יח"צ. צילום: Mikaela Lungulov-Klotz
פסטיבל הקולנוע הגאה מקיים בתאריך ב-28 במרץ יום שיוקדש כולו לסרטים אודות טרנסג`נדרים/ות. ההכנסות הן קודש לפרויקט גילה להעצמה טרנסית, עמותה שפועלת למען הקהילה הטרנסג`ינדרית במטרה לשנות מציאות חיים של חברות וחברי הקהילה, תוך דגש על העצמה אישית, בניית קהילה, תביעת זכויות ודרישת גישה למשאבים והזדמנויות.
הסרטים הללו מאפשרים הצצה לחייהן וחייהם של טרנסג`נדריות/ים, כשהיוצרות והיוצרים לעיתים מגיעים מתוך הקהילה, או מביימים את הסרטים בשיתוף עם השחקנים/ות.
הסרטים חושפים את נקודות המבט של טרנסג`נדרים/ות, דרכי ההתמודדויות שלהם/ן, מערכות היחסים עם המשפחה, התמודדות עם דעות קדומות ועוד.
צפיתי ב"מעורב" (Mutt) ,סרט הביכורים של ווק לאנגולוב-קלוץ. זו יצירה קולנועית מהפנטת המספרת על פניה, גבר טרנסג`נדר צעיר בניו-יורק, שפוגש את בן הזוג שלו לשעבר ג`ון, שזוכר אותו עוד ממערכת היחסים שהייתה להם לפני שנה וחצי כשהיה עוד אישה.
המפגש ביניהם מעורר שיח על התאמה מגדרית, על שינוי הגוף, על התחושות להיות בגוף של אישה כשאתה בעצם גבר. פניה גם זוכה לביקור מצד אחותו הקטנה, ואביו שמגיע מצ`ילה, וכל אחד בדרכו מתמודד עם הנראות השונה שלו מבעבר.
המצלמה מלווה את פניה לאורך יום אחד תוך כדי ניווט ברחובות, ברכבת התחתית ובאתגרים היומיומיים של העיר השוקקת.
בתוך הכאוס ישנם רגעים אינטימיים ומרגשים, כשאחד משיאי הסרט הוא המשפט שהוא אומר: "אבל אל תגיד לי לא להיות עצמי", וזאצ משום שפניה כאמור הוא גבר שתמיד הרגיש אישה.
עוד רגע אינטימי שזכור לי במהלך הסרט הוא סצנה בולטת שבה הוא מגיע לפקידה צעירה בבנק, ולאחר שהסביר מדוע השם בצ`ק המשכורת שלו שונה משמו המופיע בתעודת הזהות שלו, היא מסרבת לפדות את הצ`ק בשל הפער, מבלי להבין את המורכבות עימה הוא חי.
הסרט שזכה לציון מיוחד לשבח, כולל צוות שחקנים לא מוכרים. הבולט בהם הוא ליאו מחיאל, שחקן ויוצר טרנסג`נדר שאף זכה בפרס המשחק של חבר השופטים בסאנדס, והפך לשחקן הטרנסג`נדר הראשון שזכה בפרס כזה.
בפסטיבל יוקרו גם הסרטים הבאים:
יח"צ. צילום: WIAN Sharon 14:00 - מי אני לא
ביצירה תיעודית עדינה ומרגשת זו אנחנו נחשפים לסיפורה של שרון-רוז המתמודדת על תואר מלכת היופי בדרום אפריקה, ולסיפורו של הפעיל החברתי דימקאטסו .(Dimakatso), שני אנשים שונים מאד אחת מהשני כאשר ישנו דבר אחד המחבר ביניהם: שניהם אינטרסקס.
על אף שהשניים מגיעים מעולמות שונים לחלוטין, הם מספקים תמיכה אחד לשנייה כאשר הם מנווטים את חייהם בין החלטות וגילויים במסעות ייחודים הנוגעים בשלל נושאים כגון: זהות, יחסי משפחה, בריאות, רומנטיקה ובסופו של דבר קבלה עצמית.
הבמאית הרומניה טונדה סקוברן ליוותה במשך חמש שנים את חייהם של שרון-רוז ודימקאטסו והתהליך האישי שגיבורי הסרט עוברים נחשף מול המצלמה.
התוצאה רבת עוצמה מבחינה רגשית ומהפנטת מבחינה ויזואלית. אחת המפיקות בפועל של הסרט היא השחקנית זוכת פרס האוסקר פטרישיה ארקט.
זוכה בפרס הסרט התיעודי הטוב ביותר בפסטיבל הקולנוע הגאה 2023.
יח"צ 16:00 - טווס
מיונג היא אייקון אופנה ואחת רקדניות ה-voguing הטובות ביותר בסיאול. היא משתתפת בתחרות ריקוד בתקווה שאם היא תזכה, הזכייה תכסה את עלויות הניתוח שלה להתאמה מגדרית.
כאשר היא מפסידה, היא מחליטה לחזור אל הכפר ולהשתתף בהלוויית אביה שהתנכר לה לאורך שנים רבות.
כדי לקבל את חלקה בירושה היא חייבת לבצע טקס ריקוד מסורתי באנדרטה לזכר אביה, שהיה מורה ריקוד טקסי אהוב. מיונג יוצאת למסע שהיא לא תכננה, בחזרה לשורשים הכפריים שלה ואל האמונה הבודהיסטית ממנה התרחקה, בהתרסה מול התנגדות תושבי הכפר.
היא נשארת נאמנה לעצמה גם כאשר היא משילה חלק מהשריון שלה, בדרכה המפותלת והמרגשת להארה עצמית ולמציאת הקול הייחודי שלה כרקדנית.
"טווס" הוא סרט הביכורים המעולה של הבמאי\תסריטאי סונג בין ביון שזכה בפרס הסרט הבינלאומי הקצר הטוב ביותר "ידיים וכנפיים" ב-TLVfest בשנת 2019.
עם הנופים המרהיבים של קוריאה, סצנות ריקוד מסחררות, עלילה מרגשת ודמות ראשית בלתי נשכחת, מדובר באחד הסרטים היפים ביותר של השנה החולפת, עם סוף מרומם רוח.
יח"צ. צילום: No-Mad Films 20:30 – אישה (הקרנת טרום בכורה – לראשונה בישראל)מהבמאית של סרט הגייז הפולני המעולה "בשם…" שהוקרן בישראל בשנת 2013, מגיע סרט חדש היישר מהתחרות הרשמית של פסטיבל ונציה 2023 בהקרנת טרום בכורה ארצית: "אישה".
על רקע המעבר מקומוניזם לקפיטליזם בפולין, הסרט משתרע על פני 45 שנים מחייה של אניאלה ווסולי ומסעה למציאת חירות אישית כאישה טרנסג`נדרית.
היא מתמודדת עם קשיים בחיי המשפחה ועם סביבה שאינה מוכנה להכיר בה. אילו בחירות אניאלה תצטרך לעשות כדי לחיות כמי שהיא באמת?
יצירה קולנועית מרהיבת עין ומסחררת חושים המגוללת סיפור הנמשך על פני עשורים ומתארת תהליכים חברתיים, פוליטיים ואישיים מנקודת מבט של אישה טרנסית, שעל אף הקשיים שהמדינה שבה היא חיה מערימה עליה, היא נאבקת בבירוקרטיה, בדעות קדומות ובטרנספוביה עד להגשמה עצמית.