צילום: מאיה אושרי כהן
מי היה מאמין שבמרחק של שלוש שעות טיסה מישראל מסתתר לו עולם קולינרי עשיר ומרתק? אזרבייג׳ן, המדינה הקווקזית השוכנת על גדות הים הכספי, מציעה מתברר לא רק נופים מרהיבים ותרבות עשירה, אלא גם מטבח ייחודי המהווה אבן שואבת לתיירות קולינרית מפתיעה ומתפתחת.
בסדנת אוכל ייחודית שארגנה אמש (שני) לשכת התיירות של אזרבייג׳ן בישראל, זכו משפיעני רשת וכתבי אוכל מקומיים להציץ אל מאחורי הקלעים של המטבח האזרי. את הסדנה המדוברת הוביל השף מוטי יבדייב, שסיפורו האישי מייצג גשר תרבותי בין ישראל לאזרבייג׳ן.
צילום: מאיה אושרי כהן
"נולדתי באזרבייג׳ן בכפר יהודי הררי", פתח יבדייב בחיוך את הסדנה והוסיף: "גדלתי ולמדתי לעבוד עם הידיים במטבח הקווקזי, מטבח מטריף שהתאהבתי בו בין רגע עם טעמים ייחודיים רק לו".
בטרם החל יבדייב את סדנת הבישול הוסיף וסיפר כיצד בגיל 16 הוא החל את דרכו הקולינרית במטבחים מקצועיים תחת שפים מוכרים, עד שהחליט להגשים את חלומו. "האוכל שלי הוא בהשראת המטבח הקווקזי המסורתי של אמא, אבא, סבתא, הדוד והדודה". הוא פוסק בגאווה.
צילום: מאיה אושרי כהן
במהלך הסדנה, הדגים יבדייב כיצד להכין וריאציות שונות של ה-Azerbaijani kükü, זוהי מנה מסורתית, מעין פשטידת מחבת המורכבת מביצים וירקות, ומהווה אבן יסוד בסיסית של המטבח האזרי.
"ה-kükü היא מנה פשוטה אך מלאת טעם", מציין יבדייב. "היופי שלה טמון בוורסטיליות הרבה, שכן ניתן להשתמש להכנתה כמעט בכל ירק עונתי שיש בבית".
עוד ציין יבדייב כי המטבח האזרי, מושפע מזה הפרסי, הטורקי והרוסי, ומתאפיין בשימוש נרחב בירקות טריים, בעשבי תיבול ארומטיים ובתבלינים עזים. לדבריו אחד המאכלים הפופולריים הוא הדולמה, עלי גפן ממולאים באורז ובשר, המזכיר קצת את הממולאים הישראליים.
צילום: מאיה אושרי כהן
מעבר לכך, המטבח האזרי מציע מגוון רחב של מנות ייחודיות. ה"פלוב", למשל, הוא תבשיל אורז עשיר המוגש באירועים חגיגיים, בעוד שה"לביאנגי", מנת דג ממולא באגוזים ופירות יבשים. הלחם האזרי, ה"טנדיר", נאפה בתנור מיוחד ומהווה כמובן חלק בלתי נפרד מכל ארוחה, גם מזאת שרקח עבורנו יבדייב.
מעבר לחוויה הקולינרית העשירה, אזרבייג׳ן מציעה לתייר הישראלי חוויה ייחודית של ביטחון ונוחות.
ג׳מילה תליזבדה, מנהלת לשכת התיירות של אזרבייג׳ן בישראל, ציינה באירוע כי "אזרבייג׳ן היא יעד בטוח עבור ישראלים ויהודים". לדבריה "כמעט ואין הפגנות כנגד ישראל או התקפות אנטישמיות. אזרבייג׳ן היא מדינה רב תרבותית וחילונית שתמיד קיבלה והעריכה את הקהילה היהודית וחיה איתה בשלום".
ואכן, הקהילה היהודית באזרבייג׳ן, המונה כ-24,000 איש לערך, משגשגת. בבירה באקו ניתו אפילו למצוא בתי כנסת פעילים, בית חב"ד, וגם מסעדה כשרה.
העיר עצמה, המשלבת ארכיטקטורה מודרנית לצד העיר העתיקה המוקפת חומה, מהווה יעד מרתק לחובבי תרבות והיסטוריה, כשאזרבייג׳ן מספקת הצצה נדירה והזדמנות לחוות תרבות עשירה, נופים מגוונים ומטבח ייחודי.
בין אם אתם פודיז, מחפשי הרפתקאות או סתם תיירים שמעוניינים לגלות יעד חדש ומרתק, אזרבייג׳ן מסתמנת כיעד ששווה ביקור.
"אנחנו מזמינים את כל הישראלים והיהודים לבקר באזרבייג׳ן ולגלות את הקשר החזק שיש בין שני העמים", מסכמת תליזבדה. "זוהי הזדמנות נהדרת לחוות תרבות חדשה, לטעום מאכלים מיוחדים ולהרגיש בבית, גם כשאתם רחוקים ממנו".
אז בפעם הבאה שאתם מתכננים חופשה, מומלץ לכם לשקול את אזרבייג׳ן, מי יודע, אולי היא תהפוך ליעד שיכבוש לכם את הלב - וגם את הבטן...