צילום: גלי מרגלית
פסטיבל טעמים ועמקים - מה מחכה לכם שם?
אם תגיעו בין התאריכים ה-1 בפברואר ועד ל-11 בפברואר ל"פסטיבל טעמים ועמקים" בגליל, תוכלו לבקר במגוון אטרקציות ובניהן יקבים, מוזיאונים, בתי אמנים, פעילויות שטח, מסעדות, בתי קפה מפנקים בארוחות נהדרות ובמנות חדשות וכמובן, ביערות קק"ל וכל התענוג הזה במחירים מיוחדים לפסטיבל.
ערב הפתיחה יתרחש במוזיאון העמק בקיבוץ יפעת ביום רביעי ה-1 בפברואר, או אז מובטחת לכם אווירה טובה, אוכל משובח ואיך לא, אלכוהול. הזדמנות נהדרת לצאת ולטייל באיזור ולהכיר מגוון רחב של מקומות, ועסקים מקומיים.
המסלול שלי באטרקציות הפסטיבל היה כרוך באוכל טוב, בסיפורים מרתקים, ובהליכה מרפאת.
קפה בלומה - המאפה הבֵּיתִי המושלם
את הבוקר פתחתי בקפה "בלומה", קפה משובח ובית מאפה החבוי לו אי שם בטבעון. מקום קסום המזמן מפגש קהילתי שכונתי לצעירי המקום ולאורחים מבחוץ, שבו כל המאפים נאפים במקום ומיוצרים בעבודת יד.
התחלתי עם מאפה פילו במילוי כרישה, גבינת בושה מחלב עזים ושומר מקורמל, לצד סלט עלים ושמנת חמוצה. המאפה הגיע קריספי במיוחד והתפצפץ בפה בזכות טריות שיא. היה קשה מאוד להפסיק לנגוס ממנו שוב ושוב.
מנה נוספת שחגגתי עליה היא מנת הכרוב המגנוב, הלוא הוא סטייק כרוב צרוב ברוטב קוקוס ואריסה עם שמנת חמוצה ולימון כבוש, בהחלט מעדן מופלא, פיקנטי ואוורירי.
צילום: גלי מרגלית
ולא, לא אמרתי די, קבלו את הקלצונה מנגולד פטה, מנה עשירה ועסיסית שהגיעה בדמות כיסון היישר מאיטליה, וגם זו מנה שנחתכה ונחטפה מיד, בכל ביס התגלתה הפתעה ולבסוף, סלק ציזיקי שהוכן במקום, עם סומק טרי, מנה מרעננת וחגיגית שחובה להשאיר עבורה מקום בקיבה.
במקום מוצע מבחר רחב של מאפים וסלטים רעננים המיוצרים מחומרי גלם טריים ומקומיים. כל הלחמים נקראים על שם סבים וסבתות של עובדי המקום כך למשל בלומה – הוא לחם מקמח מלא עשיר בשמן זית. חונה הוא לחם מחמצת משיפון מלא וגרעיני חמניה ועוד שמות אישיים וטעימים.
צילום: גלי מרגלית
על כל אלה מפקדת השפית איילת שפרירי, שעושה את הכל על בסיס יומי, באהבה ובחיוך ולא מוותרת על אסתטיקה, טעם מעולה ומראה מושך.
סיימתי בעוגת שמרים עם תפוז ומי זְהֵר - מי פריחת הדרים שהמיסה לי את החך.
במקום מתקיימות מעת לעת הרצאות בנושאים שונים. באירוע שיתקיים ב-9 בפברואר יכלול סדרת הרצאות "על הלחם לבדו" ושתעסוק בקשר המיוחד בין אדם לפת לחמו בליווי טעימות.
קפה בלומה - יצחק רבין 30, קריית טבעון
מקום השראה - אמנים, סדנאות ואוכל טוב
"מקום השראה" נוסף שיפתח בימי הפסטיבל לקהל הרחב הוא בית אמנים.
בית קפה שנמצא באלוני אבא. הבית שהיה במקור מבנה טמפלרי נטוש הפך למרכז מפגש, יצירה ואמנות על ידי שירלי בר לב ויפעת גולן, אמניות שמעבירות סדנאות קולאז`ים, מיקס מדיה וציור בשמן.
צילום: גלי מרגלית
צילום: גלי מרגלית
בקומה העליונה של החלל ישנם מספר חדרים שבהן עובדות אמניות שונות: הצורפת עדי בן סימון והקרמיקאית שיינה בוצר, איריס גל - מעבירה סדנאות יומן ויז`ואלי, ליאת גורדון - יוצרת ותרפיסטית באמנות, תמר חדד אמונה על עיצוב ואומנות חוטי ברזל והאומנית הרב תחומית נתי טל.
צילום: גלי מרגלית
צילום: גלי מרגלית
במקביל מתקיימות במבנה תערוכות מתחלפות של אמני האזור.
בקומה התחתונה של המבנה, שוכנת גלריה ובה יצירות של כ-80 אמנים מקומיים רובם מעמק יזרעאל.
מדי פעם פותחים את הערב בהופעות וג`אם סשנים. הפעם, לפתיחת הפסטיבל ב-2 בפברואר יופיע ההרכב האיר "טריולה" - בהופעה חד פעמית.
השם הבלתי רשמי של המקום הוא "בית אקסודוס", מתברר שפול ניומן שהגיע ארצה ב-1960 צילם פה את הסצינה המפורסמת לסרט "אקסודוס" שעסק בפרשת ההעפלה והתקומה הציונית בארץ ישראל, שבה הוא יורד מהמדרגות.
תוכלו לקחת את הקפה והמאפה שלכם החוצה, שם ממוקמים כסאות ושולחנות מתחת לעצי הזית העתיקים. השמש נעימה וציוץ הציפורים ברקע מקנים למקום אווירה פסטורלית ורגועה.
אני בטוחה שאתם תוהים מה מוצע פה בתפריט, ובכן, מיצים סחוטים, טוסטים וכריכים טריים ומלאים בכל טוב, פוקאצ`ות, מאפינס ועוד.
בית האמנים - האלונים 3, אלוני אבא
בית היוצרות - סיור עם סיפור
שביל היוצרות הוא מיזם בן שלוש שנים, שהוקם בקיבוץ יפעת. האומניות מארחות בבתיהן את המבקרים ויוצרות מפגש מרתק בין האומן ליצירה. הביקור מלווה בסיפור אישי המתאר את ההשפעה ואת המקור לה.
צילום: גלי מרגלית. האמנית חינה גולדהור
צילום: גלי מרגלית. האמנית מיכל דורון דורון
במסגרת סיור החשיפה ביקרנו אנו את מיכל דורון דורון (כן, זה 2 דורון) שמפסלת בעיסות נייר, ומלווה את הביקור בסיפור טראומטי מילדותה.
עוד היא מספרת על הנייר כחומר גלם, שאותו היא מפוררת, מדביקה, לשה ובסוף גם מחברת, כל התהליך, לדבריה, "מאפשר לה ריפוי והתחדשות".
צילום: גלי מרגלית. האמנית חינה גולדהור
משם עברנו לביתה של חינה גולדהור, אמנית מוזאיקה. כשנכנסתי לביתה הרגשתי כאילו יצאתי למסע שכולו ורדים, ואני צועדת בנתיבים של פרחים דוממים העשויים מקרמיקה ומשברים של כלי חרסינה, אותם משאירים חברי הקיבוץ על הכוננית בחוץ, כדי שגולדהור תהפוך אותם לחפצי אמנות.
צילום: גלי מרגלית. האמנית מיכל דורון דורון
עוד מציגות בקיבוץ: שרה אבנין-גנישר- היוצרת ברקמה, חדוה מלר-ברזילי - אומנית קול, ציור ורקמה, נורית אררט - אומנית ואספנית תכשיטים, ססליה תמיר - פיסול בחומר לפי המסורת האינדיאנית ונעמי לוי - פיסול ברשת ובטון.
כל מי שמעוניין לחוות את הסיור, בוחר לעצמו את הבתים והאמניות שאותן יבקר.
שביל היוצרות. לפרטים: 052-3491825 שרה אליהו
שבט אחים - לינה בדו-קיום
"שבט אחים" נמצא בכעביה-טבאש-חג`אג`רה. טבאש הוא כפר בדואי הממוקם בגליל התחתון לצד שני הכפרים הנוספים המשתייכים לאותה מועצה מקומית.
במקום חיים בדואים ומספר משפחות יהודיות.
צילום: גלי מרגלית
אירית ויזהר שהגיעו לפני כ-20 שנה למקום, נכנסו לאחר שמוסטפה המוכתר אישר לקבוע את ביתם בכפר הבדואי כשהחזון שלו זה דו-קיום. הם פתחו את המקום כדי להביא אנשים שיכירו את הייחודיות של הכפר ויחוו את שיתוף הפעולה.
צילום: גלי מרגלית
המקום פסטורלי ומקסים, עם נוף ירוק והררי, חוות סוסים ליד, כמה עיזים, כבשים ותרנגולות, מציע אופציות ללינה כאשר גולת הכותרת היא קרון רכבת בריטי משוחזר משנת 1937 המשמש כחדר שינה לזוג ובו מיטה נוספת ומקלחת פרטית.
במתחם ישנו חאן ובו מטבח מאובזר בכלים, תנור ומיקרו, כך שאפשר לבשל לבד. המקלחות והשירותים משותפים וניתן לישון על מזרונים באוהלים. בנוסף, יש דירת סטודיו שיכולה לשמש למשפחה וילדים, ופינות זולה שאפשר לרבוץ וליהנות בהן מהשקט.
מומלץ לעשות הליכה רגלית לעבר נחל ציפורי, שמורת אלוני אבא או סתם טיול בין כותלי הכפר.
ב"שבט אחים" מציעים גם סיורים, סדנת ליקוט ואוכל, סיור עששיות, סדנת קליעה בדואית ומפגש אותנטי עם אנשי ונשות הכפר.
שבט אחים (הגעה בתיאום מראש בלבד). לפרטים: 052-6941141
סיפורי ספיפס
בין מסעדה ליצירה מומלץ לצאת לטיול רגלי וכאלה יש אינסוף באיזור העמקים.
צילום: גלי מרגלית
טיול באיזור נחל ציפורי שאורכו 32 ק"מ, הוא אופציה מופלאה למסע רגלי או רכיבה באופניים, אותו מציעה דליה גרוסמן, אמנית פסיפס במרחבים ציבוריים וקהילתיים.
דליה תיקח אתכם לשביל שלאורך נחל ציפורי ותחשוף את הסיפור מאחורי עבודת הפסיפס.
צילום: גלי מרגלית
הנחל, שהוא אחד מיובליו המרכזיים של נחל קישון, מתחיל את זרימתו בהרי נצרת ונשפך לעמק זבולון. הודות למעיינות המזינים אותו, חלק מהנחל איתן בכל השנה.
התפתחות הישובים במרחב העמקים, הולידה צורך לדאוג לנתיב זרימה וחלחול מימי הגשם. רשות הניקוז ונחלים קישון עמלים על שמירת הטבע, ולפעמים נדמה ש"נולדים" נחלים חדשים. השנה גילינו את נחל יפעת המחבר בין מגדל העמק והקיבוצים: יפעת, גבת, שריד, גניגר ורמת דוד.
בבוקרו של יום שישי ה-10 בפברואר, יערך הפנינג וסדנאות יצירה מחומרי הטבע ומשחקים ע"י מדריכי קק"ל. ללא תשלום.
אפשר להגיע לטחנות עליל, שתי טחנות קמח עות`מאניות השוכנות על הגדה הדרומית של הנחל, כמו גם למעיין הסוסים (עין יבקא) - נביעה כמו בריכה גדולה עם מים זורמים וצלולים ושם לפתוח בפיקניק מול הנוף ההררי בשילוב טיול ריינג`רים להמרצת האדרנלין.
הקפה של ויפקי
עוד סדרת סיורים מומלצת נוגעת לכפרים הבדואים הנ"ל. הכפרים מחוברים יחד לגדותיו של נחל ציפורי, ומזמינים את הקהל הרחב להצטרף לסיורים להכרת המקום.
צילום: גלי מרגלית. ויפקי סלאמנה
צילום: גלי מרגלית
צילום: גלי מרגלית
המדאפה הגלילית של ויפקי סלאמנה בכעביה היא חווית אירוח בדואית אותנטית. שם חלצנו נעליים, לבשנו גלימות או אז פתח וויפקי את סיפורו על התרבות הבדואית, על הלבוש, האוכל, הקעקועים ובעיקר המון המון קפה משובח ולצידו סיפורים הקשורים במשקה המעורר.
סיורים (הגעה בתיאום מראש בלבד) - 054-2280909
החומוס הסודי של עודד וערד
סיימנו את היום ב"בוטקה", זוהי חומוסיה ברמת ישי המתאפיינת באווירה ביתית ונעימה.
צילום: גלי מרגלית
המטבח פתוח לקהל הרחב, והחומוס שגדל בארץ נטחן מול עיננו הנוצצות ובטננו המורעבת. האוכל מבושל כל יום מחדש, ולא נשאר ליום המחרת לכן גם אין חומרים משמרים בתפריט.
צילום: גלי מרגלית
אודה כי כבר בניגוב הראשון הרגשתי את הטריות והטעם הממיס של החומוס החם שנעשה מולי. ניסיתי בחינניות יתר וחיוך ממיס להבין מהו המרכיב הסודי, אולם לצערי, נסיונותיי לא צלחו.
לצד החומוס המשובח הוגש סביח מפורק, עם ביצה, ירקות וכמובן חצילים מטוגנים חתוכים לקוביות, פלאפל, סלט חתוך דק דק ושקשוקה מתובלת שנשאבה עד תום.
"בוטקה" - הדקל 2, רמת ישי