עבודת ה-AI על דמותו של זוהר ארגוב. צילום: באדיבות ראובני מוזיקה ומשפחת ארגוב
לאחר שהבינה המלאכותית (AI) עזרה להחיות שיר חדש של להקת הביטלס, עשורים לאחר ששניים מחבריה כבר מתו, עולה הטכנולוגיה שלב ומעניקה לכוכבי העבר את היכולת להיות נוכחים בכל מקום ולהופיע בפני מעריציהם בפורמטים מלהיבים.
האווטארים של להקת אבבא לדוגמא מילאו את האיצטדיון בלונדון שבע פעמים בשבוע, והצ`אטבוטים שמטא השיקה שמדברים בקולם של מפורסמים, הם רק טעימה מהדרכים שבהן הכוכבים הגדולים ביותר, גם אם אינם כבר בחיים, יכולים לספק את מעריציהם.
במלאת 37 שנה למותו של אחד הכוכבים המזרחים הכי גדולים בארץ יעמוד שוב מלך הזמר המזרחי, זוהר ארגוב, במרכזה של סדרת הופעות של ׳הפרויקט של רביבו׳ הודות לטכנולוגיית אינטליגנציה מלאכותית ומידול קולי, המתבססות על עריכה מחדש ומיחזור של חומרים ישנים בהם כיכב הזמר.
זוהר, גיבור טרגי שגדל בשיכון המזרח, שכונה בראשון לציון שהיתה כידוע מוקד של עוני ופשע, החל את הקריירה המוזיקלית שלו בשנת 1979 עוד כשהיה הנהג של להקת "צלילי העוד" ושר במופעים שלהם את השירים "ברצלונה" ו"עת דודים כלה".
ב–1980 יצא לאור תקליט הבכורה שלו "אלינור" שנחל הצלחה מסחררת. שנתיים מאוחר יותר זכה ארגוב בפסטיבל הזמר המזרחי עם "הפרח בגני", שכתב לו אביהו מדינה.
ב–1983 המשיכה הקריירה שלו לנסוק והוא הופיע בתוכניות טלוויזיה, התראיין ברדיו ובעיתונות הכתובה. בד בבד הלכה והחמירה התמכרות הסמים שלו, וכשיצא אלבומו "כך עוברים חיי", שאת מרבית שיריו כתב עוזי חיטמן ז"ל, זוהר כבר היה במצב קשה. למרות זאת, ב–1986 הוא השיק את אלבום המופת "להיות אדם".
באפריל 1987, כשהוא עמוק בתוך הסמים, השיק את התקליט "הדרך הברוכה", וב–6 בנובמבר באותה השנה הוא נמצא מת בתחנת המעצר בראשון לציון, לאחר שהורשע באונס ונגזר עליו עונש של שלוש שנות מאסר.
עבודת ה-AI על דמותו של זוהר ארגוב. צילום: באדיבות ראובני מוזיקה ומשפחת ארגוב בימים אלו כאמור, מצטרף זוהר ארגוב אל המופע החדש של ההרכב ׳הפרויקט של רביבו׳, כשהוא מופיע לצידם בגודל מלא.
זוהי פנטזיה פר-אקסלנס של הזמר האהוב, הוא לבוש בחליפה אפורה שלה הוצמדה סיכת הסרט הצהוב לשחרור החטופים. הוא מזמין אל הבמה, בשמותיהם, את שלושת חברי ההרכב שנעמדים משני צדיו. הנגנים על הבמה מתחילים לנגן, והארבעה שרים ביחד מחרוזת שירים שמסתיימת ב"סוד המזלות", אחד מלהיטיו הגדולים.
במבט ראשון, ממש חטוף, אפשר לטעות ולחשוב שזוהר הוא אדם אמיתי. דמותו האווטארית פרי שיתוף פעולה בין B.Y הפקות, שיצרה את המודל הוויזואלי של האווטאר, ל־Session42 שפיתחה את מודל הקול שלו, עשויה לעילא ולעילא.
עבודת ה-AI על דמותו של זוהר ארגוב. צילום: באדיבות ראובני מוזיקה ומשפחת ארגוב
זוהר רבינוביץ׳, סמנכ"ל התוכן ב־B.Y הפקות ויזם ובמאי המופע ציין באירוע השקת המופע כי אמני פיסול בתלת־ממד השקיעו אלפי שעות עבודה לאורך כשנתיים, כדי ליצור חלקים בפניו ובגופו של הזמר שלא היו קיימים בחומרי הווידאו והארכיון הירודים משנות ה-80.
"התהליך מאוד ארוך ומורכב. גם המודל הקולי היה תהליך מורכב, אם כי לא כמו הוויזואלי כי יש הרבה הקלטות קול שלו. שני המודלים ביחד מרכיבים את האווטאר של זוהר ארגוב", הוא אומר.
המופע החדש, שיעלה לסדרת הופעות חיות בהאנגר 11 בנמל תל אביב החל מ־27 באוקטובר, אכן מחייה את ארגוב.
בניגוד לטכנולוגיה של חברת Aiode שיושמה עבור הדואט "כאן לעולם" והחייתה את ארגוב כששכפלה את קולו ואת קולה של הזמרת המנוחה עופרה חזה באמצעות חקיינים שעל גבי השירה שלהם הושתלו קולותיהם המסונתזים של שניהם, וסיפקה תוצאה שאינה מספיק קוהרנטית, הרי שבמופע החדש, זוהר עומד על הבמה, שר ביחד עם חברי הפרויקט ואם שופטים רק ע"פ מימד ההקשבה - הרי שאפשר בטעות ולסבור שהארבעה באמת הקליטו יחד סינגל משותף.
יתרה מכך, גם בסרטון הוידאו, התוצאה משכנעת מאד, ונדמה שארגוב באמת מופיע על הבמה במלוא הדרו.
אין ספק כי המופע החדש בשילוב המטאוורס בדמותו של "המלך" הוא גימיק נחמד ואופציה נוספת ליהנות מהמוזיקה של הזמר הישראלי הראשון שהקליט מעוואלים בתימנית; והמזרחי הראשון ששיריו הושמעו בתוכניות המרכזיות של תחנות הרדיו. זה מופע שמאפשר לזוהר לשיר שוב על היומיום, על הקושי של חייו, ולדבר על ואל הקהל בשפה ובניגון הייחודים לו.
תאריכי המופעים:
יום חמישי, 31.10, בשעה 21:3
יום שישי, 01.11, בשעה 12:30, האנגר 11
יום שבת , 02.11, בשעה 19:30, האנגר 11
מחיר: 215-265 שקלים, בלאן - *8778