השפית נופר זוהר היא לא עוד מתכונאית ויועצת קולינרית, היא חוויה כוללת המביאה לסועד המקומי את ניחוחות המזרח הרחוק.
עם רזומה עשיר הכולל עבודה במסעדות היוקרה של ישראל ("שוקה" בחיפה, "מזללה" ו"כתית" של מאיר אדוני בתל אביב, וק-פה האנוי), וזכייה במקום השני ב"משחקי השף", הפכה זוהר את אהבתה למטבח התאילנדי לחוויה שכל פודיז וחובב אוכל - חייבים לטעום.
"אני מעוניינת לחשוף לקהל עולם של טעמים, ריחות, וזכרונות מיוחדים ופרטיים שלי", אומרת זוהר ומפרטת: "נולדתי וגדלתי במושב בצפון המרהיב של ישראל, באזור הגליל והשפעות הבישול שלי מגיעות משם".
כשהגעתי לסדנה ה-144 שלה, ידעתי שאני עומדת בפני משהו יוצא דופן. דירתה בקומה החמישית, עם הנוף המשגע לים התיכון, הייתה רק ההתחלה.
קוקטייל אקזוטי ונשנוש מזרח אסייתי קידמו את פנינו, מעוררים את החושים ומכינים אותנו לקראת אירוע מרתק במיוחד.
"המסע שלי בעולם הבישול החל עוד בילדותי, כשעמדתי בעקשנות ובהתמדה לצידה של אמי. הוריי עלו ממרוקו והבישול שלי התמזג עם השפעות מקומיות של נוף ילדותי, וכך נוצר לו מטבח מיוחד, המשלב בישול מרוקאי אותנטי עם טעמי גליל ישראלי".
אך הכיוון המקצועי האמיתי החל בבגרותה, כשטעמה לראשונה את מרק הטום יאם בצ׳יאנג מאי.
"בגיל 17 הגעתי לראשונה לממלכת סיאם, שם התאהבתי מייד במטבח התאילנדי, בדוכני הרחוב ובמסעדות הפועלים הפשוטות. הזמנתי לראשונה בחיי מרק טום יאם ומייד עף לי המוח. לא הבנתי איך חמוץ, מתוק, מלוח וחריף יכולים להסתדר יחדיו בהרמוניה מאוזנת בתוך הצלחת", מספרת זוהר ומציינת ששם גילתה את הקסם של המטבח ששבה את ליבה.
מאז, ביקרה בתאילנד 13 פעמים. בכל פעם היא מעמיקה את הידע ואהבתה לבישול המקומי ומביאה לנו, הישראלים, לא רק את הטום יאם וסלט הפפאיה המוכרים, אלא גם מאכלים שאליהם רובנו לא נחשפים.
צילום: גלי מרגלית בסדנה שלה, שאורכה כשלוש שעות, מכינים המשתתפים ארבע מנות מורכבות ומרשימות. הם נדרשים לקלף, לכתוש, לחתוך, לקפל ולטעום, והכל תוך הדגמה, הסברים וטיפים.
פתחנו במרק הקאו סוי הנדיר, שכמעט ולא ניתן למצוא אותו במסעדות בארץ. רק לאחר הכנתו, הבנתי מדוע. מדובר במרק שרקיחתו לוקחת זמן רב המורכב מאוסף של גרגירים שאת חלקם הפכנו לתבלינים תוך כדי כתישה במכתש ועלי, הכל טרי ובלתי מעובד.
כך גם הכנו מחית קארי ביתית, שאת זו אנו שולפים לרוב מהמדף שבחנויות המזרח וגם סום טאם - סלט פפאיה ותירס לבן קייצי, דג פריך וסלט פומלה וכן נאם טוק סינטה, סלט בשר תאילנדי מסורתי, כשלאורך הסדנה כולה לגמנו יין לבן.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית
לכל מנה בסדנה הוקדש "שיעור" בפני עצמו שכלל טכניקות בישול, טיפים לשילוב טעמים, ותובנות לחשיבות השימוש בחומרי הגלם הטריים.
"הבישול הוא מסע רוחני שמטרתו להקשיב לשירת הטעמים והריחות של תרבויות מרחבי העולם", מציינת זוהר ומבארת: "המטבח שלי הוא עולם חדש, שבו כל החושים מתעוררים וכל הזיכרונות מתחדשים".
ואכן, מה שהפך את החוויה למסקרנת במיוחד הייתה הדרך שבה שילבה בין ההדרכה המקצועית לסיפורים האישיים והמידע שצברה לאורך השנים עד שהפכה את המטבח למקום של גילוי עצמי וחיבור לתרבות רחוקה, והכל תוך יצירת אווירה חמה ומזמינה.
"כבחיי היומיומיים, כשהכל מרגיש מבולגן ובלתי מסודר, המטבח מהווה נקודת מחסה", משתפת זוהר. "בסדנאות אני מוצאת את השקט והאיזון שאני צריכה. הבישול מזמין אותי להביע את הרגשות שלי בכנות ובשלווה".
הסדנה הסתיימה כארוחה משותפת, כשכל המשתתפים התענגו על פרי עמלם. הקולות המתלהבים והטעמים העשירים מילאו את החלל, החזירו אותי לזיכרונות מביקורי בתאילנד. הקינוח, סטיקי רייס מנגו, היה סיומת מושלמת לאירוח המעניין.
עבור מי שמחפש לא רק ללמוד ליישם מתכונים חדשים, אלא גם לחוות תרבות דרך אוכל, הסדנה של נופר זוהר היא בגדר חובה, וכזאת שתשאיר אתכם שבעים ומרוצים בהתחייבות גם אחרי שהטעמים האחרונים ידעכו.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית הסדנה היא הרבה יותר מעוד שיעור בישול. זהו מסע חושי ותרבותי, המביא את הטעמים האותנטיים והעשירים של תאילנד היישר אל המטבח הישראלי.
אז אם אם אתם מחפשים להרחיב את אופקיכם הקולינריים ולגלות את הסודות האמיתיים של המטבח התאילנדי, אל תחמיצו את ההזדמנות להשתתף בסדנה הבאה שלה, ואל תשכחו לספר לה שגלי מרגלית המליצה לכם להשתתף בה!
מחיר: 600 ₪ לאדם, 053-3466653