צילום: באדיבות מועצה אזורית מגילות (זליגמן שחף תקשורת)במשך מאות שנים נמנעו יהודים מלהתיישב באזור ים המלח. מוסלמים ונוצרים מעטים עשו זאת, ואלה מביניהם שעשו זאת נחשבו לדחויים ונחותים.
"נראה שיושבי הבקעה שמרו על אופיים הדוחה מזה דורות", כתב החוקר האמריקני הנודע אדוארד רובינסון ביומנו לאחר שביקר לראשונה בפלשתינה ב-1839, וטייל בסביבת העיר יריחו.
צילום: גלי מרגלית. שפך הירדן לים המלחשינויי שלטון האימפריה העות`מאנית במלחמת העולם הראשונה, הטכנולוגיות החדשות ובעיקר החשמל, הביאו יזמים חדשים לחבל ארץ זה. בולט מביניהם היה היזם היהודי מסיביר משה נובומייסקי ששלח ב-1925 את משה "מוסיה" לנגוצקי לבחון את האזור.
לנגוצקי, שהכיר היטב את המקום משום תפקידו כמפקד לשעבר מטעם ארגון "ההגנה", ערך סקרים וניסויי הפקה בחוף הצפוני של ים המלח.
בעקבות הדו"חות שהפיק הקים נובומייסקי בלונדון ב־1925 ובעזרת התנועה הציונית את "חברת האשלג הארץ־ישראלית", שכללה מפעלים, מחנה עובדים ושכונה ראשונה לעובדים היהודים ולבני משפחותיהם.
צילום: גלי מרגלית. שפך הירדן לים המלח
מספר שנים לאחר הקמתו של היישוב היהודי באזור, קיבל (1931) נובומייסקי משלטונות המנדט הבריטי זיכיון ל־75 שנים לניצול משאבי ים המלח וכך מלבד השכונה שהוקמה לשיכון עובדיו, הוקמו גם בית ספר, חוף רחצה, מסעדה ומלון יוקרתי (קליה).
במלון המדובר נפגשו בכירי הישוב העברי, הציבור הערבי ואנשי המנדט, כשתיירים רבים שהיו נוחתים במטוסיהם הימיים לתחנת התרעננות בדרכם מלונדון להודו הרחוקה לנו בו, ומעת לעת היה שולח המלון ארוחות לארמון המלוכה ההאשמי של האמיר עבדאללה בצד המזרחי של הים.
צילום: באדיבות מועצה אזורית מגילות (זליגמן שחף תקשורת)"צעדת ראשוני ים המלח" המתחקה כאמור אחר ראשוני המתיישבים היהודים באזור, יצאה לראשונה לדרכה ב-2016 כאירוע קהילתי מקומי, פרי שיתוף פעולה בין מערכת החינוך, בתי ספר שדה ומחלקת תרבות במועצה האזורית מגילות שבצפון ים המלח.
בשנים האחרונות הפכה הצעדה לעממית ובכך היא מספקת זרקור לסיפורם של החלוצים שהגיעו להפיח חיים בצפון ים המלח ומאפשרת הזדמנות נדירה לפתוח את שערי הברזל המפרידים בין ארץ ישראל לארץ המנזרים, אזור מסקרן שאינו פתוח לטיולים ומוכרז כשטח צבאי סגור.
צילום: באדיבות מועצה אזורית מגילות (זליגמן שחף תקשורת) השנה, במהלך סוף השבוע הראשון והשני של חודש מרץ תצא לדרך הצעדה זו השנה השביעית, ותאפשר למשתתפיה להחשף למקומות נסתרים ולא מוכרים בנוף הבראשיתי, לצד סיפורים מרתקים, תוך הצצה לאתרים הנמצאים כאמור מעבר לגדר המערכת וסגורים לקהל בשגרה.
חווית הצעידה מוצעת למשתתפים בשלושה מסלולי טיול שונים וייחודיים:
צילום: באדיבות מועצה אזורית מגילות (זליגמן שחף תקשורת)מסלול ארץ המנזרים
אורכו של המסלול כ-4.5 ק"מ. מותאם למשפחות.
המסלול מוביל את המבקרים ל"ארץ המנזרים" שבערבות יריחו, ליד אתר הטבילה קאסר אל-יהוד, שהוכרז לפני למעלה מ-50 שנה כשטח צבאי סגור.
אתר הטבילה כידוע נחשב לאתר הקדוש השלישי בחשיבותו בעולם הנוצרי, אחרי כנסיית המולד בבית לחם וכנסיית הקבר בירושלים.
צילום: גלי מרגלית. קאסר אל-יהוד
צילום: גלי מרגלית. קאסר אל-יהוד
צילום: גלי מרגלית. קאסר אל-יהוד
בצד הדרך המובילה לאתר הטבילה, שוכן המנזר היווני-אורתודוקסי המכונה בערבית קאסר אל-יהוד, שהוקם על יסודות מנזר ביזנטי. לפי המסורת, כאן חצו בני ישראל את נהר הירדן בבואם לארץ כנען, ובגדה המזרחית של הנהר הטביל יוחנן את ישוע ומאמיניו.
באזור שוכנים כשבעה מנזרים מסוגרים, המוקפים בגדרות שבעבר אף בוצרו במוקשים וביניהם הקפלה הרוסית, מנזר רומני קטן ומרהיב ביופיו, מנזר קופטי ומנזר סורי-אורתודוקסי.
צילום: גלי מרגלית
צילום: גלי מרגלית
צילום: גלי מרגלית
צילום: גלי מרגלית
צילום: גלי מרגלית
צילום: גלי מרגלית
צילום: גלי מרגלית עד 1967 היה האזור בשלטון ירדן, ונהנה מתנועה ערה של צליינים ותיירים. לאחר מלחמת ששת הימים הוא הפך למוקד למתיחות ביטחונית, וארץ המנזרים הפכה ל"ארץ המרדפים".
אלוף פיקוד המרכז רחבעם זאבי ומפקד חטיבת הבקעה, רפאל איתן, הורו למלכד את השטח.
צילום: גלי מרגלית. המנזר הרומני
צילום: גלי מרגלית. המנזר הרומני
בשנים האחרונות סיימו הרשות לפינוי מוקשים במשרד הביטחון, קרן Halo וחברת 4CI לפנות את המוקשים והנפלים מהאזור ובכך מתאפשר לפתוח ולהנגיש, לארבעה ימים בלבד, את האזור במסגרת צעדת "ראשוני ים המלח".
צילום: גלי מרגלית
צילום: גלי מרגלית
צילום: גלי מרגלית. גשר עבדאללה מסלול ארץ המנזרים ובית הערבה ההיסטורי
אורכו של המסלול כ-6.5 ק"מ. מותאם למשפחות אוהבות לכת.
המסלול משלב בתוכו את אתרי המנזרים הסגורים, את גשר עבדאללה שעדיין עומד שומם וחרב, כאילו רק אתמול ניהלו צה"ל וצבא ירדן קרבות באזור.
בסמוך לגשר ניצבת אנדרטה שבורה ומוזנחת לזכר אחד מחללי פעולת כראמה שצה"ל ביצע באזור ב-1968 ובהמשך מתוכנן ביקור בקבר האחים בקיבוץ בית הערבה ההיסטורי.
צילום: גלי מרגלית. גשר עבדאללה
צילום: גלי מרגלית
הקיבוץ שוכן במרכז הדרך בין ירושלים לעמאן בירת ירדן, וכמעט באמצעו של כביש 90 שחוצה את ישראל מדרום לצפון, כחמישה קילומטרים מצפון לים המלח.
סיפורו של הקיבוץ החל בשנת 1939 אז משתקע בנקודה אייזק אייזיקוביץ, איש קיבוץ רמת רחל, ופותח בניסיונות שטיפת הקרקע מרמת המלח הגבוהה על מנת להכשירה לחקלאות.
כשנה וחצי מאוחר יותר הונחה אבן הפינה של היישוב, שבשיאו התגוררו בו כ-200 בני אדם - מבוגרים, ילדים וחברי פלמ"ח, שאנשיו נהגו להתאמן באזור השומם והמרוחק מעינו של הצבא הבריטי המפקח.
צילום: גלי מרגלית. קבר האחים - בית הערבה
צילום: גלי מרגלית. קבר האחים - בית הערבה
קבר האחים הוא לזכרם של שלושה מחברי בית הערבה ההיסטורית ושל איש הפלמ"ח שנהרג בתאונת אימונים באזור, כמו גם של מעפיל מעירק מאיר עבד אל נביוקברו של התינוק גדעון קורונל, שטבע בבריכת חימצון בקיבוץ בגיל שנתיים.
צילום: גלי מרגלית. שפך הירדן לים המלחמסלול שפך הירדן
אורכו של המסלול כ-7.5 ק"מ. מותאם למשפחות אוהבות לכת.
המסלול כולל הליכה ייחודית אל אפיק נחל הירדן בין משקעי הימה הקדומה שכיסתה את המרחב, הצועדים יזכו לצפות בעצמם בשפך הירדן אל ים המלח, ממש בנקודה השופכת אור לעיוות ההיסטורי שהחריב כמעט כליל את נהר הירדן ופגע קשות בים המלח.
כידוע הירדן והירמוך הזרימו בעבר כמיליארד מ"ק מים בשנה לים המלח. המים הללו התאדו וכך שמר ים המלח על מפלס יציב. המוביל הארצי ומפעלי מים נוספים הטו את הזרימה למרכז הארץ ולהשקיית הנגב.
כתוצאה מכך המפלס של ים המלח יורד בכמטר מדי שנה. בארבעת העשורים האחרונים ירד מפלס המים בים המלח ב-36 מטר (מפעלי ים המלח אחראיים לירידה נוספת, של כ-20 ס"מ בשנה) והתוצאה עגומה -נסיגה של חוף ים המלח, בולענים שנפערים סביבו וההתחתרות של הנחלים באזור, כעדות צורמת להרס בתופעת הטבע הייחודית לנו תוך פגיעה בערכי תרבות ומורשת בעלי חשיבות כלל-עולמית.
נקודת ההתכנסות המשותפת לצועדים היא בצומת לידו (ליד בניין המועצה), שם יקבל כל צועד ערכת סיור ובה צמיד בצבע המסלול אליו נרשם, מפה עם פירוט המסלולים (בצבעי הצמידים), בקבוק מים והפתעות נוספות. לאורך המסלולים יפגשו הצועדים שלטי הסבר, תמונות עבר, הפעלות מיוחדות ומדריכים מקצועיים.
צעדת ראשוני ים המלח | שני סופי שבוע, שישי שבת 3-4 במרץ, ו-10-11 במרץ בין השעות 08:00-11:00 (בכל שעה עגולה).
מחיר: 55 שקלים לצועד. 50 שקלים לצועד בהרכב משפחתי (מינימום 5 נפשות).
להרשמה: 050-7179042