ מגל מתחוללת מהפכה חקלאית שקטה. "מסיק מגל", מיזם שהחל את דרכו בשנת 2000 כחלום מקומי, זכה לאחרונה להכרה בינלאומית כשנבחר לאחד ממאה מותגי שמן הזית הטובים בעולם.
בתחרות היוקרתית Evooleum שנערכה בספרד, התחרה המותג הישראלי מול 2,400 שמנים מרחבי העולם, וזכה בתואר "שמן הזית הישראלי הטוב ביותר", שאפו!
מאחורי ההצלחה עומד אורן הכסטר, שהוביל את המותג מחזון צנוע של שמן זית כתית מעולה בכבישה קרה להישג בינלאומי מרשים. שמן הזית שלו מיוצר מזיתים הגדלים בשישה אתרים שונים ברחבי הארץ - ממטעי מגל ולהבות חביבה ועד נאות גולן.
"זו הוכחה בסדר גודל בינלאומי", מציינים במסיק בגאווה, "שהשמנים שלנו לא נופלים באיכותם משמני ספרד ואיטליה".
צילום: גלי מרגלית
אך הכסטר מתברר אינו נח על זרי הדפנה. בשיתוף פעולה חדשני עם פרופ׳ צביקה פלג מהפקולטה לחקלאות ברחובות, המותג הוביל לאחרונה מהפכה נוספת - ייצור שמן שומשום ישראלי ראשון מסוגו. "זה לא סתם עוד שמן שומשום", מסביר נציג המסיק, "אלא חזרה למסורת חקלאית ישראלית".
בשנות ה-50 וה-60 של המאה הקודמת היה השומשום גידול שכיח בארץ, אך הקושי בעיבודו הידני הוביל לנטישתו. עתה, בזכות זנים חדשים שפותחו במיוחד וטכנולוגיה מתקדמת, השומשום חוזר לשדות ישראל.
"אנחנו מקווים שהציבור יבין את היתרונות של שמן שומשום בגידול מקומי", אומרים נציגי המסיק. "זה לא כמו לקנות שמן מיובא שלא יודעים מה מקורו. השמן שלנו טרי, לא קלוי, עם טעם שמזכיר חלבה וטחינה".
המוצר החדש, שכבר עלה למדפים, מצטרף לחזון רחב יותר של חקלאות ישראלית עצמאית. "החקלאות הישראלית היא כיפת הברזל הקרקעית שלנו", מדגישים קברניטי המקום, "היא שומרת על הגבולות, והתלם האחרון הוא הגבול".
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית
שני מוצרים שהם פשוט חובה מבחינתי - שמן זית ארבקינה - שמן עדין להפליא, ללא המרירות האופיינית לשמני זית, שמשלב ארומות מתוחכמות של זיתים ירוקים ושחורים. מושלם במיוחד לאפייה ובישול - נדיר למצוא שמן זית איכותי שמתאים גם למטבח החם.
הכוכב השני - שמן השומשום הישראלי מזן "יעקבי" - שכחו כל מה שאתם מכירים על שמן שומשום. הטעם העדין והצלול, שמופק בכבישה קרה, יפתיע אתכם משום שהוא באמת שונה מכל שמני השומשום הפופולרים בשוק.
טיפ למבקרים: בקרו בימי שישי לטעימות מודרכות של שמני הזית והשומשום, והקשיבו לסיפור המרתק על החקלאות הישראלית המתחדשת.
מרכז המבקרים - ראשון- חמישי: 08:00-17:00. שישי: 09:00-13:00. 04-6287944
צילום: גלי מרגלית
קפה בחורשה וסטודיו קבסה: מפגש של קפה ואמנות
בצל עצי החורשה הירוקה של קיבוץ מגל, מתרחש חיבור ייחודי בין קולינריה לאמנות. מדובר בעגלת "קפה בחורשה", שהפכה לנקודת עצירה אהובה על מטיילים ומקומיים, המשתלבת עם סטודיו היצירה הסמוך של עמית קבסה, אמן מקומי שסיפורו מרתק כמו יצירותיו, המעטרות את גינת הקפה.
קבסה, בן 47, יליד הקיבוץ, עבר מסע אמנותי יוצא דופן.
"למדתי בבצלאל ואחרי שנתיים זרקו אותי", הוא מספר בכנות מפתיעה. המשבר הזה הוביל אותו למסע של גילוי עצמי - משהות בסיטה בפריז, שם ספג את השפעות הציור הצרפתי של תחילת המאה ה-20, ועד לחזרה לשורשיו בקיבוץ.
מימין: עמית קבסה, משמאל אדר ועדי, בעלי "קפה בחורשה". צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית ברוריה והעוגיות. צילום: גלי מרגלית
במשך 12 שנים צייר במקלט תת-קרקעי, כשרק נורות הניאון מאירות את בדי הקנבס שלו, אך היום בסטודיו הסמוך לעגלת הקפה, הוא יוצר בדים ענקיים המשקפים את נופי העמק בסגנון אינטנסיבי וייחודי. "אני משתדל להיות בזרימה עם הטבע של המקום, שנכנס לעבודות שלי".
בתפריט העגלה שמנהלים עדי ואדר תמצאו כריכים מגרים המורכבים מחומרי גלם מקומיים ככל האפשר, קרואסונים ממולאים - מתוקים ומלוחים - נאפים טריים מדי בוקר, ועוגיות של "סבתא ברוריה", אמה של עדי, העשויות בעבודת יד משלימות את החוויה.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית
טיפ למבקרים: בקרו בשעות הבוקר המוקדמות, כשהאור הטבעי מציף את המקום. אם תמצאו את קבסה עובד, תוכלו להציץ בתהליך היצירה ולראות כיצד הוא מתרגם את נופי העמק והופך אותם ליצירה.
קפה בחורשה: ראשון-שישי, 07:30-14:00. קיבוץ מגל
צילום: גלי מרגלית
שר קפה - אי של שלווה בלב הטבע
במושב מאור, בנקודה קסומה בה נפגשים נחל, חורשה וקהילה, מציעה עגלת "שר קפה" של שרי איסרליס הרבה יותר מסתם הפסקת קפה.
תחת צילם של עצי האקליפטוס העתיקים, לצד נחל מאור המתחדש וגן שעשועים שוקק, נוצרה כאן פינת חמד שמציינת בימים אלה שנתיים של הצלחה.
הטיימינג לא יכול היה להיות טוב יותר - בדיוק כשהעגלה חוגגת יומולדת (מחר, שישי ה-29 בנובמבר), הנחל הסמוך השלים מתיחת פנים מרשימה. נחל מאור, יובל של נחל חדרה שאורכו כ-3.5 קילומטרים, הפל למעשה לפארק יישובי מטופח הכולל שלולית חורף, שבילי הליכה ופינות פנאי.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית
בתפריט: הקפה האיכותי הוא רק תירוץ לשבת ולהירגע. המאפים הטריים והמשקאות המרעננים משלימים את החוויה, כשברקע פכפוך המים של הנחל המשוקם ורשרוש העלים בחורשה. הערסלים התלויים בין העצים הפכו למקום המושב המבוקש ביותר, במיוחד בשעות אחר הצהריים הנעימות.
אירוע מיוחד: כאמור מחר (שישי) תחגוג העגלה שנתיים בהפנינג חגיגי במיוחד שיכלול דוכנים, הופעה חיה, והרבה הפתעות נוספות - הזדמנות מצוינת להכיר את המקום הקסום הזה.
טיפ למבקרים: הביאו את הילדים - השילוב של גן שעשועים, מרחבים ירוקים ושבילי הליכה חדשים הופך את הביקור לחוויה משפחתית מושלמת, ואל תשכחו להציץ בשלולית החורף החדשה, בכל זאת החורף כבר כאן.
שר קפה - מושב מאור: ראשון-שישי, 7:30-13:00. שני-חמישי גם 16:30-18:30
צילום: גלי מרגלית
משק בולדס - סיפור של אהבה, גבורה וזיכרון
בין עצי הזית העתיקים בגן שומרון, מצאה שי בולדס דרך מיוחדת להנציח את זכרו של אחיה דורון ז"ל - שף מוכשר שחלם על פודטראק משלו, אך חלומו נקטע באכזריות בשבעה באוקטובר.
"בשמונה וחצי בבוקר הוא עוד הספיק לדבר עם אמא ולהגיד שהכל בסדר", משחזרת שי, "זה היה דורון - תמיד שאנטי, תמיד אופטימי, אפילו כשנשמעו יריות ברקע".
באותו לילה שלפני הטבח, דורון עשה את מה שאהב יותר מכל - הפעיל את דוכן הבשרים שלו בפסטיבל הנובה. כששמע יריות בבוקר, הוא סירב לעזוב עד שיארגן את הציוד. מה שהתרחש אחר כך הפך לאחד הסיפורים המרגשים של אותו יום: דורון נצפה בסרטון מגן על משפחה שהמחבלים ניסו להפריד. זה היה הרגע האחרון שבו נראה בחיים.
צילום: גלי מרגלית
"דורון היה הרבה יותר מסתם שף מוכשר", מספרת אחותו בגאווה מהולה בכאב. "רק אחרי מותו גילינו שהיה עורך אירועי בר מצווה בהתנדבות ליתומים. הוא נגע בכל כך הרבה חיים".
כשהחליטה להקים את הפודטראק שעליו חלם, היא הבינה שזו לא תהיה סתם עוד עגלת קפה. "זה מקום של זיכרון חי", היא אומרת, "מקום שבו האהבה הגדולה שלו לבשר ולאנשים ממשיכה לחיות".
בתפריט: שני סוגי כריכים על בסיס המתכונים המקוריים של דורון - רוסטביף (וואוו, לא לפספס!!!) או חזה הודו, שניהם מעושנים במשך שבע שעות בדיוק כמו שהוא אהב ומוגשים בלחמניית פראנה.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית
לצידם מוגש מבחר עשיר של רטבים ביתיים: צ׳ימיצ׳ורי, חרדל דבש, פסטו, צ׳יפוטלה, וסחוג. כל מנה מלווה בזיתים בכבישה ביתית ובאהבה שדורון הקפיד תמיד להוסיף לכל מנה.
טיפ למבקרים: קחו רגע לבקר בפינת ההנצחה המיוחדת שהוקמה לזכרו. רבים מניצולי פסטיבל נובה מגיעים לכאן, לא רק בשביל הבשר המעולה, אלא גם כדי לסגור מעגל ולספר סיפורים על האיש שנגע בחייהם של כל כך הרבה אנשים.
משק בולדס, גן שומרון: ראשון ושלישי - 09:00-16:00, שני - 09:00-21:00, רביעי-שבת - 09:00-17:00
צילום: גלי מרגלית
בשורה התחתונה בין השדות הירוקים והחורשות העתיקות, מציעה המועצה האזורית מנשה הרבה יותר מנוף פסטורלי. כל עגלת קפה כאן היא עולם ומלואו: בקפה לשבט במענית מצאתי קהילה שלמה שנוצרה סביב ספל קפה, במשק בולדס בגן שומרון טעמתי בשר מעושן שמגולל סיפור של אהבה וזיכרון.
במגל, קפה בחורשה מתכתב עם יצירותיו של האמן עמית קבסה, כשברקע ניחוחות שמן הזית המשובח של מסיק מגל. ובשר-קפה במאור, לצד הנחל המשוקם והחורשה הקסומה, מצאתי את השלווה שחיפשתי.
כל מקום כאן הוא פינת חמד שמזמינה להתעכב, לטעום, לשמוע סיפור. אין צורך למהר - הטעמים, הריחות והסיפורים של מנשה יחכו לכם.
בין אם תבחרו לבקר באחת העגלות או להכיר את כולן, תגלו שמרחק השעה מתל אביב הוא בדיוק מה שאתם צריכים כדי להרגיש רחוק מספיק, אבל קרוב להפליא...