יח"צ. צילום: גלעד הר שלג
מסע בלבנט לידיה ממראוף-מאונטפורד, כתבת ה"ניו יורק טיימס" שליוותה באוקטובר 1898 את ביקורו של קיסר גרמניה - הקייזר וילהלם השני ורעייתו - הקיסרית אוגוסטה ויקטוריה, את מסעם בערי האימפריה העות`מאנית, היטיבה להתבונן וסיכמה בכתבתה את רשמיה בחן.
בסוף נובמבר 1898 התפרסם בעיתון סיכום ביקורו של הקיסר בישראל, ביקור שנערך כידוע על רקע התפוררותה הצפויה של האימפריה העות`מאנית, ומאבק הירושה על "נכסיה" שניטש בין מעצמות אירופה.
נימת הסיקור של ממראוף-מאונטפורד היתה ספקנית עד עוקצנית משהו, כראוי לאירוע שהתיימר לחולל היסטוריה ובעצם לו היה בו יותר מצבע והו-הא גדול.
העיתון אף התיר לכתבת לציין בכתבתה שפרשי הליווי של הסולטאן הטורקי נראו חסונים פחות מאלו של הקייזר ולהעיר על כך בציניות כי "אולי זה מפני שאין הם שותים בירה".
יח"צ. צילום: גלעד הר שלג מסעם של וילהלם השני ואוגוסטה ויקטוריה באזור ארך למעלה מחודש, ובין מטרותיו הרשמיות ניצבו חיזוק קשריה של הקיסרות הגרמנית עם האימפריה העות`מאנית, ועידוד ההתיישבות הנוצרית בארץ ישראל.
על המקומות שבהם ביקרו הקיסר ופמלייתו נמנית גם לינה באזור בנימינה, בספק אכסניה קדומה ספק בית אחוזה, או בית חווה מבוצר שכונה בשעתו הבורג`.
כמו רבים ממבני החאנים הקדומים גם הבורג` יפהפה. הוא גדול, בנוי מאבן, עם חצר מרווחות וניכר שהושקעו בו בזמנו ממון, ידע ויכולת בנייה. זוהי אמנם ארכיאולוגיה עות`מאנית מהמאה ה-18, אולם היא כוללת ממצאי עתיקות ארכיאולוגיים עתיקים יותר הן התקופה הביזנטית, והן מהרומאית והצלבנית. רוב רובו של המבנה העתיק ניצב היום גלוי מעל פני הקרקע - קשתות אבן שללא ספק נבנו במיומנות ובמקצועיות.
יח"צ. צילום: גלעד הר שלג ההיערכות לביקורו של הקיסר הובילה את אנשי הבורג` לפעולות ניקיון נרחבות, שיפור ושיפוץ של התשתיות, כך לפי ממראוף-מאונטפורד שסברה כי אלו בוצעו כדי שמקום יהלום את פמליית הקיסר.
אין זה מפתיע אם כן שמראוף-מאונטפורד בחרה לייחד חלק מכתבתה לתיאור חניית הלילה של הקיסר ופמלייתו בבורג` בדרכם מחיפה ליפו, לרבות תיאור של השירותים הנלווים שניתנו להם בחאן: טיפול בגוף ובנפש, מצרכי מזון, ציוד ואפילו סוסים להחלפה.
הבורג`, מתברר מהווה גם חלק חשוב בהיסטוריה של ההתיישבות הציונית ככלל וכחלק אינטגרלי מהמושבות בנימינה וזיכרון יעקב בפרט. בשנת 1901 רכש הברון דה רוטשילד את אדמת הבורג` מידי יורשיו של סאלים חורי, מעשירי לבנון בשעתו, וזאת נמסרה ע"י חאג` אמין אל-חוסייני ל-27 משפחות איכרים מזכרון יעקב, אשר טיפחו במקום חקלאות מקומית כחלק מחזון ציוני נלהב.
בשל ריחוקה מן המושבה נהגו האיכרים להתגורר בבורג` בימות החול, ולכן הם כונו "הבורג`אים". לימים, משהוקמה המושבה בנימינה, חלקם עברו לגור בה ובמשך שנים נקרא רחוב מגוריהם רחוב הבורג`.
יח"צ. צילום: גלעד הר שלג פעם היה כאן חאן בראשית שנות ה-90, עבר החאן תהליכי שימור קפדניים מטעם רשות העתיקות ובמימון החברה הלאומית לדרכים. התוצאה: המבנה העתיק השרוי במקום הפך למוקד משיכה יוצא דופן.
אבי גולדשטיין, נשוי + 3 ילדים, דור שישי בארץ, בן למשפחת איכרים מזכרון יעקב העוסקת בגידולי פירות עונתיים וענבי יין איכותיים, ראה במלאכת שחזור ושימור החאן שליחות עליונה.
בתוך כך, הוא הקים בסמוך לו גן אירועים מרהיב ביופיו ובעל אלמנטים ייחודיים, שילוב מנצח בין ישן וחדש, המשמש כאתר לשימור בעל חשיבות היסטורית ולצידו מסעדת בורג` בוהריים שהוקמה מתוך הגשמת חזונו לספק חוויה קולינרית המבוססת על תוצרים מקומיים מובחרים שמגיעים מדי יום הישר מהשדות ומהמטעים הסמוכים וממשקי האזור.
יח"צ. צילום: גלעד הר שלג הגן רחב הידיים משתרע על פני כ-3 דונמים ומעניק הזדמנות מופלאה לחוגגים ליהנות מאירוע תחת כיפת השמיים. יתרה מכך, זהו גן מטופח למשעי המציג כאמור לראווה בנייה היסטורית בסגנון עות`מאני יחד עם מונומנטים בהשראת החאנים הקדומים.
אחד הדברים שעמדו לנגד עיניו של גולדשטיין עת השיק את המסעדה היה "Slow food" לרבות תו איכות "חי בריא", המעיד על מקור המזון ואופן הפקתו (ביצי חופש, בשר במרעה חופשי ועוף אורגני).
יח"צ. צילום: גלעד הר שלג כהצדעה לרגעים ההיסטוריים בהם פעל החאן - התקופה העות`מאנית, ימי המנדט הבריטי והקמת היישוב העברי, רקח השף אבי שטייניץ, מבכירי השפים הישראליים תפריט ייחודי שסוחף למסע קולינרי של בוהריים עם קריצה שובבה לשלושת המטבחים זה הטורקי, הבריטי והישראלי, כשמכל פינה במסעדה ניתן להתרווח ברוגע ולהשקיף על נוף ירוק מהפנט.
אז מה תמצאו בתפריט החדש?
מנות טעימות כמו "פידה איסטנבול", במילוי בשר, עם סוג`וק, עגבניות וצ`ילי או פידה ירוק ממולא תבשיל ירוקים וביצת עין (74 ₪).
יח"צ. צילום: גלעד הר שלג ארוחת בוקר בריטית מסורתית שזכתה פה לכינוי "צ`ארלס השלישי" וכוללת זוג נקניקיות תוצרת בית, שעועית לבנה ברוטב עגבניות, תפוח אדמה פריך, צמד ביצי עין וסלט עלים ירוקים ועלי תבלין (78 ₪).
ויש גם ורסיה נוספת בשם "סטייק אנד אג", הכוללת נתחי אנטריקוט צרוב, תפו"א פריך וצמד ביצי עין המוגשים אף הם עם סלט עלים ירוקים ועלי תבלין (86 ₪).
אהבנו במיוחד את ה"ראס אל שולחן", סלט חיטה ובטטות המוגש לצד טחינה לבנה, קונפי שום, סלט ירקות גינה, סלט ביצים ומגש לחמים וממרחים תוצרת הבית (58 ₪) , וגם את "השניצל של וילהלם", שניצל עגל דק דק עם פירה מזלג של כרובית או חתיכות תפוחי אדמה (86 ₪).
מנת חובה נוספת - השקשוקה הירוקה. זהו מעין תבשיל מעלי מנגולד ותרד הקורץ למֶנֶמֶן (Menemen) הטורקי, שיעיף לכם ת`פוני.
מקורה של המנה בעיר במערב טורקיה, השוכנת בלב האזור החקלאי של המדינה בקרבת איזמיר שעל חוף הים האגאי . פה בבורג` היא מוגשת לשולחן עם סלט ערוגה טרי לצד בייגל שומשום חם (62 ₪).
וכמה ניתן להתפלסף עוד על שקשוקה? קבלו! זאת שקשוקה שאתם זוללים ממנה ותוהים לעצמכם: וואוו. ואז טועמים אותה שוב ואומרים: וואוו. ואז טועמים בשלישית ומגלים ממש את המנה הטעימה והמספקת הזאת. מנה פיקנטית ועשירה כמו נשלפה מדפי ההיסטוריה, משולחנו של הסולטאן בימי האימפריה.
בטח. כי בדיוק אז - הלווו, אנחנו עדיין בישראל, כן?! - קפצה לסמארטפון שלי עוד ידיעה מבאסת...
בורג` בוהריים, דרך הבורג`, בנימינה גבעת עדה. 04-622-7345