יח"צ. צילום: FREEPIK
עד לא מזמן הסטנדרט בנושא הנגישות היה נורא. חברות הבנייה בנו ארבע ואפילו חמש קומות ללא מעלית, ואני וגם אתם מכירים המון בניינים שאין בהם מעלית אבל יש המון מדרגות.
נגישות אינה בבחינת טובה שמישהו עושה לנו, היא אמורה להיות חובה, כחלק מהנורמה. זאת הדרך השפויה, הנכונה והטבעית, אבל בינתיים יש לנו בארץ את היזמות הפרטית שפותרת כל מחדל. הפעם מדובר ביוזמה של חברת עדי מעליות.
כאמור, עדיין נותרו כאן מזכרות מעידן אחר, בדמות בניינים ישנים ללא מעלית, שנבנו בתקופות שבהן לא ספרו כלל את ציבור הנכים ובעלי המוגבלויות, וגם את אלה שלא בא להם לעשות אימון כושר בכל פעם שהם עולים לביתם.
יח"צ. צילום: : שלומי נעמן
אם נקלעתם למבנה שכזה, אני רוצה שתכירו שני אנשים –גבי ושלומי העוסקים במקצוע אפור ואפילו מעט מתיש, אך שניהם עושים עבורנו את החיים לקלים יותר.
כשאנו מגיעים לבניין, נכנסים למעלית ויוצאים ממנה, בדרך כלל אנו לא עושים מזה עניין, לא ממש זוכרים את המעלית, חושבים שהיא מובנת מאליה, בגדר תחנת מעבר. אנו רק עולים דרכה לפגישה או הביתה או יורדים בדרכנו החוצה, לרחוב.
אבל אצל גבי ושלומי זה אחרת. המעלית היא עיקר חייהם, והם מקדישים עבורה את הכול. שני האנשים האלה מעורבים באופן אישי בכל פרויקט. תשאלו את הדיירים עצמם. הם מכירים אותם באופן אישי, וזה מראה שבאמת חשוב להם שיהיה לכם קל להגיע לדירה שלכם, בעיקר אם היא שוכנת בקומה גבוהה.
יח"צ. צילום: : שלומי נעמן
את חברת עדי מעליות ייסד גבי נידם לפני 26 שנים וכעת היא בבעלותם של גבי וחברו שלומי נעמן.
עדי מעליות מוסיפה מעליות לבניינים קיימים ומעלונים לבתים פרטיים, ומלווה את כל התהליך הכרוך בכך – החל מקבלת ההיתר מהרשות המקומית, עבור התכנון ובהנדסה, וכלה בבניית הפיר והתקנת תא המעלית.
השניים נמצאים עם הלקוח ממש עד הרגע שבו הדיירים בבניין או בבית הפרטי יכולים להשתמש במעלית או במעלון, ובעת הצורך הם גם מנגישים את הדרך אל המעלית, שזה כל כך חשוב.
מתברר שעדי מעליות מצליחה להוסיף מעליות בבניינים שאפילו דייריהם מתקשים להאמין שאפשר לעשות זאת. לעדי מעליות יש כל הכלים וניסיון רב שנים לפתור בדיוק את המצבים הללו.
"כמעט אין בניין שאי אפשר להוסיף בו מעלית", אומר שלומי ומוסיף: "בכ־95 אחוז מהבניינים הדבר אפשרי".
יח"צ. צילום: : איציק חתוכה
שאלתי את שלומי אם יש לו סיפוק בעיסוק הזה, והוא השיב שהוא ושותפו וכל אנשי החברה מתייחסים לעיסוק החשוב הזה בחרדת קודש ממש, כי אם כל הדיירים בבניין בריאים הם אולי מסתדרים, אבל אם אחד מהם עבר חלילה תאונת דרכים, או חלה לא עלינו בניוון שרירים...
אנשי עדי מעליות ניגשים למשימה עם המון מודעות, כאב ורגש ומטפלים במסירות אין קץ בלקוחותיהם. אין כאן טיפת קיטש, אין כאן שום ציניות ולא הכול כסף.
הנה דוגמה לחברה מסחרית שרואה שליחות בעיסוקה, הרי מעלית בהחלט אינה מותרות, אלא צורך חיוני ממדרגה ראשונה.
עדי מעליות מתמחה כאמור גם בהוספת מעלון, וכאן מדגיש שלומי שהמעלון נראה אומנם כמעלית, אך מיועד לבתים פרטיים או לקומות נמוכות (עד שניים־שלושה מפלסים או לקומות).
יח"צ. צילום: שלומי נעמן
מה אומר לכם... לי, באופן אישי, חורה שהיחס לציבור בעלי המוגבלויות זועק לשמיים. כמה חבל שזה לא בראש סדר העדיפויות, יש כל כך הרבה מקומות שאני נדהם עד כמה אינם סופרים את ציבור הנכים ומתייחסים אליו כאל "גזע נחות" חלילה.
אז עד שהמדינה תתפקח, תתעשת ותנגיש את כולה עבור כולם ללא יוצא מן הכלל, טוב לפגוש אנשים שזה מהות העיסוק שלהם – הנגשה באמצעות מעלית או מעלון.
נכון, זאת חברה פרטית ומסחרית ואתם משלמים על השירות, אך יש מי שבחר לתת דווקא את השירות הזה, וגבי ושלומי עושים זאת כל יום ברגישות ובמסירות מֵרבית, כך שמטרתה של עדי מעליות היא שתמשיכו להיעזר באין מפריע במעלית.
אל תספרו אותה, תשכחו ממנה, העיקר שתגיעו בשלום אל יעדכם. ולגבי גברת זליבנסקי? כמובן שהגבר אומר ראשון "שלום", כי ככה זה מקובל!