צילום: גלי מרגלית "אני מודאג, אך תל אביב אינה מודאגת. אולי זה חג, אך תל אביב תמיד חוגגת", שרו חברי להקת הנח"ל. ואכן, תל אביב על המפה!
בתחילת הקיץ השיקה "עיר עולם ותיירות" של עיריית תל אביב יפו, את קמפיין "תל אביב-יפו עיר של חופש", הקורא לישראלים להגיע לעיר שלא עוצרת, ולהתוודע אליה תוך כדי סיורים בנושאים ותחומים שונים.
בתוך כך, מציעה מנהלת "עיר עולם ותיירות" סיורים ברחבי העיר בנושאים שונים. תמצאו שם סיפורי שכונות, תרבות, אוכל, סיפורי אהבה, היסטוריה ואף אירוח אותנטי בבתי התושבים.
צילום: גלי מרגלית השנה השיקה "עיר עולם ותיירות", מיזם שתכליתו לסייע לכם ללמוד את העיר דרך סיורים, גרפיטי, מוזיקה וטעימות קולינריות, שהרי מאז ומעולם הצליחה תל אביב לייצר סצינת בילוי ואוכל מיוחדת במינה, החל ממסעדות צמרת, דרך מזנונים ומסעדות פועלים.
צילום: גלי מרגלית את סיור הטעימות התחלנו ברחוב שדרות ירושלים, ביפו.
השדרה המדוברת הוקמה ביולי 1915 בידי חסן בק, מושלה הצבאי של יפו מטעם השלטון העות`מאני, חמש שנים לאחר שנוסדה שדרות רוטשילד התל־אביבית, שחסן בק התקנא בה מאד.
מדריך הסיור, ארז דיין, הוביל אותנו לאורך השדרה עם סיפורים אודותיה.
כך למשל למדנו כי חסן בק כינה אותה על שם הבוס שלו, מושל סוריה ופלסטין ג`מאל פאשה ולמעשה היא נחשבת "לשדרה המתוכננת הראשונה" משום ששדרות רוטשילד לא הוקמו כלל כשדרה, אלא כגינה ציבורית שהלכה והתרחבה במרוצת השנים.
צילום: גלי מרגלית העצירה הראשונה - הרשל`ה זהו בית קפה-מעדנייה בבעלותם של צביקה רייסמן וינון סלוצקי, שני גיסים חייכנים, שקיבלו את פנינו במוגזים בטעמים שונים, ממש כמו פעם.
אגב, ה"הרשלה" שבשם המקום זה למעשה "צביקה" ביידיש, וזהו רק רמז ראשון לכל הטוב שמציעה המעדניה הזאת, החל בדג הרינג, לקס ושאר תופיני יהדות אשכנז שמוגשים פה בתוצרתם הביתית, ובטעמים משובחים.
צילום: גלי מרגלית אני עפתי על המוגז בטעם האוכמניות ולא פסחתי גם על האפרסק. במקביל, זללתי כמה כריכונים קטנים, שהוצאו מוויטרינת הסלטים והממרחים. אלו עמדו מול עיניי וצעקו לי "קחי אותי רק לביס", לצד ההרינג והלקס.
בתפריט תמצאו גם ריבות משובחות מפירות הדר שנעשות במקום, ליקרים מזוקקים, גם הם בעבודת יד (לימונצ׳לו, תפוזצ׳לו ופומלצ׳לו) ויש כמובן גם מענה לטבעונים כמו ממרח הקוקוס בננה, שהתעלפתי עליו וממרח הארטישוק הנהדר.
צילום: גלי מרגלית לסיום, קינחתי בסיידר דובדבנים, אותו רוקח צביקה, מומחה בדימוס בתחום הבירה ובעליו בעבר של הבר קוקה בבאר שבע שאחז במבשלת בירה עצמאית.
יאללה, תפוזצ`לו אחרון?
שדרות ירושלים 62, יפו. 03-5033137 צילום: גלי מרגלית
התחנה הבאה - פיצוחי מאיר
שיקום מי שאינו מכיר את הגוגו של המשמש?!
הידעתם, שלגוגו הזה קוראים בכלל קוושקוס? כן, כן, אותו שקד הטמון בתוך גלעין המשמש שילדי הסבנטיז והאייטיז מכירים בשמו "גוגו" ונחשב ייחודי לארצות הבלקן ממנו מייצרים בפיצוחי מאיר בשיטה מיוחדת מוצר ייחודי בעל טעם נהדר, מריר־מתוק מרציפני, שלא תוכלו למצוא בשום מקום אחר.
פיצוחי מאיר נוסדה ב-1949 ע"י סבא רבא של מאיר, ועד היום פועלת מהחנות המקורית למרות שהיום כבר מתפעלים אותה דור רביעי בארץ.
בחנות מגוון פיצוחים קלויים וטבעיים, פירות יבשים ותבלינים טריים, לצד מטעמים ייחודיים. הקלייה נעשית במקום באופן ידני, תהליך די נדיר בתחום הפיצוחים.
צילום: גלי מרגלית כמובן שקיבלתי טעימה מהגוגו הנוסטלגי, שנמכר ומכונה כאן ובצדק בפני הלקוחות "הכבד אווז של הפיצוחים".
"ויטמין B17 הנמצא בתוך הגוגו אינו טוב לאדם בריא, אולם מומלץ מאוד לחולי סרטן. אנשים רבים החולים במחלה מגיעים אלינו", סיפר מאיר אזולאי, נינו של ישראל, מייסד פיצוחי מאיר, ונכדו של מאיר, שעל שמו נקרא המקום.
צילום: גלי מרגלית את המרציפן שצורתו מן פרח מתוק, הם מכינים אחד אחד משקדים, ללא כל חומר משמר ובעבודת יד. בעוד מאיר סיפר על התהליך, חטפתי עוד אחד כי בינינו, לא עמדתי בפיתוי...
אגב, אם אתם מגיעים למאיר פיצוחים, נסו גם את הפקאן המתוק...לא. את זה המסוכר, אלא את המתוק עם הדבש.
שדרות ירושלים 62, יפו. 03-6822305 צילום: גלי מרגלית
ממשיכים : מאפה ליאון
העלייה מבולגריה הביאה לארצנו את סבתא ג`ולי, שהייתה הראשונה להכין את בצק הפילו הבולגרי המפורסם כל כך.
כשעלה השחר, הפכה ג`ולי את המיטות בבית למקום עבודתה, שם פרשה את הבצק ומכרה אותו לפרנסתה. הביקוש לבצק הטרי שלה הגיע רחוק רחוק, לכן גייסה את בנה ליאון לעזרה, וזה הפך ליד ימינה כשייסד את מאפה ליאון.
עם הזמן, הכניס ליאון שינויים ופיתוחים טכנולוגיים, ובשנות ה-80 אף נכנס בנו אבי לעניינים.
צילום: גלי מרגלית היום מוביל מאפה ליאון 4 דורות ואוחז במפעל בראשון לציון שהוקם כדי לעמוד בדרישת השיא לטעם המסורתי, הביתי, עוד מימי הסבתא, כשלדברי אבי: "כל עובדי החברה יודעים להכין את הבורקס מהתחלה ועד הסוף".
אז מהו סוד הבורקס של ליאון? הסוד טמון במרגרינה - כי אין מתברר גרם מרגרינה או שומן. את הבורקס ממלאים פה בתרד עם גבינה, בחצילים, בפלפל קלוי, בחציל עם גבינה ויש עוד.
צילום: גלי מרגלית
מה למשל? עלי פילו טריים, שניתן למלא ולהקפיא בבית, בקלאווה, עוגות עם ובלי סוכר, גם מקמח מלא ועוגות מסורתיות מהמטבח הבלקני, לצד מבחר מאפים מלוחים.
אגב, בצק הפילו הוא פרווה ומתאים לבשר חלב, למתוק למלוח. הבצק פריך וטרי, וכל ביס שלקחתי סיפק הוכחה לתענוג המושלם. ממליצה בחום לנסות את אצבעות הפילו במילוי גבינה וכרישה.
עולי ציון 17, יפו. 03-6833123
צילום: גלי מרגלית
כאן בקפה אלהמברה אני זוכרת את אלהמברה, מסעדה צרפתית שבה אכלתי כשהייתי צעירה בדייט שלא ממש הצליח....
הפעם חזרתי למקום הנוסטלגי שהפך לדלי אלהמברה - מעדנייה קטנה על שדרות ירושלים פינת אליעזר בן הורקנוס. אין ספק, היתה זו אבן דרך בקולינריה הישראלית, מסעדה שפעלה מעל 40 שנה.
צילום: גלי מרגלית על המדרכה בכניסה מפוזרים כמה שולחנות וכיסאות. כשנכנסים פנימה מגוון יינות תוצרת הארץ, שמן זית, גבינות בוטיק (למשל גבינה צ׳רקסית ממחלבת אלברוס בכפר כמא, גבינות של מחלבת שירת רועים מהגליל העליון וגבינות מיוחדות של חוות רום בהר כמון), קפה של אגרוקפה ועוד מיני מטעמים תוצרת ישראל הנרקחים מתוך אמונה בחקלאות המקומית למשל זעתר בלאדי, חרדל בר ממעלה צבי, שמני זית מיוחדים מריש לקיש וסילאן מתקתק מקיבוץ סמר.
את המקום פתחו יקיר כנפו ואביאל אלבז. "החלטנו לסדר את היינות לפי מפת ישראל", מספר יקיר. כלומר, מהמדף העליון שם מונחים יינות מצפון הארץ ועד למדף התחתון, יינות מדרום.
התפריט משתנה על פי גידול וסוג הירקות בעונה, והשימוש בחומרי הגלם, הוא מהאיכותיים שיש. במקום מתקיימות סדנאות אוכל ויין, שלאחריהן ניתן לרכוש את המרכיבים או המוצרים מהסדנה כדי לנסות גם בבית.
שדרות ירושלים 30, יפו. 052-3255370 צילום: גלי מרגלית
לאן מכאן? לביתה של השפית מייסר סרי
הגענו לביתה של מייסר סרי, ילידת יפו, שנמצא ברחובות יפו. אין שלט, אין התראה מראש, נכנסנו לבניין ועלינו רגלית לקומה השנייה, את הדלת פתחה לנו בחיוך רחב ועיניים בוהקות, מייסר, מוסלמית אדוקה, שהכניסה אותנו לחדר האורחים.
על השולחן הונחו מאכלים מכל טוב, הכל נעשה במטבח הקטן שלה באותו היום. מייסר מלווה את הארוחה בסיפורים מילדותה עת חלמה בצעירותה להיות מעצבת אופנה ועד שהפכה לשופטת בתחרויות אוכל בארץ ובחו"ל.
תוך כדי שיחה היא מתבלת, טוחנת ומלמדת אותנו איך היא מכינה הכי טוב את חומוס משאוושה שלה.
צילום: גלי מרגלית האוכל מושתת ברובו על המטבח הערבי, "אבל גם למדתי לעשות קניידלך" הוסיפה מייסר בחיוך. ומהו אוכל ערבי? ובכן לשיטתה של מייסר מדובר במה שאכלו ערביי יפו מה בנבי רובין.
מתברר שעד קום המדינה רבים מערביי יפו היו פוקדים מדי קיץ את קברו של הקדוש נבי רובין, הממוקם באזור פלמחים ושם במוקד של החגיגה הדתית היו נוהגים לסעוד ממגוון מאכלים שבישלו במקום - זה למעשה אותו האוכל שאכלו בבית רק בתנאי שטח וזה מה שמייחד את האוכל של ערבי יפו.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית מייסר פותחת את ביתה לכל מי שמעוניין לראות מקרוב את האותנטיות, היא מקיימת סדנאות, ואירועים לקבוצות גדולות יותר.
מחיר: ארוחה חלבית - 155 ₪ לאדם. ארוחה בשרית - 190 ₪ לאדם.
ריש גלותא, יפו. 052-5545517
אציין כי במסגרת הסיורים הקולינריים שמקיימת מנהלת "עיר עולם ותיירות" תמצאו עוד פינות חמד טעימות המתובלות בתוכן מעשיר, למשל מאחורי הקלעים של תאטרון הקאמרי (11 באוגוסט), סיור טעימות בכיכר גבעון (10 באוגוסט), החברים של ביאליק (31 באוגוסט), אומנות בנחלת בנימין (26 באוגוסט) נכנס יין יצא סוד - גד צברי מארח בשכונת התקווה (5 באוגוסט) ועוד ועוד.
לכם נותר רק להיכנס לאתר ולבחור את הסיור המסקרן ביותר...