צילום: גלי מרגלית
הטבח שביצע חמאס הוא אירוע מזעזע מכל בחינה, גם בסמליות שלו. בצד אחד צעירים, יפים, משוחררים, מאוהבים, מעופפים ורוקדים לצלילים הפועמים בקצב של לב אחד בפסטיבל מוזיקה שהתקיים סמוך לקיבוץ רעים, ומנגד - מחבלים חמושים, חדורי שנאה, שעוצרים באחת את המוזיקה ברובים ובטילים, ויורים לכל עבר ומבצעים זוועות בחוגגים.
פסטיבל המוזיקה נובה שהפך לאחד ממוקדי הטבח המרכזיים בפרעות השבעה באוקטובר, עומד במרכזו של מיצג הזיכרון וההנצחה 06:29, שיוצג החל מהיום (חמישי) בביתן 1 באקספו, תל אביב.
צילום: גלי מרגלית המיצג המטלטל משחזר את הפסטיבל באמצעות פריטים ואלמנטים מקוריים שנאספו מזירת האירוע, לרבות ציליות הלייקרה, במות ההופעה שהותקפו, תאי השירותים המחוררים מירי המחבלים, המכוניות החרוכות, הבר עם בקבוקי השתייה, ציוד ההגברה שהיה שייך לסאונדמן של הפסטיבל מתן ליאור, שנרצח בטבח לצד חפצים אישיים שנשארו במתחם המסיבה כמו: נעליים מאובקות, משקפיים שבורים ותיקים מוכתמים שהיו שייכים לנרצחים.
המיצג הייחודי, שאורגן על ידי מפיקי הפסטיבל יחד עם גופים ואנשים רבים שנרתמו לנושא, יוצג במשך כשבועיים והכניסה אליו היא בעלות סמלית של 50 שקלים.
כל ההכנסות מהמיצג יועברו כתרומה לשיקום קהילת נובה ולכיסוי הוצאות ההפקה.
צילום: גלי מרגלית המבקרים במיצג צפויים להתהלך בין אוהלים, מחצלות ופופים שפוזרו במרחב וביניהם הוצבו יצירות אומנות ושלטי הסבר על קהילת הנובה.
חלק מהיצירות הן דיוקנאות של הנרצחים. במיצג אף מוצגת "פינת אבידות ומציאות" כחלק מפרויקט התנדבות של יחידה להב 433 של המשטרה לאיתור החפצים שנשארו במתחם המסיבה.
בפינה זו יוכלו קרובי הקורבנות, בתיאום עם נציגי יחידת להב שנמצאים במתחם, לנסות ולאתר את הפריטים של יקיריהם.
צילום: גלי מרגלית בנוסף, הוצבו במתחם מסכי וידיאו המשלבים תיעוד ייחודי מהמסיבה, הקרנות אומנותיות ואמצעים נוספים באמצעותם מקווים מפיקי המיצג להציג לציבור את הרגעים האחרונים והנוראיים שהתרחשו בשטח המסיבה בבוקר הטבח, זאת במטרה להנציח את הנרצחים ולהעלות את המודעות להשבת החטופים.
"בעולם יש מי שמכחיש את מה שקרה", מציין עומרי כוכבי, ממייסדי פסטיבל הנובה וממארגני המיצג.
"אנחנו מבקשים מכל העולם לבוא ולראות את שרידי הפסטיבל. הקמנו מקום שיהיה עבור המשפחות ויראה להן את הרגעים האחרונים של יקיריהן שתיעדנו. אנו מודים לכולם על ההתגייסות ומבקשים מהמדינה להכיר בנו שבט וקהילת נובה".
אמש , באירוע השקת המיצג נשא נשיא המדינה יצחק הרצוג דברים בפני משפחות הקורבנות ואנשי התקשורת שהוזמנו לסקרו: ״משפחות שכולות אהובות ויקרות, גיבורות וגיבורים, שורדות ושורדי הפסטיבל וכל קהילת "נובה" האהובה. נדמה לי שמאז אותה שבת שחורה משחור של השבעה באוקטובר, אין אף אדם בישראל שליבו אינו מחסיר פעימה, כשהשעון מורה בדיוק על השעה 06:29 בבוקר.
השעה הזו היא קו שבר בזמן, פצע פעור של עם שלם, תהום המפרידה בין העולם שקדם לה, ובין הימים, החודשים הבוערים, שאליהם נקלענו", ציין הנשיא בפתח דבריו.
צילום: גלי מרגלית
עוד הוסיף הרצוג ומסר: "אלו ימים שכולנו נאלצים להכיר בעל כורחנו, ללמוד איך לחיות בתוכם, איך למצוא מחדש את הכוח לבחור בטוב, לאחוז בחיים. מיכל ואני סיירנו קודם במיצג המרגש הזה, ראינו את הפריטים נגענו בהם - לחשוב שהם היו עם היקירים והאהובים שבאו לשמוח ולחגוג, לאהוב מוזיקה ולרקוד. המרחב המקודש הזה הפך למעין היכל זיכרון, ואנחנו מבטיחים: לא לשכוח לעולם את יופיים וטובם של אהובותינו ואהובינו, חללי השבעה באוקטובר, יום שמחת תורה".
הנשיא חתם את דבריו באומרו: ״הטבח, והפצע העמוק והכואב שהוא יצר – הם נחלתו של דור שלם. דור צעיר, תם ומלא חיים, שהקרקע נשמטה תחת רגליו, דור שמבקש ריפוי, ותיקון ונחמה.
דור שעלינו לתת עליו את הדעת, לתמוך בו, לחבק אותו, וללכת איתו צעד צעד, עד שיפרוס את כנפיו מחדש וכמובן, כל היקירות והיקרים שאיבדו את אהוביהם, כל בני המשפחות – ההורים והדודים, האחיות, האחים, הילדים, הנשים והגברים".
תמונות נוספות מהמיצג:
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית