יח"צ. צילום: אנצ`ו גוש
בשורה חדשה שלוש שנים נמשכה הקמתו של המבנה החדש של יקב רקנאטי, באזור התעשייה דלתון שבגליל העליון.
קדמו לכך כמעט 10 שנים של חיפוש אחרי המקום האידאלי, כזה שיהיה מוקף בנוף, בכרמים ובטבע מלוא העין, שיאפשר שטח ייצור ואיחסון גדולים על מנת להגדיל את היקפי הייצור אבל שישדר גם אווירה יוקרתית ובוטיקית, וגם כזה שיתאים ליצירת מרכז גלילי לתרבות יין.
אחרי שנמצא המקום, גויסו צוותים מקומיים ובינלאומיים, ובהשקעה של מיליוני שקלים התגשם חלומם של לני רקנאטי ואורי שקד, בעלי היקב.
חג סוכות האחרון היה מרגש במיוחד. מרכז המבקרים של היקב נפתח לראשונה להרצה, וללא פרסום משך אליו המוני מטיילים שנהנו מתפריט מקורי ויצירתי ומיינות משובחים שלגמו על המרפסת המשקיפה לחרמון.
אירוע הפתיחה הרשמי תוכנן ל-27 באוקטובר. הזמנות כבר יצאו, פרטי ההפקה גובשו. ואז הגיעו הדיווחים האיומים על האירועים בדרום ומיד בעקבותיהם החלה הלחימה בחזית הצפונית.
יח"צ. צילום: אנצ`ו גוש
לאחרונה, בתקופת המלחמה, נסעתי צפונה כדי לבקר ביקב החדש, בזמן שהוא עדיין סגור למבקרים בגלל הלחימה.
אלי גידור, מנכ"ל היקב: "בשבעה באוקטובר הבנתי מייד שכל התכניות לעתיד הקרוב משתנות ואנו עומדים בפני אתגרים מורכבים. היקב ממוקם פחות משמונה קילומטרים מגבול לבנון. רבים מעובדיו גרים ביישובים שפונו או גויסו למילואים. ביום ראשון בבוקר, ה-8 לאוקטובר, עשינו הערכת מצב והחלטנו שהיקב ימשיך לעבוד וכל מי שיכול להגיע מרחבי הארץ, כדי להמשיך לתפעל אותו, יעשה זאת כדי להבטיח את איכות הייצור".
נקודת הזמן בה ארעו האירועים קריטית בתהליך ייצור היין. עם תום הבציר ותחילת תהליך ההתיישנות והביקבוק, יש צורך נואש בידיים עובדות.
"היינו כאן קומץ עובדים באזור תעשיה מופגז, וטנקים וחיילים הפכו לנוף קבוע כאן".
המתחם נפתח לאירוח המוני החיילים, שנהנו ממקלחות חמות וממתחם מוגן וקיבלו גם ארוחות קלות "יין הם לא שתו כי אסור להם כשהם בתפקיד, אבל אני בטוח שהם יחזרו ליהנות גם ממנו" מוסיף גידור. במקביל, תרם היקב אלפי בקבוקי יין למשפחות המפונים ששוהות במלונות טבריה.
יח"צ. צילום: אנצ`ו גוש
ההאטה הכללית במכירות השפיעה כמובן גם על מכירות יינות היקב, אם כי יש מגמת התאוששות מאמצע חודש נובמבר. הגיבוי לו זוכה היקב מהלקוחות בחו"ל מרגש את בעליו במיוחד.
"הם שולחים לנו כל הזמן ברכות ועוקבים בדאגה אחר שלומנו. גם שם יש האטה במכירות בשוק הכשר אבל אנחנו פונים לקהלים רחבים יותר ובארה"ב לדוגמא, 80% מנקודות המכירה שלנו הן בשוק הלא-כשר" אומר גידור.
בתכנון היקב ובהקמתו הושקעו כ-60 מיליון שקלים. לני רקנאטי, יו"ר היקב, סיפר במפגש: "זו היא התגשמותו של חלום. היקב עובר למשכן קבע קרוב לכרמים בצפון הארץ. זהו ביטוי של ציונות וחיבור לאדמה תוך רכישת ציוד מהמתקדם מסוגו בעולם, שיאפשר קפיצת מדרגה נוספת באיכויות היינות המיוצרים ביקב. מרכז המבקרים המתקדם שיפתח בקרוב יהווה מרכז תוסס לתרבות היין לחובבי היין בארץ".
זהו כאמור ציון דרך משמעותי בהתפתחות היקב, שמיקומו החדש נבחר עקב קרבתו לרוב כרמיו בגליל ובגולן, הנופים המרהיבים המקיפים אותו ומיקומו הפסטורלי.
יח"צ
הוא נבנה על פי תקן אמריקאי מחמיר של בנייה ירוקה LEED, (ראשי תיבות - Leadership in Energy and Environmental Design), אובזר בציוד החדשני ביותר ומאפשר ייצור יין בשיטות וטכנולוגיות ייצור מתקדמות ובמתקן המותאם לצרכי היקב ולפוטנציאל ההתרחבות שלו, תוך שמירה על איכויות ברמה הגבוהה ביותר.
מבנה היקב, המוקף בגן מטופח וגפנים, משתרע על פני 5,700 מ"ר, שנבנו על מגרש שגודלו 15 דונם. הוא כולל מרתף חביות גדול, מחסן משוכלל ומקורר, רחבת מיכלים ואולם ביקבוק לצד משרדים ושטחי שירות.
מרכז מבקרים רחב ידיים ובו חלל לאירוח, חדר טעימות, ספריית יינות מתיישנים ומרפסת תצפית לעמק החולה והחרמון, לנוף מרהיב טובל בירוק ובכרמים, עדיין נמצא בשלבי עיצוב וביצוע סופיים וייפתח לביקורים ולמפגשי תוכן איכותיים במהלך החודשים הקרובים.
יח"צ
לאחר הביקור ביקב נפגשנו בשבוע שעבר עם נציגי היקב בתל אביב כדי לטעום לראשונה את סדרת יינות "כרם אודם", שלושה יינות חדשים בסדרת כרם יחידני.
כרם אודם הוא אחד מאזורי הגידול הגבוהים ביותר בארץ, איכות יוצאת דופן בזנים אציליים, ביטוי מושלם לטרואר ולאופי הזני של כל אחד מהיינות. כ
כרם יחידני היא סדרה המעניקה ביטוי ייחודי לטרואר, ושמה במרכזה את חלקת הכרם ומיקרו האקלים הייחודי לה, לרבות סוג הקרקע, זן הענבים, שיטת הגידול והפילוסופיה הייננית שגובשה במהלך שנים רבות, מתוך מטרה להנגיש יינות אלגנטיים, גסטרונומיים, מוקפדים, איכותיים ויוצאי דופן.
בתוך סדרת הכרם היחידני, שלושת היינות של סדרת "כרם אודם" הם הפרק הבא בסיפור של יקב רקנאטי.
יחד עם נטיעות הגפנים לסדרה זו, בשנת 2017, החלו התכנון והבנייה של היקב החדש. כך שיש בסדרה זו גם כרמים באזור הגבוה במדינת ישראל, 1050 מטר מעל פני הים! וגם מתקן ייצור מהמשוכללים במזרח התיכון, מה שיצר איכות יוצאת דופן בזנים האצילים – סוביניון בלאן, קברנה סוביניון ומרלו.
קובי ארביב, היינן הראשי של היקב: "סדרת אודם היא אבן דרך וחלק משמעותי בהתפתחות היקב על ציר הזמן. סדרה השואפת לדיוק, אותנטיות והתאמה של זן לאזור גידול. יינות סדרה זו משקפים מורכבות עוצמה וגסטרונומיות, כזו התואמת אקלים ומכבדת את הטרואר ממנו הגיעה".
סוביניון בלאן כרם אודם בציר 2021 - תשעה חודשים בחביות עץ אלון צרפתי גדולות ומיוחדות תרמו ליצירת יין לבן יבש עשיר, מורכב ואלגנטי להפליא עם מאפייני פרי עשבוני לצד מינרליות עוטפת, מליחות וסיומת ארוכה ומענגת.
יינות בסגנון זה נמצא לרוב באזור עמק הלואר שבצרפת כדוגמת סנסר או פואי פומה. זהו סוביניון בלאן שזועק יוקרה ואלגנטיות.
מחיר: 169 ₪.
מרלו כרם אודם, בציר 2020- חורף 2020 היה גשום מאוד וקר מהממוצע, מה שהוביל לצמיחה אחידה ויפה בכרמים. האביב והקיץ היו חמים מהממוצע והובילו לבציר מוקדם יחסית, בעיתוי אידיאלי והימנעות משיא הקיץ.
בציר ידני סלקטיבי, השרייה קרה ודימום על מנת להעלות עושר וריכוז פרי המלווה בטמפרטורת תסיסה ונוזל חופשי בלבד, ללא סחיטה כלל ויישון במשך 18 חודשים בחביות אלון צרפתי גדולות.
כל אלה יצרו יין עם הבשלה מושלמת, פרי עוצמתי וביטוי אדמתי, סיומת מרגשת ומורכבת ויכולות יישון גבוהות ביותר, בדומה ליינות מרלו מהגדה הימנית בבורדו.
מדובר ביין שהוא פריצת דרך בכל הקשור לזן הזה בישראל. יין שמגדיר בצורה נפלאה מה ניתן לעשות עם זן אציל זה בתנאים מיטביים. שוב ביטוי לחוסר הפשרות ביקב רקנאטי ודרך נפלאה להבין את זן המרלו ואת העשייה של היקב.
מחיר: 189 ₪.
קברנה סוביניון כרם אודם - בציר ידני סלקטיבי, השרייה קרה ודימום על מנת להעלות עושר וריכוז פרי המלווה בטמפרטורת תסיסה ונוזל חופשי בלבד, ללא סחיטה כלל ויישון במשך 18 חודשים בחביות אלון צרפתי גדולות. כך נוצר קברנה לחובבי הז`אנר הקלאסי.
מדובר על יין עם מבנה אדיר וריכוז פרי שחור, עוצמה מרוסנת של הזן יוצרת ריגוש בחיך מבלי להתיש אותו, עם סיומת ארוכה ואלגנטית להפליא.
ללא ספק קברנה ישראלי שמביא לידי ביטוי את הזן במלוא הדרו, עם המינרליות שלרוב נפגוש ביינות צרפתים מבורדו מהגדה השמאלית.
מדובר ביין שיתפתח לאורך הארוחה ולמי שאוהב ולהיות הרפתקן שימתין ויעשה דרך עם היין במרתף ויגלה אוצרות בלומים שיש בו. זהו יין לסעודה עם חברים טובים.
מחיר: 189 ₪.