צילום (אילוסטרציה): freepik
משרדו הראשי של עורך הדין אלי סבן נמצא בתל אביב, ושלוחותיו – בראש פינה, בירושלים ובבאר שבע. ריבוי השלוחות נובע מהתמחותו המרכזית של המשרד – סיוע לנפגעי שירות הביטחון על כל זרועותיו, שעקב מצבנו הקשה והמתמשך הם רבים מאוד למרבה הצער.
עו״ד אלי סבן פועל בתחום החשוב הזה במשך 29 שנה, ובמהלכן כיהן גם כיו"ר הוועדה של לשכת עורכי הדין, לענייני הנכים בשירות הביטחון (2014־2016).
נפגשתי עם עו"ד סבן כדי לזרוע אור על מצבם ובעיותיהם של נפגעי צה"ל ושאר זרועות הביטחון. מתברר כי לתחום הרגיש הזה, אשר מלוּוה בהמון אמוציות ובעיקר כאב גדול, הגיע עורך הדין סבן לגמרי במקרה.
כשעוד היה עורך דין צעיר ועצמאי עסק סבן בתחומים שונים ומגוונים, אך יום אחד פנה אליו מסתערב שנפצע בפעילות צבאית. במהלך הסיוע לאיש היקר, החליט עו"ד סבן כי זה התחום שיתמקד בו מעתה והלאה, וראה בכך שליחות שיועדה לו.
מאז עברו שנים, ולמרבה הצער – גם הרבה תקריות, פיגועים, מבצעים ומלחמות. בשנים אלה ייצג עו"ד סבן אינספור חיילים, שוטרים ואנשי זרועות הביטחון האחרים.
אלי מספר כי אין תיק אחד דומה למשנהו. החוק הסבוך והבירוקרטיה המעיקה אמנם זהים בכל המקרים, אבל כל אדם הוא עולם ומלואו, ומורכב מכל כך הרבה נסיבות.
עו״ד אלי סבן. יח"צ
"במשך זמן רב מדי", אומר
עו"ד אלי סבן בצער, "לאחר שהחייל נפצע ונתן את כל כולו למען המדינה ולמילוי המשימות שהוטלו עליו – הוא ניגש לקבל את הזכויות המגיעות לו, והיחס שקיבל במשרדים ובוועדות השונות היה... איך לומר, כמו אדם שנחשד במרמה, בניצול, בטַפילות... כאילו כל כוונתו היא לסחוט את המדינה. הנפגעים חשו עוגמת נפש, כאילו הם נפגעים שוב, הפעם מאש כוחותינו, ללא שום סיבה והצדקה".
שינוי מסוים חל רק לאחר אירוע דרמטי וקשה במיוחד, מעיד עו"ד סבן עתיר הניסיון – חייל בשם איציק סעידיאן הצית את עצמו מול משרדי השיקום בפתח תקווה בשנת 2021, כיממה לפני ערב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, והובהל במצב אנוש לבית החולים.
מקרה זה שיפר את היחס לנפגעים, וכל המערכת אף עברה רפורמה. עדיין ישנן חריקות פה ושם, אך נפגעי מלחמת "חרבות ברזל" עוברים מסלול ביורוקרטי מקוצר ומקל, ובמרבית המקרים מקבלים תוך זמן סביר את הזכויות המגיעות להם ללא מסעי השפלה ובלא חשד בכנותם.
אתם יודעים, שוב צריך לברך על המובן מאליו, על דבר שהיה צריך להיות תמיד, בזכות ולא בחסד. באופן אישי אני מלא תרעומת על מה שהיה קודם, ועל כך שהאיש היקר הזה, איציק סעידיאן, נאלץ לשם כך לעשות מעשה כה קשה וקיצוני.
אבל היום אנחנו מצויים בתקופה הקשה ביותר זה שנים. אל עו"ד אלי סבן פונים כצפוי נפגעים רבים, הן נפשית והן גופנית, בדרך כלל בשיטת "חבר מביא חבר" – נפגעים ממליצים עליו לנפגעים אחרים.
עו״ד אלי סבן. יח"צ
עורך הדין מתאר באוזניי עיסוק ייחודי שנדרשים לו אורך רוח. גם היום, למרות השיפור, יש מצבים שההמתנה בהם ארוכה מאוד, יש מקרים שמרשיו מתקשים לתפקד בהליך, עקב מצבם הרגשי והגופני – וכל אלה מצריכים יחס מיוחד מאוד מצד עורך הדין לרבות אוזן קשבת, סבלנות, ליווי רגיש החורג משורת המטלות הטכניות כגון הוצאת בקשות, טופסולוגיה, תורים...
לפעילות זו נדרשים גם כישורים סוציאליים והומניים, לא רק משפטיים, שכן מדובר באנשי כוחות הביטחון, בחיילי צבא העם שהגן עלינו ונלחם עבורנו, וכעת הם נמצאים בשעתם הקשה.
הדרך ליעד – הכוללת כאמור הקשבה ורגישות בצד מיומנות מקצועית – נוסכת ביטחון בנפגעים ובכל אדם אשר מיוצג על ידי עו"ד סבן ואנשי משרדו, ואלי חש עקב כך סיפוק שאי אפשר לתאר במילים. ללוות לוחם או לוחמת עד מיצוי מלוא זכויותיהם – זה בהחלט מרגש ומספק.
עורך הדין מסכם שהייצוג אמנם מסתיים עם קבלת הזכויות, אך הקשר עם הלקוח נשמר. יש מקרים שבהם המצב הרפואי מחמיר, וכעבור שנים המשרד מקבל שוב פנייה מאותו אדם, כשנדרשת בחינה מחדש של מצבו הרפואי, ולעיתים אף בקשה להעלאת אחוזי הנכות.
את כל זה עושים במסירות עו"ד סבן ועורכי הדין האחרים במשרדו ובשלוחותיו ברחבי הארץ – זהו עיסוקם מצאת החמה עד שקיעתה.
אז מה אפשר להוסיף? הלוואי שיום אחד לא נדע עוד מלחמות, חללים ונפגעים. אבל עד אז – טוב שיש לנו כאלה אנשי מקצוע בארץ. והעיקר שלא יישארו לבד.
בשיתוף עו"ד אלי סבן
* הכתבה הופקה על ידי המחלקה המסחרית ונערכה על ידי המערכת העיתונאית