צימר "הבית הצהוב". צילום: יעל הורן דנינו
כעשרה ק"מ מצפון לירושלים, על גבול מדבר יהודה, בלב הכפר החקלאי נווה ארז והרחק מכל רעשי העיר, שוכן לו צימר הבוטיק "הבית הצהוב".
הצימר ממוקם באזור מדבר אדומים שבמזרח הרי בנימין, דרומית למעלה מכמש וצפונית לכפר אדומים. זוהי סביבה בה קיימת תחושה עזה שאין לזמן חשיבות, ולראייה, במהלך הטיול פה בכפר הבחנתי בבית שדייריו תלו את שעוני הקיר שלהם מחוצה לו ולא בתוכו, כמין אמירה נחושה שהזמן פה הוא מחוץ לתחום מבחינתם.
נווה ארז - כפר חקלאי תיירותי
כפר נווה ארז הוקם ב-1999 ע"י חברי גרעין ונקרא נווה ארז על שמו של תת-אלוף ארז גרשטיין, מי ששימש כמפקד יחידת הקישור לדרום לבנון, ונהרג בפיצוץ מטען חבלה שהניח חיזבאללה לשיירה שלו, באזור הביטחון. כיום מתגוררים פה כ-33 משפחות.
צימר "הבית הצהוב". צילום: יעל הורן דנינו חברי הכפר, דתיים וחילוניים כאחד, חיים פה בשלום ובכבוד זה לצד זה, כשהמשותף להם הוא אהבתם את הבריות, הבורא והבריאה.
החיבור שלהם לטבע, למדבר ולחזון האקולוגי, מעיד על הדיאלוג העמוק שלהם עם האדמה ושאיפתם בחיי קהילה מלאים.
כל אחת מהמשפחות כאן בחרה לעצמה את סגנון המגורים שלה. כך לדוגמה, יעל וחנוך מתגוררים עם ארבעת ילדיהם באוטובוס שהפך לבית, איציק חצב וגילה מערה עתיקת יומין חצובה באדמה ומרדכי ויהודית בנו את ביתם מתחת לאוהל.
המכנה המשותף הרחב לכולם הוא חיי צניעות והסתפקות במועט. חלקם אף אוחז בגידולים עצמאים שמניבים ירקות ופירות, יש דבש מהמכוורות, הלחם נאפה מקצירת חיטה, והבתים רובם נבנו בבנייה קלה כשתפישת חיים האקולוגית שלהם באה לידי ביטוי גם בהימנעות ככל האפשר מצריכה מופרזת, תוך תרומה לשמירה על הסביבה.
כל יחידה בנווה ארז היא בבחינת חווה משפחתית. רוב חברי הכפר הם בעלי עסק עצמאים, כששאיפתם להתפרנס מהמקום הובילה אותם להמציא את עצמם במגוון תחומים יצירתיים.
תיירות במטה בנימין
"ארץ התנ"ך" (כפי שהאזור הזה משווק בחו"ל) מושך מתברר באופן מסורתי צליינים נוצרים מאירופה, אוונגליסטים מארה"ב, חובבי היסטוריה מהמזרח הרחוק וכמובן יהודים מכל העולם, אחרי הכל פה באזור מאמינים האוונגליסטים, שכן אוהל המשכן בתקופת התנ"ך, כאן אגב גם התפללה חנה ולכאן הובא שמואל הנער לפגוש את עלי.
זה אולי מה שמסביר את העובדה שתעשיית הצימרים הפרטיים פה משגשגת כשלא מעט ישראלים מחפשים פה טיולי ליל ירח וביקור במעיינות ויקבים מסקרנים.
הדרך אל הצימר מגוללת את סיפורה של התיירות הצומחת באזור, ומעידה על הפריחה התיירותית, פועל יוצא למיתוג המחודש של חבל הארץ זה ששינה זה מכבר את שמו והפך מ"יהודה ושומרון" ל"מטה בנימין".
וזה כאמור עבד! עובדה במטה בנימין כבר יותר מ–80 צימרים, רשומים כ-70 מורי דרך וישנם למעלה מ-200 עסקים שמתקיימים מתיירות - החל מקליניקות לטיפולים אלטרנטיביים, דרך אמנים שמציעים סדנאות יצירה, עסקי השכרת אופניים וטרקטורונים וכמובן יקבים, צימרים ומסעדות שמתאימים הן לתיירות משפחות והן לבילוי של זוגות.
צימר "הבית הצהוב". צילום: יעל הורן דנינו
נעים להכיר: "הבית הצהוב"
עייפים לאחר יום עבודה מתיש, הגענו היישר ל"בית הצהוב". זהו צימר מסקרן הבנוי לו על צלע הר שמחלונותיו נשקפים נופי מדבר יהודה.
יעל, בעלת המקום, פקחית בשמורת טבע בדימוס ובעלת צימר בהווה קיבלה אותנו בסבר פנים יפות, ופתחה לקראתנו דלת בכחול אלקטריק שהובילה אותנו היישר אל הצימר המזמין שלה.
את פנינו קידם סלון גדול, מאוורר ומואר שעוצב בקפידה בצבעי פסטל רגועים. לצידו מטבח מאובזר בצבעי סלאדין (תנור אפייה, מיקרוגל, מקרר, מכונת קפה, כלים) שייקל על נוחות השהייה שלכם פה, במידה ותבחרו לבשל לעצמכם.
במטבח המתינו לנו בקבוק יין, צנצנת ובתוכה עוגיות טראפלס מופלאות וגם דבש משובח, מעשה ידיהם של יעל ובן זוגה חנוך, אומנית ואדריכל נוף המפיקים את הדבש שלהם מהמכוורת הקטנה הסמוכה לצימר.
צימר "הבית הצהוב". צילום: יעל הורן דנינו המיטה פה בצימר מזמינה לצלול לתוכה בשינה שלווה, ובכל פינה בצימר קיימת תחושה אותנטית של חמימות אינטימית. האוויר צלול, השקט גמור והפרטיות מלאה.
מחוץ לצימר, גינה יפהפה ומטופחת עם שתילי תבלין. במרכזה הוט-טאב (ג`קוזי עץ) מחומם ולצידו עמדת מנגל גז, פינת מדורה והמון צורות וצבעים של מדבר.
משום שהגענו אל המקום לקראת הערב "נחתנו" היישר לארוחה, אותה הזמנו מראש מתהילה כהן, תושבת הכפר שבבעלותה חאן בו היא מארחת בהזמנה מראש או לחילופין מספקת ארוחות עד לפתח "הבית הצהוב".
צימר "הבית הצהוב". צילום: יעל הורן דנינו תהילה היא כאמור בעלת "חאן ענבלים" המשקיף אף הוא לנופי ים המלח והירדן. בחאן שלה תוכלו ללון באוהלים או בחושות משפחתיות עם תאורה ומאווררים, ויש גם בקתת אבן ייחודית או קרוואן נייד זוגי וממוזג.
החאן מאובזר במטבח ולרווחת אורחיו ישנו אוהל אירוח מרווח ונעים לצד פינות חמד נוספות הצופות לנוף מדברי ב-360 מעלות.
חאן ענבלים: תהילה - 050-7451432
צימר "הבית הצהוב". צילום: יעל הורן דנינו
בבוקר שלאחר הלילה בצימר הגישה לנו יעל, בעלת הצימר ארוחת בוקר פרי ידה. זאת כללה חביתות, מגוון ירקות וממרחים כמו גם לחם שאפתה בעצמה. הכל טרי וטעים להפליא.
לאחר הארוחה ולמרות הרוחות, טבלנו לנו בהט-טאב החמים שאפנו מתוכו את ניחוח עצי הארז המקיפים את הג`קוזי וצפינו מתוכו בנוף הבתולי, בעדרי הצאן, בבזים, בתנים ובטבע המדברי.
כידוע, אחד מהטרנדים הכי לוהטים (תרתי) בעולם היום הוא תיירות מדברית, ומה שטוב לכפר הגלובלי טוב בוודאי גם לנו הישראלים - בעיקר כשהמדבר שלנו מאוד נגיש וידידותי, ובמרחק של כשעה וקצת מהמרכז.
כזה הוא בדיוק "הבית הצהוב", בית המציע חופשה מושלמת לחובבי השלווה המדברית, הפשוטה ובכלל.
בשורה התחתונה - למרות שהצימריסטים באזור כבר החלו לאמץ מניירות צפוניות בעיקר בגזרת המחיר, עדיין התמחור פה שפוי יותר, כשלצימרים מאפיינים אקולוגיים, הם מתמזגים בטבע, ותקבלו בהם שקט ייחודי מכל חופשה אחרת שהכרתם...
מחיר: אמצ"ש - 800-900 ₪ ללילה, סופ"ש: 1000-1100 ₪ ללילה.
הבית הצהוב: יעל - 054-7975086