צילום: ורד שדות
מזה עשרים שנה שקארן מזרחי (48) מייצרת 100% מתוצרתה בישראל. פיתוח, עיצוב וייצור - כולו כחול/לבן - "מייד אין איזראל".
קארן, סומנה עוד בילדותה על ידי אביה נסים - מייסד אימפריית האופנה הבולטת של הניינטיז, "ראש אנדיאני" כמי שתשתלב בתעשיית האופנה המקומית.
ואכן, רגע לפני ש"ראש אינדיאני" התמוטטתה וקרסה, קארן נקראה לדגל כדי להציל את העסק. היא הייתה בשעתו סטודנטית צעירה שנה רביעית להנדסת תעשייה וניהול בשנקר.
מאז חלפו עברו בדים רבים בקוריקולום שלה, ולמרות שחברת האופנה שייסד אביה כבר אינה קיימת, קארן בהחלט בועטת.
בשבוע שלפני השבת השחורה, ערכה קארן לראשונה בסטודיו שבביתה ברמת השרון, מכירת עודפים מעונות קודמות. מאז טבח ב-7 באוקטובר היא נקראה בתחושתה לצו 8, והמציאה מחדש את יופיה של האופנה בתוך החושך הגדול.
צילום: ורד שדות איך מחליטים ליצור פרויקט תרומות? "בשבוע שלפני מכירת העודפים הסתובבתי בסטודיו והכרזתי בצחוק - העודפים האלה לא חוזרים לפה!.הכוונה הייתה לפעול עד כמה שניתן לתרגם את המלאי הישן לכסף ולהקטין בכך את עלויות המחסן היקר. כמו רבים בארץ, ההלם והעצב הנורא לאחר טבח ה-7 באוקטובר התווספו לחוסר הודאות ולעובדה שהמשק הפסיק בן רגע את פעילותו עקב המלחמה.
בהתאמה, גם עולם האופנה עצר מלכת, ואני הבנתי שאני מוכרחה לעשות משהו, ולעזור לכל אותן נשים שברחו מביתן יחפות עם פיג`מה, רק עם הילדים על הידיים.
אי לכך, כל עודפי המלאי שלי קיבלו ייעוד חדש וחשוב יותר. פרסמתי באינסטגרם על כוונתי לתרום את המלאי והוצפתי בין לילה באינספור פניות וסיפורים מרגשים".
ספרי לנו על משלוח מרגש
"בלילה הראשון היה לי משלוח מרגש במיוחד למשפחה חרדית בה 8 נשים שברחו מביתן המופצץ מטילים בשדרות. עוד באותו הערב דאגתי למשלוח גם עבור קיבוצניקיות מפונות מנחל עוז שעברו את התופת. ארזתי ובכיתי.
אני מודה שבשעות הקשות הללו הבנתי שאין פה בכלל סוגיה של שמאל וימין ושכולנו חייבים ביחד לנצח. מאז אותו יום כבר תרמנו מעל ל-500 פריטים בשווי כולל של כ-50,000 ₪".
צילום: ורד שדות ואז קרה הקסם, העודפים אזלו? "כמו שחלמתי ורציתי – מלאי העודפים אכן לא שב למחסן הבגדים, ואלו הפכו בינתיים לפתיתים של אור עבור אותן נשים. זהו מבחינתי רגע קטן של בד, צבע ויופי בתוך החושך הגדול...", היא אומרת.
עוד הוסיפה קארן ומסרה: "כשזה קרה ניסיתי לחשוב על הצעד הבא לעשות יש מאין, וכך נולד לו מיצג bring back the light.
צו 8 אני קוראת לו. צו האופנה הפרטי שלי. קראתי ללקוחות הטובות שלי, לרגע של צילומים. בחרנו 20 שמלות צהובות בקריאה להחזיר ביחד קצת מהאור באמצעות אופנה ואהבה למען מטרה טובה - השבת החטופים".
צילום: ורד שדות הזמן הצהוב כשניסיתי לברר מדוע נבחר דווקא הצבע הצהוב, התחוור לי שבמלחמת האזרחים האמריקאית נשים וארוסות של חיילים מצבא הצפון, נהגו לקשור מטפחת או צעיף צהוב כצבע סמלו של חיל הפרשים של צבא הצפון.
עם השנים מתברר הפך הסרט צהוב לסמל של הזדהות עם שבויים וסולידריות עם לוחמים ותפילה לשובם לשלום. לא בכדי בחרה קארן דווקא בו.
"בסימן העלאת המודעות וההזדהות עם החטופים ומשפחותיהם בחרתי בצבע הצהוב", היא אומרת ומבארת: "לא עוד טלאי צהוב מוצנע, אלא שמלה צהובה שלמה, שופעת בד, בגזרה נשית עגולה ומכילה המתנפנפת ברוח בנצנוץ סאטן עדין, בגאון ותקווה לימים טובים בארצנו".
עוד הוסיפה קארן והדגישה כי חשוב לה להדהד גם מודעות, עזרה ותקומה לעסקים הקטנים, שהם כידוע הנפגעים הראשונים בעתות משבר.
צילום: ורד שדות "מטרת המיצג, שנולד בסימן מודעות, עזרה ותקומה, היא גם לעסקים הקטנים, שהם הנפגעים הראשונים בזמן משבר", היא אומרת.
"חשוב לי להוות כלי ליציקת חיים, לאנשים הממלאים את הסטודיו שעמד דומם, לבושים בצהוב ומצטלמים ברחבי הקניון, שהיה אף הוא ריק מאדם, אלה החיים שאני מחפשת ומקווה גם לתת.
זו תקופה בה כולנו קצת לבד, ואני מרגישה שבפעילות הזו יש העצמה נשית לצד תמיכה בלקוחותיי האהובות: אימהות שאינן ישנות בלילות מאז אותו יום ארור, שמחייכות לפתע הרבה פחות, נשים שלפתע אינן עובדות, או כאלה שהפחד פשוט השתלט עליהן ומעורבב לו בעצב.
הרגשתי כמעט חובה לקום ולסייע להן דרך העיצובים. המפגש הזה של נשיות - אופנה - אהבה, מאפשר מבחינתי לפזר להן קרני אור בתקופה מורכבת שכזאת ולהיות שם בשבילן גם מעבר לבגדים".
לצילומי מיצג השמלות הצהובות של קארן מזרחי נבחרה הצלמת עו"ד ורד שדות, לקוחה וחברה קרובה של המעצבת וגם צלמת דוקומנטרית מוערכת זוכת פרסים בתערוכות דוקו בישראל.