צילום: באדיבות "גלילוקה", סיורים קולינריים
מי מאיתנו לא עבר במגד`ל שמס, בדרכו אל החרמון, עצר לרגע, הסתכל, וזלל פיתה דרוזית עם לאבנה. גם את דליית אל-כרמל ועיספיא, שני כפרי דרוזים גדולים ומוכרים באזור הכרמל, כולנו מכירים.
לעומתם, נחבאים אל הכלים, בהרי הגליל, היישובים הדרוזים יאנוח-ג`ת וג`וליס ואפילו הכפר ירכא, ששמו אומנם יצא למרחוק בזכות מרכז הקניות שלו, שהפך למעצמה, אך הוא מציע מתברר הרבה מעבר לחווית שופינג...
אם תשאלו את דודי ודניאלה דיין, בשלנים וחובבי קולינריה, בעלי מיזם הסיורים הקולינריים "גלילוקה", הרי שלתיירות הכפרית ביישובים הדרוזים פוטנציאל אדיר, שאינו ממוצה דיו.
דודי ודניאלה דיין. צילום: ענבל אור-לב
כדי להבין, למשל, עד כמה משקיעים הדרוזיים בתחום התיירות, הרכיבו השניים סיור מרתק אל מקומות ציוריים, עם קריצה להכנסת האורחים הלבבית, אל השווקים, הפולקלור והטעמים המופלאים שמציעה העדה הדרוזית.
בבסיס בחירתם של בני הזוג להוביל סיורים קולינריים ניצבת תפישתם המבקשת לחבר בין מקומות, אוכל ואנשים.
בהתאמה, הסיורים שלהם אינם עוד ביקור קצרצר בין מסעדות, אלא מסע דרך תרבות, היסטוריה וסיפור, שכל אטרקציה או מנת אוכל שנחשפת - מגוללת וחושפת את המתרחש בגליל.
לאחרונה, כדי לחבק את העדה הדרוזית על מחויבותה ותרומתה לחברה הישראלית, מגייסים השניים אנשי תקשורת וידוענים שיצטרפו לסיוריהם בכפרים הדרוזים, על מנת לחזק את העסקים הקטנים הפועלים בהם מתוך הערכה על נתינתם המרגשת.
בין המשתתפים: מחבר ספרי הבישול גיל חובב, השף ארז קומרובסקי, השף יקי שגיא ונוספים.
צילום: פרטי. השף יקי שגיא מתארח במטבח של מסעדת שף 02
משחקי השף: הטעמים הגליליים של יאנוח-ג`ת
גם אני הצטרפתי לדיין, לסיור תיירות מתקדם שערך במספר כפרים דרוזיים. נקודת הפתיחה: הכפר יאנוח-ג`ת.
הכפר המשקיף על הנוף ממרום שלוחת ינוח, כ-700 מטרים מעל פני הים. מיקומו הרם בגליל המערבי מעניק לו נקודות תצפית מרהיבות. תושביו הראשונים הגיעו הנה כבר במאה ה-18: גרעין של כמה משפחות, ממנו צמחו שני חלקי הכפר, העליון והתחתון.
מיקומו המרוחק יחסית של הכפר מדרכים ראשיות הותיר אותו לאורך השנים נסתר בין מסלולי הטיול של הישראלים.
עם זאת, מדובר בלוקיישן מסקרן למדי, ששווה לכם לבקר בו. ממזרח חצובה בסלע בריכת החורף "אל ארז", ולמרגלות הכפר מסתלסל לו כביש מסתורי שנראה כמו נלקח מתקופה אחרת. הכביש הזה חוצה את נחל בית העמק ("מג`נונה" - משוגעת בפי המקומיים), והוא מסתיים בכפר יאסיף ועובר בין טרסות עתיקות ועצי זית.
צילום: באדיבות "גלילוקה", סיורים קולינריים. מסעדת שף 02 פה בכפר פועלת כבר שנתיים מסעדה משובחת שלא תרצו לפספס. זוהי מסעדת הבשרים chef restaurant 02 שהקים חמודי חוסאם סעד, שסיים את שירותו הצבאי לא מזמן.
המסעדה המעוצבת צופה אל הגן הלאומי יחיעם, בו שרידי מבצר מרשים המשלבים מבנים מהתקופה הצלבנית ומהתקופה העותמאנית.
בתפריט: מבחר מנות ראשונות, מנות בשר ודגים וכמובן קינוחים מפתים לסיום הארוחה המושלמת.
מסעדת שף 02. טלפון: 050-4040162
ירכא, לא רק מעצמת קניות!
הנקודה הבאה - כפר ירכא, שמרכז השופינג שלו הפך מזמן למעצמת קניות.
כבר מעל לשני עשורים שהכפר מושך אליו מבקרים רבים. מה שהחל בראשית שנות ה-90 כמוקד משיכה עבור מי שביקש לרכוש מכנסי ג`ינס במחיר זול יותר מאשר בחנויות שבערים הגדולות, התרחב כיום למספר קניונים וחנויות ענק בהם תוכלו למצוא כמעט הכל – ועדיין במחירים נוחים לכיס.
אך כפר ירכא כפי שניחשתם הוא הרבה יותר מעוד מרכז שופינג אטרקטיבי.
יח"צ, Dr Hot Pepper. צילום: זיו ברק
כמה חריף זה "הכי חריף שיש"?
פה בכפר נחשפתי למספר אטרקציות מעניינות ופנינות קולינריות סודיות, חלקן בתוך בתי התושבים ממש.
כך למשל גיליתי בסיור את חוות הגידול והמשתלה האורגנית Dr Hot Pepper של אמיר ניזאם עטאללה המגדל פה כ-120 סוגים של פלפלים חריפים, מהם הוא רוקח מגוון מטבלים, תבלינים ואבקות, לצד פלפלים כבושים או מיובשים, בכל דרגות החריפות.
יח"צ, Dr Hot Pepper. צילום: זיו ברק
האם הצ`ילי של ניזאם עטאללה יכול לפגוע בלשון או לחורר את הקיבה? ובכן, אתם בהחלט מוזמנים לבחון זאת מקרוב, רק קחו בחשבון שבין שלל שיחי הפלפל שהוא מגדל פה צומחים גם פלפלונים מזן "קרוליינה ריפר" הנחשבים מתברר לצ`ילי החריף בעולם.
אגב, ניזאם עטאללה סיפר לנו שחריפות היא רק אשליה. "הקפסאיצין הוא תרכובת שכשלעצמה לא חמה ולא מזיקה. אבל כשהיא נוגעת בקצות העצבים שלנו מתעורר קולטן ספציפי, שמדווח לגוף על בערה". תקשיבו, זה אש!
ד"ר הוט פפר. 054-2298070
צילום: פרטי. מאפיית "האמירים"
הטופ של הפיצה
בירכא שוכנת גם מאפיית ה"אמירים". זהו בית מאפה איטלקי-דרוזי שהקים הפיציולו אמיר אבו-רייש, הראשון שהביא את הפיצה הנאפוליטנית הדקיקה לירכא.
בסדנת אפייה שערך וכללה הדגמה של הכנת פיצה נאפוליטנית בטאבון, הסביר אבו-רייש כי "את הפיצה הנאפוליטנית – אופים בטמפרטורה גבוהה מאוד ובזמן קצר, ולכן היא רכה מבפנים, עסיסית מאוד ובחוץ פריכה".
לא בכדי אחד הוויכוחים הניצחיים בנוגע לפיצה הוא סביב סוגיית עובי הבצק. אבל אם תשאלו את אבו-רייש הוא יאמר לכם בהחלטיות נחושה שהבצק הדק הוא המנצח בסיפור, כך לשיטתו ניתן "ליהנות מהמון משולשי פיצה ולא להרגיש כבדים, וחוץ מזה, כשהבצק דק מרגישים יותר את טעמי התוספות".
בקיצור, אם חשקה נפשכם בנאפוליטנית קלאסית עם טוויסט דרוזי - בקרו במאפייה של אבו-רייש, ויפה שעה קודם. אה, ואל תשכחו לקחת ממנו טיפ או שניים, זה בטוח יעשה לכם חשק להיכנס לקוצ`ינה הפרטית שלכם ולהשתעשע באפיית פיצה.
מאפיית "האמירים", אזור תעשייה ירכא. 04-7747144
צילום: פרטי
סודות המטבח הדרוזי
מסעדה מסקרנת נוספת שמומלץ לבקר בה היא "אל מנאר" (המגדלור בערבית).
המסעדה ממוקמת בלב הכפר, בסמוך למתחם ביג פאשן אאוטלט. זוהי מסעדה גדולה ורחבת ידיים עם מרפסת נאה, המאפשרת לחוות את הטעמים האותנטיים המשובחים שמציע המטבח הדרוזי.
את המטבח פה מובילה הנד חלבי, בשלנית דרוזית מוערכת שלמדה לבשל מאמה ומסבתה.
יח"צ, אל מנאר. צילום: "גלילוקה", סיורים קולינריים
מה בתפריט? מנות בשריות (אל תפספסו את הקובה בשר וצנוברים), ממולאים (תלכו על הקישואים במילוי אורז), סלטים מעולים (מומלץ במיוחד הפתוש המוגש על פוקצ`ה זעתר עם המון גבינה) ויש כמובן גם מנסף מצויין ופריקה (צוואר טלה במילוי אורז) מהמשובחים שטעמתי בחיי.
אל מנאר. 054-6302303
צילום: המרכז למורשת הדרוזים, פייסבוק
ג`וליס: בירת הדרוזים של ישראל
כשסיפרתי לחבר שביקרתי בכפר ג`וליס, הוא שאל אותי בפליאה מה חיפשתי במחנה הצבאי שבקריית מלאכי.
זה כמובן משעשע, אך מתברר שאפילו מי שיודע שמדובר בכפר דרוזי בגליל המערבי, בין אם מתדלוק בתחנת הדלק המקומית או מעצירה באחד ממרכזי הקניות הגדולים של ירכא, השכנה מצפון-מזרח, לא תמיד מודע לעובדה שג`וליס, בירת הדרוזים - שווה עצירה בפני עצמה.
בכפר הזה חי ומת השייח` אמין טריף, מנהיג העדה הדרוזית בישראל ופה קבור גם השייח` עלי פארס, מהחשובים באנשי הדת הדרוזית, שנהג להתבודד ולהתפלל במערה הסמוכה לג`וליס.
אגב, אם מסקרן אתכם להעמיק במורשת הדרוזית הסודית, מומלץ לכם לבקר במרכז למורשת הדרוזים ביאנוח-ג`ת, בו מתקיימות הדרכות על המסורת והמנהגים של בני העדה.
העדה הדרוזית נחשבת לעדה בעלת היסטוריה עשירה והשפעה רבה על עמי המזרח התיכון. ראשיתה כפלג באסלאם השיעי שצמח במצרים בתחילת המאה ה-11 ובמרכזו עמדה דמותו של אל-חאכם באמר אללה הח`ליף השישי בשושלת הפאטמית.
הדרוזים נקראים גם "בני מערוף" ו"אלמווחדון - "בני אמונת הייחוד" ומאז 1043 נסגרה הדלת בפני מאמינים חדשים כך שכדי להיחשב לדרוזי עליך להיוולד לאם ואב דרוזים.
אגב, העדה הדרוזית בארץ מונה כ-150 אלף איש, כלומר כ־1.6% מאוכלוסיית ישראל ומרוכזת ב־19 יישובים, כולם בצפון.
המרכז למורשת הדרוזים. 04-8866000
צילום: פרטי. נאג`י עבאס וקבוצת מבקרים
בוסתן זכרון
ב-1959 נחת ראש הממשלה דאז דוד בן גוריון במגרש חול בשולי כפר ג`וליס למפגש היסטורי עם ראשי העדה הדרוזית. כעשרת אלפים איש הגיעו לאירוע שבו הוכרז לראשונה על גיוס החובה של הדרוזים לצה"ל.
מול מגרש החול ההוא בביתם הפרטי, מטופחים בשנים האחרונות גן מרשים בשם "אלמונא", נאג`י וג`נאן עבאס. הגן שנוסד לזכר אביו ואמו של נאג`י - רשיד ומונא, הוקם כחזון של שלום ואחווה בין עמי העולם.
גני אלמונא. צילום: זיו ברק
טיילנו בין עצי הגן העבות והמטופח, הנטוע על גבי ארבע טראסות במדרון תלול של גבעה, והתפעלנו מעצי הבוסתן הוותיקים — זיתים, תות, פקאן ענק והדרים, וכן עצים טרופיים — פיקוסים, במבוק ושיחי היביסקוס ובוגנוויליה שלצדם פרוסה רשת שלמה של בריכות, מפלים ותעלות הממלאות את הצללים והאורות בקול פכפוך מתמיד ובריח מעיינות מחיה נפשות.
לאורך שבילי הגן פזורים פסלי חיות וכלי עבודה מסורתיים, כשאחת הפינות בגן היא בבחינת היכל זיכרון המאגד כמה חפצים ובהם מכונת-תפירה "זינגר" ישנה - שריד עבודתה של אימו, וצרורות עלי טבק - שריד עבודתו של אביו.
הכניסה לגן בתשלום סמלי (20 שקלים).
גני אלמונא. 077-997356
ארומה הום. צילום: ענבל אור-לב
מריח טוב (תרתי)
רוצים ליהנות ולהרשים את האורחים בניחוח משכר, אבל כזה שיישאר, לא מצליחים לסלק ריחות רעים? תנו גיחה ל-"ארומה הום"- חנות לנרות ריחניים ומפיצי ריח, שהקימו ווג`די ואישתו חולד בסמוך לביתם שבכפר ג`וליס.
בין מגוון המותגים שמציעים בני הזוג בחנות המסקרנת שלהם תמצאו גם את הנרות המשובחים של המותג המפונפן והנמכר ביותר בעולם, הלוא הוא Yankee Candle שמוצריו מיוצרים מ-100% סיבים טבעיים של כותנה ומבטיחים שהלהבה תהייה נקייה, וזמן הבעירה יהיה ממושך.
"כדי לקבל ריח נעים ומזמין בבית, יש כמה צעדים שתוכלו לבצע", מציינת חולד ומרחיבה: "שימו נרות ריחניים, מפיצי שמנים אתריים, מפיץ ריח חשמלי או מפיצי ריח מקלות כדי להוסיף ניחוח נעים לאוויר. שימו לב לאזורים ספציפיים כמו המטבח, חדר האמבטיה וחדרי השינה, משום שבעזרת מוצרי ריח ייעודים תוכלו ליצור סביבה מסבירת פנים וריח רענן".
צילום: פרטי. עוגיות הגרייבה של חולד
אבל היי, אם חשבתם שפה תם ונשלם האספקט הקולינרי של הסיור, תחשבו שוב!
חולד הכשרונית היא גם בשלנית מדופלמת, ומי שטרם טעם (שלא לומר זלל) את המלפוף ההיסטרי שלה - לא יבין על מה מדובר.
אבל גולת הכותרת פה הן עוגיות הגרָייבֶּה שלה. מדובר במאפה פריך ומתפורר בפה, נפלא בעדינותו ומתוק בדיוק במידה ולא יותר, הודות למילוי ממתקי רחת לוקום מבושמים במי ורדים, שהתרככו ונמסו מעט בזמן האפייה. תקשיבו לי, זה פשוט מושלם!
ארומה הום. 050-9600609