יח"צ, אתר רשמי
"במשחק בלבד, הילד או המבוגר מסוגלים להיות יצירתיים ולהשתמש באישיות כולה, ורק בהיותו יצירתי מגלה היחיד את העצמי" (דונלד ויניקוט)
כשהבת שלי חוזרת מהגן אני בדר"כ שואלת אותה כמו כולם, "איך היה היום?" ומקבלת תמיד את אותה תשובה שכולנו מקבלים - "בסדר!", ואני יודעת שאם אשאל שאלה אחרת, אולי גם אקבל תשובה יותר מעניינת, אז החלטתי לנסות משהו חדש, משחק קלפים שמיועד לילדים וטומן בחובו עיבוד רגשי-חברתי דרך שיח שמעורר המשחק.
"חיות הכוח", סדרת קלפים שפותחה לאחרונה על ידי אורלי שמש, מפתחת משחקי רגשות, ערכים ותקשורת כבר 15 שנים, נועדה "להשיב לילדי ישראל את הביטחון והיציבות שהתערערו לאחרונה". לדבריה של שמש "מדובר בתיבת חוסן לילדי ישראל", שזה בהחלט רעיון מבורך, נחוץ וראוי מאוד. בנוסף, על כל משחק שיירכש – תתרום שמש משחק נוסף לילדי העוטף – שזה בכלל ראוי להערכה.
ומה חשבנו על הערכה?
בהגדרה היבשה - מדובר במשחק קלפים בדגש רגשי-חברתי המיועד לסייע בהעמקת היכרות וקשר, הנאה וגיבוש, או במילים פשוטות - לעזור לילדים לשתף.
המשחק הוא גמיש ודינמי באופיו. יכולים לשחק בו כל בני המשפחה יחד אבל גם רק אמא וילד, שני אחים, סבא וסבתא עם הנכדים או חברים בכיתה.
אהבתי את הרעיון של החיות. כל אחת מהן מסמלת מתברר חכמה משלה. כך למשל האפרוח - מייצג תמימות וילדותיות בעוד שהג`ירפה – נותנת נקודת מבט שונה ואחרת. בכל קלף תמצאו מסר שכתוב בתמצות ובחרוזים ואלה יעניקו דרכים חוייתיות להתמודדות עם קושי.
אפשר כמובן להשתמש בקלפים כדי לעורר שיח ולתוך משחק ותנועה לשאול שאלות וגם כדי לשחק שלישיות (כמו רבעיות) או משחק הזיכרון. שלושה באחד.
אני כאמור ניצלתי את הקלפים כדי לעורר שיח. חיפשתי הנחיות בנושא, כדי לקבל את הערך המירבי. ואכן, ישנה המלצה לפתח שיח עם הילדים ולעודד אותם לשתף ולדבר, שזה נחמד מאד, אבל אני מודה שהייתי שמחה מאוד לקבל הצעות קונקרטיות יותר לשאלות מנחות, כאלו שיפתחו שיח מיטיב, משפיע ומשמעותי.
עוד כתוב בהנחיות היצרן שכדאי לתת דוגמא אישית לילדים ולספר מניסיוננו, וכך ליצור מרחב משפחתי בטוח שיעודד את הילדים לשתף. כל אלה הם בבחינת טיפים מעולים בעיניי, אך כאמור לי חסרו דוגמאות לשאלות שיוכלו לסייע לי כהורה לפתוח בשיח שכזה.
לילדה בכל אופן כל זה לא הפריע כלל. היא מבחינתה מצאה דרכים כיפיות לשחק ולהשתמש בקלפים – וזה כשלעצמו יצירתי ונפלא. בעניין זה חשוב לציין כי דרך המשחק ניתן לנסות לייצר שיח משתף. לרוב, ילדים חשים במניפולציה כשההורה מנסה לדלות מידע.
החיות הקסומות מעודדות לייצר הזדמנות לשיח לא מניפולטיבי. המשחק אינו תחרותי ואין בו מנצחים ומשום שיש בו כלל בסיס אחד: כולם משתתפים וכולם משתפים, עקרון ההדדיות בהחלט מעורר שיח והמסר חשוב, שאנחנו ההורים מעבירים לילדים את התחושה כשאנחנו משתפים הם מבינים שהם חשובים לנו ושגם אנחנו לא מושלמים.
למשל, כשהיא בחרה בקלף החד קרן היא מייד נהנתה לציית למשימה שנכתבה עליו ולכתוב בעצמה מסר, ובו שיטת הרגעה: "שבו בישיבה מזרחית עם שתי ידיים שמסמלות סבלנות ונשמו עמוק". משימה חכמה שדרכה גיליתי שיש בה תובנה עמוקה והיא יודעת איך להרגיע את עצמה. עכשיו גם הקלף שלה נמצא בחפיסה.
לסיכום, אני חושבת שהרעיון של הקלפים הללו, במיוחד בעת הזו, חשוב ונחוץ. תמיד טוב כשיש כלי חדש, ויז`ואלי ומהנה כדי לייצר שיח, במיוחד עם ילדים קטנים.
אני מצידי אחשוב על שאלות מעניינות יותר מ-"אז איך היה היום?", ואולי גם אפשר פשוט לשלוף קלף ולתת לחיה לנסות להוביל את השיח, שהרי המטרה היא פשוט לשחק וליהנות, וזה כבר יעשה את שלו...
מחיר: 59 שקלים, באתר ניתן באהבה - nitan-beahava.co.il