צילום: איריס לוי
חודש האישה צוין ברחבי הארץ במגוון אירועים, בנס ציונה בחרו לקבל מהשראתן של נשות העיר והפיקו מגוון אירועים, סדנאות ותערוכות. אבל רגע לפני שאספר לכן על הפעילויות השונות, חשוב שתכירו את העיר.
אז בואו הצטרפו אלי במסע בזמן.
נס ציונה - עיר עם לב של מושבה
השנה היא 1878. גרמני בשם גוסטב רייסלר שהתגורר בשכונה הטמפלרית ברמלה, רוכש נחלה בוואדי אל חנין - עמק השושנים, שם שהחליף את שמו העתיק של המקום - ואדי עיה, עמק המחלות, משום הסברה ששייח׳ חשוב נטע שם 355 גני שושנים כמתנה לאישתו.
רייסלר כאמור רוכש את הנחלה במקום. הוא חופר באר, נוטע פרדס ובונה בריכה לאגירת מי גשמים במטרה להגשים את החזון הפרוטסטנטי שלו.
אלא ששלוש שנים מאוחר יותר, מתברר החזון - כאסון. בעקבות מגפת הקדחת שתקפה את האזור נפטרו אשתו ושתי בנותיו. בצר לו, הוא נוסע לאודסה ושם פוגש יהודי בעל אחוזה חקלאית גדולה, ראובן לרר והשניים מסבלטים נכסים.
זה הראשון בתחושת הצער הרבה מבקש למצוא מזור במקום רחוק, וזה השני, איש תנועת חובבי ציון, מבקש להינצל מגל הפרעות ("סופות בנגב") שפשט ברוסיה כנגד יהודים ולעלות לארץ ישראל.
צילום: איריס לוי. נחלת ראובן
לרר, רעייתו וארבעת ילדיהם עלו ארצה, הקימו את "נחלת ראובן" והשקיעו את כל הונם בפיתוחה. אך התנאים הקשים הכריעו, המשפחה ירדה מנכסיה, הבן הצעיר נפטר בטרם עת ממלריה והמשפחה נאלצה למכור שטחים עבור כסף מזומן.
כך למעשה נרכשו לראשונה קרקעות באזור במטרה להקים מושבת פועלים ומרכז פועלים ארצי. היזם: מיכאל הלפרן, מקים מפלגת פועלי ציון ואיגוד הפועלים העברי הראשון בארץ עבור פועלי המושבות שהועסקו על ידי הברון רוטשילד העניק לנחלה את השם נס ציונה.
ב-1891 הונף בנס ציונה, אז תחת שלטון עותימאני לראשונה הדגל הלאומי שאומץ אז כדגלה של התנועה הציונית.
בעת הכרזת המדינה איכלסה המושבה כ–2,000 תושבים ובראשית שנות ה–50 החלה לקלוט עולים רבים, מצפון אפריקה ומאירופה גם יחד.
ובכן, נס ציונה הוקמה כאמור כאחת משבע המושבות במסגרת העלייה הראשונה, והתבלטה בעצמאותה מהברון רוטשילד ופקידיו. ראובן לרר, כפי שציינתי נחשב לאחד ממייסדיה ולכן בחרנו לפתוח את הבוקר בעיר בצל המבנה ההיסטורי הקרוי על שמו - "נחלת ראובן".
צילום: איריס לוי. השחקן אושר בית הלחמי
שמואל בוקסר, ראש עיריית נס ציונה הוא נצר למייסדי העיר- סבי סבתו, ראובן לרר, הוא כפי שצוין אחד ממייסדה וסבו היה המוכתר הראשון שלה.
בוקסר הציג בפנינו את תולדות המושבה שהפכה לעיר, וסיפר על התפתחותה ופועלה בתחומים שונים, בין היתר ציין כי לתושבי העיר היה חשוב לשמר את האופי המיוחד של המקום לאורך השנים, ולכן לסמל הרשמי של נס ציונה התווסף ב־1993 הכיתוב: "עיר עם לב של מושבה".
במסגרת הביקור ליווה אותנו גם השחקן אושר בית הלחמי המגלם את דמותה של פייגה לרר. המחזה המומחז שלו הנקרא "בזכותן כאן" עוסק כפי שכבר ניחשתם בנשות נס ציונה בכלל ובגברת לרר בפרט.
צילום: איריס לוי. גבעות הכורכר
שימור גבעות הכורכר
בגבעות הכורכר שהוכרזו כגן לאומי פגשנו את אבנר בן יהודה מדואל, תושב העיר ומדריך טיולים. אבנר ציין כי נוף גבעות הכורכר, הנפרס מעוטף עזה ועד השרון, הלך ונעלם בשנים האחרונות כתוצאה מפיתוח ומפגעים סביבתיים, ואילו הגבעות בנס ציונה הן אחד המוקדים המרכזיים שעוד נותרו לצורת נוף זו בארץ.
בגבעות מתברר כ-25 מינים של צמחים נדירים, ובהם מינים שלא צומחים בשום מקום בעולם פרט לאזור החוף של ישראל - חורש ים תיכוני, צמחי מדבר, צמחי תבלין ומרפא וצמחים אנדמיים הייחודיים למקום לרבות אירוס הארגמן וזהבית שרונית.
צילום: אבי משולם
בגבעות ניתן גם למצוא מינים שונים של יונקים כמו שועלים, דורבנים, חזירי בר וארנבות, בתוך כל, אבנר הכיר לנו את הצמחייה המקומית וציין את שמות בעלי החיים הגרים במקום.
במסגרת פעילות קידום מעמד האישה נפתח בעיר קורס אירוח ביתי אשר לקראת השקתו הוכשרה קבוצת נשים העוסקות בעיסוקים שונים המשלבים בין תוכן להנאה - אמניות, מספרות סיפורים ובשלניות.
בוגרות הקורס מארחות בבתיהן כחלק ממסלול תיירותי בשילוב מורי דרך וכן בצורה עצמאית.
צילום: איריס לוי. האמנית אפרת קסלר
כך, לדוגמה הגענו לאפרת קסלר, עובדת נמל אשדוד שהיא חלק מסיור הנקרא "בין שני בתים". כן, בנוסף לעבודתה בנמל אשדוד מציירת אפרת על קנבסים שמצאה, בהשראת נוף גבעות הכורכר, היא מלמדת ציור בפנימיית נחלת יהודה ומעבירה סדנאות בסטודיו שבביתה.
אנו התכבדנו מהשולחן הטעים והמפנק שהיא "פתחה" והתנסינו בציור בצבעי גואש של גבעות הכורכר בהנחייתה, זאת לפי צילומים שחילקה לנו. החוויה המהנה המתאימה גם למי שאינו אחז במכחול מימיו.
לאחר תצפית על שכונת הפועלים בגן נווה התארחנו אצל דריה לבובסקי, אמנית ליבוד ובוטנאית שהיא חלק מסיור בשם "עוז והדר לבושה".
בעודנו יושבות בגינתה הפראית והקסומה ממש נווה מדבר ירוק וצבעוני, תוך נשנוש כיבוד מעשה ידיה, היא סיפרה לנו כי הגיעה לעולם הליבוד במחט לגמרי במקרה בעקבות אירוע יומולדת בהפתעה, שכן בשעתו היא בכלל עסקה בתחם היי-טק בו עבדה גם בבלארוס ממנה עלתה ארצה.
דריה הציגה את עבודותיה, הכוללות דוגמאות של בע"ח ומיני כנף כאשר מאחורי כל אחת מהן מסתתר סיפור ייחודי והדימיון למקור מעורר השתאות והתפעלות. לצד אלה, היא הציגה גם סבונים, שמפו ומפיצי ריח מוצקים מעשה ידיה.
מתפללים ברוב הדר: חידוש מרהיב למבנה בית הכנסת ההיסטורי
אם כבר הגעתם לעיר, אל תפספסו ביקור בבית הכנסת הגדול ששופץ ושוקם לאחרונה.
לפני כמעט 100 שנה, החליטו אנשי המושבה נס ציונה להקים לעצמם בית כנסת גדול. בשונה מתושבי השכונות והערים העבריות באותם ימים, כמו אחוזת בית (תל אביב) ובורוכוב (גבעתיים), שראו בבתי הספר את המוקד המרכזי של הקהילה, במושבות היו אלה בתי הכנסת שתיפקדו כגולת הכותרת. אלה היו המבנים הגדולים והמפוארים ביותר במושבות והוקמו בדרך כלל במגרש הגבוה והבולט ביותר, והיו מושא גאוותם של התושבים.
בנס ציונה, היוזמה הגיעה מאחד התושבים. חיים טפר (1960-1864) שהיה בנאי, קבלן ופעיל ברכישת קרקעות שבחר להקים את המבנה על "גבעת האהבה" (כיום: רחוב תל אביב 17), וכך הוא הוקם ב-1907 במתחם "בית הוועד" הצנוע (כיום "מוזיאון בית ראשונים"), ששימש לכל צרכי הציבור.
בית הכנסת הגדול. 053-7163490
צילום: איריס לוי
גורמה משובח בנס ציונה
את הסיור בעיר סיימנו ב"קפה ציונה" מסעדה קסומה שעל אף שהכניסה אליה היא מרחוב ראשי סואן הרי שהיא כמו נחבאת בתוך מבנה היסטורי שבו גרו ראשוני מתיישבי העיר ויקיריה.
את המקום מנהלת באהבה גדולה ובחיוך גדול ותחושה שאירוח הוא דרך חיים עבורה, המסעדנית נתנאלה פניגר.
צילום: איריס לוי במסעדה שלושה מתחמי אירוח: הקומה העליונה כוללת חלל לאירועים פרטיים ועסקיים עד 80 אורחים. המסעדה עצמה, בה שני חללים האחד פנימי וחצר - עם גינה ירוקה ומטופחת השוכנת בין ארבעה עצי פיקוס עתיקים (מקורה בחורף) ובר קוקטיילים שממוקם בטרסה העליונה תחת כיפת השמיים (מקורה בחורף).
התפריט מורכב מחומרי גלם איכותיים וטריים ומבוסס על ירקות ודגים טריים, פסטות בעבודת יד, ארוחות בוקר ייחודיות, פיצות ותפריט ים תיכוני.
אנחנו התענגנו על ארטישוק בגריל, סלט אולימפוס, ניוקי סלק, סביצה ים תיכוני, כרובית אפויה, רביולי פולנטה, סלמון, פיצה פרומז`ה, ולקינוח פאי לימון עם רוטב דובדבני אמרנה, ברד פודינג פירות יער ופאי שוקולד. זאת היתה סיומת ליום מהנה במיוחד, שנאמר "שאו ציונה נס ודגל".
ציונה - וייצמן 18, נס ציונה. 08-8586565