מרחק חצי שעה נסיעה מפריד בין תחנת הרכבת בתל אביב לבנימינה, מה שהופך את היישוב לאלטרנטיבה מסקרנת לחובבי פודיז, אפילו אם אין שם באמת בשורה קולינרית פורצת דרך.
בנימינה כידוע נקראת על שם הברון בנימין אדמונד דה-רוטשילד. בשנותיה הראשונות התבססה בעיקר על חקלאות וייצור בשמים בבית החרושת "יסמין", שנוסד ב-1925 על-ידי אנשי הברון.
היא הוכרזה כמועצה מקומית ב-1950, וב-2003 אוחדה עם המועצה המקומית גבעת עדה.
בשנים האחרונות היא מקבלת דחיפה תיירותית משמעותית בעיקר בשל שיפור אמצעי התחבורה למקום ומאמציהם של תושבי היישוב למצב אותה כאופציה תיירותית בכלל עם סצינה קולינרית מעניינת בפרט.
סיפורה של בנימינה מתחיל ב-1900, עת רכש הברון כ-30 אלף דונם של ביצות בשם אדמות "הכיכר הגדולה", שהשתרעו בין חדרה לזכרון יעקב, וייעד אותן ל"ישוב חקלאי משוכלל שיהיה מופת לרבים".
באדיבות יק"א ("החברה היהודית להתיישבות"), הגיעו לאזור ראשוני המתיישבים - בניהם של עולי העלייה הראשונה, והתיישבו שם ב-1922.
בית ימי בנימינה
אם ההיסטוריה של בנימינה מסקרנת אתכם - פתחו את הביקור שלכם ביישוב הפסטורלי בבית הראשונים - בית ימי בנימינה.
זהו בית לשימור שהיה שייך למשפחת צ`ודקוב - משפחה של תעשייני סבון מרוסיה שהגיעה להתיישב באזור לאחר הצהרת בלפור.
לימים הפכה העמותה לשימור ושחזור המושבה בנימינה את הבית המדובר בתהליך ממושך שארך 6 שנים ל"בית ימי בנימינה" - מרכז מורשת, חינוך, תרבות וקהילה לתולדות המושבה.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית הבית הנחשב לאחד מבתיה הראשונים של המושבה, שוכן במבנה אותנטי עם חצר משק ומטבח ובו מוצגים, תמונות רהיטים, כלי בית וכלי נגינה.
בחצר - מגוון רחב של כלי עבודה וציוד חקלאי מראשית ההתיישבות ולא רחוק משם גם תחנת הנוטרים ובה תמונות, סליקים, כלי נשק וכלי קשר ורדיו.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית מוצגי המקום וביניהם מפזרת דשן כימי, מזרעת תירס, משדדה ועגלת ראשונים, נתרמו על-ידי תושבי בנימינה, אבל בתכלס הכי כיף פשוט לשוטט בין התמונות ההיסטוריות וללמוד קצת על המושבה.
המקום שעבר שיפוץ ושחזור מבקש כאמור לשמש מוקד משיכה עבור תיירים ומקומיים להכרת המורשת הבנימינית, וככזה הוא מקיים סיורי מורשת וחוויה ברחבי המושבה, אחד מהם הוא סיור בדגש על אהוד מנור ז"ל יליד המושבה.
מחיר: ילד -15 שקלים. מבוגר - 20 שקלים, 04-6289119.
קפה בנימינה
את הסיור הקולינרי התחלנו בקפה בנימינה ששוכן ברחוב המייסדים, במבנה היסטורי שהיה הקיוסק הראשון ביישוב.
פגשנו שם את רועי בן אשר שעבד במשך שנים כאיש מכירות בהיי טק עד שהחליט להמתקצע בתחום הקפה ולהשיק חנות בוטיק קטנה שמוכרת תערובות ופולים מרחבי העולם, מכונות קפה ואביזרים משלימים לקפה.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית עם הזמן החנות שלו הפכה לבית קפה מפונפן שגם מגיש מזון לצד השתייה החמה.
מחוץ לבית קפה יש אזור ישיבה נעים והחצר המוצלת שמחוץ לחנות מארחת לסדנאות קפה והופעות אינטימיות.
על מה לא לוותר? קינוח אפוגטו - גלידת וניל משובחת שעליה נמזג אספרסו רותח עם נגיעה אלכוהולית משכרת (תרתי).
המייסדים 12, בנימינה גבעת עדה. 04-6380048
בורג` בנימינה
בורג’ בנימינה הוא מתחם לאירועים והופעות המורכב מטרסות רחבות ידיים ומדשאות מרווחות הממוקמות על חורבות חאן עתיק מימי הרומאים.
בתקופה העות`מאנית שימש בחאן ללינת עוברי אורח, ובתחילת המאה ה-20 את איכרי זכרון יעקב.
אבי גולדשטיין, בן לשושלת חקלאים מבנימינה עם חיבור עמוק לאדמה ולשורשים הגשים חלום כשהצליח להחזיר את חאן הבורג` לימיו המפוארים.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית
בצמוד למתחם שהקים ישנו מטע אבוקדו שמספק תפאורה יפה והאזור כולו רווי בקסם של אזור השרון.
המקום משמש גם כמסעדה המתמחה בארוחות בוקר- צהרים, על טהרת הטריות מהקטיף המקומי. המון ירוק בעיניים, אוויר נקי לנשימה וחווית טעמים שתספק לכם קולינריה משובחת, טבעית ובלתי נשכחת.
על מה לא לוותר? סלט איכרים המורכב משפע ירקות רעננים וקרוטוני זעתר ולצידם טחינה לבנה, צלחת חריפים ובייגל שומשום חם (64 שקלים), שקשוקה אדומה (58 שקלים) גם מנה הנקראת "חציל הסולטן" המורכבת מחציל שרוף במילוי תבשיל עגבניות, בשר טחון מוקפץ וצנוברים (68 שקלים).
האלון גבעת עדה, בנימינה גבעת עדה. 04-3761660
משק "עץ השדה"
משק עץ השדה שהוקם ע"י משפחת טפרברג (כן, כן, מבעלי היקב המוכר) ממייסדי גבעת עדה, פותח אשנב לחייהם של המתיישבים הראשונים שעסקו בחקלאות, בייצור שמן זית ובבניית הארץ.
איתי טפרברג, דור חמישי בגבעת עדה ודור שמיני למשפחה חקלאית, קיבל את פנינו במרכז המבקרים המושקע וחשף את הסיפור המשפחתי שראשיתו בסבא רבא שלו, צבי, שחבר לברון רוטשילד במטרה לסייע לו להגשים את חלומו - הפרחת השממה ויבוש הביצות באזור בקעת הנדיב והפיכתם לאזור חקלאי פורה וניצול האדמה באזור לגידול כרמים וגידולים שונים.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית את המקום מנהלים איתי ואחיו המקיימים בחצר המקום מרכז תיירות חקלאית היסטורי שתכליתו לשמר את סיפורם של האנשים שבנו את המדינה.
בנוסף, הם מתמחים בייצור שמן זית המופק מכרמי הזיתים בחווה המשפחתית, מעדנים משובחים ויש גם ליין קוסמטיקה מבוסס שמן זית שנרקח ע"י גדול הביו-כימאים הישראלים פרופסור יואל קוניס ז"ל, שהתמחה בפיתוח פורמולות לתחום הקוסמטיקה.
צילום: גלי מרגלית מדי שישי מתקיים במשק שוק איכרים שהפך לשם דבר ברחבי הארץ. בנוסף, פועל המקום הסטודיו לקרמיקה - קצת אחרת של רחלי טפרברג בו היא מציע מגוון פריטי אמנות דקורטיבית לצד כלים שימושיים שעיצבה, אותם קישטה ועיטרה בצבעי אנדרגלייז.
על מה לא לוותר? טעימות מממרח הארטישוק וממרח האריסה וגם כלי החימר של רחלי שעוצבו בהשראת פרידה קאלו.
דרך רגבים 8, בנימינה גבעת עדה. 04-6288306
פלוגי
המבנה של פלוגי, שנמצא לצד הכביש רגע לפני היציאה מבנימינה לכיוון זכרון יעקב, היה פעם לשכת התעסוקה של בנימינה.
אריה פלוגה (המכונה פלוגי) שהגיע ליישוב מירושלים, רכש את המבנה והסב אותו למסעדה כשכל בני המשפחה התייגסו למשימה והפכו את המקום לביזנס משפחתי.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית
איתמר - הבן הבכור, בוגר בצלאל, הופקד על העיצוב הצבעוני הייחודי, המורכב מהמון עבודות פסיפס גיאומטריות.
שאול (האמצעי), שלמד ועבד במטבחים בפירנצה, הופקד על המטבח; וטליה, בת הזקונים, אחראית על ניהול האירועים במקום.
שיתוף הפעולה המשפחתי הניב מסעדת כפר נעימה עם אוכל איטלקי וביתי, הצופה לנוף חורשת אקליפטוסים.
על מה לא לוותר? רביולי ארטישוק (60 שקלים) ושקשוקה ירוקה (58 שקלים).
הגיבורים 16, בנימינה גבעת עדה. 04-6389628
צילום: גלי מרגלית
יקב ראובן
יקב ראובן הוא יקב בוטיק משפחתי שהקימו בשנת 2005 איילה ואילת בן משה ממשפחת כורמים ותיקה.
בצמוד ליקב, הממוקם בלב כרמים, נבנה מרכז מבקרים בבית עץ שעוצב בהשראה אוסטרית.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית
היקב מתמחה בייצור יין אדום ייבש – מקברנה סוביניון, מקריניאן ומפטי ורדו ויין קינוח מתוק ויין לבן יבש – מוסקט אלכסנדרוני. היין מיוצר מכרמי המשפחה הגדלים כאמור בסביבת היקב. היינות אינן מסוננים ומתיישנים בחביות עץ אלון צרפתי.
המבקרים ביקב ישמעו הסברים על תהליך ייצור היין, יבקרו בחדר הקירור בין החביות ואף יקבלו טעימות ללא תשלום. במקום גם מוגשות ארוחות חלביות קלות המוגשות לצד היין המסקרן (הרצאה ו-3 טעימות יין + ארוחת בוקר- 120 שקלים).
על מה לא לוותר: קברנה סוביניון 2017 (120 שקלים).
הזית 5, גבעת עדה. 052-2840823
רון פטיסרי
אף שרגלי העומדים מאחורי הפטיסרי של שף קונדיטור רון בולוטין נטועות בגבעת עדה, עיניו של רון בעליו של השוקולטייר והפטיסרי החביב הזה נשואות לחוץ לארץ, בעיקר לפריז.
רון ידע תמיד שזה מה שהוא רוצה לעשות כשיהיה גדול. אומנם לא גדל בבית מאוד קולינרי ובכל זאת – תמיד ידע שזה התחום שפועם בו.
רון שאהב מאז ומעולם את תחום הקונדיטוריה, השתלם אצל "אסטלה", אולם משום שלמשפחה הייתה סוכנות ביטוח הוא השתלב לעבודה בעסק המשפחתי.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית
בקורונה הוא בחר בסופו של עניין להגשים את החלום האישי שהולך איתו שנים, ולפתוח פטיסרי קטן משל עצמו. היה לו ברור שזה יהיה בגבעת עדה ולא בשום עיר גדולה, וכך קרה.
בפטיסרי שלו תמצאו קינוחים אישיים ומוצרי מדף, החל בעוגיות ועוגות, דרך טארטים ועד לקישים.
על מה לא לוותר? טארט אספרסו אגוזי לוז (125 שקלים), באנופי פאי (125 שקלים) וכמובן על עוגת השמרים שאולי נשמעת בנאלית אך יש המעידים בשבחה כי היא עוגת השמרים הטובה ביותר בארץ.
המייסדים 30, בנימינה גבעת עדה. 052-2533333