יח"צ. צילום: צחי פינקלשטיין
שתי תערוכות צילומי טבע מובילות: "תמונת טבע" ו-"Wildlife Photographer of the Year" היוקרתית מבית המוזיאון להיסטוריה של הטבע בלונדון, מספקות יחד תמונת מצב של עולם הטבע ועתידו השברירי המושפע ממעשה ידי האדם.
"תמונת טבע" - התערוכה הישראלית לצילום טבע וחיות בר, מוצגת במוז"א זו השנה השישית, בשיתוף מערכת עדות מקומית ואגודת צלמי הטבע, שמיטב מהצלמים הפועלים בארץ משתתפים בה. את התערוכה אוצרים גיא רז ואוצרת שותפה דנה וולפיילר ללקין.
אז מה בתערוכה?
התערוכה מציגה את עולם הטבע הייחודי של ישראל ומאפשרת התבוננות מעמיקה במגוון רחב של חיות, צורות חיים ומערכות אקולוגיות באזורנו. צוות השופטים, המורכב ממומחי צילום טבע, בחר את התמונות הזוכות בשיפוט אנונימי.
השנה הוגשו לתחרות למעלה מ-4,000 תצלומים שצולמו ע"י 410 צלמים וצלמות, מתוכם נבחרו 45 משתתפים המציגים 60 תצלומים ו-4 עבודות וידאו.
יח"צ. צילום: הלל שמאל הצילומים בתערוכה מחולקים לעשר קטגוריות: מינים שונים של בע"ח החיים בארץ: ציפורים,, יונקים, חסרי חוליות, יונקים, זוחלים, דו חיים, יחסי אדם וטבע, צילום מופשט של תופעות טבע מקומיות, העולם התת מימי, צילום נוף, יומן מעקב וצילומים של בני נוער.
בלטו בעיניי הצילומים הבאים: "ציפורים" - צילום של צמד בעלי כנפים המחפש מזון של רונן ורסנו, "דו חיים" - צילום של סלמנדרה מצויה ביום גשום על שפת נחל בוסתן שצילם משה דהן, "יחסי אדם וטבע" - צילום כרישים ליד תחנת הכוח בחדרה.
גם הצילום של יאיר גיל ובו שתי חזירות בר צעירות השותות מים מבריכת דגי הנוי שבגן שמואל בחיפה, והצילום המופשט של תופעות טבע מקומיות כמו למשל מקבץ בולענים ממעוף הציפור, העולם התת מימי-רביית אלמוגים צבעונית של ד"ר תום שלזינגר.
יח"צ. צילום: Mateusz Piesiak
התצלום הזוכה בתערוכת "טבע מקומי" הוא של ד"ר תום שלזינגר חוקר בביה"ס לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת תל אביב ובמכון הבינאוניברסיטאי למדעי החיים באילת.
בתצלום שצולם במפרץ אילת ביולי 2019, מתועד צב ים קרני, מין בסכנת הכחדה, שמשקלו יכול להגיע ל-80 ק"ג ויכול להאריך חיים עד גיל 90. הצב נצפה מבקר ב"משתלת" אלמוגים המכונה "איגלו" - מבנה מלאכותי שהוקם לפני למעלה מ-20 שנה ע״י צוות המצפה התת ימי.
בכניסה לתערוכה מוצג המיצב האמנותי "נשל" של האמן אורי שיפרין-ענבי, המיצב שהוכן במיוחד לתערוכה, מחבר בין שתי התערוכות. הוא מורכב משרוולי פינוי פסולת בניין צהובים, מאזכר את סיפור הנחש המקראי ובא לרמז על הסכנה האורבת לטבע ולאדם כתוצאה מהבנייה ומכיסוי השטחים הפתוחים בבטון ובמלט, ומצד שני מציע את תבנית ההשלה וההתחדשות כמעגל חיים.
יח"צ. צילום: ברנדון גואל קוסטה ריקה/ארה"בבין שתי התערוכות המקומית והעולמית מוצגת תערוכה בתוך תערוכה "מכת הארבה 1915".
מדובר בתצוגה של תצלומים היסטוריים של מחלקת הצילום הירושלמית של אמריקן קולוני, המתעדת את מכת הארבה שפשטה בארץ וברחבי המזה"ת ב-1915 ופורסמה במגזין "נשיונל גי`אוגרפיק "האמריקאי.
הטקסטים והצילומים מתארים את הנזקים הגדולים להם גרם הארבה ואלה כוללים תצלומי תקריב מדעיים המתעדים את גלגולי החיים של הארבה. את התערוכה הזאת אצרה מאיה מוסק.
התערוכה הבינלאומית Wildlife Photographer of the Year היא תערוכת צילום הטבע הגדולה והיוקרתית מסוגה בעולם ומתקיימת כאמור ביוזמת המוזיאון להיסטוריה של הטבע בלונדון.
יח"צ. צילום: עידו פלאח
בתערוכה מוצגות 100 תמונות שצולמו ע"י צלמים מרחבי העולם המגוללים את סיפוריהם המדהימים של חיות הבר בכדור הארץ.
צלמת הטבע שזכתה השנה במקום הראשון היא קארן אייגנר מארה"ב, עם תצלומה "הזמזום הגדול" בו היא תעדה קבוצת דבורי קקטוס המתחרים בינהם כדי להזדווג עם הנקבה.
לסיכומו של עניין - הצילומים של הישראלים אינם נופלים מאלו של הקולגות מרחבי העולם, ואפשר בהחלט למצוא ביניהן רגעים נדירים של תיעוד ציפורים, זוחלים, שועלים וגם חלק נרחב ומרהיב שמוקדש לצילום תת־מימי, אין ספק כי התערוכה הזאת בכללותה כוללת צילומים שמצליחים להוציא את הצופה מהבועה שבה הוא חי ולגרם לו לתהות כמה העולם סביבו מורכב ויפה...
התערוכה מוצגת בביתן הדואר והבולאות עד ל-14 באוקטובר 2023.