צילום: גלי מרגלית
לפני כשבועיים רעמו כותרות האתרים, "כריש עמלץ מת נמצא בחוף מעיין צבי", זאת היתה הפעם הראשונה מזה זמן רב שנתקלתי שוב בכותרת על הקיבוץ המנומנם, ששמו כיכב בעבר לא מעט בעיתונות כשחברת נובל אנרג`י, השותפה הבכירה בבעלות על קידוחי הגז הטבעי תמר ודלית, בחנה הקמת מתקן קליטה לגז הטבעי בשטח הקיבוץ.
קיבוץ מעיין צבי הוקם ב-1938 וממוקם במישור החוף. הוא חלק מהמועצה האזורית חוף הכרמל ומתגוררים כ-970 תושבים.
שטחי התעסוקה והמסחר הממוקמים בשטחו, מספקים מענה גם לתושביו וגם לשכונות הסמוכות של זכרון יעקב.
יער מאכל המעיין
נסעתי דרומה בכביש 4. כעבור 2 ק"מ פניתי ימינה לעבר בריכות הדגים של הקיבוץ.
המשכתי בנסיעה בעקבות השילוט לאזור התעשייה. הכביש המשובש מתעקל שמאלה, פונה מיד ימינה וממשיך מערבה. חולפים על פני כמה מוסכים בדרך לשדות, או אז נתקלים ביער מאכל המעיין.
צילום: גלי מרגלית. יער מאכל המעיין
צילום: גלי מרגלית. יער מאכל המעיין צילום: גלי מרגלית. יער מאכל המעיין צילום: גלי מרגלית. יער מאכל המעיין, יגאל גואטה
היער, מיזם של החווה ההידרופונית שהקים היזם שניר מכלוף, מנוהל ע"י יגאל גואטה המתמחה בשנים האחרונות בתחומי הפרמקלצר, אדריכלות נוף ותכנון יערות מאכל.
פה ביער תוכלו להצטרף לסיור בחממה ההידרופונית, כמו גם בחממה אקוופונית וביער המאכל, ולשמוע מיגאל אודות המערכת האקולוגית שנבנתה במקום ומקיימת את עצמה. לקינוח (תרתי!) תוכלו להתענג על טעימת ירוקים בחממה.
יער המאכל - 050-7684504 (יגאל)
צילום: גלי מרגלית. הפסאז`
הפסאז` - חלל לאמנות מקיימת
לא הרחק מהיער, שוכן המעיין. זהו מיזם שהוקם מתוך רצון להעניק במה לתרבות אלטרנטיבית.
מדובר בחלל יצירה וביטוי אומנותי המיועד ליזמים ואנשי רוח מקומיים, שבליבו, שוכן הפסאז` - נקודת מעבר לעולם האמנות המקיימת - Sustainable art passag.
העניין בפינה הקסומה והעלומה הזו מתחיל כבר בכניסה אליה, המתבצעת דרך "עשרת המעברים", עשר דלתות שעוצבו ע"י אמנים שונים, כל אחת מהן היא מקורית ואין אחת שדומה לחברתה. כל דלת מזמנת למבקריה חוויה מסקרנת אחרת.
השם שניתן למקום - הפסאג`, הושאל מהמילה האנגלית passage, שפירושה מעבר ממצב למצב, ממקום למקום, מתפיסה אחת לשנייה.
זהו סימבול למקום בו הזבל, הפגום, חסר התועלת והישן עברו תהליך יצירתי והפכו למבנה, מוצר או מיצב אמנותי שימושי ומרהיב.
צילום: גלי מרגלית. הפסאז` צילום: גלי מרגלית. הפסאז` צילום: גלי מרגלית. הפסאז`
הפסאז׳, המהווה תחנת מעבר לאמנים ויוצרים שחרטו על דגלם מיחזור, קיימות ואיכות סביבה, מאגד שלל טכנולוגיות מתקדמות ויצירתיות פורצת גבולות המשמשות את המעצבים במקום למחזור חומרים ליצירת מוצרים חדשים לגמרי.
רבים נוטים להאמין שבהיותם ממחזרים מושבעים, הם כבר עשו מספיק טוב לעולם.
בפועל העולם ממשיך לייצר עוד ועוד ונדמה שלמרות הנזקים הסביבתיים הרבים שתרבות הצריכה מייצרת במישרין או בעקיפין, עדיין לא חלחלה לגמרי ההבנה שכדי לתקן אותם משמעותית - מוטב לייצר פחות, לצרוך פחות, לזרוק פחות – ולהשתמש במה שכבר קיים.
צילום: גלי מרגלית. הפסאז` - גלריית עשאל
צילום: גלי מרגלית. הפסאז` צילום: גלי מרגלית. הפסאז` - הגלרייה של שירלי מימון
צילום: גלי מרגלית. הפסאז` - לי וג`וד - בעלות Bizarre Bazaar אל תפספסו פה את גלריית עשאל, בה מציגים במשותף יוצרת הבובות עמליה זנד והאמנים שרון יוחאי ואלון שלום וייץ וגלריית Art & vision של הציירת שירלי מימון.
אין ספק כי הביקור בפסאג` יבהיר לכם למרות שהמיחזור כשלעצמו אינו פתרון מספק לבעיה וחרף האתגרים האוביקטיביים שניצבו בפני המעצבים והיוצרים השונים ליצירת מוצרים ממוחזרים שלא מזכירים כלל את המקור ממנו נוצרו, הם הצליחו לייצר שפע רב של מוצרי נוי דקורטיבים לצד אמנות שימושית מפעימה.
צילום: גלי מרגלית. שביל היוצרים
צילום: גלי מרגלית. שביל היוצרים
רחוב היוצרים
במרחק פסיעה מהפסאג`, שוכן לו שביל היוצרים.
פה לדוגמה תמצאו את "קרטון סטודיו", עסק לבניית תפאורות ורהיטים מקרטון המשמש גם כ"מוזיאון הקרטון הראשון בעולם".
את המוזיאון ייסדה אמנית הפלסטית אליאן (לולה) קצ`קה, שגם אמונה על התכנון האדריכלי ושרטוט מרחב הפסאג` כולו.
קצ`קה, בוגרת אוניברסיטת אורט אורוגואי ובית ספר לפיסול בסיס, יוצרת פה מתוך רצון להדגיש את הניגודיות בין החומר המתכלה והזמין, למבני אדריכלות המסמלים מבנים מתקופות רחוקות בהיסטוריה.
צילום: גלי מרגלית. מוזיאון הקרטון
צילום: גלי מרגלית. מוזיאון הקרטון צילום: גלי מרגלית. מוזיאון הקרטון צילום: גלי מרגלית. מוזיאון הקרטון במוזיאון שלה תוכלו להתרשם מעמודי ענק, מתיבות מעוצבות, פסנתר כנף ושלל גלימות ועיטורים דקורטיבים העשוים כולם מקרטון. הייחודיות היא שגם את התקרה, הקשתות וגופי התאורה שלה היא עיצבה ועיטרה מחומר זה.
מוזיאון הקרטון - 054-2008036
צילום: גלי מרגלית. איתן קוהן
בסמוך לחלל שלה, שוכנת החנות art - fountain של איתן קוהן, המייצר בעבודת יד למעלה מ-120 מזרקות מיוחדות ומפלי מים מעוצבים, שלא תמצאו באף מקום אחר.
איתן קוהן - 052-8707443
צילום: גלי מרגלית. איולה גלס האוס
גם הסטודיו לניפוח זכוכית של איילת הוכהויזר היוצרת תחת השם "איולה האוס גלס" שהוקם על חורבותיו של מוסך ממוקם במתחם.
פה היא מקיימת מגוון סדנאות ומדגימה לאורחיה באופן מואר (רותח) ונעים את סודות הזכוכית. "אמנות הניפוח היא מומחיות", מספרת איילת, "תחילה צריך לאסוף את הזכוכית עם צינור הניפוח, לנשוף בו זמנית, ולדאוג שעובי הזכוכית יהיה שווה בכל מקום".
בסדנה מדגימה איילת הלכה למעשה כיצד היא מנפחת זכוכית תוך שהיא מחממת אותה, מנסרת ואז מסובבת אותה באש הלוהטת שהטמפרטורה שלה הולכת ומונמכת כדי שהזכוכית לא תישבר.
צילום: גלי מרגלית. איולה גלס האוס צילום: גלי מרגלית. איולה גלס האוס צילום: גלי מרגלית. איולה גלס האוס הכלים שמציגה איילת בסטודיו שלה מעידים על עין הנדסית ויד בוטחת: כלים דקורטיבים מרהיבים שחלקם נראים כמו חידה בטופולוגיה — מרחב שקוף המתקפל אל תוך עצמו למבנה תלת־ממדי כשלא ברור איך לכל הרוחות היא הצליחה לייצר אותם.
איולה גלס האוס - 050-7615941
צילום: גלי מרגלית. לה מילה - יד שנייה
לוקיישן חובה נוסף בשדרת היוצרים - חנות הבוטיק יד שנייה - "לה מילה".
אין ספק שהקפיצה שעשו הבגדים המשומשים בעשור האחרון מעידה על הכוח הכלכלי הרב של קטגורייה שנחשבה בעבר זניחה.
צילום: גלי מרגלית. לה מילה - יד שנייה צילום: גלי מרגלית. לה מילה - יד שנייה
שוק בגדי היד שנייה הישראלי רק הולך ומתפתח ובהתאמה מתארחת לה במתחם גם חנות וינטאג` מסקרנת למדי.
לה מילה היא סוג של הרפתקה, במיוחד למי שחובב את הז`אנר. היא מציעה אווירה קצת שונה וגם רכישות מפתיעות, למשל פריטי אופנה משגעים עליהם איירה בעבודת יד האמנית ג`יין שלל פרצופים סוריאליסטים.
אגב, לטובת מי שנרתע מהרעיון של ללבוש בגדים של מישהו זר, חשוב לציין כי כל הבגדים פה מכובסים ומגוהצים.
La Mila - לה מילה - 054-5904343
צילום: גלי מרגלית. SeaEsta צילום: גלי מרגלית. SeaEsta צילום: גלי מרגלית. SeaEsta אם חשבתם שתעזבו פה מבלי לנשנש משהו, תחשבו שוב!
הכירו את סיאסטה, עגלת פיש אנד צ`יפס משובחת! שחווית הנשנוש הידידותית, משפחתית משהו, היא רק חלק מהקסם שלה.
הדגים טריים מוגשים פה בתוספת צ`יפס פריך. התפריט הקבוע כולל כמובן פיש אנד צ`יפס קלאסיים עם דג קוד מטוגן, וסביב העגלה הזאת ישנם רק כמה מקומות ישיבה.
נכון, השולחנות וכיסאות העץ לא נועדו לאכלס סועדים לארוחה מתמשכת, אך האווירה פה בהחלט מזמינה. המחיר מזמין אף הוא רק 50 שקלים למנת פיש אנד צ`יפס - זה שוס!
בנוסף, מגיש במקום חזי רנגיני, בעל העגלה המופלאה הזאת מגוון כריכים (30 שקלים), סלטים (35-40 שקלים) ויש גם בירה, אבטיח קר וקפה (קר או חם לבחירה).
SeaEsta - סיאסטה - פיש אנד צ`יפס - 052-7379726