יח"צ
בעשורים האחרונים אנו עדות לנשים פמיניסטיות שקוראות תיגר על מבנים פטריארכליים ומבקשות לשנות את מערכות היחסים המגדריות המסורתיות.
ביקורת זו, השמה דגש על שוויון, חירות אישית וזכויות נשים, מבקשת לא רק להאיר את דיכוי הנשים לאורך ההיסטוריה, אלא גם להציע דרכים חדשות להבנה ולבנייה של מערכות יחסים זוגיות.
צעירות וצעירים רבים מוצאים עצמם מתאהבים, כשאהבתם אינה סותרת את ערכיהם הפמיניסטיים, אלא שואפת למזג בין הרצון להיות בזוגיות לבין העקרונות של שוויון וחירות, וביטול השוביניזם הגברי.
כזה הוא הסרט הנפלא "בעלי ברית" (Aliades) של הבמאי אלכסנדר קצוביץ
׳, שמעמיד במרכזו את מערכת היחסים של צעיר וצעירה מבואנוס איירס שבארגנטינה.
השניים מתאהבים על רקע של פעילותה הפמיניסטית של הגיבורה וחברותיה ועל מאבקם של הגברים הצעירים להמשיך להתקרבן ולבכות את העולם המסורתי שמרני, שבו כל צד מבין מה תפקידו המגדרי ומהן הציפיות החברתיות מהם.
הסרט מקוטלג כקומדיה רומנטית, וזכה ב-8 פרסים, בין השאר בקטגוריות הסרט והבמאי הטובים ביותר בפסטיבלים שונים במקסיקו, בארגנטינה ובאורוגואי, אך למרות שהוא מקוטלג ככזה, מתחת לפני השטח מתגלה כאמור ביקורת נוקבת על המבנה הפטריארכלי של עולמנו.
יח"צ סרטו של קצוביץ
׳ אמנם לא חף מבעיות. זה סרט קטן, מלא אהבה, שלעיתים נופל לסיסמאות או קלישאות פמיניסטיות, אך משום הבסיס האוניברסלי שלו, הפונה כאמור לדאגות של החברה המערבית שעסוקה מאוד ביחסים בין המינים ובהבדלים ביניהם, נחשפת על המסך סאטירה נהדרת המציגה איך כל צד נאבק בדימויים התרבותיים שהחברה משליכה עליו וכך מעמיד את הפטריארכיה המודרנית לביקורת.
ככזה, לא מדובר בעוד סרט דידקטי אלא באחד שמספק כוח דרמטי והמון תחמושת קומית שמביטה נכוחה בעימות שמייצג את ההתנגשות של המגדרים, זאת מבלי לגלוש לסיפור של טובות נגד רעים, אלא כתפישה שמטרתה כך ננדמה רחבה הרבה יותר מפמיניזם .Vs שוביניזם, תוך הצגת מציאות שנדיר שמוצגת בימים אלו בתוך המיינסטרים התרבותי.
* הסרט מציג בסינמטק תל אביב בלבד. ההקרנות ב-11 וב-14 בספטמבר בנוכחות הבמאי