בשנים האחרונות חל שינוי ביחס הישראלים ליין הלבן. צריכתו גדלה בהתמדה, ולכן, יקבים מקומיים מייצרים כיום יותר סוגים של יינות לבנים מזנים שעדיין לא גודלו בארץ.
כתוצאה מהחוסר שנוצר ביינות לבנים איכותיים, ניטעו בשנים האחרונות בישראל אלפי דונמים של ענבי יין לבן מזני איכות קיימים ומזנים חדשים.
שבועות זה אולי החג היחיד שמזוהה עם גבינות. ישראלים כמוני וכמוכם אשכרה מוותרים על המנגל בשביל להתענג על שלל גבינות, מאפים וקישים. ומה לעשות, יינות לבנים - וכן, יינות הרוזה גם הם בקטגורייה הלבנה - הולכים מצוין עם המאכלים האלה. אז מה הלבן שלכם? תחליטו:
יח"ציקב טוליפ
WHITE FRANC 2022: בלנד מקורי ויצירתי המשלב ענבי קברנה פרנק מהרי יהודה וסוביניון בלאן מהגליל העליון. הקברנה פרנק נסחט על הקליפות במגע קל וקצר לקבלת צבע מינימלי ובכדי להשאיר את הטעמים האופיניים לזן.
שני הזנים הותססו בנפרד כאשר תסיסתו של הקברנה פרנק נעצרה בקירור עמוק על מנת לשמר מתיקות עדינה ביין. כשר.
מחיר: 79 ₪.
יח"צ
Net Sauvignon Blanc 2022 מסדרת הרזרב: סוביניון בלאן מכרם בן 35 שנה בפלאטו דלתון שבגליל העליון. יין ייחודי זה מבטא את אופיו ומורכבותו של זן הסוביניון בלאן. כשר.
מחיר: 109 ₪.
יח"ציקב מאיה
האח הצעיר של יקב טוליפ, יקב MAIA שמייצר יינות איכות בסגנון ישראלי - ים תיכוני. כאלה שנועדו ליצור התאמה לאווירה הים תיכונית בארץ לצד האקלים, הניחוחות והטעמים. היינות נעשים מזני אגן הים התיכון שגדלים בארצנו בצורה האידיאלית ביותר.
MAIA MARE WHITE 2022: שילוב בין ענבי מרסן וענבי פרנץ` קולומברד היוצר יין לבן בעל אופי ישראלי- ים תיכוני מובהק. כל זן נבצר ותוסס בנפרד, על מנת לבטא את מלוא האופי הזני הייחודי שלו.
לאחר סיום תהליך התסיסה ממשיך היין להתיישן כבלנד מוגמר, על השמרים (סורליי) למשך כ-4 חודשים נוספים. כשר.
מחיר: 79 ₪.
יח"צ יקב ברקן
יקב ברקן מציג את היין שיתאים לארוחת חג חגיגית וחלבית - SPECIAL RESERVE גוורצטרמינר, בציר 2022.
האתגר הגדול של יינן הוא לבחור לכל זן ענבים את אזור הגידול הטוב ביותר עבורו. החיפוש הבלתי פוסק לפתרון האתגר הוליד את סדרת SPECIAL RESERVE, סדרת האיכות של היקב.
כל יין בסדרה מהווה שילוב ייחודי ואיכותי שבו אדמות גידול מובחרות פוגשות זן ענבים אצילי. יין חצי יבש, עדין וארומטי שתסס במכלי נירוסטה בלבד על מנת לשמר את הארומות המיוחדות של הזן.
היין מציג ארומות של מי ורדים, ליצ`י ואשכולית אדומה. בעל מתיקות מעודנת, חמיצות מאוזנת ומרעננת, וסיומת פירותית ומתקתקה. אלכוהול: 13%.
מחיר: 75 ₪.
יח"צSPECIAL RESERVE שרדונה, בציר 2022, לאוהבי השרדונה.
צבעו של השרדונה הזה זהוב קש בהיר. ארומה של פרי הדר, פרחים לבנים ונגיעת עץ אלון קלוי מתקתק, המגיע מההתיישנות בחביות עץ אלון צרפתי של 500 ליטר.
בפה חמיצות טבעית גבוהה ומאוזנת, מרקם חמאתי ושמנוני עם סיומת פירותית מרוכזת וארוכה. שנת הבציר 2022 בלטה ב"קרירותה" יחסית לשנים האחרונות. מאז שנת 2011 לא היתה שנה קרירה יותר, והיא כללה 4 אירועי שלג בפסגות ההרים הגבוהים בארץ.
הטמפ` הנמוכות בחורף תרמו משמעותית לתרדמה טובה ועמוקה בגפנים ברחבי הארץ, אשר הביאה להתעוררות טובה ואחידה בחודשי האביב.
בסיכומה, שנת 2022 הייתה גשומה וקרירה מהממוצע, נתון שתרם רבות לאיכות הענבים. בעקבות הטמפרטורות הנוחות ששררו באביב ובקיץ, הבשלת הענבים הייתה מתונה ואחידה. נתונים אלו הביאו לאיכות פרי גבוהה, ריכוז טעמים והבשלה פנולית מדוייקת, במקביל ליבולים הגבוהים.אלכוהול: 12.5%.
מחיר: 70 ₪.
יח"ציקב רקנאטי
ביקב רקנאטי, מציגים לראשונה, את יין שרדונה כרם תל פארס בציר 2021 מסדרת כרם יחידני, יין שמקפל בתוכו סיפור על אזור גידול, למידה וסבלנות.
ענבי השרדונה ניטעו לפני כעשור, בחלקה בכרם תל פארס שבדרום רמת הגולן, על אדמה בזלתית המתנשאת לגובה של 620 מטרים מעל פני הים ומיקרו אקלים ייחודי. החלקה הקטנה, הבודדת והיחידה, סיפקה לזן זה תנאים אידיאלים לגידול ולהעמקת השורשים והביאה לידי ביטוי עושר, מליחות ומינרליות יוצאי דופן.
הבציר הראשון אכן מגשים את כל התקוות שתלו בו – בתום תקופת הבגרה בת 18 חודשים בחביות מעץ אלון צרפתי התקבל יין בעל עומק רב, עשיר בטעמים ובמורכבות יוצאת דופן המביאה לידי ביטוי מאפייני פירות גלעין, פרחוניות ומינרליות עדינה, בעל 11.5% אלכוהול.
יין שרדונה תל פארס הינו חלק מסדרת כרם יחידני, סדרה המשקפת פילוסופיה ייננית אותנטית, אשר שואפת לבטא את הכרם, סביבתו וזן הענבים הגדל בו.
מחיר: 89 ₪.
יח"צ. צילום: איל קרן
יקבי כרמל
בכרמל החליטו להביא אותה בטוויסט ויצאו בשיתוף פעולה עם משק יעקבס ולקראת החג הם ומציעים מארז יין מהסדרה האזורית עם גבינות איכותיות.
הסדרה האזורית היא סדרה של יינות המייצגים את מיטב אזורי הכרמים של ישראל ומביאה לידי ביטוי את הייחודיות של אזורי גידול נבחרים בגליל ובהרי יהודה.
הסדרה האזורית כוללת את היינות: קברנה סוביניון, קברנה סוביניון שיראז, מרלו, רוזה וגוורצטרמינר. במסגרת שיתוף הפעולה, מציעים יקבי כרמל וגבינות משק יעקבס מארז מיוחד הכולל יין מהסדרה האזורית ומגוון גבינות משובחות, שיתאימו כמתנה נהדרת למארחים וישלימו כל ארוחת חג.
תכולת המארז: מרלו אזורית גליל עליון – יין אדום יבש בעל גוונים וניחוחות עמוקים של פירות יער בשלים. יין קלאסי לסועדים אשר רוצים ליהנות מיין עשיר בטעמים ועם זאת אלגנטי ומעודן. גבינת מנצ`גו מחלב כבשים (אריזת 180 גרם) – גבינה קשה בסגנון ספרדי, במרקם מוצק וטעם מלא ועשיר, 30% שומן.
גבינת רוקפור מחלב כבשים ובקר (אריזת 180 גרם) – גבינה כחולה חצי קשה, משובצת עובש כחול. בעלת טעם עמוק וחריף המתחזק עם זמן הבשלתה. 30% שומן.
גבינת גאודה מחלב בקר (אריזת 200 גרם) – גבינה קשה שמקורה בהולנד, בעלת טעם עשיר. 28% שומן. גבינת בייבי קממבר בקר (אריזה של כ – 120 גרם) – גבינה בשלה חצי קשה בסגנון צרפתי. בעלת מרקם רך וטעם אופייני עדין המתחזק עם התיישנות הגבינה. 25% שומן.
מחיר: 175 ₪. ניתן להשיג בחנות המשק, רחוב הרב ישראלי, מושב כפר הרא"ה.
יח"ציקב תבור
אדמה רוזה ברברה 2022: היין הופק מענבי ברברה אשר נבצרו בכרמי היקב ברמת סירין. הענבים נקלטו ביקב בשעת בוקר מוקדמת ועברו שהייה קצרה של כשעתיים עם הקליפות כדי להגיע לצבע ולטעם האופטימליים.
לאחר מכן הופרד הנוזל מהקליפות והמשיך תהליך התסיסה בטמפרטורות נמוכות כדי לא לפגוע ברעננות הפרי. היין שהה על משקעיו כ3- חודשים. ליין ארומות פרי עדינות, חמיצות מאוזנת ומינרליות נעימה. אלכוהול: 12.5%.
מחיר: 59 ₪.
יח"ציקב טפרברג
פינו גרי אסנס 2022. לראשונה בישראל יסומנו יינות יהודה אשר יעמדו בכללי האפלסיון בתוויות האזוריות "יהודה".
"יהודה" הוכרז כאזור יין מוכר (Appellation) וקיבל חותמת ליינות המיוצרים מענבים הגדלים באזור. יקבים הנמצאים והמגדלים ענבים באזור זוכים לחותמת הבלעדית.
יין אסנס פינו גרי 2022 הינו היין הראשון של היקב שיוצא עם סימון אפלסיון יהודה. יין לבן יבש. ענבי הפינו גרי הגיעו מכרם בעמק האלה שנמצא במורדות יהודה.
איכות הענבים היא תוצאה של התאמת הזן למיקומו המיוחד של הכרם ותנאי האקלים הקרירים במיוחד בשעות הלילה ובשעות הבקר הראשונות. ליין בוקה המלווה במינרליות מורכבת ונגיעה פירותית. גוף קל עד בינוני, ומורכב - עם חמיצות רעננה וסיומת פריכה ומהנה.
מחיר: 80 ₪.
יח"צ שאטו ד`אסטובלון
יין הדגל של יקב היוקרה הצרפתי שאטו ד`אסטובלון - D`ESTOUBLON שבין בעליו נמנים קרלה ברוני וניקולא סרקוזי, עושה עליה לארץ בעזרת היבואנית אנוטקה.
ROSEBLOOD הוא יין רוזה פרימיום אלגנטי וכשר המעוטר בפרסים בינלאומיים רבים.
שאטו ד`אסטובלון נמצא כיום בבעלותן של שלוש משפחות, המעצבות את עתידו של יקב זה ומנתבות אותו להצלחה בינלאומית - משפחת קורביט, משפחת פראטס, ובני הזוג קרלה ברוני וניקולא סרקוזי.
כמו כן, היקב בבעלות משותפת עם רשת בתי המלון הצרפתית היוקרתית Airelles, המפעילה מלונות 5 כוכבים הממוקמים במיקומים אסטרטגיים, בין השאר בארמונות ורסאי, בסן טרופה ועוד.
שאטו דאסטבלון הוקם בשנת 1,489 ומשתרע על פני שטח של 300 דונם, 17 דונם של כרמים ו- 120 דונם של מטעי זיתים וחקלאות אורגנית. במאה ה-18 הוקמה בשטח עצום זה טירה ייחודית הכוללת 10 חדרים מפוארים והיא פעילה גם כיום, לאירוח פרטי בעיקר. יקב מבוסס זה חבר גם במועדון הצרפתי הסגור והאקסקלוסיבי COMIT COLBERT המונה 80 ממותגי העל הצרפתיים בלבד.
מחיר: 129 ₪.
יח"צ יקב בנימינה
בנימינה השיק שני יינות לכבוד שבועות:
בנימינה רזרב ויונייה 2021. יין לבן יבש עשוי 100% ויונייה שגדל בנגב הצפוני. יין לבן יבש בעל אופי מרענן וקיצי. באף ניכרים ניחוחות של פירות קיץ כגון מנדרינה ואפרסק וכן ארומת ורדים.
בטעימה היין יבש ומינראלי, פירותי ועשיר. משתלב נהדר עם מנות מן המטבח האסייתי כגון מנות קארי וטריאקי ומנות עוף צלוי לצד אנטיפסטי. בנוסף ויונייה מתלווה נהדר לצד גבינות רבות כגון ברי, קומט וגרוייר. טמפ` הגשה 8-10°C. 65 ₪.
יוגב בלנד ארומטי 2021. יין לבן חצי יבש שמשלב באופן הרמוני בין שלושה זני ענבים: גוורצטרמינר ווויונייה מכרם שומריה שבצפון הנגב בטיפולו של הכורם יאיר ויטל, סוביניון בלאן מכרם אלוני הבשן בטיפולו של הכורם רפי מינוי.
הרכב זנים: 45% גוורצטרמינר, 30% וויונייה, 25% סוביניון בלאן. מבטא שילוב הרמוני בין החמיצות והרעננות של הסוביניון בלאן, העושר והמבנה של הגוורצטרמינר והארומטיות הנפלאה של הוויונייה. היין מפגין ארומות תפוח ירוק טרי, אשכולית עדינה, פרחים לבנים ופרי טרופי.
מתאים לשתיה כמעט בכל הזדמנות כשהוא מצונן לטמפרטורה של 6-10 מעלות ויהיה מושלם כאפריטיף או כמלווה למנות ראשונות, במיוחד סביצ`ה ומנות מהמזרח הרחוק.
מחיר: 45 ₪.
יח"צ. צילום: איל קרן
יקב יתיר
בימים אלה מציג יקב יתיר בצירים חדשים לנחל יתיר אדום 2020 ונחל יתיר לבן 2021.
נחל יתיר לבן 2021: יין לבן יבש המופק מ- 36% רוסאן, 28% גרנאש בלאן, 20% קליירט בלאש ו- 16% ויונייה ממספר חלקות ביער יתיר שיצרו יחד ממסך של היינות הלבנים הטובים ביותר משנת הבציר. היין תסס והתיישן כשבעה חודשים על שמריו בחביות עץ גדולות (אלון ושיטה 500 ליטר).
היין בוקבק בחודש מאי 2022. יין לבן אלגנטי שטעמי הפרי המובהקים שלו שומרים על איפוק ורעננות. צפוי להמשיך להתפתח היטב בבקבוק בעשור הקרוב. צבעו זהוב בהיר וניחן בארומה של משמש טרי, שקדים לבנים ורפרפת לימון. טעמו אינטנסיבי, לימוני, קרמי, עם מעט מרירות של אגוזי לוז. ילווה יפה מנות דגים ומאכלי ים. אלכוהול: 13%.
מחיר: 180 ₪.
יח"צ. צילום: איל קרן
דרום
DAROM לבן מבציר 2022. המותג DAROM מבית יקב יתיר, מאופיין ביינות נגישים ומרעננים המבוססים על זנים אהובים ומוכרים, כולם מיוצרים מכרמים נבחרים בטרואר הדרומי.
הכרמים נהנים מאקלים מדברי יבש וקר בלילה, תנאים היוצרים אזור גידול ייחודי, וזוכים לתנאים אידיאליים לגידול ענבי יין, מהם מופקים יינות DAROM שטעמיהם השורשיים והחמים נגישים ומבטאים את אזור היין הדרומי במלוא הדרו.
בימים אלה, התחדש המותג בבציר חדש לדרום לבן 2022. יין לבן יבש המורכב מ-100% ענבי סוביניון בלאן הגדלים בכרמים ברמת ערד ומצפה רמון.
טעמי הפרי המובהקים של היין הזה שומרים על איפוק ורעננות. גוונו של היין קש בהיר - ירקרק, טעמו פירותי – חמצמץ עם טעמי אגס ירוק חד ורענן.
ריחו כשל פרי הדר, למון-גראס ותפוח צהוב. זהו יין גסטרונומי מאוזן ומאופק שילווה היטב מנות ים תיכוניות, אך יכול גם לעמוד בפני עצמו כאפריטיף. אלכוהול: 12%. רצוי להגיש בטמפרטורה של 10-12 מעלות.
מחיר: 80 ₪.
יח"צפורטה 6
סדרת היינות המפתיעה מפורטוגל שכבשה בשנים האחרונות את הצרכן הישראלי (הגיעו ליותר מ-200 אלף בקבוקים בשנת 2022 בלבד. הצלחה גם בקנה מידה בינלאומי) עם יינות טעימים ונגישים, תווית צבעונית ותג מחיר מתחת לחמישים שקלים יוצאת מעכשיו גם עם 3 יינות בגרסה כשרה.
לאור פניות מלקוחות לגרסה כשרה ליינות, בעלי היקב ניאותו לייצר גם גרסה כשרה עבור השוק המקומי. קבלו אותם: לבן, רוזה ואדום. היינות מיוצרים באזור ליסבון.
פורטה 6 לבן. זן ענבים: ויוסיניו (25%), ארינטו (25%), שרדונה (25%), ויונייה (25%). יין לבן ארומאטי ומרענן המציג ניחוחות מבושמים של פירות טרופיים ופרי הדר. מאוזן, צעיר ומרענן. ליווי נהדר לאוכל.
פורטה 6 אדום. זן ענבים: אראגונס (50%), קסטלאו (40%), טוריגה נסיונאל (10%). יין בעל אופי פירותי צעיר ומהנה ביותר עם גוף בינוני ומרקם רך ועגול. "כיף של יין".
פורטה 6 רוזה. זן ענבים: קסטלאו (60%), טינטה רוריז (טמפרניו) (20%), סירה (20%). בעל גוון סלמון ורוד כתום וניחוחות נעימים של פרי אדום ותות שדה טרי עם רמזים פרחוניים עדינים. מאוזן ומרענן עם סיומת ארוכה. רוזה מקסים ומהנה.
מחיר: 49 ₪.
יח"צ
לואי רייזון
ולפעמים צריך להתאוורר מיין. כשהחורף נגמר נפתחת עונת הסיידר.
מזג האוויר המתחמם מחזיר את החשק לבירה קרה, קוקטייל מלא קרח או סיידר אלכוהולי מרענן. אז קבלו עולה חדש מצרפת, סיידר של Louis Raison, שחברת הסקוטית מבית ישרקו מייבאת לכבוד הקיץ, בטעמי תפוח ירוק ותפוח אדום.
הסיידרים של לואי רייזון הם מסורת משפחתית שהתחילה בשנת 1923. לואי ריזון, אשר למד את רזי ייצור הסיידר במשך שנים מאביו ולרבות הימים קיבל ממנו את החברה, יצר שיתוף פעולה מעמיק עם מגדלי תפוחים בכל איזור בריטני שבנורמנדי.
ביחד הם מאמינים כי התשוקה המשותפת לייצור המשקה היא שנותנת לסיידר של לואי רייזון את האופי הייחודי. לכל אחד מסוגי התפוחים בהם משתמשים לייצור הסיידר יש פרופיל טעם מובהק, שתוכנן במיוחד עבור הסיידר.
לואי רייזון סיידר קריספ עשוי מתפוחים ירוקים טריים שנשטפו ונמעכו עד להפקת המיץ. את מיץ התפוחים מתסיסים בעזרת שמרים במשך 14-21 ימים עד לקבלת הסיידר האלכוהולי.
בתום התסיסה הסיידר מסונן ומעורבב היטב ואז מסונן שוב לקבלת הרענון הרצוי. הסיידר בגוון זהוב, עם בועות עדינות. מרענן וחמצמץ, הטעם מזכיר מעט תפוחי גרני סמית` וגולדן דלישס.
עם ניחוח תפוחים מבושלים, לימון ועשבוניות. מתאים לארוחת גבינות בשלות, בשר אחר וקינוחים על בסיס שוקולד. אלכוהול: 5.5% . מומלץ לשתות בטמפרטורה של 4-6 מעלות.
מחיר: 9 ₪.
יח"צ
SOMERSBY
מותג סיידר שכבר מכירים כאן היטב הוא SOMERSBY הבריטי, שלכבוד הקיץ משיק טעם חדש - Somersby Blackberry.
משקה אלכוהולי פירותי בטעם פטל שחור מרענן, מתקתק וקליל המכיל 4.5% אלכוהול, ללא גלוטן. המשקה מבוסס על סיידר התפוחים של Somersby, בעל ארומה וטעמי פטל ותפוחים.
הוא מיוצר ללא ממתיקים מלאכותיים, ובנוסף להיותו משקה פירותי ומרענן, מהווה גם אלטרנטיבה אלכוהולית מצוינת לאלו המקפידים על תזונה נטולת גלוטן.
מחיר: 10 ₪.