יח"צנעשה לחיים במערהזה באמת סיפור פנטסטי: בלב אזור פסטורלי למרגלות הכרמל שוכנת מערה עתיקה, אשר מקירותיה נשקפים סיפורי עבר מפוארים מהיסטוריית ארץ ישראל.
מסתבר, שהמערה שאורכה כ־90 מטר, רוחבה 5 מטרים וגובה תקרתה בין 8 ל־9 מטרים, נחצבה בסלע שבשלהי המאה ה 16 - כחלק מפעולות הבנייה של השלטון העות’מאני בארץ, על צלע הר חורשן במטרה לשכן בה את סוסי והסחורות שלהם כהגנה מפני חיות טרף ושודדים.
גורל המערה היה נסתר זמן רב, עד שהיא צצה מחדש בסוף המאה ה־19, כשאנשי הברון רוטשילד מצאו אותה והפכו אותה למקום אחסון יינות.
ואכן, תנאי הלחות והקירור האידיאלים במקום (חושך מוחלט, רמת לחות שאינה יורדת מתחת ל 80% - וטמפרטורה קבועה של 18 מעלות) הפכו את המערה למקרר יינות טבעי.
ואכן, משנת 2000 המבנה משמש לייעוד המתאים לו יותר מכל: מרתף התיישנות והתבגרות ליין איכותי ומכאן שמו: “יקב המערה".
אני לא יודע איזה השפעה יש למערה על איכות היינות, אבל עובדה היא שהמערה נחשבת כבר שנים לאחד היינות הטובים בארץ.
יח"צבשבוע שעבר התקיים אירוע חשיפה לטעימה של שני יינות המערה, כולל הפתעה בסיום. אז מה טעמנו שם?
המערה גפנים בוגרות 2018 ענבי הקברנה סוביניון נבצרו בכרם אשר ניטע על קרקע בזלתית מאווררת בתחילת שנות השמונים בכרם בן זמרה.
לאורך השנים, הודות לטיפול קפדני, תנאי אקלים מיטביים וגיל הגפנים, הכרם מניב יבולים נמוכים באופן טבעי, הנעים בממוצע בין 500 ל 700 ק"ג לדונם.
הקפדה על בציר במועד המדויק עוזרת להפיק ענבים בעלי בשלות מלאה ומאוזנת. היין עשוי על טהרת ענבי קברנה סוביניון שנבצרו בתחילת חודש אוקטובר. לאחר סיום התסיסה המלו-לאקטית במיכל ושיקוע קל, היין הועבר לחביות חדשות מעץ אלון צרפתי והחל את תהליך ההתבגרות במערה, שנמשך למעלה משנתיים.
היין הועבר למילוי בבקבוקים ביוני 2021 ולתקופת התבגרות נוספת בת שנה בבקבוק, לפני צאתו לשוק.
זהו יין עם מורכבות גבוהה ועושר ארומטי עם שילוב של רעננות וגוף מלא. ליין טעם מורכב ומאוזן והוא בעל מבנה טאניני מלא ובשל וסיומת ארוכה ואלגנטית.
הנאה מושלמת מהיין תושג לאחר חדרורו בדקנטר כשעה לפני ההגשה. תנאי אחסון אופטימאליים של היין יאפשרו לו להתפתח בבקבוק ותוך מספר שנים יפגין מורכבות נוספת ועושר טעמים מרתק.
מחיר: 599 ₪ והוא שלכם.
המערה 2019 הרכב זנים: 65% קברנה סוביניון, 30% מרלו, 5% פטיט ורדו. הענבים המובחרים שיוצרים את יין המערה גדלים בחלקות כרמים בגליל העליון. האדמה בכרמים אלו מורכבת מאבני בזלת ואדמה כהה.
בשלב הראשון של טיפול וגידול בענבים מיישמים שיטה משולבת של כורמות המאפשרת התערבות מינימלים עם הסביבה הטבעית של החי והצומח בכרם.
בנוסף, במהלך הבציר ידני מתרחש מיון של האשכולות הנבצרים. הענבים נצברים ידנית עם עלות השחר ועד לשעות הבוקר המוקדמות הם מגיעים ליקב ועוברים תהליך של מעיכה קלה לכל זן הנפרד וכל מיכל עובר השרייה קרה של 3 ימים, השרייה זאת מאפשרת מיצוי חומרי צבע וארומות מיטבי לפני תחילת התסיסה האלכוהולית.
התסיסה האלכוהולית אורכה כ-10 ימים. לאחר התסיסה היין יושב על קליפותיו למשך יומיים נוספים על מנת להשלים את המיצוי של הטעמים והרכיבים הפנולים הנדרשים לפוטנציאל יישון גבוה.
הקברנה סוביניון, המרלו והפטיט ורדו התבגרו כל אחד בנפרד למשך 24 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי תחת השגחתם של ייננים. לקראת סוף תקופת היישון נבחנים אפשרויות הרכב הבלנד הסופי כדי להבטיח יין עשיר ומורכב בסגנון יינות בורדו ובעל פוטנציאל התבגרות גבוהה בבקבוק.
היין בוקבק ביוני 2021 ועבר תקופת התבגרות בבקבוק למשך 10 חודשים ביקב לפני שיחרורו לחנויות.
המערה 2019 מאופיין בארומות מרשימות של פירות אדומים, דומדמניות, אלון קלוי, וניל ונגיעה של שוקולד. היין בעל מרקם מלא וקטיפתי אשר מקנה לו פה ארוך. שתיית יין זה בעודו צעיר דורש דיקנטינג. יין זה בעל פוטנציאל התיישנות גבוה. אלכוהול: 14.5%.
מחיר: 289 ₪.
יח"צועכשיו ההפתעה: קברניטי היקב החליטו לייצר לראשונה ברנדי, זיקוק אלכוהולי המיוצר אף הוא מענבים.
ברנדי המערה V.S.O.P מיוצר מענבי סוביניון בלאן ומוסקט קנלי שנבצרו משתי חלקות כרם הממוקמות באזור הגליל התחתון, ברכס הגלבוע ורמת סירין.
הזיקוק בוצע במסגרת 3 חודשים מסיום התסיסה על מנת להבטיח את הארומה והטעם. לאחר הזיקוק, הנוזל הועבר לחביות עץ אלון רפתי בנפחים שונים: Hogshead בנפח 225 ליטר ו-Butts בנפח 500 ליטר, בהן התיישבו לפרק זמן של 4 שנים במערה ליצירת מורכבות של עץ האלון.
הברנדי בצבע ענבר זהוב וריח חמים של מתיקות פאי תפוחים בניחוח עדין של דובדבנים אפויים ואפרסקים בשלים. טעמו עגול ובעל גוף בינוני המציג מאפיינים עדינים של עץ אלון צרפתי ותבלינים.
מתיקות מאוזנת לצד קפה עדין ומתובל עם קינמון ותפוחים. סיומת בינונית-ארוכה של אגוזים מסוכרים, קרמל ורמיזה של פרי הדר וקרם וניל. זהו משקה מושלם לקינוח בסוף ארוחת ערב, כשטעמי הקינוח המתוקים יעצימו את המתיקות שבכוס.
מחיר: 800 ₪ לבקבוק.
יח"צ
הולה: קרנבל קולניריה קטלוני בישראל הבירה הקטלונית האופנתית אסטרייה דאם תקיים חגיגות קולינריה קטלונית אותנטית במהלך אוגוסט.
ינצחו על האירוע: השפים גל בן משה, אוהד לוי, עלאא מוסא ואורן אסידו, שיגישו מנות מתפריט טאפסים קטלוני שנבנה במיוחד, לצד בירה אסטרייה דאם צוננת ואיכותית.
זוהי בירת לאגר פרמיום בהירה המכילה 4.6% אלכוהול ונחשבת עדינה לשתייה, אלגנטית ומלאת סטייל. אסטרייה דאם היא חלק בלתי נפרד מהתרבות והסצינה הקולינרית של ספרד ובפרט לכוכבת של ברצלונה.
בטעמה וסגנונה, הבירה מתכתבת עם קולינריה ים-תיכונית עכשווית, ותואמת את הסגנון הקולינרי העדכני של ישראל.
מסעדת "לוקס" בחיפה, 17 באוגוסט: השף עללא מוסא ממסעדת לוקס בחיפה, בוגר מסעדות מישלן, יבשל בהשראת המטבח הערבי המקומי של עכו וחיפה. שף מוסא יגיש מנות טאפסים הבנויות על רכיבים עונתיים, טריים, ים תיכוניים, מהים ומהשדה.
מסעדת "אולה`" - 24 באוגוסט: המסעדה שתחתום את החגיגות תהיה מסעדת אולה של שף אורן אסידו, בוגר "מחניודה" ו"פופה", שזכה בעבר ב"משחקי השף".
אסידו שואף לייצר פיוז`ן ייחודי של דרום ספרד וצפון אפריקה. התפריט שיצר לכבוד הערב יישען על חומרי גלם טריים, איתם ייצר טעמים ייחודיים שליקט במסעותיו הרבים.
כל אירוע פיאסטה יורכב מ-3 שלבים:
טרנקילה: בין השעות 17:30-19:00 יוגש "טפארטיבו" - טאפסים לצד בירה אסטרייה במחיר מיוחד.
אפטיטו: בין השעות 19:00-22:00 יתקיים "טאפס דינר", במסגרתו האורחים ייהנו מארוחת טאפסים ייחודית שיכינו עבור האירוע, את הארוחה תלווה להקה שתנגן בלייב.
Grand fiesta: החל מהשעה 22:00 והילך תתקיים מסיבה מלהיבה מלווה בדיג`יי אורח בעל שם.
יח"צ חם לכם? שתו מימוזה חדש משקד: אופרה פרימה מימוזה – קוקטייל מימוזה איכותי הישר מספרד.
מדובר במרענן הכי כיפי לקיץ, המוצע במחיר משתלם במיוחד- אופרה פרימה - קוקטייל מימוזה מוכן לשתייה המופק ממיץ תפוזים בתוספת יין מבעבע משובח.
המשקה מיוצר בספרד על ידי משפחת גרסייה-קריון המוכרת בזכות היקבים הרבים שבבעלותה.
המימוזה משלבת את שתי ההתמחויות הגדולות של המשפחה ושל ספרד בכלל: יין מבעבע ומיץ תפוזים. זהו קוקטייל טעים במיוחד בעל בעבוע עדין, טעמי תפוז מובהקים ומתיקות עדינה מאוד ומאוזנת, בעל 7% אלכוהול. מושלם לכל אירוע או סתם כך כשבא להתפנק. מומלץ להגיש צונן.
מחיר: 35 ₪.