צילום: עמוס דדון
זה שנים שעיריית עכו עמלה על תוכנית סדורה לפיתוח מלונאי, תיירותי ותרבותי, לרבות פיתוח כולל של העיר כמוקד כלכלי-חברתי-תיירותי.
אלא שאז הגיעה הקורונה שהשביתה את כל העולם כולו ומיד לאחריה פרצו בעיר גם פרעות ומהומות שטרפו את הקלפים ומיתגו את עכו בצורה שלילית.
אבל, אם תשאלו את דני ארמה, ראש תחום התיירות בעיריית עכו, הרי שמבחינתו העיר כבר שבה בכל כוחה אל מפת התיירות, כשהוא וחבריו בעירייה פועלים נמרצות לממש את הפוטנציאל התיירותי העצום הגלום בה.
צילום: גלי מרגלית ויש להודות, עכו היא באמת יהלום תיירותי.
קשה מאד להתחרות ביופיה, בהיסטוריה המפוארת שלה, כבירת ממלכת ירושלים הצלבנית בין השנים 1291-1192, וגם בעושר ובצבעוניות של אחת מערי הנמל העתיקות בעולם, שסימני ההתיישבות שנמצאו בה הם מתקופת הברונזה הקדומה (3300 עד 2200 לפנה"ס).
בשנים האחרונות חפרו וחשפו את ארמונותיה, מבצריה, בתיה ורחובותיה של ממלכת ירושלים הצלבנית בעיר, כמו גם את זאת של אחמד אל ג`זאר, המושל העות`מאני של צפון ארץ ישראל.
צילום: משה פילברג
צילום: גלי מרגלית. הכניסה לחמאם
בתוך כך, מבנים עות`מניים נטושים שוקמו ושופצו והמונומנטים הגדולים בשטחה של העיר - המצודה, החמאם שהוקם על ידי אל ג`זאר ואחרים - זוכים להצלחה ומושכים אליהם מבקרים רבים.
העיר עכו עליה הטיל נפוליאון ב-1799 מצור שכשל, הפכה במרוצת השנים לעיר בעלת מפגן קוסמופוליטי מרשים של תרבויות ודתות, והעדות לכך היא העובדה שבשנת 2001 הוכרה עכו העתיקה כנכס תרבות עולמי ונכנסה לרשימה היוקרתית של אונסק"ו - ארגון החינוך, התרבות והמדע של האו"ם.
צילום: משה פילברג
כך למעשה הפכה עיר החוף הצפונית ללוקיישן הראשון בישראל שזכה להכרה כזו, וניכר כי בחלוף 22 שנים ומאז אותה הכרזה וחרף העובדה שישראל כבר אינה עוד חברה באונסק"ו, עכו, אכן קוטפת את פירות התיירות.
ומי שמחפש עדות נוספת לעניין, ימצא אותה גם במדרג של פרסי Traveller Review Awards, של אתר Booking.com, המוענקים לעסקים מצטיינים מענף התיירות מ-220 מדינות וטריטוריות.
עכו שדורגה במקום הראשון כעיר המזמינה ביותר בארץ לשנת 2023 תוארה "כעיר עם חווית האירוח הטובה ביותר בישראל".
צילום: גלי מרגלית אז מה תוכלו לעשות בעכו?אופציה מופלאה לחוות את העיר היא דרך הלב הפועם שלה - השוק הססגוני שלה.
השוק בעכו מציע מלבד תבלינים, קפה, דגים, פירות וירקות גם מתוקים ערביים מסורתיים, אטליזים, כלי בית ואפילו פריטי אופנה וצעצועי ילדים - פה תמצאו הכל מהכל, ובמחירים אטרקטיביים למדי.
צילום: גלי מרגלית. השוק
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית. סמטאות העיר
צילום: גלי מרגלית ברחובות הצרים שמקיפים את אולמות האבירים ומנהרת הטמפלרים, במיוחד ברחובות צאלח ובצרי, בזלמן הצורף, בסידני סמית, בשוק העות`מאני ובבהאים, פזורים צימרים ובתי הארחה בוטיקיים.
רבים מהם שוכנים בבתי אבן הצופים אל הים, עם קשתות מן התקופה העות`מנית ושרידים צלבניים.
כך לדוגמה מתחם הצימרים מליסנדה אואזיס של המעצבת מיכל מטלון שעיצבה אותו כ"ריאד" מרוקני, מן סוג של בית שנבנה סביב חצר פנימית, פטיו שכל החדרים פונים אליו, עם מקווה מים.
צילום: גלי מרגלית. מתחם מליסנדה צימר נוסף - אייטנה השוכן ליד כיכר זיתון ומנוהל על ידי HOUSSTORY. בצימר זה סוויטות, בין הבודדות בעיר העתיקה המאובזרות בפטיו ובמרפסת גג מבודדת.
גם מתחם הצימרים ג`וזפין, השוכן אף הוא במבנה עתיק, המזכיר בצורתו "ריאד" מרוקני, כולל חצר פנימית וארבעה חדרים שעוצבו ברוח האותנטיות של עכו.
לא הרחק מהם כאמור, מצויים אולמות האבירים, שרידיה של מצודה הוספיטלרית, שבהם מספר אולמות מרשימים.
צילום: גלי מרגלית. תערוכת דה וינצ`י באולמות האבירים
צילום: גלי מרגלית באחד מהם מוצגת ממש בימים אלו התערוכה "לאונרדו דה וינצ’י — 500 שנים לסטרטאפיסט הראשון".
זוהי חוויה מרתקת ומסקרנת לילדים ומבוגרים כאחד. תערוכה המתמקדת בהמצאותיו הטכנולוגיות של דה וינצ`י, שרובן כלל לא יצאו לפועל אך נמצאו בשרטוטיו, החל באופניים, דרך מנופים וגלגלות ועד לכלי תעופה - כולם מוצגים שם.
השיטוט בתערוכה חווייתי, החלל מעוצב ומהונדס ומצויות בו גם הולוגרמות ורפליקות ליצירותיו השונות של דה וינצ’י, שלי באופן אישי קשה היה להסיר מהן את העיניים...
צילום: גלי מרגלית גם הרובע המנדטורי בעיר (שנקרא כך על שם תקופת המנדט הבריטי בה הוא נבנה) הצמוד לחומות העיר העתיקה מצפון, מתאפיין בתהליך של מתיחת פנים משמעותית.
ניתן כמובן להתרשם גם ממבנהו המרשים של מסגד אלג`זאר, השני בגודלו בארץ, שהוקם בסוף המאה ה-18, ונחשב כידוע לאחד מסמליה המרכזיים של העיר העתיקה. כיפתו המרשימה יחד עם הצריח הגבוה נגלים כמעט מכל נקודה בעיר.
יח"צ. הגלריה של משה אפוטה. באדיבות עיריית עכו
לפני כעשור הוצגה תוכנית שאפתנית פרי יוזמה משותפת של החברה לפיתוח עכו העתיקה, מינהל מקרקעי ישראל, משרד השיכון ומשרד התיירות להפיכת העיר העתיקה לשכונת אמנים.
התוכנית המורה אומנם לא מומשה במלואה, אולם ברחבי העיר העתיקה פזורות להן מספר גלריות חדשות שמומלץ בהחלט לבקר בהן:
גלריית האומנות - NAOMEA של היזמית אסתי קהתי, הממוקמת במבנה עתיק מהמאה ה-18 הצמוד לחאן אל פראנג` ובה מוצגות עבודותיהם של 17 אמניות ואמנים, רובן נשים ביוצרות בתחומי פיסול, ציור, חריטה בעץ ורקמה.
יח"צ. גלריית ארט 192. צילום: גולן סויסה
גלריית אורקה של היזמית אורלי קופלר מציגה תכשיטים רבי השראה ובגלריית Art 192 השיתופית פועלות יחדיו כ-10 נשים גליליות היוצרות ומעצבות תכשיטים ומוצרים שימושיים ודקורטיביים מחומרים ממוחזרים.
בגלריית "משמעות"– של מירן שביט וניסים בן אדיבה מציגים השניים תכשיטים ופריטי יודאיקה שיוצרו מכסף 926 וממטבעות ישנים.
צילום: גלי מרגלית. גלריית אפוטה
צילום: גלי מרגלית. גלריית אפוטה
גלריה מסקרנת נוספת אותה ייסד משה אפוטה, חובב אמנות מושבע כוללת מגוון תמונות, פסלים, תכשיטים וחפצי יודאיקה של עשרות אומנים ישראליים, חלקם צעירים, אחרים עולים חדשים ויש גם אמנות מקומית של אומנים עכואים וגליליים לצד יצירות של אמנים בעלי שם כמו מנשה קדישמן.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית. הנוף המשתקף ממתחם עכותיקה
כמתבקש, עכו משופעת גם בבתי אוכל, בחומוסיות ומסעדות וברים בסגנון הרוף טופ.
במתחם עכותיקה, של היזם ואיש הנדל"ן מאיר דודסון, תוכלו למשל ליהנות מנוף מהפנט ומבריזה נעימה מן הים.
פה מציעים ארוחת בוקר עכואית מיוחדת ועשירה. בערב, הבר של תמר נפתח לקראת שעת השקיעה ומגיש משקאות אלכוהוליים ומזטים באווירה ים תיכונית.
ואם בשקיעה עסקינן, הרי שרחוב ההגנה מבחינתכם הוא הרחוב, בה"א הידיעה, שתרצו לבלות בו בשעת השקיעה.
מדוע, אתם תוהים? בעיקר משום שהוא תוחם ממערב את העיר העתיקה, ומציג רגעי קסם מופלאים על הים התיכון...
צילום: גלי מרגלית. גג מסעדת סאמא צילום: גלי מרגלית רוף טופ נוסף הפועל בעיר הוא בר-המסעדה - סאמא ("שמיים" בערבית), השוכן בפריים לוקשיין אסטרטגי ביותר, על גג גבוה בכניסה לעיר העתיקה.
את המקום מוביל השף חמודי עוקאלה שהשיק בימים אלה תפריט אביבי חדש הכולל שילוב בין קלאסיקות ערביות לגרסאות קצת יותר מודרניות שלהן, למשל עלי גפן ממולאים באורז עם בהרט, אבל בגרסה מתקתקה יחסית ולא חמוצה כרגיל, המוצעת לסועד על יוגורט משובח.
יח"צ. מסעדת רות`ס. צילום: באדיבות המסעדה
אופציה נוספת שכדאי לסמן עליה V - מסעדת רות`ס שהוקמה על ידי שלושה שותפים, שף יהודי, נוצרי ומוסלמי.
המסעדה המדוברת ממוקמת בסמוך לאולמות האבירים בתוך חלל שתקרתו מקומרת ומקושתת וקירותיו ספונים אבן. זוהי מסעדה כשרה המציעה תפריט של מטבח לבנטיני עם מנות עכואיות וטכניקות של בישול מודרני שהושפעו מהמטבח המקומי.