רבים סבורים שהיא לא מגניבה כמו תל אביב או מסקרנת כמו ירושלים, אבל לחיפה אין על מה להתנצל; הנופים שלה הם מהיפים בארץ, לכל שכונה יש קטע וכמות אתרי הבילוי והאטרקציות בה רק עולה משנה לשנה.
רחוב הרצל בהדר, רחובה הראשי והיוקרתי של העיר הוסב לאחרונה למדרחוב בעל אופי קסום. חלקו כבעבר ממשיך עדיין להיראות כבזאר בגדים ומזללות, כשבמעלה הרחוב מוזיאון הטכנודע בבניין הטכניון הישן הפך כבר לאטרקציה אורבנית מלהיבה. מתחתיו, ברחוב החלוץ, עשרות מוסדות ועסקים לצד חנויות ושדרת מזנוני הפלאפל הבלתי נשכחת.
צילום: עינת פילוסוף בהמשך המורד מהדר הכרמל אל העיר התחתית עשרות סמטאות ציוריות שמסתעפות להן, כמכל פינה ניבטות מרפסת מעניינות ומעקות מפורזלים, קשתות מרהיבות ומשקופים מפוסלים.
רחוב הנמל, עבר אף הוא מתיחת פנים. הוא נסגר לתנועת כלי רכב, רובד בלבנים, ונבנתה בו כיכר קטנה עם דקלים לצד גבעה ירוקה. בקצהו ניצב בניין גדול צבוע שחור, שבו פעל עד לאחרונה מועדון "החורבה", האייקון של המוזיקה האלטרנטיבית בצפון. גם רחוב שדרות בן גוריון, לב המושבה הגרמנית, מספק אסקיפזם המאפשר להיסחף למנהרת זמן ולהיחשף למקום שמרגיש כאילו נלקח מכפר אירופי.
מדובר במובלעת בילוי קסומה עם בתים נמוכים מאבן, מסעדות ומלונות קטנים הסמוכים אל הגנים הבהאיים, לוקיישן מרהיב בפני עצמו שהוכרז ב–2008 כאתר מורשת עולמי.
צילום: גלי מרגלית לא בכדי ניצבת המושבה בראש האטרקציות שמסייעות לשווק את המוצר החיפאי כפנינה תיירותית מלהיבה, זאת כמובן לצד הרב תרבותית שלה, הבהאיים כאמור וגם סטלה מאריס, מערת אליהו ופארק הכרמל, שמספקים אף הם נקודות ציון נוספות לביקור.
אל חיפה הגעתי בשתי רכבות מבאר שבע ופה גם פגשתי את חברתי הטובה מזה 35 שנים שסייעה לי לתהות על קנקנה של העיר הצפונית שבה היא נולדה אך אותה מתברר כבר עזבה. עבור שתינו התגלתה הפתעה נעימה.
המועדון שבו בילתה בצעירותה הפך למרכז חנויות אופנתי המעוטר בגרפיטי והבית על הים הציף בה זיכרונות של אהובים מהעבר. עבורי, הכל היה חדש ומסקרן – מקומות ששמעתי עליהם, ראיתי אותם בתמונות, וכעת הם הפכו למוחשיים מתמיד.
צילום: בנימין גלונטי להתמכר לקסם העבר, ליהנות מהנוחות המודרניתאחרי מפגש קצר בעיר התחתית, הגענו יחד אל המושבה הגרמנית בה נמצא מלון "מילה" שבו התארחנו.
מדובר במלון בוטיק ייחודי, של 8 חדרים, השוכן בבית שומאכר, מבנה אבן היסטורי לשימור שנבנה בשנת 1870 על ידי יעקב שומאכר, אבי המשפחה, שהיה חלק מתנועת הטמפלרים וממקימי המושבה.
יעקב, היגר עם משפחתו מגרמניה לאמריקה, ומשם לחיפה, ב-1869. הוא לא היה אדריכל במקצועו, אך מילא תפקיד מרכזי בתכנון המושבה הגרמנית ובבניית הבתים שלה, ונחשב לדמות חשובה ומשפיעה בקהילה. בשנת 1872 אף התמנה לתפקיד סגן הקונסול של ארצות הברית בצפון הארץ.
צילום: בנימין גלונטי המבנה עצמו שימש בעברו כמרכז קהילתי ודיפלומטי, ובמרוצת השנים עבר רסטורציה שנועדה לשמר את קסמו ההיסטורי ולשמור על האותנטיות הייחודית שלו.
מלון "מילה" מציע 8 חדרים בלבד, כל אחד מהם מגולל סיפור ייחודי ומעוצב באופן המשלב אלמנטים תקופתיים עם נגיעות מודרניות.
הוא שוכן כאמור בלוקיישן המרכזי ביותר בחיפה, בלב המושבה הגרמנית, ונהנה מנוף יפהפה של הגנים הבהאיים. בסביבתו שלל אטרקציות תיירותיות: מוזיאונים, טבע ונוף מרהיב, קולינריה נהדרת וחיי לילה תוססים.
צילום: בנימין גלונטי במרחק הליכה קצר, תוכלו ליהנות מהשווקים המקומיים כמו שוק הפשפשים ושוק ואדי ניסנס, השוק הכי קטן והכי שווה בארץ, עם ריכוז מופלא של ירקות ופירות בלאדי, תערובות קפה ודוכני פלאפל ושווארמה (מהטובים בארץ!), אטליזים וחנויות ממתקים, אוכל ביתי וגבינות, וגם תוכלו לטייל בעיר התחתית וליהנות מהמון מקומות בילוי נפלאים ומהקסם שמציעה חיפה.
מאחורי הקמת "מילה", יסמין פת, יזמית צעירה (29), שחיפשה מבנה ומיקום לבניית מלון משלה. כשהיא הבחינה בבית שומכאר, היא התאהבה בו מייד.
המלון שהוקם רק לפני כחודש וחצי, עבר תהליך שיפוץ במטרה לשמר ככל האפשר את הקירות והרצפה, ולהיצמד למקורות ההיסטוריים של המבנה, תוך שימור הפסוק מתהילים החקוק מעל דלת הכניסה למלון: "נסה עלינו אור פניך אלוהים".
צילום: בנימין גלונטי יסמין לדבריה השקיעה מאמצים רבים כדי לשמר את האופי המקורי של המקום על מנת ליצור חוויה ייחודית עבור האורחים וההשקעה נראית בכל פינה עם סגנון הנע בין פוסט מודרני לניאו קלאסי ואקלקטי, כזה שייצר מחווה לאלמנטים ההיסטוריים השונים, תוך מתן פרשנות עכשווית ומינימליסטית שמן הצהרה שזהו מבנה שעושה כבוד רב להיסטוריה תוך פסאודו שימור נלהב.
צילום: בנימין גלונטי "לפני כמה שנים ישבתי בדירת חדר שלי בדרום תל אביב, ביחד עם מי שהיה בן הזוג שלי (שבאותו זמן היה לו הוסטל מתוק לתיירים), ובשיחה רנדומלית בשולחן הקטן במטבח, אמרתי לו ׳אני גם רוצה לפתוח מלון שלי!׳", כותבת יסמין בעמוד הפייסבוק שלה ומוסיפה: "אחרי כמה שעות, הוא כבר התחיל להעלות מליון רעיונות ואני השתעשעתי עם הרעיון.
עוד מספרת יסמין בפוסט המדובר כי עברו בערך שנתיים מאותה שיחה עד שקיבלה את ההחלטה שהיא רוצה לפתוח מלון. "ההסכמה להגיד את זה בקול רם ולקחת סיכוי שזה לא באמת יצליח, הייתה צעד שהפחיד אותי ברמות. מאז שקיבלתי את ההחלטה, עברו עוד כמה שנים טובות, שבהן היו המון גלים, של עליות ומורדות.
צילום: נעם שפירא
צילום: נעם שפירא
יום אחד האמנתי בכל כולי שאני יכולה לעשות את זה ורואה כבר בדימיוני איך זה קורה, ויום אחרי מיואשת ומרגישה שזה לא אפשרי. להכיל את הגלים האלו היה (ועדיין) לא פשוט, אבל למזלי זכיתי לגלות שעם מוטיבציה ואמונה אפשר להגשים כל דבר שרק תחלמו עליו, וממש לאחרונה, פתחתי את מילה מלון בוטיק, במרכז המושבה הגרמנית בחיפה".
צילום: בנימין גלונטי יסמין: "חלמתי לפתוח מלון משלי", היא מספרת, "בהתחלה רציתי לפתוח מלון בחצבה בערבה אבל היועץ העסקי שלי אמר שזה מאתגר ושנחשוב על משהו אחר. הוא הציע את חיפה ואני אמרתי לו ׳מה? מה קשור חיפה עכשיו?׳. הוא הסביר שקורה משהו מעניין בעיר, שהיא מתפתחת ומגניבה, וזרמתי איתו.
כשהגעתי למבנה הזה בבית שומאכר, התאהבתי במקום. ראיתי מבנה, אמנם משומר מבחוץ, אבל מבפנים היה די נטוש. בקומה העליונה לא היה תשתיות, לא חשמל, לא מים, לא ביוב ובחזון שלי ראיתי בדיוק מה שיצא – מלון בוטיק קטן, עירוני, שקט, השוכן במבנה מדהים שמדבר בעד עצמו".
צילום: נעם שפירא
ואכן, מלון "מילה" הוא בבחינת מקום שבו ההיסטוריה והיוקרה נפגשים ליצירת חוויית אירוח בלתי נשכחת. לוקיישן שמאפשר להתמכר לקסם העבר, ליהנות מהנוחות המודרנית ולהיות חלק מסיפור שכולו היסטוריה, תרבות ויוקרה.
שיטוט ברחבי המלון חושף מלבד 8 חדריו, גם חצר פסטורלית עם פינות ישיבה ובעתיד אף תתווסף קומת מרתף שתשמש כמרתף יינות.
"מילה" בן גוריון 12, חיפה. 051-5596776מחירים: החל מ-712 ₪ ועד כ-1,000 ₪ ללילה (תוספת של 135 ₪ לזוג לארוחת בוקר מפנקת).
יח"צ. צילום: אפיק גבאי
בשבילי, שטרודל בבקשה את שטרודל, המסעדה המעוצבת השוכנת במבנה טמפלרי עתיק בן 150 שנה במושבה הגרמנית, פתחו ב-2007 האחים עיסא ועלאא אסעד, על שם עוגת התפוחים החמה שאימם מאמא אסעד נהגה לאפות. ולמרות שמה הכה אירופי, שטרודל מגישה בעיקר אוכל ערבי משובח.
את המבנה הטמפלרי הייחודי הממוקם במורדות של גן הבהאים, שיפצו האחים מהיסוד כך שנשארו מאפייניו התקופתיים החיצוניים בעוד שחלל הפנים זכה למתיחת פנים מזרח תיכונית ובינלאומית עם ריהוט ופריטי נוי שליקטו האחים משווקי פשפשים ברחבי אירופה.
המסעדה מחולקת לארבעה אזורים – חצר קדמית עם גינה, מוצלת בעצי זית, ירוקה וצבעונית; בפנים אפשר למצוא את השדרה שמאופיין בשביל ארוך עם דק עץ מהולנד ומעקה עץ מסיבי וגדול שיובא מלונדון לצד כיסאות ממנזרים וקתדרלות; אזור הגרלנדה מאופיין בשרשראות של נורות ססגוניות שמאפיינים תאורת רחוב אך כאן שולבו בתוך החלל; ואזור הגראז׳ המשמש לאירועים ומשלב בין עיצוב גולמי תעשייתי של בטון חשוף, ברזל ואבן מסורתית משכם, המשמשים תפאורה לאווירה החיובית והשמחה. באמצע ניצב שולחן אבירים אירופאי מסיבי ומלא אופי.
יח"צ. צילום: אפיק גבאי את הארוחה פה התחלנו עם מנות הפתיחה שכללו את לחם מהטאבון (24 ₪), סלטים מיוחדים מלאי טעמים, ריחות וצבעים, מומלץ מאד הסלט טאבולה (52 ₪). הוזהרנו מראש שלא לשבוע מכל השפע שהוגש לשולחן ולהשאיר מקום לעיקריות.
ואם בעיקריות עסקינן - בואו נפרט את המנות: דג לברק טרי שלם בטאבון מוגש עם תבשיל מנזאלה, עגבניות, גרגרי חומוס, חצילים וטחינה (129 ₪) ושישברק - כיסוני בצק בעבודת יד במילוי תבשיל בשר בקר וצנוברים מוגש עם יוגורט עיזים ועלה נענע, יאמי! (95 ₪).
אם חשבתם שוויתרנו על קינוח, תחשבו שוב. הקינוחים הם מהטובים שטעמנו לאחרונה ואין לפספס את "לילות ביירות", תחתית של בצק סולת שמעליה גבינת מסקרפונה, ציפורן, מי ורדים ופיסטוקים קלויים. גן עדן זה כאן!
האירוח פה לבבי, נעים, מאיר פנים, המנות נדיבות מאוד וטעימות.
בשטרודל יש אפשרות גם לארוחת בוקר (62 ₪) ששוות סיקור בפני עצמן והן נאמנות למקור עם פול חם, מאפים לוהטים מהטאבון, סלט וג׳יבנה, ביצי עין על תבשיל עגבניות ביתי ועוד. אגב, למלון "מילה" יש הסדר עם שטרודל, כך שבהחלט מומלץ לכם לבדוק זאת.
מסעדת שטרודל - יפו 39 חיפה, 077-7004312
מה בסביבה?
צילום: גלי מרגלית
הגנים הבהאים
כולם מכירים את המראה עוצר הנשימה של הגנים הבהאים בחיפה, עם כיפת הזהב המפורסמת והטרסות היורדות במורד הכרמל.
הדת הבהאית נוסדה בפרס ב-1862. מאמיניה דוגלים באחדותן של כל הדתות ובשלום עולמי והם מאמינים באל אחד המתקשר עם האנושות דרך שליחיו - משה, ישוע, מוחמד, בודהה, קרישנה ואפילו זרטוסוטרה. הם מטיפים לשוויון זכויות לגברים ולנשים, להפצת מידע, חינוך והשכלה בכל העולם ולקמת קהילה עולמית אחת המבוססת על צדק ושוויון.
אין לבהאים כהני דת או פולחן קבוע. המקום הקדוש ביותר לבהאים הוא אתר האל-באהג`ה, קברו של מייסד הדת, "בהא אוללה", בעכו. מקדש הבאב, או בשמו העממי כיפת הזהב, הוא השני בחשיבותו לעדה הבהאית.
צילום: משה פילברג צילום: משה פילברג
הנביא הראשון של העדה הבהאית, מירזא עלי מוחמד שמכונה "הבאב", קבע את מושבו בחיפה ונקבר בה בשנת 1908. בשנת 1953 החליטו ראשי העדה להקים את המקדש מעל הקבר.
אם אתם מתכננים להגיע, רצוי לתאם ביקור מראש, בכדי שתוכלו לקבל הדרכה מלאה, שמציעה גישה נרחבת לכל 19 הטרסות שבגן שכולן למעשה גינות מלאות יופי (לשם כך תדרשו כנראה להגיע בשעות הבוקר, כיוון שהמקדש והגנים הפנימיים נסגרים בכל יום ב-12:00).
בנוסף, המבקרים מתבקשים להגיע בלבוש המכסה את הכתפיים ומגיע עד הברכיים. בשל שבילי החצץ והמדרכות המרוצפות, מומלץ להגיע בנעלי הליכה נוחות שאינן מחליקות.
לתיאום ביקור: 04-8313131
מוזיאון העיר
מוזיאון העיר כשמו כן הוא, מזמין אתכם למסע בהיסטוריה של חיפה. המסע מתחיל במאה ה-18 עם הריסת העיר העתיקה (חיפא אל-עתיקה) והקמתה של "חיפה החדשה" (חיפא אל-ג׳דידה), על ידי מושל עכו והגליל.
הסיור במוזיאון ילווה את השלבים השונים שעברה חיפה בדרך להפיכתה לעיר רב לאומית וקוסמופוליטית. לאחרונה הוצגה במוזיאון התערוכה "דרך נמל ראיתי עולם" של אודין שדמי שמצאה בחיפה את קו התפר המייצג את המפגש בין האדם לבין הטבע, כשמטרתה להכניס את הצופים לעולם שמגלם בתוכו שאלות קריטיות על העתיד של כולנו.
מוזיאון העיר - שדרות בן גוריון 11, חיפה