צילום: שירי דקר
זכויות, זה הסיפור.
אזרחות גרמנית היא גם אזרחות של האיחוד האירופי, וזוהי אזרחות המעניקה כל כך הרבה יתרונות, עד שהדעת מסרבת להבין איך אפשר לוותר עליהן.
לצורך בירור מעמיק שוחחתי עם עורך הדין מיכאל דקר, שותף במשרד עורכי הדין דקר, פקס, לוי, רוזנברג ושות`, או בקיצור – DP עורכי דין.
מה הסיבה לביקוש הרב כל כך לאזרחות גרמנית?
עו"ד דקר: "תיקון לחוק שהתקבל בגרמניה הסיר את רוב הקשיים והמכשולים שעיכבו וסרבלו את קבלת האזרחות. התיקון פתח דלת למאות אלפי צאצאים של פליטים יהודים שהיו אזרחים או תושבים בגרמניה לפני שהנאצים עלו לשלטון ולאחר מכן".
האם דורשי האזרחות מבקשים בעצם לעזוב את הארץ?
"אזרחות אירופית היא דבר שרבים רוצים בו, בלי קשר למקום מגוריהם. הישראלים לא באמת רוצים להגר מכאן, הרוב הגדול רוצה להישאר, אבל גם להחזיק בדרכון נוסף שפותח אפשרויות רבות לך, לילדים שלך ובהמשך גם לנכדים שלך".
צילום: שירי דקר
באילו הטבות מדובר?
"ללמוד באירופה בחינם, לשהות בלא הגבלה בכל אחת ממדינות האיחוד האירופי, לבקר באירופה כאזרח ולא כתייר, והרשימה עוד ארוכה מאוד. תוסיף לכך את העובדה שהאזרחות היא כמעט ללא תנאים – אתה לא צריך לגור שם, אתה לא צריך לוותר על אזרחות אחרת, אתה לא צריך לדעת את השפה.
אתה מקבל דרכון רק כי אתה צאצא של פליט שברח מגרמניה, כי אחרת היה לבטח נרצח. על אף כל ההקלות, עדיין נותרה לא מעט ביורוקרטיה, ולכן כדאי להיעזר בעורך דין".
כמה זמן אורך התהליך?
"מדובר בתהליך שנמשך כשנתיים ואולי אף שלוש שנים. אבל כדי שאדם לא ימתין לשווא, אנו עורכים בדיקה ארכיונית מקדימה, בודקים מסמכים וראיות כדי לקבוע מהם סיכויי ההצלחה ואם יש טעם בתהליך".
ובכל זאת יש בקשות שמסתיימות בסירוב?
"מובן שזאת לא מתמטיקה ולכן לעולם לא ניתן התחייבות של מאה אחוז, אבל יש לנו מספיק כלים, ניסיון ותקדימים, כך שאנו יכולים בהחלט לתת ללקוח שלנו מצפן – האם אתה יכול לצאת לתהליך אופטימי או לא. לפיכך עיקר התשלום נגבה רק בסוף התהליך".
העם היהודי עבר שואה נוראה, ואחריה רבים נשבעו שלעולם לא ידרכו שוב על אדמת גרמניה. והיום, פתאום אלפי יהודים אצים רצים להוציא דרכון גרמני.זה לא נשמע לך מעט הזוי? אנחנו לא לומדים? היכן הגאווה, הצדק ההיסטורי? יש כאן משהו מזוכיסטי, לא?!
"כל אחד ודרכו. מי שאינו מעוניין לא ניגש לתהליך ואני בהחלט מבין אותו. אני קורא המון תגובות קשות, גם הכתבה שלך תקבל תגובות כמו "ישלחו אתכם שוב ברכבות" וכדומה.
אבל לעומת זאת הביקוש לזה הוא עצום ונאמד בממדים לא נורמליים. בכל יום אנחנו מקיימים כ־20 פגישות, עם אנשים שמעוניינים בדרכון ואף עברו סינון לפני שזומנו לפגישה".
אני איש מאמין ומאוד ציוני, ואני שמח על כך שהיום יש יותר יהודים שחיים בארץ ישראל מאשר בחו"ל – לראשונה מאז חורבן בית ראשון.
נוסף על כך, העובדה שיהודים רבים חיים בחו"ל אינה רעה לעם היהודי, זה עוזר מאוד בכל הנוגע ליחסים של ישראל עם מדינות שונות, זה מחזק את המדינה שלנו מהמון בחינות, לדוגמה הלובי היהודי בארצות הברית. תאמין לי, אתה לא רוצה שאירופה וארצות הברית יהיו נגדנו.
זה מסייע לנו מאוד שיש יהודים בכל העולם, ואם תתעורר חלילה אנטישמיות בחו"ל, אז יש ברוך השם את מדינת ישראל, והיהודים יכולים מיד לבוא או לחזור אליה. אנחנו לא במצב שהיינו בו לפני שמונים שנה.
נקודה נוספת – אם אתה מסתכל על גרמניה באופן ספציפי וחושב שעכשיו אנחנו צריכים לדפוק את עצמנו מפני שהם דפקו אותנו – אז אני חושב שזאת לא ראייה נכונה בכלל. הם התנהגו אלינו באופן מזעזע ובלתי נסלח,
אין ספק, אבל עכשיו הם באים לתקן מה שאפשר, והם נותנים לך משהו. מה, אתה לא תקבל?! קח את מה שהם נותנים לך.
ועניין אחרון – היום גרמניה היא כבר לא מדינה עצמאית שעומדת בפני עצמה, היא חלק מהאיחוד האירופי. אם אתה מקבל אזרחות גרמנית, אתה יכול לגור בכל אירופה.
כך שאם יהודי שונא את גרמניה וישנא את גרמניה לעד, אני מבין אותו לחלוטין, אבל הוא וילדיו אינם חייבים לדרוך על אדמת גרמניה, וגם אם הם לא יעברו כלל לאירופה, הם יוכלו למשל לטייל בארצות הברית בלי ויזה.
בקיצור, אתה צריך לעשות את מה שטוב לך ואנחנו כעם היהודי לא צריכים להסתכל לאחור. אנחנו לא תקועים, אנחנו ממשיכים קדימה, אנחנו סבלנו מאוד, הקמנו מדינה והתקדמנו, המשכנו הלאה,. לדעתי זו הגישה הנכונה".
צילום: שירי דקר
ייתכן שהמצב הפוליטי בארץ – הרפורמה המשפטית, המחאה וכדומה – מעודד ישראלים לנהור לאזרחות זרה? הרי במלחמות בעבר הייתה נטייה של הציבור הישראלי להצטייד בקופסאות שימורים, מזון יבש שניתן לאחסן אותו, כמו דגנים וקטניות, וזאת על כל צרה שלא תבוא. כך גם בקורונה – שהייתה התנפלות על נייר טואלט.
כעת שהמציאות שוב מתהפכת, האם ייתכן שהישראלים שוב מגבים את עצמם ודואגים שיהיה להם מקום להימלט אליו במקרה הצורך?
"אני שם לב לעלייה בביקוש בעת האחרונה, אבל אני לא חושב שיש לזה קשר לפוליטיקה, זה באמת חוצה גבולות. כך לדוגמה את פורטוגל, כ־75 אלף ישראלים, איש ואישה, כבר קיבלו אזרחות פורטוגלית, אחוז גבוה מאוד מתוכם הם בוחרי ש"ס והליכוד, והם רבים הרבה יותר מאלה שמקבלים דרכון גרמני.
מכאן שאנשים מכל הקשת הפוליטית מגישים בקשות לדרכונים אירופיים, כי זה לא דבר רע, זה דבר טוב, ורוב האנשים האלה אינם יורדים מהארץ, אלא נשארים בישראל, תומכים במדינה, ובכל זאת רוצים דרכון נוסף. אנחנו, כמשרד עורכי דין אשר מתמחה בכך, פתוחים לכולם – כל מי שרוצה אזרחות נוספת, יכול לבוא אלינו ונשמח לעזור".
אם כך נעזוב פוליטיקה ונתמקד בלימודים. מבין היתרונות הרבים, אני מופתע לגלות דווקא את נושא ההטבות בתחום ההשכלה הגבוהה והאקדמית. תוכל לפרט?
"מדינה שמשקיעה בהשכלה גבוהה לאזרחיה מקדמת את ההון האנושי ומחזקת את המדינה מכל היבט, החל בתעסוקה איכותית ועד פריצות דרך מדעיות.
באירופה זה מה שהם עושים – אתה גם לומד על חשבון המדינה, גם משלמים לך דמי כיס, גם הנסיעות הן בחינם ואתה מקבל אפילו עזרה במגורים! גם בארץ מממנים לימודים חינם, אבל רק בישיבות, לכן טבעי שרבים יבקשו ליהנות מהיתרון הזה הגלום באזרחות נוספת, וזה כאמור רק אחד היתרונות הניתנים בשפע רב".
סיימתי את הריאיון עם עו"ד מיכאל דקר ואיני יכול שלא לתהות – מדוע זה לא כך, אצלנו? להשקיע בלימודים, בדיור, להיות סוציאליים באמת.... טוב, אין טעם להתרגז. מזל שישנן אופציות אחרות.
קדימה, אם יש לכם זכות, אנא ממשו אותה, ויפה שעה אחת קודם.