אורל בי. צילום: רפי דלויה
אין עוררין על כך שהאמצעי העיקרי לשמירה על היגיינת הפה הוא צחצוח נכון של השיניים.
בהתאמה, צחצוח השיניים הוא פעולה שכיחה בכל רחבי תבל עוד שחר ההיסטוריה לרבות בחורים נידחים ביותר בגלובוס, בהם הילידים קוטפים ענפים מצמחי מרפא המכילים תרכובות שנלחמות בחיידקים, מרטשים קצה אחד שלהם לכדי מברשת ומצחצחים באמצעותם את שיניהם.
נכון, זה פחות יעיל ממברשת מודרנית ומשחה שמכילה פלואוריד, אבל את עיקר העבודה - הרחקת שאריות מזון מהמקום שבו חיידקים יהפכו אותן לחורים בשן - זה לשיטתם עושה.
ובחזרה לעולם המערבי. מומחים מהתחום הדנטלי ממליצים להסתייע לניקוי השיניים במברשת ולהחליף אותה אחת לכמה חודשים, אך נוכח מגוון הסוגים, המותגים והמחירים של מברשות השיניים בשוק, הבחירה מבלבלת, בעיקר כשמעוניינים לבחור בין מברשת ידנית למברשת חשמלית.
מברשת שיניים אפקטיבית היא כזאת שבעזרתה ניתן להגיע בנוחות לכל שטחי השיניים הפנימיים והחיצוניים ושעיצובה והחומרים שהיא עשויה מהם לא יגרמו נזק לשיניים ולחניכיים.
יח"צ
עתה כאמור לשאלת השאלות - מה אפקטיווי יותר, מברשת שיניים חשמלית או מברשת ידנית?
באירוע שקיים מותג היגיינת הפה Oral-B ציינה רופאת השיניים ד"ר ענת בניאל, כי "הראיות המדעיות שהצטברו עד כה מצביעות על כך שמברשת חשמלית יעילה יותר בהפחתת מחלות חניכיים, בהסרת הפלאק, בהסרת כתמים ובמניעת שחיקה של השיניים".
לדבריה יתרונות החשמלית נובעים, בין היתר, ממספר הסיבובים הרב המתאפשר בהשוואה ליכולת של היד האנושית לצחצח את השיניים, כמו גם משום הפיצ`רים שנועדו לייעל את פעולת הצחצוח, למשל מברשות בעלות חיישני לחץ ייחודיים המתריעים מפני הפעלת לחץ כבד מדי על השיניים, לחץ העשוי להוביל לנזק באמייל המצפה אותן ולהביא לשחיקתן.
באירוע המדובר חשפו קברניטי מותג Oral-B תוצאות סקר שערך מכון "גיאוקטגרפיה" עבורו שבחן את הרגלי הצחצוח של הישראלים. הסקר העלה כי למעלה ממחצית מהישראלים כבר עברו לצחצוח שיניים על ידי מברשת שיניים חשמלית (המומלצת מגיל 3 על פי האיגוד הישראלי לרפואת חניכיים).
בנוסף הצביע הסקר המדובר כי למרות שההמלצה הגורפת על פי האיגוד הישראלי לרפואת חניכיים היא צחצוח השיניים פעמיים ביום, רק 26% מהנשאלים ציינו כי הם מצחצחים את השיניים רק פעם אחת ביום, כש-4% מהישראלים ציינו שהם לא מצחצחים שיניים באופן קבוע.
כידוע, אחת לכמה חודשים יש להחליף את ראש המברשת החשמלית, מפני שבדומה למברשת הידנית הוא נשחק ומאבד מיעילותו.
בעניין זה הוצג באירוע נתון מפתיע נוסף שהשתקף בסקר - מתברר שמרבית הישראלים (58%) מודעים לחשיבות ההגיינית שבהחלפת ראש מברשת השיניים החשמלית אולם רק כמחצית מהמצחצחים בחשמלית עושים זאת, כאשר 25% מחליפים ראש מברשת רק פעם בחצי שנה (ולא כל שלושה חודשים כמומלץ), וכ-22% מחליפים אף בתדירות נמוכה יותר.
עמדתה הברורה של ד"ר בניאל היא כי למברשות חשמליות יש יתרונות ברורים.
החל בעובדה שלהתלהבות מה"צעצועים החשמליים", יש השפעה פסיכולוגית שעשויה להעלות לפחות לזמן מה את איכות הצחצוח, דרך העובדה שמברשת שיניים חשמלית מסתובבת אלפי פעמים בדקה ומניעה את הסיבים מהר יותר מאשר היד האנושית המסוגלת להשיג עם מברשת שיניים ידנית רק כ-300 סיבובים בדקה ועד למחקרים שהוכיחו שמברשת חשמלית מורידה את הפלאק ומונעת דלקות חניכיים טוב יותר ממברשת שיניים ידנית.
"אם יש לכם את הטכניקה המושלמת לשימוש במברשת שיניים ידנית זה בסדר", אמרה ד"ר בניאל, "אבל לרוב המכריע של האנשים אין את הטכניקה הזאת. מברשות השיניים החשמליות הן הרבה יותר יעילות בהסרת פלאק כי הן נועדו לעסות בעדינות שיניים וחניכיים בצורה נכונה. הן עושות את כל העבודה הקשה בשבילכם".