יח"צ. צילום: אפרת מזור
נכון, התסכול נמצא בכל מקום, העצב בכל פינה, ואחת השאלות הכי מורכבות היא "מה נשמע?".
החיים שלנו לא תותים, ולכן לא קל לי לכתוב על עסקים יפים ומהנים בתקופה הזאת. אבל יש עסקים יפים ומהנים, שהם בדיוק מה שהתקופה הזאת צריכה!
מרכז הויג׳נאנה יוגה הוקם בשנת 2018 ומאז נאלץ להתמודד, כמו כולנו, עם אתגרי המציאות הבלתי צפויים. שנתיים לאחר שנוסד פרצה מגפת הקורונה, ולאחר תקופה רגועה יחסית הגיע השבעה באוקטובר 2023 ומאז אנחנו במלחמה שסופה אינו נראה באופק.
כמו כל עסק אחר, גם ויג׳נאנה יוגה עובר ימים קשים, אבל בויג׳נאנה יוגה תמצאו על המזרן גם את הדרך להירגע בלב הסערה ולעבור אותה בשלום.
יח"צ. צילום: אפרת מזור
ויג׳נאנה יוגה הוא שם המקום, וגם שם השיטה שהוא מקנה לציבור. הויג׳נאנה יוגה היא לא אימון כושר, היא דרך חיים. הסוד של ויג`נאנה יוגה היא לא להפריד בין גוף לנפש, משום שהיא מאמנת ומתחזקת את שניהם, בהרמוניה מלאה, שקטה ובריאה.
אי לכך, הויג׳נאנה יוגה אינה נגמרת על המזרן. היא דרך חיים שלמה המכילה, מקשיבה ועוטפת את מי שמאמץ אותה, מטפלת בגוף ובנפש, מאזנת, מאריכה את השרירים, הגוף הופך בזכותה להיות גמיש וקל יותר, לשרירים יש כוח אמיתי ולא מראה מנופח של משקולות, והנפש מלאה בהרמוניה של עניין, שפע, חיוניות ובריאות.
אבל בשביל זה צריך לתרגל אותה בוקר וערב על פי הכללים של המסורת עתיקת היומין. ולשמחתנו אפשר לעשות זאת עכשיו וקרוב, במרכז הויג׳נאנה יוגה, ברחוב מזא״ה 22 בתל אביב.
ליבו הפועם של המקום הנפלא הזה בצוות המורים המנוסה והמסור, המסייע לעוף במינון ובקצב שמתאים בדיוק לכל אחת ואחד מאיתנו.
יח"צ. צילום: אפרת מזור
כדי להבין זאת לעומק, נפגשתי עם אורי בן דב.
אורי (52), חי בתל אביב, וחי את היוגה רוב ימי חייו הבוגרים. הוא נחשף אל היוגה כבר לפני 25 שנה, לאחר פציעה בכתף. עד מהרה נכבש בקסמו של העולם המופלא הזה וזכה להכיר גישות רבות של יוגה. אורי מצא כי דווקא הויג׳נאנה יוגה היא המתאימה לו ביותר, וכך גם לרבים אחרים.
את הכשרתו כמורה עשה בכמה שנים, וב־15 השנים האחרונות הוא רואה זאת כשליחות – להפיץ לכל דורש את הדרך העמוקה הזאת, ויג׳נאנה יוגה, שיש בה כל כך הרבה תובנות, מזור למכאובים, בריאות לגוף וראייה בהירה של מהלך החיים.
כיום, אורי הוא הבעלים של מרכז הויג׳נאנה יוגה, ואחד המורים במרכז. את כל זמנו ומרצו הוא מקדיש למרכז ובמכוון נמנע מכל פעילות אחרת, כדי להתמקד ולהתעמק במה שהוא עושה לו הכי טוב. גם אני מאמין בחוק המיקוד אבל לא מקיים אותו... בהחלט הזדמנות ללמוד ממנו...
יח"צ. צילום: אפרת מזור
אני מקשיב לאורי ובהחלט מתרשם שמדובר באיש פשוט וצנוע שעושה דרך מדהימה, בלי להכריז על כך ברעש וצלצולים בכל כיכר ומעל כל מסך. זה יפה בעיניי.
במרכז לויג׳נאנה יוגה מתקיים גם קורס להכשרת מורים במסלול של שלוש שנים. המורים שמכשירים את המורים החדשים הם בעלי ותק של שבע שנים לפחות בהוראת היוגה.
מהי ויג׳נאנה יוגה?
"בויג׳נאנה יוגה לא עושים רק פעילות גופנית בשילוב נשימות ומדיטציה, אלא מכניסים גם הבנה עמוקה מאוד של מה שעשו אנשים בדורות שלפנינו, כדי לעשות זאת טוב יותר היום. כלומר, לא רק ללמוד את הפילוסופיה של היוגה ברמה האינטלקטואלית, אלא ממש להבין את האימון שלנו ולדעת מה משפיע עליו ומה מעצב אותו.
אנחנו קוראים כתבים עתיקים בני מאות שנים, אבל לא רק בשביל להכיר אותם, אלא כדי להתאמן בעזרתם, להיעזר במורים קדומים כאן ועכשיו. בטקסטים הללו מתוארות טכניקות, ואני ממש מיישם אותן, עובד איתן, ומביא אותן בסופו של דבר לשיעורים שלי. הכתבים העתיקים הם בעצם חלק מהאימון. זה בא ביחד, זה משולב".
יח"צ. צילום: אפרת מזור
מהדברים שאתה אומר ניתן להסיק שליוגה יש גם השפעה רוחנית או רגשית או נפשית ולא רק על הגוף, זה נכון?
"יוגה היא לא רק אימון של הגוף, יוגה היא רב ממדית, היא פועלת גם על הנשימה, גם על התודעה, גם על הרגש, גם על הנפש, ובכלל זה על כל חלקי הגוף.
ההפרדה בין הגוף לנפש היא בעצם אשליה. אם אני מזיז את הגוף, הפסיכולוגיה משתנה לי, ולהפך – אם הפסיכולוגיה משתנה, כך גם הגוף. והיום מבינים זאת יותר ויותר לרבות רופאים ומטפלים במה שנקרא ׳הרפואה הקונבנציונלית׳.
הרבה פסיכיאטרים ידועים ממליצים לאנשים המתמודדים עם בעיות נפשיות, בעיקר עם פוסט טראומה, לטפל בעצמם לא רק בשיחות נפש, אלא גם בעבודה מודעת עם הגוף. לא לחינם מתרגלים היום יוגה במחלקות של פוסט טראומה במרכזים רפואיים גדולים – אסף הרופא, בית חולים העמק, תל השומר ועוד".
וזה היתרון של היוגה על פני חדרי הכושר?
"יש כמה יתרונות חשובים – הראשון הוא תרגילי הנשימה של היוגה, שיש להם השפעה עמוקה מאוד על מערכת העצבים שלנו, והשני הוא אימון עם מודעוּת. אנחנו שמים לב למה שאנחנו עושים, וכך מוסיפים השפעה הדדית בין הגוף לנפש ובחזרה.
פעם בשבוע, למשל, יש לנו במרכז שיעור שנקרא ׳יוגה רגישה׳. בשיעור הזה עושים פחות עבודה פיזית, והרבה יותר פעילות של שחרור סטרס, הורדת מתח, ו-ויסות".
יח"צ. צילום: אפרת מזור
נשמע שיעור הרלוונטי למה שרובנו חשים בימים אלה, לא?!
"בהחלט! ואכן, את השיעור הזה התחלתי ללמד עם פרוץ המלחמה. הבנתי שאנשים זקוקים למקום שבו הם יוכלו לקבל חידוש כוחות ואיזון, כי זו יוגה שיש לה רגישות למצב, יש לה מודעות לסיטואציה. זו הזמנה לבוא, להירגע, להתאזן, להתקרקע ולהתווסת".
לסיכום, האם תוכל להסביר למי שאינו בקי ברזי התורה, מה בדיוק עושה יוגה לגוף?
"אתחיל בכך שמי שרוצה בעיקר להתחטב, כלומר ׳להיראות יפה ושרירי׳, מוטב שילך למכון כושר ויעבוד שם קשה. אולי זה יעזור, אם כי לא בטוח. בכל מקרה – אצלנו לא זו המטרה. אמנם ביוגה יש הרבה מאוד עבודת כוח, הרבה מאוד אימונים של רגליים, בטן, ידיים ועוד, אבל לא בשביל שרירים קצרים ותפוחים שנראים מבחוץ.
היוגה עובדת גם על הארכת טווחי התנועה, מה שקרוי ׳גמישות׳. השרירים יהיו פחות ׳גדולים׳ אבל יותר ארוכים וגמישים. כך שהשינוי במראה החיצוני יהיה פחות דרמטי, אבל השיפור לגבי יציבה נכונה, כאבי גב, היכולת לבצע פעולות יום יומיות מסוימות וגם בהתייחסות לשילוב של כוח וגמישות – יהיה גדול בהרבה בדרך היוגה. וזאת בנוסף לכל ההשלכות הנפשיות שהיוגה מעניקה באופן הדוק עם איברי הגוף".
יח"צ. צילום: אפרת מזור
כמה אני צריך לתרגל כדי שאבחין בשינוי ובהטבה?
"כל אחד כפי יכולתו, אבל מובן שככל שתשקיע יותר, ההשפעה תהיה רבה יותר. אם אתה תעשה יוגה רק פעם בשבוע, זה ישפיע באופן מוגבל. אם תיישם אותה פעמיים־שלוש בשבוע, היא באמת תחזק ובהחלט תגמיש, את גוף ואת הנפש – שניים שהם אחד".
במרכז לויג׳נאנה יוגה מתקיימים שיעורים בכל הרמות – החל ממתחילים שעד עתה לא עשו אפילו תרגיל יוגה אחד, וכלה בשיעורי העמקה למתרגלים מיומנים ומנוסים, וכאמור – הכשרת מדריכים ומורים.
מה עוד אפשר לומר, זהו סיפור אהבה אמיתי בין תלמיד לדרך. תלמיד שטעם ממנה, הפך אותה לתורת חיים וקיבל על עצמו שליחות להפיצה ברבים לטובת כולנו. פייר, גם אני רוצה!